gotowy w 5 minut! . Idealne na śniadanie czy prosty deser. Musicie zaopatrzyć się koniecznie w olej kokosowy, jest to smaczny i bardzo odżywczy olej który zaczaruje Wasze kubki smakowe. Mascarpone to król wszelakich deserów który z kokosem, borówką amerykańską i bananem stworzą świetny szybki posiłek! Zapraszam do wypróbowania już teraz! jak również do regularnego odwiedzania bloga! Dla 1 osoby Czas(...)przygotowania: 5 minut Składniki: 1,5 garści ugotowanego makaronu typu małe kolanka (z pszenicy durum bądź razowy) 1,5 łyżki serka mascarpone 0,5 łyżki oleju kokosowego kilkanaście borówek amerykańskich Pół małego banana Ksylitol lub cukier do posłodzenia Listek melisy do dekoracji Przygotowanie: 1/ Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ugotowany makaron - mieszamy. Dodajemy mascarpone oraz słodzimy do smaku. Mieszamy
Kuchnia PROzdrowotnakwaskową nutą Glassa MONINI to idealne wykończenie tego wspaniałego deseru. Przeplatają się w nim warstwy delikatnych biszkoptów leciutko nasączonych sokiem pomarańczowym, domowa konfitura truskawkowa i oczywiście aksamitny krem z mascarpone i likieru Cointreau (możecie użyć dowolnego likieru pomarańczowego lub dodać inny ulubiony alkohol). Do tego truskawki (można zgrzeszyć raz w zimie i się na nie skusić:D) i najwyraźniejszy akcent(...)postaci polewy z glassy. Gwarantuję Wam prawdziwą rozpustę i cudowne doznania smakowe!:)) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: podłużne biszkopty - ladyfingers (około 1,5-2 paczki) 500 g mascarpone cukier puder do smaku 4-5 łyżek Cointreau Glassa Balsamiczna MONINI sok pomarańczowy 1 duży słoik konfitury truskawkowej około 500-700 g truskawek WYKONANIE: Biszkopty maczaj króciutko w soku pomarańczowym i układaj
Słodko-Słony Świat Ilonydekoracyjne. Polecam spróbować! Składniki: 5 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka octu (zwykłego lub winnego) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli 500 ml śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru aromat waniliowy owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny Przygotowanie (20 min +2h pieczenia): Beza Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli(...)piekarnika. Pieczemy, a dokładniej suszymy bezę 2 godziny w 150ºC. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wysuszoną bezę do ostygnięcia. Zimną wyciągamy i dekorujemy kremem i owocami. Krem mascarpone Śmietanką 30% ubijamy z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropel aromatu waniliowego i miksujemy do wymieszania składników. Masę nakładamy na wystudzoną bezę
PastelFoodDeser wyszedł po prostu bajeczny, i gwarantuję, że nikt mu się nie oprze. Jeśli nie używacie w kuchni surowych jajek, można je zastąpić pasteryzowanymi. Można też przygotować krem z mascarpone i bitej śmietany - też będzie pyszny, ale to już jednak nie to samo... To tiramisu zrobiło u nas furorę, i choć sycące, zniknęło błyskawicznie. Jeśli macie w domu jeszcze trochę(...)zróbcie je koniecznie! Jeśli pierniczków brak, można je zastąpić tradycyjnymi biszkoptami do tiramisu - będzie bardziej klasycznie i równie pysznie. Tiramisu z pierniczkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g serka mascarpone 2 jajka 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika ziarenka z 1/2 laski wanilii nasączenie: 75 ml mocnej, ostudzonej kawy 25 ml likieru kawowego dodatkowo: 150 g pierniczków
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki biszkopt * 3 białka * 2 jajka * 200 g cukru * 150 g mielonych migdałów * 200 g mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli krem z serka mascarpone * 250 g serka mascarpone * 120- 130 g mleka skondensowanego słodzonego (może być w tubie dowolny smak) krem z gotowanej śmietany * 400 ml śmietany kremówki * 4 łyżki cukru * 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny(...)wyjąć z miski, zostawić na kratce do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Nasączyć biszkopt wodą wymieszaną z olejkiem migdałowym. Można też dodać nieco alkoholu. Krem z serka mascarpone Serek wyjąć do pojemnika i utrzeć mikserem, następnie dodawać mleko skondensowane i dalej ucierać, aż do uzyskania puszystego kremu. Powstałym kremem przełożyć biszkopt. Krem z gotowanej śmietany Żelatynę namoczyć
Mix smakuSłodko, słodko, słodziusieńko ! Bezy z kremem z serka mascarpone i białej czekolady, obsypane pestkami granatu, to deser dla prawdziwego łasucha. Składniki ( na około 25 szt. ) * 5 białek * 1,5 szklanki drobnego cukru * 250 g serka mascarpone * 100 g białej czekolady * granat Wykonanie: Białka lekko podbić, na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać niewielkimi porcjami ( około 2 łyżki ) cukier. Ubijać, aż piana(...)zawijajcie ku górze, formując gniazdko. Bezy należy suszyć w temperaturze 100 stopni C około 5 godzin. Krem do bezowych gniazdek: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej - ostudzić. Serek mascarpone zmiksować, żeby lekko go napowietrzyć. Do zmiksowanego serka dodać rozpuszczoną, przestygniętą czekoladę - połączyć składniki. Kremem wypełniać wysuszone bezy. Bezowe gniazdka, wypełnione kremem z białej czekolady, posypać pestkami granatu. Smacznego
kolorowotorcikowoprzyjemny zapach. Dlatego właśnie postanowiłam wykorzystać je do mojego sernika. Składniki na spód: - 130g herbatników - 70g masła Składniki na masę: (powinny mieć temperaturę pokojową) - 400g jogurtu greckiego - 500g serka mascarpone - 200g creme fraiche (30%) - szklanka drobnego cukru - 5 jaj - 2 budynie waniliowe bez cukru - 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii - szczypta soli waniliowej Dodatkowo: - 3 owoce marakui (passion fruit(...)mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Składniki łączymy, przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki (do czasu, aż zrobimy masę serową. Do miski przekładamy jogurt, serki mascarpone, śmietanę creme fraiche. Składniki miksujemy na wolnych obrotach robota. Po chwili zwiększamy obroty, dodajemy budynie oraz szczyptę soli waniliowej. W następnej kolejności wsypujemy stopniowo cukier. Kolejno dodajemy całe jajka
mojewypiekiinietylkoRamsay’a. To kolejny atut, bynajmniej dla mnie, aby jednak pokusić się na ten mały eksperyment. Na jeden składnik musiałam poszukać zamiennika (jogurt grecki zamieniłam z jego braku na mascarpone), ale nie powiem, aby deser na tym stracił. Składniki: - arbuz - cukier puder - odrobina oliwy (dałam olej arachidowy) - jogurt grecki (u mnie mascarpone) - 100g orzechów włoskich - 15g masła - 65g miodu(...)kładziemy na patelnię i smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz (zgodnie z sugestią – ogrzany). Za pomocą dwóch łyżek kładziemy na arbuza jogurt grecki lub serek mascarpone oraz skarmelizowane orzechy włoskie. Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami podajemy zaraz po przygotowaniu, oczywiście na ciepło. Ten sposób podania zupełnie odbiega od standardu i początkowo wprawia w osłupienie, ale już
mojewypiekiinietylkohumoru… i nie tylko. Inspiracją na masę był przepis Asi z Kwestii Smaku. Składniki: - ciasteczka amaretti - 4 żółtka - 4 łyżki drobnego cukru - ziarenka z ½ laski wanilii - 250g zimnego serka mascarpone - kawa (u mnie nescafe Azera) - wino Marsala (Amaretto,rum…) - kakao i cappuccino z Brendy do oprószenia (może być z rumem lub cherry) Jajka bardzo dokładnie myjemy i wyparzamy we wrzątku(...)słoika, do wykorzystania innym razem), dodajemy 4 łyżki drobnego cukru oraz ziarenka wanilii – ubijamy mikserem, na najwyższych obrotach przez 8 minut, na gładką i puszysta masę. Zimny serek mascarpone przekładamy do drugiego pojemnika i ubijamy mikserem na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Ubite jajka dodajemy do mascarpone. Chwilę miksujemy, tylko do połączenia składników. Ciasteczka krótko zanurzamy w kawie
mojewypiekiinietylkoNaprawdę piękne, efektowne ciasto. A jeszcze jeśli jest to sernik? Każdy lubi sernik, prawda? Sernik z wiśniami Drukuj przepis Składniki 250g serka mascarpone 500g twarogu 150g cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 600g wiśni 1 dżemix 1 cukier waniliowy 1/2 szkl cukru spód 160g herbatników 2 łyżki miodu 100g margaryny listonic_name = "Sernik z wiśniami (z coolinarnie.pl(...)listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "250g serka mascarpone 500g twarogu 150g cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 160g herbatników 2 łyżki miodu 100g margaryny 600g wiśni 1 dżemix 1 cukier waniliowy 1/2 szkl cukru " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Tortownica o wym. 25 cm Krok 2 Herbatniki zmielić , dodać margarynę i miód wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem
CoolinarniePLPoezji Smaku , to wiedziałam, że prędzej czy później go i tak przygotuję. Tort jest zdecydowanie dla wyjątkowych łasuchów, baaaaardzo słodki, ale przecież taki powinnien być tort bezowy :)! Połączenie mascarpone z masą karmelową, orzechami i daktylami jest pyszne. Podobno tort bezowy dacquoise jest w Polsce popularny w cukierniach Sowy ale z racji tego, że ja dość długo w Polsce nie mieszkam(...)Tort bezowy dacquoise Składniki: 6 białek w temperaturze pokojowej 250 g drobnego cukru (1,5 szklanki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta soli 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 120 g masy karmelowej (krówkowej) z puszki pół szklanki orzechów włoskich 10 daktyli kakao i cukier puder – do posypania 1. Białka
UgotujmyTo.plpomysł przy okazji przygotowywania przepisów do wielkanocnego ebooka, realizowanego przy współpracy z ZT Kruszwica. Oczywiście jabłka i karmel są parą idealną. Jeśli do tego dodamy masę z karmelu, mascarpone i śmietany posypaną zmielonymi orzechami, to naprawdę trudno się temu oprzeć :)! Jabłecznik bez pieczenia Składniki: 2 kg jabłek 3-4 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych goździków i gałki muszkatołowej(...)galaretki cytrynowe 400 g ciastek digestive 200 g margaryny Palma 2 puszki masy karmelowej 200 g serka mascarpone 20 g żelatyny (1opakowanie) 600 g śmietany kremówki Ciasteczka rozkruszyć na drobno. Dodać rozpuszczoną Palmę i dobrze wymieszać. Wyłożyć spód foremki i dobrze docisnąć. Wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozsmarować na wierzchu karmel z 1 puszki. Jabłka obrać
UgotujmyTo.plProste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam! SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek: 120 g mąki pszennej 120 g masła 2 jajka 90 g cukru 1,5 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ: 150 ml śmietany kremówki 36 % 150 g serka mascarpone niebieski barwnik spożywczy WYKONANIE: MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym. Przesiej przez sitko mąkę
Słodko-Słony Świat IlonyJeden z najpyszniejszych, a zarazem najprostszych deserów na świecie... tiramisu. Biszkopty zanurzone w mieszance mocnej kawy i alkoholu, serek mascarpone, ubite na puszysta masę żółtka, najlepsze kakao... W tej wersji dodałam również ubitą śmietanę kremówkę, gdyż takie tiramisu uwielbia mój Mąż... Oryginalnie nie potrzeba dodawać śmietanki, ale myślę, że nie psuje ona tradycyjnego smaku:) Deser jest jeszcze bardziej puszysty(...)najlepiej pasuje amaretto, ja jednak użyłam brandy, które również idealnie tu się komponuje. Kilka godzin w lodówce i prawdziwa uczta dla podniebienia gotowa... Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 400 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej) 200 ml śmietany kremówki (koniecznie bardzo dobrze schłodzonej) 4 żółtka (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku) 450 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
Słodko-Słony Świat IlonyDrodzy, jeśli nie macie pomysłu na pyszny obiad lub wyborną kolację, to ja przychodzę Wam z pomocą!:) Makaron Conchiglioni, czyli dorodne makaronowe muszle wypełnione najlepszym serowym nadzieniem: mozzarellą, mascarpone i camembertem. Cudowny, śmietankowy smak połączyłam z soczystym, pomidorowym sosem i całość zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło przepyszne, nie dość, że cieszy oczy, to jeszcze wykwintnie smakuje. Bardzo polecam! SKŁADNIKI(...)około 4 porcje: 300 g makaronowych muszli Conchiglioni 150 g serka mascarpone 2 kulki mozzarelli 170 g sera camembert sól SKŁADNIKI na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w kawałkach 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli (lub więcej wg uznania) 2 łyżeczki brązowego cukru 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczko suszonej bazylii
Słodko-Słony Świat Ilony