mielone kotlety - 3642 przepisów (strona:65/243)

Zupa pomidorowa 122

Ostatnio na blogu często wracam do smaków z PRL-u. Była już mizeria, kotlety mielone, naleśniki w wielu wersjach, a dzisiaj pora na zupę pomidorową. Najchętniej jem pomidorówkę z makaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów.  Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki

Moja smaczna kuchnia
Pieczona pierś indyka na ciepło i zimno. Wędlina dla dzieci. 135

znudziło się rodzinie. Nie byłam fanką indyka, ale życie zmusiło mnie do polubienia jego mięsa. Moje dziecko nigdy nie chciało jeść wędlin ani czerwonego mięsa (wyjątkiem są kotlety mielone;)  Jedynym akceptowanym mięsem w kanapkach okazał się pieczony indyk lub kurczak. I tak musiałam znaleźć sposób na uczynienie zjadliwym mięso, którego nie lubiłam. Najbardziej przeszkadzał mi zapach

Codziennik Kuchenny
Kapusta gospodyń z Nawsia – kuchnia podkarpacka 179

jesieni – kapusty, która nie jest sezonowana. Ponieważ ja do tego dania użyłam młodej, zielonej kapusty, zmniejszyłam ilość masła i śmietany o połowę. Polecam szczególnie z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi. Kapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 1 marchewka ½ szklanki rosołu 75 g masła 1/2 szklank1 śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki sól

Trzeci talerz
Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 143

zrobić zakupy w zaufanym warzywniaku. Pomysł podpatrzyłam w książce Nicole Just "La Veganista. Jedzmy szczęśliwie. Super food". Zmieniłam trochę składniki i proporcje.  Moi mięsożercy do gulaszu dostali mielone kotlety, ja zjadłam go z chlebem :) Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 1,2 kg ziemniaków (u mnie młode) 3 marchewki 2 czerwone papryki 2 cebule 5 łyżek oleju

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowym 118

Kolejny łatwy i szybki w wykonaniu przepis na klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowym. To ekspresowa alternatywa dla kotletów mielonych . Klopsiki z kurczaka przyrządza się bezproblemowo. Używam zazwyczaj gotowego mielonego z kurczaka . Dodaję do farszu śmietanę, dzięki której klopsiki są soczyste. Do podania proponuję makaron, bulgur lub ryż. Co wolicie, co lubicie najbardziej! Klopsiki z kurczaka Składniki

codojedzenia
OGORKI W KECZUPIE 198

kolejny przepis z serii 'domowe przetwory na zimę' - tym razem ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetnie smakują  jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych 1 duża cebula 1 łyżka soli niejodowanej   ZALEWA: 1/2 szklanki octu

Moja Książka Kucharska
PRZECIER POMIDOROWY 118

PRZECIER POMIDOROWY Sezon na przetwory domowe w pełni. Dzisiaj przepis na przecier pomidorowy własnej produkcji. Możemy go wykorzystać jako baza do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, jako dodatek do kotletów mielonych - właściwie w każdej kuchni niezastąpiony, zwłaszcza ten przygotowany w domu. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 1kg pomidorów 10-20g soli 10-20g cukru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiczki

Moja Książka Kucharska
Placuszki z batatów i fety 163

pierwszy rzut oka placuszki wyglądają jak mielone kotlety, ale nie tym razem. Dzisiaj proponuję pyszną wersję bezmięsną kotlecików z batatów z dodatkiem natki pietruszki oraz sera feta. Świetny pomysł na obiad, kolację a nawet śniadania jeśli nie pierwsze to np. drugie. Składniki na około 10 placuszków: 1 bardzo duży batat 1 mała biała cebula łyżka natki pietruszki

Życie zaczyna się w kuchni
Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 166

piekę marchewki, robię ciastka z dyni. Każda pora ma swój kolor ale na kolor buraka jest zawsze czas :) jako mała dziewczynka uwielbiałam zasmażane buraczki , które robiła mama do kotletów mielonych.  Jako dorosła kobieta odkryłam, że gdy się je upiecze stają się esencją smaku, słodyczą samą w sobie. Teściowa przekonała mnie, że na Wielkanoc nie ma jak barszcz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mleko owsiane 216

bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, lepiej nie robić na zapas, tylko zawsze przygotować świeżą porcję. Pozostałą po odciśnięciu papkę możemy dodać do wypieków (pieczywa), czy też do kotletów mielonych. Owies to rodzaj zboża znany ludzkości od najdawniejszych czasów. Ziarno owsa zawiera aminokwasy egzogenne, w tym tryptofan. Ponadto jest bogate w błonnik, kwasy tłuszczowe (linolowy), witaminę E, a także

mojewypiekiinietylko
Sałata z kefirem i szczypiorem 188

grubym świeżo zerwanym z ogródka, taki smak pamiętam. Taka sałata pasuje do wszelkich dań z ziemniaków, puree, klusek śląskich, także ryżu i kasz. I dla mięsożerców - do mięsa, kotletów mielonych, piersi kurczaka, sznycli. Może Was zastanawiać po co do takiej zdrowej zieleniny dodawać cukier. Dla kontrastu smaku. Z jednej strony pieprz i sól, czasem sok z cytryny - wytrawnie, ostro

Zasmakuj Kuchni
Pieczone ziemniaki, buraki i marchewka 158

pokroić w mniejsze kawałki ulózyc na brytfance, skropić oliwą lub olejem, posolić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 40 minut. My warzywa podawaliśmy z kotletami mielonymi

Państwo Wojtczuk gotują
Rolada z mięsa mielonego. 214

Jeżeli znudziły się wam zwykłe mielone kotlety, to możecie zrobić roladę :)  Składniki: mięso 0,5 kg, jajko, trochę włoszczyzny, trochę zielonego-pietruszka-koperek-szpinak, czosnek,  sól, pieprz, papryka, bułka tarta, smalec, folia spożywcza. Jak zrobić: warzywa przesmażamy, mięso-jajko-bułkę i przyprawy wkładamy do miski i wyrabiamy na jedną masę,  po wyrobieniu wykładamy na folię

chleba naszego
Klopsiki z serem w ziołach prowansalskich i sosie pieczarkowym 172

tarta lub mąka do obtoczenia klopsów 15 dag sera ulubionego sera żółtego 20-30 dag pieczarek solidna szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso mielimy i przygotowujemy tak jak na mielone kotlety (jajko, cebula, bułka namoczona i odsączona).   Przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy a na koniec dodajemy starty żółty ser i dokładnie mieszamy. Formujemy klopsy i obtaczamy

Kuchnia po mojemu
Marchewka z groszkiem 153

Marchewka z groszkiem idealny dodatek do kotleta mielonego :)  Składniki: marchewka, groszek zielony z puszki, sól, cukier, tłuszcz (olej kokosowy, masło). Przygotowanie: marchewkę pokroić w kostkę przełożyć do garnka, dolać trochę wody, dodać tłuszczu (w naszym przypadku był to olej kokosowy, ale zawsze dodawałam masło) pocukrzyć, posolić do smaku i dusić. Gdy marchewka będzie już lekko miękka dodać groszek

Państwo Wojtczuk gotują