MALINOWĄ GALARETKĘ: 550 g malin 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 200 ml wody 2 opakowania galaretki o smaku malinowym SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ MASĘ SERNIKOWĄ: 500 g mascarpone 1 puszka mleczka kokosowego (koniecznie trzymanego wcześniej przez 24 h w lodówce) 200 g kremowego serka (użyłam "Delfico") 300 g śmietany kremówki 36% 150 g cukru pudru 6 łyżeczek(...)minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu biszkoptu zetnij równiutko jego górę, żeby wyrównać całość. KOKOSOWA MASA SERNIKOWA: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj przez chwilkę mascarpone z kremowym serkiem i cukrem pudrem. Puszkę z mlekiem kokosowym postaw do góry dnem i otwórz. Zlej wodę kokosową, która zebrała się na wierzchu, nie będziesz jej potrzebować do kremu
Słodko-Słony Świat Ilonyodrobinkę inaczej niż standadową szarlotkę, ponieważ jabłka nie były w trakcie pieczenia niczym przykryte - żadną kruszonką czy bezą, smakują więc jak najlepsze pieczone jabłka. Krem ze śmietany kremówki i mascarpone oraz delikatnie cynamonowa beza pięknie się komponują z jabłkami, a prażone migdały nadają całości chrupkości. Bezę można przygotwać dzień wcześniej i suszyć ją w otwarym piekarniku. Gotowe ciasto należy przechowywać(...)masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego (16 g) SKŁADNIKI NA KREM: 0,5 l śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone 6 łyżek cukru pudru SKŁADNIKI NA BEZĘ CYNAMONOWĄ: 6 białek (w temperaturze pokojowej) 1 1/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki octu spirytusowego 1 łyżeczka cynamonu
Słodko-Słony Świat IlonyDzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem, dodałam odrobinę masła i skarmelizowałam, a "sos", który powstał z karmelizacji owoców użyłam do polania(...)łyżki mąki owsianej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorącej wody SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem (60 g) 400 ml mleka 3/2 % 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania) SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANE ŚLIWKI: 500 g bardzo słodkich śliwek 2 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek brązowego cukru (lub więcej
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki oleju (użyłam rzepakowego) 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ: 250 g śmietany remówki 36% 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru Skórka otarta z 1 limonki 2 łyżeczki soku z limonki DODATKOWO: 1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce) WYKONANIE(...)minut). Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostrożnie obkrój ostrym nozem brzegi od formy, odepnij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ: Smietana kremówka i mascarpone muszą być wcześniej porządnie schłodzone w lodówce, najlepiej przez noc. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej mascarpone, cukier puder, startą na tarce o drobniutkich oczkach skórkę z limonki
Słodko-Słony Świat IlonyJeszcze jedna propozycja na Halloweenową imprezę:) Aromatyczne babeczki korzenne z dekoracją z mascarpone i czekoladowych pająków, zrobionych z pralinek Ferrero Rocher. Nogi to zwykła gorzka czekolada roztopiona, a następnie zamrożona w postaci liter "V". Babeczki zrobiłam na bazie Obrzydliwe Pysznych Babeczek z Glistami, jednak dodałam do nich jogurt, by były bardziej wilgotne. Babeczki są pyszne i pięknie pachną przyprawą(...)szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego 1 słoiczek powideł śliwkowych SKŁADNIK NA KREM: 250-300 g mascarpone 3-4 łyżeczki cukru pudru fioletowy barwnik spożywczy DO DEKORACJI: 10 pralinek Ferrero Rocher 100 g gorzkiej czekolady lukier plastyczny + żółty barwnik lub drobniutkie cukiereczki WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny być
Słodko-Słony Świat Ilonymalinowa … no , ale plany są przecież po to , żeby je zmieniać! I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami. W skrócie : NIEBO W GĘBIE! A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „ SKŁADNIKI: CIASTO : - mąka – 4 łyżki - proszek(...)łyżeczka - cukier – 4 łyżki - jajko – 4 szt KREM : - mascarpone – 400 g - cukier – 5 łyżek - śmietana 30 %- 125 ml DODATKOWO : - kokos / wiórki - brzoskwinie – 4 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy
Ostra na Słodkobyć „niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;) Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu. Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa! Zobaczcie jak wyszło! SKŁADNIKI: BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na blogu MASA: * mascarpone(...)kokos – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Pieczemy z tego przepisu . Upieczony kroimy na równe 3 blaty. MASA: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym. W osobnej misce ubijamy śmietanę 36% z pozostałym cukrem – do momentu aż będzie puszysta. Dodajemy do masy serowej. Wlewamy roztopioną czekoladę
Ostra na Słodkomiliony osób deser. Niesamowicie delikatny , a zarazem intensywny w smaku. Składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto połączony z delikatną masą na bazie mascarpone. Dziś mam dla Was muffinki zainspirowane właśnie Tiramisu. A odrobiną Amaretto i przepysznym kremem mascarpone. Nie tylko wyglądają obłędnie , ale i tak samo smakują! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka(...)proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cukier puder – 30 g PONCZ: - kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka - cukier – 1 łyżka - amaretto – 1 łyżka KREM: - serek mascarpone – 125 g - śmietana 36 % – ok. 50 g - cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
