Zupa typu krem z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku i tymianku, zabielona serkiem mascarpone. Gęsta i aksamitna zupa o słodkawym smaku, przygotowana zaledwie z kilku składników. Dzięki pieczeniu buraki nabierają intensywnego smaku i aromatu, a ich słodycz przełamana jest kwaśnym sokiem z cytryny i ostrym smakiem czosnku. Delikatności dodaje serek mascarpone. Całość komponuje się znakomicie! Do tego jest bardzo prosta(...)podać ją z ziarnami słonecznika (prażonymi) lub grzankami. Składniki: 1 kg buraków 3-4 ząbki czosnku 1 cebula ok. 1 litr bulionu warzywnego (lub więcej) 1-2 łyżki serka mascarpone sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: pestki słonecznika grzanki Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły. Zawijamy
Kuchnia MagdaLenyZupa typu krem z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku i tymianku, zabielona serkiem mascarpone. Gęsta i aksamitna zupa o słodkawym smaku, przygotowana zaledwie z kilku składników. Dzięki pieczeniu buraki nabierają intensywnego smaku i aromatu, a ich słodycz przełamana jest kwaśnym sokiem z cytryny i ostrym smakiem czosnku. Delikatności dodaje serek mascarpone. Całość komponuje się znakomicie! Do tego jest bardzo prosta(...)podać ją z ziarnami słonecznika (prażonymi) lub grzankami. Składniki: 1 kg buraków 3-4 ząbki czosnku 1 cebula ok. 1 litr bulionu warzywnego (lub więcej) 1-2 łyżki serka mascarpone sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: pestki słonecznika grzanki Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły. Zawijamy
Kuchnia MagdaLenyBardzo efektowne, nietypowe i proste ciasto przypominające zielony mech. Mięsiste ciasto z dodatkiem szpinaku, przełożone kremem mascarpone udekorowane granatem. Zaskakuje nie za słodkim smakiem. Zrobione jest z kilku łatwo dostępnych i tanich składników. Leśny mech Ciasto 450 g mrożonego liściastego szpinaku 2/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki przennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 opakowanie śmietanfiksu Pozostałe granat do dekoracji Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Miksujemy blenderem na jednolity mus. Jajka o temperaturze pokojowej wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy. Ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy
PanGotujesmacznego:) na blaszkę o średnicy 28 cm: na kruchy spód: 250 g mąki 125 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta wanilii krem: 250 g serka mascarpone, 125 ml śmietanki kremówki 36% 100 g białej czekolady, opcjonalnie cukier puder do smaku, szczypta wanilii, garść borówek amerykańskich lub jagód kilka bezików lub: 2 białka, 120 g cukru, płaska(...)tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało - w tym przypadku można bardzo delikatnie przebić bąble widelcem). Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno z wanilią, dodać mascarpone i stopniowo rozpuszczoną, lekko ostudzoną czekoladę (powinna być płynna i najlepiej wmieszać ją łyżką lub szpatułką). Opcjonalnie dosłodzić. Krem wyłożyć na upieczony spód. Nałożyć borówki. Schłodzić w lodówce. Przygotować bezy: r ozpocząć
Lekcje w kuchnitort z Nutellą jest wysoki i składa się z kilku warstw: dwóch blatów kakaowego biszkoptu, budyniu na soku pomarańczowym, galaretki, herbatników i Nutelli, a także kremu ze śmietanki i mascarpone. Mimo wielu składników, nie jest tak pracochłonny, jak może się wydawać, a wszystkie warstwy wspaniale się ze sobą komponują. Zyskał wiele pochwał od gości:) W związku przygotowaniami do imprezy urodzinowej(...)puder, do smaku puszka brzoskwiń (ok. 800 g) 2 opakowania galaretki pomarańczowej (70 g każda), ok. 300 g herbatników, ok. 175 g Nutelli lub innego kremu czekoladowego, 750 g mascarpone, 750 g śmietanki 36%, cukier puder do smaku, szczypta mielonej wanilii Dzień wcześniej upiec biszkopt: j ajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut
Lekcje w kuchnibędziemy świętować, dlatego nie wahajcie się i podarujcie sobie pyszne słońce w kilka minut ♥ Szybkie ciasteczka z serem i lemon curd Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g mascarpone 100g twarogu półtłustego 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżeczki cukru lemon curd (np. z tego przepisu ) Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj na jednolitą masę twaróg(...)mascarpone, śmietanę, skórkę z cytryny i cukier. 2. Z ciasta francuskiego wytnij koła przy pomocy dużej filiżanki lub małej miseczki. 3. Na środku każdego koła z ciasta układaj po łyżce masy serowej. 4. Brzegi ciasta możesz posypać cukrem. 5. Piecz 20min w 180*C, aż mocno się zrumienią. 6. Na upieczone i ostudzone ciasta wykładaj po łyżeczce lemon curd. Smacznego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTiramisu Deser o jakim dziś mowa to pyszne kawowe tiramisu mascarpone, któremu ja osobiście nie umiem się oprzeć. Deserki tiramisu jakie dziś przygotowałam mają magiczny składnik, który nieco zmienia jego smak, a nawet bym powiedziała, że go uwydatnia. O tym deserze włosi piszą poematy, a na świecie jest już znanych mnóstwo kombinacji na ten pyszny deser z mascarpone. Tiramisu(...)Deserki tiramisu - składniki: 1/2 opakowania groszku ptysiowego, u mnie groszek ptysiowy Brześć 150 ml wrzątku 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 ml amaretto 330 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone lub twarogu z wiaderka (musi być gęsty) 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Deserki tiramisu - przygotowanie: Kawę zalej wrzątkiem, dodaj amaretto i odstaw do wystygnięcia
MamaOskarkaKrem ze śmietany 30 lub 36% i mascarpone to klasyczny krem do tortów i ciast. Krem ze śmietaną, mimo małej ilości składników i prostego wykonania sprawia czasami sporo problemów. Przy kremie ze śmietaną trzeba uważać, bo niestety łatwo go przebić. Dlatego, tak jak przy biszkopcie, spisałam kilka wskazówek i porad, które pomogą Wam zrobić pyszny krem śmietankowy. Proszę uważnie przeczytać(...)inspiracji na moim INSTAGRAMIE. Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 18 cm: 250 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej 135 – 145 g serka mascarpone, schłodzonego ok 25 – 35 g cukru pudru lub więcej, do smaku W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (szybsze obroty
Słodki Pomysłdodaję na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Składniki na krem miętowo-czekoladowy: 200 g cukierków miętowych w czekoladzie 250 ml śmietanki 30% 50 g mascarpone Cukierki miętowe rozpuszczam na małym ogniu w 50 ml śmietanki, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. 200 ml śmietanki ubijam, dodaję do niej mascarpone i ponownie ubijam. Na koniec dodaję wystygnięte(...)blatem biszkoptowym. Ostatni blat również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny. Tynk do tortu: 250 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g mascarpone Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder. Mieszam do połączenia składników. Krem smaruję na całym torcie i wyrównuję. Do dekoracji (bok i kwiatek) wykorzystałam
Słodki sentymentNajbardziej popularne torty to te na bazie śmietany i serka mascarpone. Poniższy tort wzbogacony jest dodatkowo o frużelinę malinową, która przełamuje słodki smak kremu . Składniki na biszkopt forma 26cm: 7 jajek (temperatura pokojowa) szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki cukru drobnego do wypieków na nasączenie: pół szklanki wody(...)cytryny, czubata łyżka cukru Składniki na krem: 750 ml śmietanki kremówki 750 g serka mascarpone 9 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie: jeżeli tort będzie przewożony 3 opakowania fixu do bitej śmietany Składniki na frużelinę : 500g malin (mogą być mrożone) 1/4 szklanki syropu malinowego 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przepis na biszkopt: Biszkopt
tyfranboxwięc postanowiłam ją wypróbować no i wyszło super – ciasto ładnie wyrosło, przyrumieniło się i było chrupiące. Te gofry to był strzał w dziesiątkę. Masa z serka mascarpone i słodkie maliny doskonale tutaj pasowały i dopełniły całość. Wszystkim było mało i od razu dostałam „zamówienie”, by niebawem znów je zrobić. Nikt mi jednak tego mówić nie musiał(...)Składniki na 8 gofrów: 5 dużych jabłek 1 łyżka masła szczypta cynamonu 2 op. ciasta francuskiego Krem: 2 żółtka (z wcześniej sparzonych jaj) 1 łyżka cukru pudru 250 g mascarpone maliny, borówki amerykańskie, banany lub dowolne drobne owoce do podania Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki, jeśli mają dużo soku, lekko odciskamy jego nadmiar. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę
Smaki Na TalerzuSkładniki/ ok. 4 porcje: – 120 g biszkoptów (okrągłych) – 250 g mascarpone – ok. 200 g jagód świeżych lub mrożonych – 4 łyżki cukru pudru – 4 żółtka – gorzkie kakao do posypania – 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego – 1 szklanka mocnej ostudzonej kawy Przygotowanie: Zaparz kawę, ostudź i dodaj amaretto lub likier kawowy. Następnie żółtka utrzyj(...)cukrem na pulchna białą masę. Dodaj mascarpone i wymieszaj delikatnie mikserem. Biszkopty maczaj w kawie i układaj na dnie małych pucharków ( u mnie kieliszki na wino), przełóż masą mascarpone i jagodami. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w kawie wyłóż serek mascarpone i jagody. Na koniec ułóż ostatnią warstwę i udekoruj wierzch kilkoma jagodami.Wierzch tiramisu posyp gorzkim kakao
I LOVE LIFECiasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt. Jeśli chcesz zaskoczyć(...)gęstej śmietany garść bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórki kandyzowane) 2 szklanki mleka Masa czekoladowa: 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 125 g serka mascarpone wiórki z czekolady deserowej Wykonanie: Biszkopt: I-część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami
Kuchnia MagdaLenyCiasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt. Jeśli chcesz zaskoczyć(...)gęstej śmietany garść bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórki kandyzowane) 2 szklanki mleka Masa czekoladowa: 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 125 g serka mascarpone wiórki z czekolady deserowej Wykonanie: Biszkopt: I-część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami
Kuchnia MagdaLeny