mielone kotlety - 3642 przepisów (strona:65/243)

PRZECIER POMIDOROWY 127

PRZECIER POMIDOROWY Sezon na przetwory domowe w pełni. Dzisiaj przepis na przecier pomidorowy własnej produkcji. Możemy go wykorzystać jako baza do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, jako dodatek do kotletów mielonych - właściwie w każdej kuchni niezastąpiony, zwłaszcza ten przygotowany w domu. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 1kg pomidorów 10-20g soli 10-20g cukru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiczki

Moja Książka Kucharska
Placuszki z batatów i fety 169

pierwszy rzut oka placuszki wyglądają jak mielone kotlety, ale nie tym razem. Dzisiaj proponuję pyszną wersję bezmięsną kotlecików z batatów z dodatkiem natki pietruszki oraz sera feta. Świetny pomysł na obiad, kolację a nawet śniadania jeśli nie pierwsze to np. drugie. Składniki na około 10 placuszków: 1 bardzo duży batat 1 mała biała cebula łyżka natki pietruszki

Życie zaczyna się w kuchni
Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 173

piekę marchewki, robię ciastka z dyni. Każda pora ma swój kolor ale na kolor buraka jest zawsze czas :) jako mała dziewczynka uwielbiałam zasmażane buraczki , które robiła mama do kotletów mielonych.  Jako dorosła kobieta odkryłam, że gdy się je upiecze stają się esencją smaku, słodyczą samą w sobie. Teściowa przekonała mnie, że na Wielkanoc nie ma jak barszcz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mleko owsiane 233

bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, lepiej nie robić na zapas, tylko zawsze przygotować świeżą porcję. Pozostałą po odciśnięciu papkę możemy dodać do wypieków (pieczywa), czy też do kotletów mielonych. Owies to rodzaj zboża znany ludzkości od najdawniejszych czasów. Ziarno owsa zawiera aminokwasy egzogenne, w tym tryptofan. Ponadto jest bogate w błonnik, kwasy tłuszczowe (linolowy), witaminę E, a także

mojewypiekiinietylko
Sałata z kefirem i szczypiorem 208

grubym świeżo zerwanym z ogródka, taki smak pamiętam. Taka sałata pasuje do wszelkich dań z ziemniaków, puree, klusek śląskich, także ryżu i kasz. I dla mięsożerców - do mięsa, kotletów mielonych, piersi kurczaka, sznycli. Może Was zastanawiać po co do takiej zdrowej zieleniny dodawać cukier. Dla kontrastu smaku. Z jednej strony pieprz i sól, czasem sok z cytryny - wytrawnie, ostro

Zasmakuj Kuchni
Pieczone ziemniaki, buraki i marchewka 173

pokroić w mniejsze kawałki ulózyc na brytfance, skropić oliwą lub olejem, posolić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 40 minut. My warzywa podawaliśmy z kotletami mielonymi

Państwo Wojtczuk gotują
Rolada z mięsa mielonego. 227

Jeżeli znudziły się wam zwykłe mielone kotlety, to możecie zrobić roladę :)  Składniki: mięso 0,5 kg, jajko, trochę włoszczyzny, trochę zielonego-pietruszka-koperek-szpinak, czosnek,  sól, pieprz, papryka, bułka tarta, smalec, folia spożywcza. Jak zrobić: warzywa przesmażamy, mięso-jajko-bułkę i przyprawy wkładamy do miski i wyrabiamy na jedną masę,  po wyrobieniu wykładamy na folię

chleba naszego
Klopsiki z serem w ziołach prowansalskich i sosie pieczarkowym 179

tarta lub mąka do obtoczenia klopsów 15 dag sera ulubionego sera żółtego 20-30 dag pieczarek solidna szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso mielimy i przygotowujemy tak jak na mielone kotlety (jajko, cebula, bułka namoczona i odsączona).   Przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy a na koniec dodajemy starty żółty ser i dokładnie mieszamy. Formujemy klopsy i obtaczamy

Kuchnia po mojemu
Marchewka z groszkiem 163

Marchewka z groszkiem idealny dodatek do kotleta mielonego :)  Składniki: marchewka, groszek zielony z puszki, sól, cukier, tłuszcz (olej kokosowy, masło). Przygotowanie: marchewkę pokroić w kostkę przełożyć do garnka, dolać trochę wody, dodać tłuszczu (w naszym przypadku był to olej kokosowy, ale zawsze dodawałam masło) pocukrzyć, posolić do smaku i dusić. Gdy marchewka będzie już lekko miękka dodać groszek

Państwo Wojtczuk gotują
kotlety z wątróbką 155

każdy lubi wątróbkę :) jest sposób żeby jednak przemycić wątróbkę w kotletach :) ... takie kotlety mielone z wątróbką  smakują wyśmienicie... Przygotowanie jest bardzo proste :) Wątróbkę smażymy  kilka minut i potem kroimy w małą kostkę, żeby połączyć z mielonym mięsem i przyprawami... Potem dzielimy na porcje i formujemy ....tak przygotowane wykładamy na blachę... pieczemy

chleba naszego
Najsmaczniejsze burgery – mięsne, soczyste i pełne smaku. 167

kotlet mielony a płaski burger. Mojego ulubionego burgera przygotowałam z podpieczonym boczkiem, jajkiem sadzonym oraz karmelizowaną cebulką z whiskey. A wy jakie burgery lubicie najbardziej? Składniki na 4 burgery: 800g mięsa mielonego (najlepiej wołowe około 30% tłuszczu) mała cebula czerwona 5 jajek (1 jajko do mięsa, reszta jako dodatek) papryka ostra, kmin mielony, czosnek granulowany, grubo mielony pieprz, sól 8 plasterków boczku 4 bułki 2 cebule łyżka masła 40ml whiskey 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy dijon ketchup parę liści sałaty Sposób przygotowania: Mięso: mięso mielone wymieszać z jednym jajkiem, posiekaną cebulką oraz przyprawami: papryką ostrą, mielonym kminkiem, czosnkiem granulowanym, grubo mielonym pieprzem oraz solą. Uformować 4 kulki, następnie spłaszczyć je oraz

wysmienity
Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów oraz "Ballada o ciotce Matyldzie" 193

Przy okazji swojej strączkowej akcji postanowiłam upiec ciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów mielonych zamiast bułki tartej. Do ciasta podeszłam z rezerwą. Smakowo mnie nie zaskoczyło. Myślałam, że banany będą bardziej wyczuwalne. Na pierwszy plan jednak wyraźnie wysuwa się kakao. Składniki (na keksówkę o wymiarach

Weekendy w domu i ogrodzie
Inny Wymiar w sercu Warszawy 165

musi być ciężka i tłusta. Menu skomponowane jest z dbałością o każdy szczegół jest krótkie, ale treściwe. Znajdziemy w nim kanon polskiej kuchni, ''smaki dzieciństwa'' czyli schabowy, kotlet mielony czy rosół… w zaskakującym wydaniu.      Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika, wołowiny

Wylizany Rondel
Kotleciki z kaszy gryczanej 144

Coś dla osób pragnących zjeść coś zdrowszego i bezmięsnego. Kotleciki z kaszy gryczanej są idealnym zamiennikiem dla kotletów mielonych, ze względu na wygląd, konsystencje oraz smak. Pasują idealnie do zwykłego obiadu, jak i same bez dodatków. Serdecznie polecam. Porcja: około 12 małych kotlecików  Składniki: * szklanka ugotowanej kaszy gryczanej * 3 łyżki odchudzonego twarogu * 2 jajka * 4 łyżki mąki gryczanej

Klasyka Gotowania
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 27.01.2017r. 133

śmietanowo - majonezowym z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą  Angelika  Muffinki z rabarbarem i kruszonką   Agnieszka  Koktajl zdrowotny  - cytryna, imbir i miód Aga  Kotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem   Małgorzata  Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym Kasia  Zupa pomidorowa z mintajem   Marzena  Zielony koktajl pełen zdrowia   Magdalena

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania