deser zawsze jest w żołądku dodatkowe miejsce to spróbowałyśmy jeszcze pysznego torciku Marcinek z jeżynami i obłędnymi lodami waniliowo-makowymi (21 zł), a także zdekonstruowanej wuzetki z kremem mascarpone i suszoną śliwką (21 zł). Wszystkie dania nie dość, że są przepyszne, to są przepięknie podane. Prostota dekoracji jest tutaj kluczem do sukcesu. Szef kuchni Patryk Banaszczuk idealnie się odnajduje
Kulinarne przygody Gatityjajka 100g cukru 80g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao Masa śmietanowa: 250g śmietany 36% 200g sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru Polewa: 100g mlecznej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 30% Dodatkowo: 280g konfitury z czarnej porzeczki kilka pierników kolorowe perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Biszkopt piernikowy
Szalona Kuchnia Ewelinypomarańczami Najprostszy deser świata? Smakuje pomarańczami i jest pyszny. Składniki: 1,5 białej czekolady (ok 150 g) opakowanie serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) 2 łyżki oleju z dynii 2 czubate łyżki miodu skórka z całej pomarańczy kilka kropli olejku pomarańczowego lub 2 łyżki wódki pomarańczowej garść wędzonych śliwek bez pestek
Ugotowane pozamiataneDomowa ricotta, jest tańsza niż ta kupiona w sklepie i wiemy co w niej jest 😇. Jest kremowy, bardzo przypomina mascarpone 😋 Z tego przepisu wyszło mi 170 g gotowego serka. Składniki: 1 litr mleka prosto od krowy sok z połowy cytryny pół łyżeczki soli Mleko przelewamy do garnka, dodajemy sól, a następnie gotujemy na średnim ogniu, jednak
Gotuj z Agnesmuffinkach sprawił, że były nie tylko cudownie słodkie, ale i wilgotne. Mój Maluch od razu je pokochał, my również;) Dodatkowo część babeczek „przyozdobiłam” masą z serka mascarpone z niewielką ilością kremu czekoladowo-orzechowego. Czasem taką masą nadziewam babeczki, ale…. szczerze mówiąc, te muffinki bez masy, smakowały mi dużo bardziej;) Jednym słowem – polecam! 2 szkl. mąki pszennej
Smaki Na Talerzujest na blogu więc podam link klik ( zamiast budyniu waniliowego, użyłam czekoladowego) Tutaj poniżej przepis jakich użyłam składników Teraz ostatnio udało mi się kupić ser biały połączony z mascarpone w wiaderku .Część poszła na sernik, a zostało mi 1/2 kg wiaderka do tego dodałam maliny i troszkę cukru pudru .Owoce mogą być dowolne nie koniecznie maliny
Moje Wyrobyjuż kilka razy wspominałam, moja rodzinka uwielbia ciasta z kremem. Pomysłów na kremy jest wiele, najpopularniejsze to krem budyniowy, krem na bazie serka mascarpone i inne. Dzisiaj chciałam wam przypomnieć krem grysikowy, do którego przygotowania potrzebujemy 4 składniki. Podstawowym jest oczywiście kasza manna. Nadaje się on do przełożenia pierników, ciast biszkoptowych i innych. Składniki: 3 szklanki mleka
Danka Pichciłyżki amaretto lub whisky ok. 24 szt. biszkoptów podłużnych kakao do oprószenia wykonanie: Kawę mieszamy z alkoholem. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, gęstą masę. Do masy dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Biszkopty maczamy w kawie i układamy warstwę np. w naczyniu żaroodpornym (20×20 cm). Na biszkopty wykładamy połowę kremu. Wyrównujemy i układamy drugą
Domowy Smak Jedzeniazaczynacie myśleć nad świątecznym menu ? A może chcecie zrobić coś słodkiego na szybko i bez użycia piekarnika ? Nic prostszego, mam super propozycję. Ciasto ze słomki ptysiowej z bitą śmietaną, mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki. Wyglądem przypomina tort bo jest dość wysokie ale możecie zrobić niższą wersję. Ja zrobiłam taki wyższy bo według mnie lepiej się prezentuje. Jako, że Święta
Ewa w kuchnirazem zapraszam Was na pyszny tort cytrynowy :). Tort smakuje lekko, mimo iż krem jest cięższy niż zazwyczaj w moich tortach, nie jest to bowiem krem na bazie kremówki i/lub mascarpone, lecz krem budyniowo - maślany. Jednak w związku z tym, że krem jest nie za słodki, kwaskowy i wyraźnie cytrynowy, całość smakuje naprawdę delikatnie i ciężko poprzestać na jednym kawałku ;). Blaty
Opowieści z piekarnikatarty i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Temperatura pieczenia 170 stopni C. Grzanie: dół. masa dyniowa: - 750 g pieczonej dyni Hokkaido - 3 jaja - 250 g serka mascarpone - 4 łyżki cukru brązowego - 50 ml esencji pomarańczowej lub otartej skórki z pomarańczy - 1/4 łyżeczki kardamonu - 1/4 łyżeczki cynamonu W/w składniki umieść w misie robota i zmiksuj blenderem na gładką
SMYKWKUCHNImałej blaszce 24 na 24 . podaje składniki na dużą blachę 3 paczki herbatników -ja użyłam kakaowe 1 kg twarogu z wiaderka – ja miałam twaróg sernikowy z mascarpone firmy president 2 szklanki cukru kryształu 8 jajek 15 dag masła szczypta soli 2 łyżki wiórków kokosowych 5 dag rodzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki wrocławskiej polewa 1 tabliczka białej
Moje Wyrobyfinezji dodaje im kruszonka z dodatkiem orzechów włoskich. Czasem robię je w wersji bardziej wypasionej i dodaję do środka nadzienie z białego serka. Wystarczy wtedy trochę serka kanapkowego (albo mascarpone) ok 150 g wymieszać z żółtkiem i cukrem a następnie wykładać do foremki na muffinki łyżkę ciasta, na to łyżeczkę serka i na wierzch znów łyżkę ciasta. Wtedy proste muffinki
Cooking for Emily