marynata - 6549 przepisów (strona:123/437)

C - Moje i Wasze propozycje grillowe - część I 188

maja celebrowaliśmy Ogólnopolski Dzień Grilla, ot, taka nowa świecka tradycja;))Macie sprawdzone propozycje na grillowane potrawy, ciekawe marynaty do mięs czy grillowanych warzyw? Urządźmy sobie mały kiermasz pomysłów, bo przecież jakby nie było ciągle jesteśmy na początku tego sezonowego, grillowego szaleństwa!To ja zaczynam;) Grillowana karkówka w marynacie z ketchapu i ryżowego octu     Składniki(...)ząbki czosnku ·         1 opakowanie ziół prowansalskich   Mięso umyć, osuszyć, poporcjować na plastry.  Czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą,  zamarynować mięso i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę(najlepiej zamarynować dzień przed grillowaniem).  Piec na rozgrzanym ruszcie grillowym do miękkości, obracając

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Grillowana karkówka z fasolową sałatką 288

składniki:6-7 plastrów karkówki1 łyżeczka miodu4 łyżki soku z cytryny6 łyżek oleju rzepakowego2 łyżki sosu sojowego2 ząbki czosnku1 łyżka przyprawy do karkówki z grilla1 łyżeczka musztardy delikatesowejPrzygotować marynatę. Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, musztardę, sos sojowy, przyprawę do karkówki, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić

Monia miesza i gotuje
Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw 200

sosu sojowego1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis2 łyżki musztardy Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy, musztardę i przyprawę do kurczaka. Do marynaty włożyć skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić na minimum 1 godzinkę (ja odstawiam na noc do lodówki). Skrzydełka ułożyć na grillu i grillować ok 1 godzinki(...)średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw.sałatka:2 garście szpinaku świeżego1 papryka czerwona 2 małe cukinie (może być żółta i zielona)2 cebule10 pieczarekprzyprawa grill ziołowy Kamisolej do skropieniaPrzygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było wygodnie grillować). Cebulę obrać

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z morszczukiem 186

zielona cukinia1 mała żółta cukinia1 papryka czerwona2 cebule1 łyżeczka przyprawy do ryb5 łyżek oleju3 łyżki soku z cytrynyprzyprawa grill  ziołowy Kamis do warzywolej do skropienia warzyw Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy do ryb. Filety morszczuka pokroić na małe kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła

Monia miesza i gotuje
Żeberka z pieca dla mięsożernych 139

wypieczone i mają ładny karmelizowany wierzch. To prawdziwa uczta, która nie wymaga ani widelca, ani noża. Żeberka przed przyrządzeniem marynuję w miarę na ostro ale też bardzo aromatycznie.Zamiast płynnej marynaty zdecysowałam się na rub. Jak się domyślacie rub to sucha marynata, która w przypadku żeberek bardzo dobrze się sprawdza. Rub można zmiksować samemu. Dzisiaj użyłam suszonej chili ancho, która jest

codojedzenia
Chrupiące jogurtowe kąski z kurczaka 1018

olej do smażenia       *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę *** *** W miseczce umieszczamy jogurt z jajkami, mąką i przyprawami *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Kurczaka wkładamy do marynaty jogurtowej i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem. Całość wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki (można nawet na całą dobę zostawić w lodówce) *** *** Na 30 minut(...)przed smażeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Po wyjęciu z patelni, kąski układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy na ciepło na przykład z frytkami, surówką i ulubionym

Blog z Apetytem
Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej 143

Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej – to pomysł na pyszną, kruchą, wręcz rozpływającą się w ustach karkówkę na grilla (wystarczy ją wtedy zawinąć w folię aluminiową lub piec na aluminiowych tackach). Kiedy jednak pogoda nie dopisuje można The post Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Szaszłyki z kurczakiem w marynacie jogurtowej 206

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 cebula 100 g cukinii (1 mała) 1 papryka kawałek bakłażana marynata: 2 łyżki jogurtu kawałek papryczki chili garść świeżych ziół (u mnie oregano, szałwia, … Czytaj dalej Szaszłyki z kurczakiem w marynacie jogurtowej

czarrna od kuchni
Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką 198

Pieczemy je ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st. C, aż będą chrupiące. Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy je przygotowaną marynatą miodową. Marynata miodowa: w misce mieszamy 2 łyżki miodu z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Steki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Przed smażeniem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
POMYSŁY NA MIĘSNE GOTOWCE DO ZAMROŻENIA 170

było wyjąć i usmażyć. Pozostałe mięso w porcjach dwuosobowych. Sama zaczęłam tak robić dla nas, bo nie zawsze mam czas, żeby stać dłużej i coś gotować. Często też do marynat wrzucam to, co ma pod ręką. Kupiłam mojo na Kanarach - dodaję mojo. Kupiłam na bazarze czerwoną czubricę - dodaję czubricę. Marynowane żeberka   około 1 kg żeberek kilka ząbków czosnku(...)miodu sól pieprz ketchup ze 3-5 łyżek lub przecier pomidorowy sos Worcester lub sos BBQ  majeranek cząber lubczyk Do worka na suwak z Ikea wrzucam wszystkie składniki marynaty, mieszam, dodaję pokrojonę w kawałki żeberka, miącham wszystkim chwilę i układam na płasko w zamrażarce. Hamburgery pół kilograma mielonego antrykotu lub innej części łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka majonezu - opcjonalnie sól

Cytryna&Co.
Marynowane figi 142

ocet, zagotować. Włożyć figi i zagotować. Ułożyć figi w wyparzonych słoikach (u mnie 0,5 l). Do każdego wsypać trochę pieprzu i włożyć kawałek gałązki rozmarynu. Uzupełnić słoiki marynatą. Zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Słoki studzić odwrócone do góry dnem. Figi marynowane podawać z serami i wędlinami. Marynata z fig będzie idealna do sałatek, czy do marynowania mięsa

królestwo garów
Filet z kurczaka w sosie porowym 212

osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Olej łączymy z miodem oraz musztardą. Dokładnie i energicznie mieszamy, aż do utworzenia się sosu o gładkiej, kremowej konsystencji. Powstałą marynatę doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną suszonego tymianku. Marynatę łączymy z mięsem, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Oczyszczone pory kroimy w niezbyt cienkie ukośne plasterki. Podsmażamy

Smaki Na Talerzu
Zaprawa na grilla z espresso i papryki 184

było średnio wypieczone). Mięso można usmażyć też na patelni. