długo ;) Składniki: na ciasto czekoladowe 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklanki dobrego kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki gorącej wody sos czekoladowy 100 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości dodatkowo
Wielki apetytsięw nim zakochasz. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklanki dobrego kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza wodą umieść w misie miksera i na najniższych obrotach wymieszaj składniki). Dodaj wodę i kontynuuj mieszanie. Ciasto przelej
Wielki apetytKopczyki kreta zrobione przez młodszą córkę. Ciasto: 1,5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mleka 0,5 szkl maślanki 2 łyżki kakao 1 -2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem: 250 śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego
Moje domowe kucharzenieProdukty: 100 g borówki amerykańskiej 1 szklanka maślanki lub kefiru naturalnego /schłodzonego/ 1 łyżka miodu lub cukru pudru kilka listków mięty
Ugotujmy Cośprzed jej spożyciem. Zachęcam do korzystania z dobroci konopii. Dla ścisłości, konopia spożywcza pozbawiona jest substancji halucynogennych. Na dwie duże szklanki koktajlu potrzebujemy: 1 banan 1 jabłko 350 g maślanki 2 płaskie łyżki mąki konopnej, np. Ol'Vita Do blendera wkładamy wszystkie składniki, to do Was należy wybór, czy jabłko obieracie ze skórki, czy nie, właściwie nie ma takiej potrzeby
MamaOskarkawiem czemu, ale jakoś nie mogę się przekonać, żeby dodawać do koktajli zwykłej wody, mimo że codziennie i tak dużo jej wypijam Do owocowych koktajli dodaję najczęściej maślankę, kefir, mleko lub jakiś sok. Do takich mieszanych koktajli różnie…. od niedawna jednak dodaję zieloną herbatę. Zdecydowanie ten koktajl owocowy z zieloną herbatą można zaliczyć do kategorii zdrowe i smaczne Koktajl
UgotujmyTo.plpojawią się świeże, prosto z lasu, więc takie koktajle będę serwowała sobie coraz częściej :) Składniki (1,5 l koktajlu): 0,5 l jagód (u mnie mrożone) 1 l maślanki stewia do smaku Wszystkie składniki dokładnie zmiksować
Zdrowie na języku :PWykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj, pamiętajmy tylko o kaloryczności porcji - 50 kcal . Aby pozbyć się elementu monotonności, propnuję czasem podmieniać jogurt na kefir czy maślankę. Koniecznie proszę zapoznać się o informacji na temat kiełków, powinny być nieodłącznym elementem kanapek! Kiełki są bombą witaminową , równocześnie ich wartość kaloryczna jest znikoma. Śniadanie
IzaGotujebezglutenowe . Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj , pamiętajmy tylko o kaloryczności porcji - 50 kcal . Aby pozbyć się elementu monotonności, propnuję czasem podmieniać jogurt na kefir czy maślankę. Koniecznie proszę zapoznać się o informacji na temat kiełków, powinny być nieodłącznym elementem kanapek! Kiełki są bombą witaminową , równocześnie ich wartość kaloryczna jest znikoma. Śniadanie lub Kolacja
IzaGotujezapachem. Noo dobra mi się to nie udało (śpioch jeden) ale Wam może się uda, bo są boskie. Nie żartuje :) Będą potrzebne nam składniki takie jak: - 35g drożdży - 160g maślanki - 200g wody - 2 łyżeczki cukru Z tych składników robimy zaczyn, najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temp. pokojową, albo mieszaninę podgrzewamy do 37 stopni. Dalej: - 80g mąki graham typ 2000 - 560g
MamaOskarkainstrukcji obsługi.... i z efektów nie byłam zadowolona. Chleb pieczony na suchych drożdżach...myliłam się w ustawieniach wypiekacza ... Wszystkie chleby wychodziły takie sobie. Testowałam różne mąki...,różne drożdże..., mleko, maślanka, woda.... Aż w końcu wymyśliłam i nareszcie udało się. Chleb wyszedł całkiem niezły, na pewno do powtórzenia. 340 ml piwa ciemnego łagodnego, 500 g mąki 12 g świeżych drożdży, łyżka
królestwo garówChłodnik przygotowany podczas warsztatów z Kikkomanem i Tbabasco 330ml jogurtu naturalnego, 330ml maślanki naturalnej , 330ml kefiru, 1 ogórek szklarniowy, 1 pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, jaja przepiórcze ugotowane na twardo, 2 średnie buraki, 3 łyżki oliwy, sos TABASCO Garlic, sól, pieprz Umyte buraki (my użyliśmy żółte buraki) piecz w piekarniku, aż będą miękkie, przez około 1godzinę. Upieczone, przestudzone, obierz
królestwo garówpamięć. Kolejnym daniem była polska jagnięcina z jabłkiem i miętą w wykonaniu Tomka Wożniaka. No cóż... jagnięcina bez zarzutu :) Na deser otrzymaliśmy ciastko z fasoli wrzawskiej z żelem z maślanki w wykonaniu Roberta Harny. A do niego sorbet z wiśni nadwiślanki (jak nikt nie słucha to przyznam się – zjadłam kilka porcji tego sorbetu). Całość zdobiły świeżo zebrane kwiaty fasoli wrzawskiej
królestwo garówSwiéżé gùrczi na kwasno - mizeria z octem. Gdy przygotowywałam z asmażóné bùlwë z kwasnym mlékã czyli ziemniaki zasmażane z maślanką, potrzebna była jakaś sałatka. I tu z pomocą przyszła zakupiona w Swornegaciach, w Kaszubskim Domu Rękodzieła Ludowego , książka „Tradycyjna kuchnia kaszubska”. Znalazłam w niej mizerię z octem. Bardzo prosty i ciekawy dodatek do dań nie tylko mięsnych
królestwo garów