lekkie, mocno cytrynowe i puszyste. BABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Jajka ucieram z cukrem na puszystą, gładką masę. Przesiewam mąkę z proszkę, dodaję do utartych jajek i miksuję. Następnie wlewam
W kuchni Karmel-itkiCzekolada i owoce, absolutnie przepyszne połączenie! Babeczki najlepiej podać z kremem, owoce w osobnym naczyniu, aby każdy mógł sobie sam nałożyć odpowiednią ilość. Świetne w smaku, delikatne ciasto, do tego ładnie wyglądający deser. Inspiracja - Vanilla Cupcakes, Williams-Sonoma z książki "Kids parties". Składniki: (10 sztuk) 115 g mąki pszennej, 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta(...)boków i dodajemy do masy mąkę na przemian z mlekiem - w trzech partiach składniki suche, w dwóch mleko, ostatnią partią będzie mąka, miksujemy do połączenia składników. Czekoladę posiekać nożem i dodać do ciasta, wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki przez 17-20 minut
Plate of Joyprzekrojeniu (lub ugryzieniu) robią efektowne wrażenie, uwidaczniając całe bogactwo smaków i kolorów. Z podanego przepisu można przygotować sześć babeczek. Biszkopt na spody upiekłam w formie o wymiarach 280x150x75. Babeczki z galaretką w czekoladzie Składniki: biszkopt 2 jajka 3 łyżki (30g) domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 5 łyżek (50g) mąki pszennej warstwa owocowa 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody(...)delikatnie mieszać łyżką - masę przelać do formy, wyrównać, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika - piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka - po upieczeniu wyjąć z papierem z formy, po wstępnym przestygnięciu zdjąć papier, biszkopt całkowicie ostudzić - za pomocą szklanki o średnicy odpowiadającej mniej więcej średnicy wgłębień w formie na muffiny, w której będziemy przygotowywać babeczki, z ostudzonego biszkoptu
Smakołyki Berenikiobficie nasączone likierem i kawą) wyszły bajeczne, chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pomysł na podanie tego tiramisu jak i przepis na krem znalazłam tutaj , a na babeczki tutaj . Bardzo polecam. Cupcakes al tiramisu Składniki na 13 cupcakes: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej- jeśli nie lubisz piaskowego to użyj samą mąkę pszenną(...)żółtka i białka osobno) 165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę amaretto lub innego likieru Masa kremowa na 7 cupcakes. 250 g mascarpone 250 ml śmietany 36% 2-3 ły ż ki cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier śliwkowy Piekarnik rozgrzać
Mia Cucina Sofietapiany dodajemy po trochę proszku budyniowego i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie cienką stróżką wlewamy olej, cały czas mieszając. Na dno foremek silikonowych wsypujemy łyżeczkę ciasta kruchego (tartego na tarce, bądź z mojego przepisu), na ciasto kładziemy łyżkę piany i łyżkę owoców czerwonej porzeczki. Zasypujemy babeczkę łyżeczką ciasta kruchego. Babeczki wstawiamy do piekarnika na 25 minut
MamaOskarkawypiek. Ostatnio naprawdę nie mogę im się oprzeć. Wypieki marchewkowe, są pyszne i zarazem zdrowe. Idealne kiedy jesteśmy na diecie i mamy ochotę na coś słodkiego. Jako bazy do babeczek użyłam przepisu na zamieszczone niedawno ciasto marchewkowe. Zmieniłam nieco proporcję i nadziałam je serem. Wyszły rewelacyjne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Muffinki zachowują długo świeżość, więc możemy je spokojnie jeść przez(...)ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy. Przygotowujemy masę serową. Żółtko ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy ser, budyń i aromat. Miksujemy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki wypełniamy ciastem do ½ wysokości. Nakładamy kopiastą łyżkę nadzienia serowego i przykrywamy ser ciastem muffinkowym. Porcja starcza na około 10-11 babeczek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Mania Gotowaniaupieczeniu kolor będzie intensywniejszy. Moje ciasto przed pieczeniem było mocno różowe, po - krwisto czerwone. Cóż, podoba mi się taki efekt, ale należy o tej kuchennej magii pamiętać. Babeczki biszkoptowe z lawendą i ciastem cygaretkowym Składniki: (na 8 sztuk) 2 jajka 1 żółtko 125 g cukru 90 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)lawendą ciasto cygaretkowe: 35 g miękkiego masła 35 g cukru pudru 1 białko 35 g mąki pszennej czerwony barwnik spożywczy w żelu Masło z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na dnie i bokach silikonowych foremek do muffinek. Wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzegotującą się wodą. Zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum. Trzepaczką ucieramy masę w misce przez kilkanaście minut aż odpowiednio zgęstnieje. Przekładamy do słoiczków i przechowujemy do tygodnia w lodówce. Smacznego, Klaudia. Ja mój krem wykorzystałam na przykład w tym przepisie, jako świetny dodatek do pietruszkowego budyniu: tu. Babeczki nadziane blackcurrant curd z borówkami
Mango PapajaIdealny sernik, według mnie, musi być kremowy, wilgotny i ciężki. I takie właśnie są moje małe serniczniczki. Idealne. A dzięki dyni dodanej do masy serowej
Smakowity Blog KulinarnyFanaberia herbatników, amaretto, kajmaku i orzechów ułożona na biszkopcie:) Ciasto ; 5 jaj 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy
Apetyczna babeczkaKruchy sernik i wilgotny rabarbar....bajka w ustach ....czas rabarbarowy, więc grzech nie skorzystać ! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 2 żółtka
Apetyczna babeczkaJeśli macie okazję kupić rabarbar, lub tak jak ja posiadacie go na działce, polecam to pyszne zestawienie słodkich truskawek właśnie z kwaśnym rabarbarem i budyniem . Babeczki są przepyszne, mięciutkie. Najlepiej, jak to jest w przypadku kruchego ciasta, smakuja nastepnego dnia, choć nie zawsze są w stanie dotrwać do tak przemyślanej degustacji...polecam. Składniki na ciasto: 250 g mąki 2 żółtka(...)uzyskania puszystej masy. Dodać zółtka, śmietanę, ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie połączyć. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie wymieszać. Rabarbar obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zasypać cukrem, wymieszać. Na dno każdej papilotki nakładać do połowy ciasto. Na cieście ułożyć rabarbar i zalać budyniem. Na budyniu ułożyć połowę pokrojonych truskawek. Babeczki wstawić do piekarnika
Gosia gotujeGrzybki to ciasteczko-babeczki, które są nie tylko smaczne, ale także niesamowicie efektowne! Z powodzeniem mogą stanowić jadalny prezent :) Ja je upiekłam dla mojej Córeczki - z jej dużą pomocą, by miała przy okazji fajną zabawę, bo nie ma nic gorszego dla dziecka niż nuuudaaaaa...! Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 1 margaryna 200g śmietany 18% Krem budyniowy: 1/2 litra mleka(...)dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając na gładką masę. WYKONANIE: Do środka każdego kapelusza nakładamy krem, przyklejamy spód, a w dziurkę w nim wciskamy ogonek. Z podanych proporcji wychodzi średnio 20 grzybków (+/- w zależności od wielkości foremek i grubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś ciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta
Kolorowy Przepisownikmojej kuchni jest zdecydowanie owocowe, co rusz jakaś tarta albo ucierane, dziś dla odmiany mam dla Was babeczki. Nie byle jakie, bo malinowo-czereśniowe! Wierzch przyozdabia kruszonka, dzięki czemu babeczki stają się jeszcze smaczniejsze. Wypróbujcie koniecznie te malinowo czereśniowe muffiny ze słodką kruszonką! Psst.. Idealnie nadają się na grilla :) Składniki : 210 g maki 125 g cukru 3 jajka łyżeczka(...)Sposób przygotowania: Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy. Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Następnie dodajemy kilka świeżych
Słodkie PrzyjemnościMiksujemy aż do uzyskania jednolitej, jasnej masy. Nie przerywając miksowania, wlewamy mleko i olej, a na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy jedynie do połączenia składników. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ciastem. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na 12 babeczek dokładnie smarujemy masłem. Do każdej przegródki wlewamy
My Culinary Art