własnych potrzeb. U nas danie dla 6 osób. Składniki: - 2 polędwiczki ok.0,5kg każda - 0,5-0,7kg pieczarek - 2 duże cebule - 0,5szkl białego wytrawnego wina - 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy - sól i świeżo mielony pieprz - 1 łyżka masła Dodatkowo: - 2 gotowe ciasta(...)francuskie - sos czosnkowy Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić). Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub oliwę , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie dodać starte pieczarki , posolić , dodać wino i mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Podsmażamy wszystko tak długo aż cała ciecz odparuje. Dodajemy masło i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem
Smaczne Zdrowesmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 6 porcji – lub jedną dużą : 1 kg ugotowanych , obranych ,ziemniaków 1 kg pieczarek 4-5 cebul średniej wielkości 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku kilka gałązek tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki mleka masło do wysmarowania foremek Ziemniaki podgrzewamy(...)tłuczkiem do ziemniaków , jak już będą połączone z masłem , wlewamy mleko , wsypujemy gałkę , wyciśnięty praską czosnek , sól do smaku . Następnie wszystko wygniatamy ponownie tłuczkiem , aż do uzyskania gładkiej masy . Pieczarki kroimy w ćwiartki , cebulkę w piórka i podsmażamy na oleju na złoty kolo , dodając tylko sól i pieprz do smaku. Małe pojedyncze foremki , lub jedną dużą , smarujemy od środka masłem
Ogrodnik w podróżyćwiartki) 1/2 kg pieczarek 1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki) 3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 litry wody marchewka, seler, pietruszka Sposób przygotowania: 1. Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy(...)kroimy w piórka, a pieczarki w grubsze plasterki. Paprykę kroimy w paski lub kostkę. 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, a chwilkę potem pieczarki. Dusimy, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy paprykę i chwilkę całość dusimy. Przekładamy do rondla. 5. Do warzyw dodajemy pokrojone mięso, zalewamy bulionem i dodajemy mielone papryki (ostrą i słodką). Gotujemy
Kuchnia domowa AniSkładniki: 30 dag pieczarki,, 1 sztuka cebula, 1 sztuka jajko surowe, 10 sztuk jajka gotowane na twardo, 3/4 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka kucharek, 1/2 łyżeczki czosnek granulowany, 1 szklanka tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy, - do obsypania tarta bułka pieczarki zagotować z 3 minuty i wylać na sito w rozdrabniaczu zmiksować pieczarki z cebulą jajka ugotowane
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: cukinia 1 większa, ziemniaki 1 kg, czosnek 1 główka, cebula 3 sztuki, marchew 1/2 kg, pieczarki 1/2 kg, papryka 3 sztuki, pomidory 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 2 szklanki w garnku szybkowara zeszklić cebule pokrojone i czosnek, talarki cukini(...)pieczarkami na gorącym oleju z 4 minuty dodać marchew pokrojoną w słupki, ziemniaki na większe kostki, dodać paprykę i pomidory pokrojone dodać kucharka, pieprz ziołowy i czarny, przyprawę w płyniue i delikatnie wymieszać wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 12 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gulasz warzywny jest syty, smaczny
W Mojej Kuchni Lubięmięsa mielonego drobiowego 1 kajzerka (uprzednio namoczona w wodzie i odciśnięta) 1 jajko majeranek sól, pieprz bułka tarta olej Na sos: 300g brązowych pieczarek 1 cebula bulion mały pęczek pietruszki lub koperku sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie olej 1 łyżeczka mąki 2 łyżeczki śmietany 18 % Wykonanie: Mięso mielone łączymy z namoczoną(...)każdej strony na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy wyczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki (małych nie kroimy). Podsmażamy wraz z cebulą. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, po czym zagęszczamy lekko nasz
Walijskie Pichceniekuchni obiad niedzielny przygotowywać. I co na ten obiad? -filety z kurczaka -borowiki suszone zalane gorącą wodą na kilka godzin -10 małych pieczarek -cebula -ząbek czosnku -wino białe półwytrawne -sól, pieprz -papryka słodka mielona -suszona cebula -olej rzepakowy -masło -mix sałat (lodowa, strzępiasta, cykoria czerwona, rukola, głowiasta) -ogórek zielony -jabłko winne -kukurydza -śmietana 12% -majonez -ziemniaki -mleko Filety(...)tłuszczu i odstawiamy na bok. Na tłuszcz ze smażonego mięsa wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, podlewamy winem. Po chwili dodajemy posiekane, odsączone borowiki oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżkę masła. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut. Dodajemy łyżkę suszonej cebuli, mieszamy i podsmażamy 3-4 minuty na dużym ogniu, tak by zredukować jak najwięcej płynu
BaRepaspuszka pomidorów (ew. 3-4 szt. pomidorów pokrojonych w kawałki tak, jak przyrządzałam do leczo ) 1 nieduża marchewka 20 dag pieczarek kawałek boczku (naprawdę nieduży, u mnie to była resztka) 2 laski kiełbasy sól pieprz papryka mielona 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Zawartość puszki z pomidorami przelewamy do garnka Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy(...)pomidorów Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w plasterki - siup do garnka:) Marchewkę obieramy kroimy na małe kawałki - hop do garnka:) Boczek podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Nie wylewamy tłuszczu z boczku ponieważ będzie nam potrzebny do podsmażenia kiełbasy Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy na tłuszczu z boczku. Całość, wraz z tłuszczem, przekładamy do warzyw Dolewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comoliwek w plasterkach, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka suszonego lubczyku, sól do smaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta suszonego cząbru, 2 duże jajka, 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon, sos: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 100 - 150 ml bulionu rosołowego, 100 g śmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy(...)smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować
Moniki SmakołykiMam dla Was kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso
Cooking MonsterMam dla Was kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso
Cooking Monsterświetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • 1 zupa francuska cebulowa Knorr(...)zupa francuska borowikowa Knorr’a • 2 łyżki masła • 1-2 łyżki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniutko posiekać w kosteczkę. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, cebulkę i przyprawy. 3. Wyrobić mięso jak na kotlety, dodając 1 -2 łyżki zimnej wody, mięso będzie delikatniejsze i bardziej pulchne. 4. Z masy mięsnej formować niewielkie
W mojej kuchnimięsa drobiowego (użyłam filetu z indyka) ~łyżeczka oleju rzepakowego ~3 łyżeczki keczupu ~sól ~pieprz ~miąższ wydrążony ze środka jednej połówki cukinii ~2-3 pieczarki Mięso zmielić (lub, jeśli tak jak ja nie macie maszynki do mielenia mięsa - bardzo drobno je pokroić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też inne ulubione przyprawy
chili & sugarprzyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane cebule. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną drobno czerwoną paprykę i pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażamy całość chwilę, po czym dodajemy zmieloną (lub drobno pokrojoną) pekinkę. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami: ja dodałam trochę przyprawy
Walijskie Pichceniepszennej 1 szklanka mleka 15 dag drożdży 1 łyżeczka cukru na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 20 dag fasoli białej drobnej 20 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna kminku/sezamu Fasolę namoczyć (optymalnie 12 godzin - można krócej, wówczas wydłuży nam się nieco czas gotowania) a następnie gotować(...)miękkości w lekko posolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię dodając 1 łyżkę oleju. Cebulę obrać, posiekać w kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zeszklić. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, dodać do cebuli podobnie jak obrany i drobno posiekany czosnek i dusić razem do miękkości. Gotową fasolę, kapustę i pieczarki połączyć razem, dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami. Mleko
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała