masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:2/134)

Mini mazurki z masą orzechową i marakują 175

przygotowań? :) Zaproś rodzinę do współpracy i niech się nie tłumaczą brakiem zdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów, wysokiej jakości i bez konserwantów np. bardzo wygodnej w użyciu bezglutenowej masy orzechowej z kawałkami orzechów firmy Helio. Sprawdzi się na mazurkach, tartach i w ciastach.  My wypełniliśmy nią mini mazurki orzechowo-owocowe, którą dla ożywienia smaku połączyliśmy z kwaskowatą(...)żółtka  1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki masła do posmarowania foremek mąka do posypania blatu i foremek Nadzienie Masa orzechowa z kawałkami orzechów Helio 4-5 szt. marakui 150 ml soku z pomarańczy (lub wody) 1 łyżeczka agar-agar syrop klonowy do smaku dekoracja Polewa i dekoracja biała Helio

SzczyptaSmaQ
Ciasteczka orzechowe przekładane (z masą orzechową) 250

masy orzechowej - to taka kropka nad "i", ale ciasteczka świetnie też smakują bez żadnych dodatków.   A jeśli ktoś lubi mleko, to maczając ciasteczka - można wszystkie zjeść... (około 50 pojedynczych sztuk) 2 białka  200g orzechów włoskich ( Helio )  150g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka likieru orzechowego (opcjonalnie) Dodatkowo: masa orzechowa ( Helio(...)dosypać orzechów.) Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora. Na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) wyciskać (zachowując odstępy) małe porcje ciasta (o średnicy około 2 cm). (Ciastka podczas pieczenia lekko podrosną i rozejdą się na boki.) Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione.) Po ostudzeniu połowę ciastek posmarować masą orzechową i przykryć pozostałymi

Di gotuje
Strucla orzechowa 158

czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już będzie odstawiamy na około 2 godzinki. 10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej:    Składniki na masę orzechową :        400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny,  którą zmieliłam )        1/3 szklanki(...)Zmielone orzechy, masło czekoladowe, bułkę tartą wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.         Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około

Amatorka kuchenna
Tort rumuński 341

smak ale również za prostotę wykonania i rozłożenie w czasie prac z nim związanych. Otóż krążki miodowo-orzechowe pieczemy 2 tygodnie przed imprezą, masę orzechową robimy 2 dni przed podaniem i wtedy też składamy go. Smak miodu pozostaje zamknięty w środku tortu, a on im dłużej leży, tym jest smaczniejszy(...)będzie dość gęsta masa. Ubijać na parze na gładki krem aż do białości. Wystudzić. • Masło utrzeć, dodawać na przemian po łyżce orzechów i kremu jajecznego. • Na koniec dodać śmietanę i zmiksować. Składanie tortu • Krążki ciasta rozłożyć na stole. Na każdym położyć taką samą ilość masy orzechowej, pozostawiając kilka łyżek

To co kocham
Babeczki o wielu smakach 168

minut do czasu zapieczenia się bezy.   W czasie tych 10 minut przygotowujemy masę orzechową, czyli ubijamy 4 białkana sztywną pianę, wsypujemy 8 łyżek cukru i miksujemy. Wsypujemy pogniecioneorzechy i łyżką mieszamy je z pianą. Masa orzechowa jest gotowa. Foremki po babeczkach jabłkowych ponownie wykładamy ciastem i tym razem wypełniamy je masą orzechową(...)umieszczamy w piecu.   Mamy kolejne 15 minut na przygotowanie masy kokosowej.Ubijamy 4 białka. Dodajemy 8 łyżek cukru, miksujemy, dodajemy przygotowane wcześniejwiórki i mieszamy łyżką. Masa gotowa.Powtarzamy wszystko jak w przypadku babeczek orzechowych.  Upiekliśmy 40 babeczek w trzech smakach a można upiec jeszcze z masą makową,serową, itd. Wszystko zależy od pomysłowości.   Czas na kawę