Ostra na Słodkoprzepis na Tiramisu , ale w troszkę innej postaci. A mianowicie baba! Przygotowane w te sposób smakuje obłędnie , ale i wygląda przepięknie! Zachwyci nie tylko zakochanych! Połączenie delikatnego sera mascarpone z kawą i amarettto tworzy fantastyczną całość i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI : * mascarpone – 500 g * żółtko – 4 szt * cukier puder – 150 g * likier amaretto(...)łyżka * czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy , studzimy. Żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem i likierem amaretto. Mascarpone miksujemy i nie przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną. Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy. Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy. Przykrywamy biszkoptami namoczonymi
Ostra na Słodkotygodniu zajadałam już gruszkowe i pomarańczowe. Teraz przyszła pora na wersję jeszcze bardziej letnią , gdyż stragany powoli zapełniają się naszymi truskawkami! Czekoladowe , wypełnione po brzegi kremem waniliowym z mascarpone i truskawkami. Kropka nad I to posypka z prażonego kokosu i słonecznika – przyjemnie chrupie pod zębami! Polecam! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) NALEŚNIKI : * mąka – 1,5 szkl * mleko – 2 szkl(...)kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * jajko – 2 szt * olej – ok. 1/4 szkl NADZIENIE : * mascarpone – 250 g * laska wanilii – 1 szt * cukier puder – 3 łyżki * truskawki – ok. 250 g * kokos + słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy średniej wielkości naleśniki , odkładamy
Ostra na Słodkomaliny , winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami . Niebo w gębie! Świetny pomysł zarówno na obiad, jak i podwieczorek. Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * mleko – 1,5 szkl ( użyłam Bez laktozy ) * syrop malinowy(...)szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka *sól – 1 szczypta * olej – 1/4 szkl NADZIENIE: * mascarpone – 300 g ( dla siebie zrobiłam z kremowym serkiem „homo” bez laktozy ) * cukier puder – 3 łyżki * borówki – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy. Smażymy średniej wielkości
Ostra na SłodkoLetni, owocowy deser na bazie kremu z śmietanki kremówki i mascarpone charakterystycznego dla popularnego włoskiego Tiramisu. Prosty w wykonaniu, a dzięki kolorowym, soczystym owocom efektowny i niezwykle kuszący deser. Idealny na wakacyjne dni. Desery Owocowe Tiramisu - Składniki: (4 duże desery) 300 g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru(...)biszkoptów niewielka ilość mleka ok. 400 g dowolnych owoców, najlepiej mieszanki np. borówek, poziomek, truskawek, malin itp. Desery Owocowe Tiramisu - Sposób przygotowania: Kremówkę ubijamy, a następnie partiami dodajemy mascarpone ciągle mieszając. Na końcu łączymy z cukrem pudrem. Do kieliszków lub pucharków na przemian układamy: krem, biszkopty namoczone w mleku, owoce, krem, biszkopty, owoce, krem... i tak do wyczerpania składników
Słodka Stronakonsystencja oraz smak przypomina coś pomiędzy biszkoptem, a brownies - i z pewnością jest przepyszne! Do tego równie wyrazista w smaku, smakowita masa na bazie delikatnej śmietany kremówki, aksamitnego mascarpone, aromatycznej czekolady i uwielbianej przez wielu Nutelli. Dzieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której szczyt zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym tortem. Tort Ferrero Rocher - Składniki: Ciasto(...)szklanki białego cukru cukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao 1/3 łyżeczki sody plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone 2 gorzkie czekolady (po 100g) 250 g Nutelli Polewa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka wódki ok. 100 g orzechów laskowych Tort Ferrero Rocher - Sposób przygotowania
Słodka Stronaciastem stworzonym na wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a serce tworzy orzech laskowy. Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego serka mascarpone oraz Nutelli. Babeczki Ferrero Rocher - Składniki: Ciasto: 165 g masła 170 g czekolady gorzkiej 3 jajka niepełna szklanka cukru cukier waniliowy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli(...)Nutelli ok. 30 g orzechów laskowych (całych) Krem: 150 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) 125 g serka mascarpone gorzka czekolada (100g) 150 g Nutelli pralinki Ferrero Rocher lub kolejne ok. 50 g orzechów laskowych Babeczki Ferrero Rocher - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy
Słodka Stronaczekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji. Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Składniki: ciasto: 2 duże jajka 140 g masła 60 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki mąki(...)łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy szczypta soli krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone 2 czubate łyżki kakao ok. 4 łyżki cukru pudru Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Sposób przygotowania: Ciasto: W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy
Słodka Strona