jest coś lepszego od kubka parującej kawy w zimowe popołudnie? Jest. Kawowe babeczki! Niepowtarzalny smak i aromat można uzyskać dodając do ciasta przestudzone espresso, jeśli jednak goście są już tuż tuż i nie ma czasu na parzenie i strudzenie kawy wystarczy dosypać do ciasta kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej (ciiiii... nie trzeba się do tego przyznawać). Składniki: 2 szklanki mąki(...)razem z orzechami (część odkładamy do dekoracji) dodajemy do masy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około
Ciastkozercybabeczek) : 120 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jajka 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli Lukier: 80 g cukru pudru 2-3 łyżki wrzątku kilka kropili soku z cytryny (opcjonalnie) maliny do dekoracji Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy(...)oraz kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą i wsypać do masła. Wlać mleko (w temperaturze pokojowej). Wymieszać za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Do każdej papilotki o średnicy 5 cm wlewać 1 czubatą łyżkę ciasta, a następnie umieścić je w formie na muffiny. Piec
Food SquareOzdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym. Mega boski sos karmelowy - 125 g cukru można użyć brązowego - 2 łyżki wody - 75 ml śmietany kremówki - 25 g masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści (najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która(...)poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić.(...) * w oryginalnym przepisie jest, aby kawałki snikersa wmieszać do ciasta. Jednak ja miałam problem aby w każdej babeczce była ta sama ilość batonów. Więc kolejne robiłam tym sposobem. ** Dorotka nie używa żelatyny do bitej śmietany. Ja i owszem nie ma problemu z tym, że postawię babeczki
Malinowe PocałunkiBardzo rzadko, ale zdarza nam się zaglądać na blog prowadzony przez Kasie Tusk. Robimy to głównie przez wzgląd na przepisy kulinarne. Ostatnio naszą uwagę przykuły babeczki marchewkowe. Całkiem proste w wykonaniu i wyglądające niezwykle apetycznie. Postanowiłyśmy wypróbować przepis nieco go modyfikując. I taki właśnie zmodyfikowany prezentujemy poniżej :) Ilość porcji: 12 Składniki: 220 g mąki(...)startą skórkę z cytryny delikatnie mieszając łyżką. Gotową, wymieszaną masę przekładamy do przygotowanych papierków. Pieczemy około 20 minut w temp 200 stopni Celsjusza. Kiedy muffinki się pieką przygotowujemy polewę. W misce ucieramy mikserem serek, cukier oraz sok z cytryny. Umieszczamy polewę na kwadrans w lodówce. Nakładamy na przestudzone babeczki. Z wierzchu możemy ozdobić startą marchewką. Muffinki można z powodzeniem przechowywać
Kolizje SmakówProste , szybkie do zrobienia i bardzo pyszne mufinki z dodatkiem bakalii..ozdobione zieloną masą śmietanową ..mniam...polecam na święta i nie tylko. 2 szkl. mąki
Moje domowe kucharzenietemperaturze 180 stopni. Daktyle zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i odcedzić. Zblendować na gładką masę i odczekać, aż całkowicie wystygnie. Dodać posiekaną Newellę i zblendować, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przestudzone muffiny udekorować kremem, a z Newelli wyciąć uszka, nosek i uśmiech, aby z babeczek powstały kotki :) Wpis dodaję do akcji Gotuj z Newellą
FitKotRozpuszczone, przestudzone masło wymieszaj mikserem z jajkami, mlekiem i cukrem. Dodaj pozostałe składniki. Gdy masa będzie już gładka i gęsta przełożyć ją do foremek ( jeśli nie używasz papilotek, ani form sylikonowych, posmaruj brzegi naczynia masłem) do 2/3 jej wysokości. Do każdej dodaj łyżeczkę owoców. Babeczki piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytpłynny miód czekolada deserowa 30 g odrobina mleka- około 2-4 łyżki Przygotowanie: 1. Babeczki skruszyć na piasek (można użyć blendera, widelca bądź użyć dłoni) dodać do nich odrobinę miękkiego masła i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną oraz deserową. Wymieszać dokładnie. 2. Przygotowaną masą wykładać spód tortownicy bądź kokilek. Delikatnie przycisnąć. 3. Włożyć do zamrażalnika