Maminek kulinarny
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 259

pszennej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany  1 szklanka cukru 1 kostka masła  2 jajka Do dekoracji: polewa(...)masę. Nie przerywając ucierania dodajemy orzechy i powoli wlewamy śmietanę.Masę orzechową zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy i porcjami dodajemy chłodną masę.  Pierwszy placek smarujemy masą jabłkową, układamy na niej warstwę biszkoptów. Na biszkopty nakładamy masę orzechową i drugi placek. Całość smarujemy polewą czekoladową. Możemy posypać czekoladą lub zmielonymi orzechami. Smacznego

Salonik smaków
Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia 185

przelewam do garnka. Wsypuję cukier i gotuję. Do gotującego się mleka wsypuję mielone orzechy włoskie. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. 2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę orzechową. Na końcu wlewam spirytus. Ucieram. 3. Jeden z wafli smaruję masą kajmakową. Przykrywam drugim suchym waflem.  Drugi z wafli smaruję masą(...)orzechową. Przykrywam następnym waflem. I znów wafel smaruję masą kajmakową. Tak posypuję, aż do wyczerpania składników. Naprzemiennie smaruję wafle raz masą kajmakową, a raz orzechową. Pozostałą masą orzechową smaruję boki oraz wierzch tortu. 4. Biszkopty przekrawam na pół. Biszkoptami obkładam boki tortu lekko dociskając. Tort można dookoła obwiązać wstążką, aby biszkopty ściślej przylegały do tortu.  5. Wierzch tortu dekoruję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bezglutenowy sernik orzechowy 104

Rewelacyjny, orzechowy sernik na spodzie z pełnoziarnistych, bezglutenowy ciastek z chrupiącą orzechową warstwą. Kremowy, delikatny i przepyszny. SKŁADNIKI:   Spód: 190 g pokruszonych Multicereale Nutri Free 90 g rozpuszczonego masła Masa orzechowa:  260 g miodu 90 g roztopionego masła 10 g ciemnego brązowego cukru 2 jajka 200 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Masa(...)masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Masę orzechową wylej na podpieczony spód i odstaw na bok. Masa serowa: Twarożek lekko ubij, dodawaj stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijaj po jednym i krótko zmiksuj. Na końcu wlej śmietankę i krótko zmiksuj. Masę serową wylej na masę orzechową. Piecz 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Ja przykryłam sernik folią aluminiową by nie spiekł się

Kuchnia bezglutenowa
Snickers 161

łyżki miodu 1 jajo, 1 żółtko Ciasto zagnieść podzielić na 2 części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C. MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich lub laskowych 12 dag margaryny 0,5 szkl. cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Margarynę, cukier, miód, wodę(...)kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej  Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrami, zagęścić mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki mleka. W ciepły budyń wkręcić margarynę. Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą orzechową

Kuchenne aromaty
Ciasto bananowe do góry nogami 270

foremkę papierem do pieczenia. Pokrój banany w plasterki i wyłóż nimi dno foremki. Rozpuść cukier muscovado na patelni , a następnie dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wylej na banany. Przygotuj masę orzechową. Odziel białka od żółtek i ubij na sztywno, po czym dodaj cukier po łyżce stale ubijając. Nie przerywając ubijania dodaj po żółtku, a na końcu wmieszaj łyżką(...)orzechy wymieszane z bułką i mąką. Wylej masę na banany i rozprowadź równomiernie. Przygotuj masę czekoladową. Miękkie masło utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku. Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce i dodaj w trzech podejściach do masy jajeczno maślanej na przemian z mlekiem. Wyłóż masę czekoladową na wierzch masy orzechowej. Rozprowadź w miarę równo, a następnie łyżką

codojedzenia
Trójkątne ciasteczka z orzechami 172

prosty, a jedzenia dużo i wiele, wiele przyjemności. Przepis Składniki: 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 330 g masła (130 g do spodu i 200 g do masy orzechowej) 330 g cukru (130 g do spodu i 200 g do masy orzechowej) 2 jajka 2 opakowania cukru waniliowego 200 g zmielonych orzechów laskowych 200 g posiekanych orzechów laskowych(...)mąkę i dodajemy 130 g masła, 130 g cukru, proszek do pieczenia i dwa jajka. Całość wyrabiamy na gładką masę. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie możemy przygotować masę orzechową, w tym celu roztapiamy w garnku pozostałe 200 g masła. Dodajemy cukier, oraz cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy

KasiaiKrzysiu.pl
Świąteczny Makowiec Śnieżny 886

wanilią lub cukier wanilinowy 16g Masa makowa: 250g maku 100g cukru 3 białka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego lub ekstrakt migdałowy 200g poszatkowanych bakalii 2 łyżki miodu Masa śmietanowa: 1/2L śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru Masa orzechowa – składniki powinny być(...)trochę zgęstnieje. Gorącą masę makową wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać ( patrz FILM ). Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa: 10. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. 11. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle miksując, wlać powoli żelatynę, wymieszać. Gotową masę śmietanową wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Masa orzechowa: 12. Zmielone orzechy zalać

Mała Cukierenka
Przekładane ciasto miodowo - orzechowe 174

cukru pudru  2 jajka 3 łyżki miodu (autorka podaje, iż ma to być miód naturalny; ja użyłam sztucznego) 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g masła 100 cukru 3 łyżki miodu (tutaj również użyłam sztucznego)  Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy 100 g cukru 400 ml mleka(...)Następnie każdy z nich rozwałkować. Każdy placek piec osobno na ciemnozłoty kolor w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Na jeden placek przed upieczeniem wylać gorącą masę orzechową. Masa orzechowa: Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować 3-4 minuty na średnim ogniu. Masa budyniowa: Ugotować budyń śmietankowy a gdy wystygnie zmiksować go z masłem. Złożenie ciasta

My simple kitchen
Snikers 2120

łyżki mąki pszennej-  3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 szkl. cukru (ew. brązowy )- cukier waniliowy- 200 g masłaSposób przygotowania: Orzechy należy pokroić na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki z masy orzechowej zagotować , aby się ładnie połączyły. Pozostawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto zagnieść a następnie podzielić na 3 części. 2 części ciasta rozwałkować  na blaszkę o wymiarach(...)wszystkich składników oprócz margaryny , ugotować budyń .  Gorący budyń troszkę ostudzić a następnie dodać masło o temp. pokojowej i zmiksować na puszystą masę kremową. Krem przełożyć na 2 placki a na wierzch położyć placek a masa orzechową.Najlepiej ciasto tak przygotowane postawić do lodówki i na następny dzień cieszyć się pysznym smakiem miodowym napotykając się na chrupiące orzeszki w karmelowym

Słodkości i nie tylko
Piernik staropolski - etap II 142

masą orzechową. Bezpośrednio po upieczeniu są one twarde, ale po 2-3 dniach skruszeją i będą się niemal rozpływały w ustach. Wierzch polewamy czekoladą.” Piernik staropolski (Żródło- „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”  Mari Lemnis i Henryka Vitry ) Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm 1/2 porcji dojrzałego ciasta 1 słoik domowych powideł śliwkowych Masa orzechowa: 250g drobno(...)pieczenia. Upiecz kolejno trzy placki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Upieczone placki wykładaj na kratę kuchenną i od razu zdejmij papier. Wystudź. Przygotuj masę orzechową. Wlej do rondelka śmietankę. Wsyp cukier i zmielone orzechy. Postaw na małym płomyku gazu i podgrzewaj, cały czas mieszając, bo masa lubi się przypalić. Gotuj 10 minut od chwili zagotowania

Wiem co jem