Mięso i ziemniaczki – proszę bardzo!Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod
Ostra na Słodkoniby proste jednak bardzo efektowne i smaczne. Spaghetti bolognese z oscypkiem SKŁADNIKI: 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 30 dag makaronu spaghetti (durum(...)ścieramy na tarce do jarzyn na małych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę i czosnek - szklimy, następnie dodajemy marchewkę, całość mieszamy i podduszamy 3-4 minuty. Dodajemy mięso mielone, przesmażamy całość do zarumienienia. W tym czasie pomidory przekładamy do malaksera, dodajemy oregano, sól i papryki - miksujemy na gęsty sos. Sosem zalewamy mięso i całość gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki250g mielonego mięsa wieprzowego250g mielonego mięsa wołowego70g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę1 średnia czerwona cebyla pokrojona w drobną kostkę2 liście laurowe5 gałązek tymianku suszonego5 gałązek świeżej natki10 ziarenek czarnego pieprzu175ml czerwonego wytrawnego wina500ml bulionu wołowego1 nieduży ogórek konserwowy3 łyżeczki posikanych kaparów30g masła2 czubate łyżki mąki pszennejmakaron dla 4 osóboliwasólnatka pietruszki do dekoracjiSposób przygotowania:Mięso mielone
W kuchni wieczoremkażdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka(...)Składniki (na 4 osoby): 25 kg mielonej wołowiny 1/2 kg mielonej wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli nie ma świeżych mogą być z puszki) 8 zielonych cebulek ze szczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki chleba żytniego 4 łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu
Jem więc Jestemmielone. Pierwsze skojarzenie to kotlety mielone z gotowanymi ziemniakami. Można i tak, ale czemu nie ponieść się fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam(...)ciasto w środku powinno być suche. Meksykańskie szpadki Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest ich skład, ale bardziej zależało mi na oryginalnym kształcie, więc zamiast oklepanych kotletów czy klopsików postanowiłam mięso zrolować w podłużne pisiorki ;) Składniki: mięso mielone (ok. 1/2 kg) jajko 3 łyżki bułki tartej cebula ząbek
bastalenarękę, miało być bez soczewicy i bez kaszy.No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie ponosi. Gdybyście mieli np. tartą marchewkę z poprzedniego dnia lub szczypiorek, również możecie dodać. Śmiało można nazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy. Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk)Pół opakowania szpinaku mrożonego¾ szklanki
pieprzny smaczekmięso mielone, marchewkę, seler, por i pietruszkę i zalać 500 ml zimnej wody. Doprawić liściem laurowym, ziarnami pieprzu, owocami jałowca i zielem angielskim. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż znaczna większość wody odparuje. Lekko przestudzić.Lekko przestudzone mięso wraz z warzywami i przyprawami zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa.Do zmielonego mięsa(...)nieco mniejszej formie.Pasztet należy wyjąć z formy i kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Ja do pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego, mielonego mięsa drobiowego dostępnego w sklepach.Dobre ugniecenie masy mięsnej w keksówce przed upieczeniem zapewni, że w pasztecie
Gospodyni Miejskapokroić na 2-3 cm kawałki/paski, włożyć do miski i dodać świeże mięsko mielone wsypać peklosmaczek, przyprawę John, żelatynę, wlać wodę i ręką wyrabiać na kleistą masę do szynkowara "kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" włożyć woreczek (można bez woreczka)i nakładać mięso ubijając je dłonią lub łyżką w trakcie wiązania woreczka usunąć nadmiar powietrza, nałożyć nakładkę
W Mojej Kuchni Lubięmięsa z szynki bez tłuszczu i błon 400 g czystego mięsa z golonki, bez tłuszczu i błon (kupiłam dwie golonki) 20 + 8 g peklosoli 100 + 40 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki cukru (nie dodałam) 1 płaska łyżeczka białego, mielonego pieprzu osłonki np białkowe (o średnicy 6,5 cm, lub większej) nadające się do parzenia
Stare GaryOstatni naleśnik już na patelni Farsz do krokietów: 500 g pieczarek 500 g mielonego mięsa (u mnie było to mięso z kurczaka) 1 średniej wielkości cebula 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (jej ilość zależy od tego, ile soku puszczą pieczarki) przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z ok. 1/4 szklanki(...)się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki zaczną brązowieć i puszczać sok, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Smażymy do chwili, kiedy mięso nie będzie surowe. Całość odstawiamy, by trochę przestygła. Wtedy dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Farsz musi być gęsty i w miarę suchy, bez pływającej wody. Gotowy farsz Nadzienie układamy na środku każdego naleśnika
Ratunku obiadBardzo lubię chude, domowe pasztety, więc kiedy kupiłam robota kuchennego, który "sam wszystko robi" i ma przystawkę do mielenia mięsa, postanowiłam poświęcić troszkę czasu i energii na samodzielne przygotowanie takiego pasztetu, którym będę mogła zajadać się bez obaw o to, co ląduje w moim żołądku. Świeże składniki, trochę cierpliwości i powstało pyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą
Kulinarny Pamiętnikszklanka ciepłej wody *2 łyżki oleju Farsz: *1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego *2 łyżeczki ziół prowansalskich *2 łyżeczki soli *1/2 łyżeczki pieprzu *4 łyżeczki prażonej cebulki *2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej *1 łyżeczka curry Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy, bez mącznych grudek. Następnie na oprószonej mąką stolnicy z uzyskanego ciasta wałkujemy(...)cienki placek, w którym za pomocą np. szklanki wycinamy cieniutkie koła. Tak gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zabieramy się do przygotowania farszu. Do mielonego mięsa (w Naszym przypadku wieprzowego, ale polecamy również wołowinę i drób) dodajemy wszystkie przyprawy i cebulkę po czym mieszamy farsz do uzyskania zwięzłej konsystencji. By dodać delikatności mięsnemu nadzieniu można dodać odrobinkę bulionu
Wspólne smakiczarny grubo mielony 1 łyżeczka, sól morska różowa Royal Brand 1,5 łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, papryczka chilli suszona Royal Brand 1 mała suszona karkówkę bez kości w całości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - obsypać papryką wędzoną Royal Brand, solą morską różową Royal Brand, pieprzem, selerem ziarenka Royal Brand, pokruszoną papryczką chilli Royal Brand całe mięso dobrze nacierać
W Mojej Kuchni LubięMyślę, że gdybym zobaczyła tytułowego kabaczka, to najpierw przytuliłabym go, żeby ogrzać ręce a potem zjadła jak barbarzyńca, bez krojenia. A taki kabaczek to naprawdę prosta sprawa. Zerwanego w ogrodzie kabaczka myjemy i wydrążamy długą łyżką. Mięso mielone podsmażamy z cebulą, solimy i pieprzymy do smaku. Drobny makaron gotujemy i dodajemy do mięsa w proporcjach, które
les mirabellespoczątek won poszły przepisy zakładające mielenie czegokolwiek. Potem odrzuciłam przepisy zawierające 37 różnych przypraw, bo co za dużo to nie zdrowo. Na końcu obraziłam się na przepisy zawierające jakieś wynalazki z alchemii typu kąpiele wodne i okadzanie melisą oraz modły z kadzidełkami. Nawet nie wiecie, na jakie cuda wpadają ludzie bez mięsa :) Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli(...)Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam :)Potrzebujemy:350 gr soczewicy czerwonej2 marchewki1 pietruszka½ selera2 ząbki czosnku3 nieduże cebulekawałek poralistek laurowy½ łyżeczki mielonego ziela angielskiegoodrobinę gałki muszkatołowejkilka suszonych pomidorówsól, pieprzłyżeczka majeranku1 jajko2 łyżki otrębów owsianychSoczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy
ladykitchen