Przepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone(...)dokładnie wymieszać. 3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej zmielone orzeszki. 4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko
Kto ugości moich gości?szklżelatyna - 4 łyżkiWIERZCH CIASTAgalaretka truskawkowa - 2 opakwiśnie do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:Masa orzechowa herbatniki zmiksować blenderem, dodać orzechy i margarynę, zagnieść masę. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę masę orzechową, dobrze docisnąć ręką. MASA SEROWA Ser i śmietanę zmiksować blenderem, dodać cukier, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzoną dodać do sera, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy serowej i włożyć
Kuchnia DanusiDługo zastanawiałam się nad tym jak nazwać to ciasto. Ponieważ jest to nic innego jak ciasto Rzeszowiak, tylko zwiększyłam w nim ilość masy makowej a zmniejszyłam ilość masy serowej, tak aby powstał bardziej makowiec niż sernik ;) Stąd taka nazwa. I powiem Wam, że zmiany wyszły mu tylko na dobre bo to ciasto najszybciej znikało z talerzy podczas Świąt(...)orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą. Na dużą blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką w niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami. Schłodzić
Smakołyki Asipapierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na 2 blaty, najlepiej drugiego dnia po upieczeniu. składniki na masę orzechową: 300 g masła 150-200 g orzechów mielonych 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szkl gorącej wody cukier puder do smaku dodatkowo: 1puszka masy makowej 1 puszka brzoskwiń (odsączone(...)wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy orzechy, wlewamy wystudzoną kawę i miksujemy. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu z makiem równomiernie rozsmarowujemy 1/2 masy orzechowej. Następnie wykładamy całą masę makową, układamy kawałki brzoskwiń, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała. Następnie równomiernie rozsmarowujemy pozostałą część masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta
Domowy Smak Jedzeniaorzechów włoskich160 g cukru pudru2 białkaNadzienie1 puszka masy krówkowej o smaku kajmakspirytuswafle tortowe Przygotowanie:Orzechy zmielić w maszynce. Dodać cukier puder, białka i zagnieść masę. Foremki do uli wylepiać masą orzechową w środku zrobić dziurkę na masę krówkową. Ułożyć na tacy i pozostawić najlepiej na noc, żeby lekko się podsuszyły. Masę krówkową rozmieszać, dodawać stopniowo spirytus i mieszać. Masa powinna(...)być dosyć ostra bo masa orzechową wchłonie spirytus. Foremką do ciasteczek wykroić z wafli tortowych spody.Ule napełnić masą krówkową, przylepić wykrojoną wafle tortową i odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.Ule przechowywać w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym naczyniu, by za mocno się nie wysuszyły
Ala piecze i gotujetakich przyjaciół jakim jest dla mnie Paweł. SKŁADNIKI: Na foremkę o średnicy 23 - 25 cm. Spód tarty: 125 g ciasteczek Oreo 125 g herbatników 175 g masła, rozpuszczonego Masa orzechowa: 3 batoniki Snickers 200 g serka (np. Philadelphia, Bieluch, Wieluń) 100 g cukru 100 g śmietany (np. Łaciata 30%) 150 g masła orzechowego 2 jajka (rozmiar L) Polewa czekoladowa(...)pomocą drewnianej łyżki. Przekładamy “ciasto” na foremkę do tarty i palcami rozprowadzamy je na dnie i bokach foremki dobrze dociskając. Odstawiamy gotową foremkę do lodówki na minimum godzinę. Masa orzechowa: Batoniki Snickers kroimy na 5-milimetrowe kawałki, które wykładamy na dno stężałego spodu tarty. W dużej misce ubijamy serek z cukrem do czasu, aż powstanie gładka masa. Do masy
W kuchni Katiecukru2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek wody2 łyżki olejuMasa orzechowa :400g orzechów150g masła3 łyżki miodu4 łyżki cukruDodatkowo :4 opakowań budyniu śmietankowego1,5 l mleka2 puszki masy kajmakowej ( u mnie o smaku orzechowym)Przygotowanie :Ciasto : składniki zagnieść na gładkie ciasto, podsypywać mąka jeśli jest zbyt klejące, podzielić na 2 części ( lub na 3, wtedy trzecią warstwą można zastąpić(...)wystygnie przeciąć go na 2 części.Orzechy: orzechy rozdrobnić. przełożyć do rondelka wraz z masłem , miodem i cukrem. Całość przesmażać, aż składniki się rozpuszczą, a orzechy będą brązowe.Masę orzechową przekładamy na surowe ciasto dociskając lekko łyżką. Pieczemy tak samo jak poprzednie blaty ciasta.Budyń: budyń ugotować tak jak na opakowaniu. zmieniając proporcje mleka na 1,5 litra. Gorącą
Garnkowe fanaberiepłynu. Jak widać dały radę - masa stężała :) Polecam Wam bardzo. Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Ciasto: 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g cukru 250 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 opakowania żółtej galaretki w proszku Masa orzechowa: 180 g posiekanych orzechów 150 g cukru(...)koniec dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Masę podzielić na 2 części i odstawić, by trochę przestygła. Po przestudzeniu przełożyć upieczone placki ciasta: w tortownicy zostawiamy jeden placek, wykładamy jedną część masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy drugą część masy jabłkowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Masa orzechowa: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować, co jakiś czas
Domowa Cookierenka AgiSkładniki na spód placka: 1 ½ szklanki mąki ½ kostki margaryny 5 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy papier do pieczenia Składniki na masę orzechową: 4 białka jaja ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag zmielonych orzechów włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową(...)cukru pudru 1 budyń śmietankowy Składniki na masę waniliową: ½ litra mleka 1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać
Tradycyjna Kuchniamasła 1 szklanka mleka w proszku Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem do zgęstnienia, następnie wystudzić i utrzeć z masłem i mlekiem w proszku na pulchną masę. Składniki na masę orzechową: 10 dag masła 16 dag kremu orzechowego (4 łyżki) 1 łyżka kakao 2 łyżki zmielonych orzechów 10 dag posiekanych orzechów Wykonanie: Masło utrzeć z kremem orzechowym, dodać pozostałe składniki(...)dokładnie wymieszać. Składanie: Pierwszy andrut posmarować masą mleczną, przełożyć drugim andrutem. Następnie wyłożyć masę orzechową i przykryć andrutem trzecim. Aby andrut dobrze się skleił należy obciążyć go deseczką i przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny
Tradycyjna Kuchniajasną puszystą masę. Następnie dodać do nich wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, całość miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy(...)stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Składniki masa orzechowa: 30 dkg orzechów szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 200 g masła Wykonanie: Orzechy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnuszka wsypać cukier, dodać mleko oraz orzechy. Całość dotować do rozpuszczenia się cukru (masa będzie jeszcze rzadka). Następnie masę zdejmujemy z ognia
Krakowskie smaki Aniprzygotowałam ze sprawdzonego wcześniej przepisu, bo chciałam upiec ciasto w mniejszej formie niż zalecana 26 cm. Ilości masy orzechowej jednak nie zmniejszyłam, a ilość jabłek tylko odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni tarty. Całość współgra ze sobą doskonale - cynamonowe, soczyste jabłka, orzechowa, ale nieco inna za sprawą rumu masa jest przepyszna, a do tego kruche ciasto, którego pierwszy chyba(...)prażyć przez 5 minut. Wystudzić.2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na kształt koła nieco większego od formy. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, formując brzegi. Na ciasto wyłożyć równomiernie masę orzechową, a na niej jabłka razem z sokiem, którym puściły przy gotowaniu.Resztę ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, dokładnie zlepiając brzegi ciasta.Piec w 175 st. C. przez 50-60 minut.Wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzeubić (w dużej misce), podczas ubijania dodając cukru. Do białek dodać mąkę, miód, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posiekane orzechy i ostrożnie połączyć z masą. Biszkopt orzechowy piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Masa kajmakowa: puszka mleka skondensowanego - słodzonego lub gotowa masa krówkowa Jeśli używasz mleka skondensowanego, to by powstała z niego masa kajmakowa(...)polewy wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy ciasto. Póki czekolada nie zastygnie można ją posypać kawałkami orzechów włoskich. Przełożenie (od dołu): połowa biszkoptu ciemnego masa kawowa biszkopt orzechowy masa kajmakowa połowa biszkoptu ciemnego polewa czekoladowa Przepis pochodzi od mojej cioci. Może się zdarzyć, że gdzieś go znajdziecie pod inną nazwą, gdyż nazwa "Poezja" funkcjonuje w naszej rodzinie
Mania Wypiekaniamargaryną, cukrem i kakao. Po zagotowaniu dodaję orzechy i migdały. Zmniejszam ogień i gotuję około 10 minut. Co jakiś czas mieszam masę. Gdy zgęstnieje, odstawiam do wystudzenia. Rozkładam wafle i smaruję jeszcze lekko ciepłą masą orzechową na przemian z powidłami śliwkowymi. Tym razem trzy warstwy to śliwka reszta, to masa orzechowa. Całość chowam w lodówce na kilka godzin. Najlepiej(...)wierzchu położyć deskę do krojenia, a na to coś ciężkiego. Wtedy masa ładnie sklei wafle. Całość obwijam oczywiście folią do żywności Stella . [opinia: Folia dobrze przywiera i chroni żywność przed wysuszeniem. Opakowanie dodatkowo wyposażone jest w ząbki, którymi idealnie można ją uciąć. Akurat taka mocna folia przydaje mi się w codziennym przechowywaniu żywności w lodówce
Kuchnia co dniaproszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą makową. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę makową i odstawiamy na bok. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy na masę makową. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, ciasto pieczemy ok. 50 minut(...)następnie odstawiam do wystudzenia, gdy ostygnie odwracamy ciasto do góry nogami, tak aby biszkopt był na dole, a mak na górze. Masa orzechowa: Masło, cukier, śmietanę i żółtko ucieramy na gładką masę, dodajemy zmielone orzechy i masę przekładamy na wierzch ciasta. Bakalie rozkładamy po masie i polewamy białą polewą. Ciasto odstawiamy do wystudzenia
Apetyczna babeczka