mielone mięso z warzywami - 498 przepisów (strona:8/34)

Pasztet z królika Babci Anieli 196

talerz i studzimy wszystkie składniki.  2. Bułki zalewamy ciepłym rosołem i odstawiamy do namoczenia. Wątróbkę obsmażamy na patelni z odrobiną soli, studzimy. Mięso z królika dokładnie obieramy i wraz z warzywami, wątróbką i karkówką mielimy minimum dwu krotnie w maszynce. Bułki lekko odciskamy z rosołu i również mielimy. 3. Do masy mięsnej dokładamy jaja, ścieramy gałkę, solimy, pieprzymy, dokładnie

Apetyczna babeczka
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym 242

mieszamy z przyprawami i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Marchewkę, grzyby  i por kroimy w talarki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso mielone wymieszane z 3 łyżkami oliwy. Przykrywamy je ziemniakami na które wykładamy pozostałe warzywa. Całość polewamy pozostałą  oliwą  ziołową. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180' C. Po 15 minutach zdejmujemy przykrycie

cookpl
Złociste pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 228

problemu co zrobić z gotowanym, porosołowym mięsem. Na pierogi czy krokiety zawsze są chętni więc zwykle mielę takie mięso na farsz. Wystarczy dobrze je doprawić, dodać trochę zieleniny, warzyw i gotowe. Jeśli chcę zwiększyć ilość nadzienia dodaję jeszcze np. ugotowaną kaszę. Takie pierogi są smacznym i sytym daniem obiadowym. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu resztę odsmażam następnego dnia albo

Smaczna Pyza
Spaghetti z klopsikami 200

niego stworzyłam zdrowszą wersję spaghetti bolognese. Użyłam mięsa z drobiu oraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu

Z miłości do słodkości
Wieprzowina w pięciu smakach 337

smaków Kamis 0,5 łyżeczki imbiru mielonego ok. 400 ml bulionu (lub woda i kostka rosołowa) 3 łyżki oleju 1łyżka mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w kostkę. Smażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie po odparowaniu „wody” z mięsa, dodać warzywa i podlać kubkiem bulionu (300ml). Doprawić sosem sojowym, przyprawą

Fabryka pomysłów
"Żółty" kurczak z anansem 129

może być chińska ) - 80 dag filetów z kurczaka - puszka ananasów - 1,5 łyżeczki kurkumy - ostra mielona papryka - sól, pieprz - łyżka oleju Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dokładnie oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać mrożone warzywa i dusić ok. 15 minut. Ananasy osączyć ( syrop zachować ) i pokroić w kostkę. Ananasy dodać

Świat Smaku
Faszerowane warzywa 236

Najprostszy chyba przepis na faszerowane warzywa - można wykorzystać cukinię i paprykę , ale też np. patisona Zarówno faszerowana cukinia, jak i faszerowana papryka jest pyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI  1 duża cukinia (ok.700g)           lub 2 małe 2 papryki czerwone 1 cebula 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 woreczek ryżu(...)gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy mięso. Rozdrabniamy je, przyprawiamy solą, pieprzem  i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy. Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką.  Podlewamy warzywa niewielką ilością wody

Moje Kuchenne Rewelacje
Leczo z mięsem mielonym 213

raczej dzisiejszą propozycję nazwałabym wykorzystywaniem zapasów - w zamrażarce walało mi się mięso mielone wciśnięte tam na dzień przed końcem terminu ważności, z drugiego kąta smutno spoglądała zapomniana mieszanka mrożonych papryk. Wyszła ciekawa kombinacja, którą na pewno jeszcze nie raz przyrządzę :) Składniki: - 400 g mięsa mielonego - 500 g pokrojonych, różnokolorowych papryk - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku(...)wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso. Gdy będzie już podsmażone, na patelni lądują papryki. Mała uwaga - użyłam mrożonych papryk, choć oczywiście w sezonie będą one świeże. Wtedy użyjemy po jednej z każdego koloru ;) Jeśli ktoś ma ochotę, prócz papryk może dorzucić inne warzywa, jak choćby cukinię. Gdy nasze warzywka miękną, przyprawiamy całość solą, pieprzem

Kulinarne zapędy Kokosa
Ajvar 144

się zakochałam! Nie tylko ja, ale cała moja rodzina. Jest dość pracochłonny, ale warty jest poświęcenia mu każdej minuty. Jest boski nawet z samą zrumienioną grzanką. Idealny do mięsa, kanapek, Nie zawaham się użyć stwierdzenia, że pasuje dosłownie do wszystkiego. Nawet do wyjadania go prosto ze słoika.  W przyszłym roku zapewne zrobię go o wiele więcej!  Ja robiłam(...)skórę.Cebulę kroimy w kostkę czosnek siekamy, lub przepuszczamy przez praskę. (Cebulę i czosnek można również upiec, ale ja dodałam surowe. ) Ja warzywa potraktowałam blenderem, można je równie dobrze drobno pokroić, przepuścić przez  maszynkę do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy do garnka, większej patelni. Dodajmy przecier pomidorowy,oliwę, ocet balsamiczny i winny,doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia do momentu

Malinowe Pocałunki
Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino 195

Składniki: (porcja dla 1 osoby)  4 gniazdka makaronu tagliatelle  150 g mielonej wieprzowiny  4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych  2 ząbki

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 165

mojego męża (rodowitego Włocha), za doskonałą harmonię i delikatny owocowy bukiet.       Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego  wieprzowo-wołowego  100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki(...)mleka, sol +ga ł ka muszkatolowa makaron paccheri- bardzo grube rurki parmezan sos boloński: Na oliwie zeszklić warzywa pokroione w kosteczkę, dodać boczek, zamieszać. Poczekać aż boczek trochę się stopi i puści tłuszczyk, dodać mięso mielone i mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany.  Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić

Mia Cucina Sofieta
Papryki zapiekane z farszem 204

przygotowaniu, pomysłowe i niezwykle smaczne. Łączy ze sobą warzywa, węglowodany i mięso. Wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za papryką, przygotowany farsz można zapiec również w cukinii lub bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 papryki 0,5kgmięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów Cebula 1 woreczek(...)miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy na to cebulę. Podsmażamy cebulkę na rumiany kolor. Następnie na patelnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy póki nie wyparuje cała woda. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano ( w sporej ilości) i chili ( w ilości mniejszej). W czasie gdy mięso będzie dochodzić dokładnie myjemy

Kolizje Smaków
Eskalopki mielone z musem brokułowym. 182

Scallops with broccoli. Składniki. 12 krążków z mięsa mielonego 1/2 kg brokułów   2 łyżeczki żelatyny   1 łyżka bulionu 150ml śmietany kremówki 6 pomidorków

Kulinarny karnet Christophera
Pulpeciki gotowane na parze 104

Czasem mam ochotę na coś lżejszego, przy okazji robienia koletów mielonych dla rodziny zrobiłam dla siebie kilka pulpecików na parze. To ciekawe urozmaicenie zwykłego "mielonego

Pasja Smaku
Zupa słoneczna - krem z warzyw z tymiankiem (bez glutenu, mleka i jajek) 168

Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw i mięso. Zalać wodą tak, aby przykryć składniki.  Ugotować warzywa do miękkości.  Dodać olej, sól, mielony pieprz i kurkumę  oraz tymianek. Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji. Przelać do garnka, dodać kleik ryżowy (można wsypać bezpośrednio

głodny alergik
Pasztet mięsny 264

ziarnkach, aż będzie miękkie. Pod koniec gotowania do garnka dodajemy wątróbkę i parzymy ją przez 10 minut.  Mięso i warzywa odcedzamy i studzimy. Bułki moczymy w  wywarze z gotowania. Następnie wszystko mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie

Kulinarne przygody Gatity
Warzywna lazania 134

Lazania przeważnie była u nas przygotowywana w najbardziej tradycyjny sposób, czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego

Z miłości do słodkości
Sos do makaronu 183

Dziś postanowiłem zrobić obiad w jesiennych barwach. Jak wam się podoba? Składniki Cukinia, Papryka, Cebula, Puszka pomidorów, 200g mięsa mielonego (wołowego), Oregano, Ząbek czosnku, Sól, pieprz, Olej z oliwek do smażenia. Przygotowanie Opłukane warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni wlewamy tłuszcz i obsmażamy. Dodajemy cukinie i paprykę. Dorzucamy po około 5 minutach  drobno pokrojoną cebulę

cookpl

Proponowane wyszukiwania