KreatywnePinyoraz sok z pomarańczy i miksujemy mikserem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Gotową masę przelewamy do kokilek. Pieczemy przez około 14-16 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić w zależności od piekarnika czy wielkości kokilek. Dlatego warto sprawdzić wykałaczką stan wypieczenia babeczek. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Babeczki podajemy od razu po upieczeniu
Mania GotowaniaMoja dzisiejsza propozycja przyrządzona była z pasją. Dosłownie i w przenośni. Cupcakes ozdobione są masą z owocem pasji. To jeden z moich ulubionych owoców. Jest przeokropnie
Przepisy AleksandryNiedawno podałam Wam przepis na murzynka . Resztki tego pysznego ciasta (oczywiście cudem uchowane:)) wykorzystałam jako podstawę do mini serniczków. Masa serowa jednak nie jest na bazie
Z miłości do słodkościtygodnie pracy. A żeby sobie umilać ten czas (który u innych zapewne bywa trzy razy gorszy :) ) pozostaje mi szykować jakieś małe co nieco na drugie śniadanie. Dziś będą to Babeczki czekoladowe z batonikiem LION. Zawsze jak wędruję przy półce ze słodyczami jakimś trafem wpada on do mojego koszyka, dlatego postanowiłam, że wykorzystam go tym razem w moim przepisie. Mam nadzieję(...)dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem. Po starannym wymieszaniu ciasto przekładamy do papilotek, albo silikonowych foremek i wkładamy do piekarnika na około 25 minut ( wierzch możemy lekko posypać pokruszonym batonikiem ). Po wyjęciu z piekarnika, babeczki posypujemy batonikiem, jeżeli niektóre babeczki zbytnio wyrosły, możemy
Słodkie Przyjemnościprzykleić nogi:). Oczy zrobiłam z lukru plastycznego, ale nadadzą się do tego każde drobniutkie cukiereczki. Proste i efektowne babeczki, ucieszą nie tylko dzieci:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na około 10 babeczek): 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 3/4 szklanki brązowego cukru 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika(...)misce. W osobnej misce ubij całe jajka na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, miękkie masło, jogurt lub śmietanę oraz ekstrakt. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Do formy na muffinki włóż papilotki. Każdą napełnij do połowy ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta. Piecz babeczki przez około 25 minut , do tzw. suchego patyczka . Gotowe wyjmij
Słodko-Słony Świat Ilonydodajemy do składników suchych. Wszystko razem mieszamy, żeby uzyskać gładką masę. Gotowe ciasto nakładamy do foremek ok. 1 cm (żeby zakryło dno). Następnie nakładamy po małej łyżeczce budyniu i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Piec w temperaturze 180 C ok. 15-20 minut. Wszystko zależy od naszego piekarnika. Upieczone babeczki polewamy polewą i posypujemy startą białą czekoladą lub wiórkami
The Sweet Damselznajomych, jak przyrządzili moje potrawy. Daje mi to wiele radości i chęci do dalszego publikowania nowych przepisów. Dlatego bardzo Wam za to dziękuję. :) Składniki na babeczki (na 16 babeczek) : 100 g gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao) 120 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka mąki(...)łyżce dodawać cukier, cały czas ucierając. Do masy w analogiczny sposób dodawać następnie ser. Na końcu dodać odrobinę barwnika aż do uzyskania żądanego koloru. Gotowy krem schłodzić przez 30-60 minut w lodówce (będzie wtedy łatwiej go nakładać). Później włożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wykładać na babeczki zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła
Food Square