Może tak to już jest - niektóre ciasta udają się tylko mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze. Z pewnością należy do nich ten, na babeczki cytrynowe. Muffinki z galaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy(...)Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajmy pokrojoną galaretkę, mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Ciastkozercyroślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego) 1 banan 1 łyżka esencji waniliowej truskawek tyle ile babeczek, nie wiem ile kg tego było krem: szklanka truskawek pół litra mleka sojowego (waniliowego) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: banana zblendować z esencją waniliową na idealnie gładką masę. Połączyć cukier z miękkim masłem i cukrem, można za pomocą malaksera ale ja robiłam
greenscarfSkładniki (na 12 - 18 babeczek) 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki pełnotłusego mleka 1 duże jajko 3 łyżki nasion kardamonu lub 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu 4 łyżki stopionego niesolonego masła 1 łyżka niesolonego miękkiego masła do wysmarowania foremek 1/2 łyżeczki proszku(...)zmiksowane z utartą mikserem masą Przełożyć łyżeczką do lekko wysmarowanej masłem formy - każdą dziurę wypełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 -18 minut, aż mufinki nabiorą odpowiedniego koloru. Uwaga - zamiast kardamonu można dodać dowolne ulubione składniki ( bakalie, cynamon, orzechy, owoce, dżem) ale do kawy najbardziej smakowały nam babeczki kardamonowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawarto upewnić się, że babeczki są zupełnie zimne. Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka, resztę zagotowujemy. Wlewamy rozmieszany budyń do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do pojawienia się pierwszych bąbelków. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia, kiedy nie jest już gorący, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Miękkie masło miksujemy na puszysta masę z cukrem pudrem. Jeżyny miksujemy(...)spróbować rozmiksować jeszcze raz – kiedy masło nieco stwardnieje łatwiej uzyskać idealnie gładką konsystencję. Pod koniec miksowania możemy dodać do kremu kilka łyżek musu jeżynowego. Krem możemy nałożyć na babeczki za pomocą szprycy, ja dzisiaj zdecydowałam się wygładzić go nożem, a na wierzchu wyżłobić łyżeczką małe wzroki, gdzie zmieścił się dodatkowy mus jeżynowy :) Całość dekorujemy świeżymi jeżynami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercydługo utrzymują świeżość. Kruszonka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna, doskonale komponuje się z kwaskowatym rabarbarem. Naprawdę polecam!! Muffinki z musem z rabarbaru i korzenną kruszonką Składniki na 12 babeczek 200g mąki 100g brązowego cukru pół łyżeczki sody kilka kropel aromatu różanego 120g jogurtu greckiego light 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 3 laski rabarbaru 3-5 łyżek cukru(...)cukier i sodę. Łączymy ze sobą obie masy i miksujemy na niskich obrotach, tylko połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy papilotki ciastem do 1/3 wysokości. Nakładamy po łyżce musu rabarbarowego. Następnie zalewamy nadzienie pozostałym ciastem. Wierzch babeczek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Pieczemy w temperaturze
Mania GotowaniaSzybki i prosty deser? Kruche babeczki z owocami! Ale co zrobić jak brak świeżych owoców? Wtedy, sięgamy po przetwory, przynajmniej ja tak mam :) W tym wypadku maliny w syropie z letnich zbiorów. Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? " Składniki: Kruche ciasto: 2 żółtka jajko(...)cukrem pudrem. Masę jajeczną przelewamy do mąki i poszatkowanego masła zmieszanego z sezamem i szybko łączymy, możemy też to zrobić za pomocą malaksera. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła, które przekładamy do metalowych foremek na babeczki i ugniatamy. Pieczemy około
Słodkie Przyjemnościdomowy syrop cytrynowy, którym babeczki są nasączone sprawia, że ich aromat roznosi sie po całej kuchni :) Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na babkę. SKŁADNIKI (12 dużych babeczek lub nieduża keksówka) 200g masła 180 g śmietany 12 lub 18% 4 jajka 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru ( można użyć białego) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego(...)oraz wsypać bułką tartą. Rozłozyć masę do wysokośc 3/4 foremek, ponieważ ciasto urośnie. Pieć około 15-20 min ( jeżeli pieczemy w dużej formir to ok. 1 -1h 15 min) w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Cukier wraz z sokiem cytryny podgrzać, aż do całkowitego rozpuszcenia cukru i uzyskania syropu. Jeszce ciepłe babeczki nasączyć syropem. Udekorować migdałami i miętą
DefinicjaSmakużółtku. Przesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką (boki tortownicy muszą pozostać suche). Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut. Z powyższej proporcji zostało mi ciasta na 4 babeczki (różyczki). Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika(...)kroimy na połówki. Jak galaretki ostygną, ale będą jeszcze płynne, szykujemy kremy – zaczynając od malinowego. Ubijamy 500ml schłodzonej śmietanki, dalej ubijając dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość masy delikatnie i dokładnie mieszamy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę malinową. Z galaretki cytrynowej odlewamy do miseczki ok. 1/3, dolewamy tyle samo zimnej, przegotowanej wody. Pierwszy blat, który będzie spodem tortu
mojewypiekiinietylkojaśminową - jakoś bardziej mi smakuje, choć też ma ten charakterystyczny, lekko sztuczny posmak. W przepisie była łyżka, ja dałam łyżeczkę, i uważam, że to ilość jak najbardziej wystarczająca. Babeczki jaśminowe Składniki: (na 12 sztuk) 80 g miękkiego masła 120 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka wody jaśminowej(...)tylko do połączenia się składników. Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać na babeczki, w środku układać jajeczka. Smacznego! Bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabeczki! Te są niesamowicie wilgotne i soczyste a do tego baaaaardzo owocowe. Na dodatek przygotowane na naturalnej maślance. Owoce doskonale się łączą tworząc słodko-kwaśny smak, dzięki czemu babeczki sprawdzą się jako deser, a nawet jako śniadanie:) A zawarte w nich owoce dostarczą nam mnóstwo witamin... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 100g margaryny, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack(...)bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Masa jest bardzo klejąca, ale właśnie taka ma być:) Łyżką nabierać porcje ciasta, po czym delikatnie zlepiać je rękoma w kulkę i ułożyć w silikonowej foremce na muffinki. Posmarować resztą maślanki i posypać odrobiną cukru. Piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić i oprószyć przed podaniem cukrem pudrem. Pyszne babeczki znajdziecie również w ofercie TwojejCukierni.pl
Z miłości do słodkościskładniki ciasto * 7 jajek * 220 g cukru * 150 g mąki pszennej * 50 g kakao * 55 g stopionego masła lub margaryny masa orzechowa * 200 ml
Mix smakudodatku taaakie pyszne :) Słodki marcepan świetnie komponuje się z kwaskowatą żurawiną. Babeczki są bardzo szybkie w przygotowaniu więc mam nadzieję, że skusicie się na nie i przyrządzicie na święta i nie tylko :) 130 g masła 200 g mąki pszennej 60 g cukru 100 g masy marcepanowej 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mrożonej żurawiny Marcepan miksujemy z jajkami
Mienta blogopakowaniu, tak samo postępujemy z galaretką ananasową. W silikonowej foremce do małych babeczek (oczywiście wybór formy jest dowolny) układamy w każdym wgłębieniu po łyżeczce drobno pokrojonego ananasa i zalewamy tężejącą galaretką szafirową. Twaróg miksujemy z cukrem, dorzucamy pokrojone ananasy, chwilę miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy, po czym dolewamy naszą tężejącą galaretkę ananasową. Łączymy całość i uzyskaną masą serową uzupełniamy
Walijskie Pichcenie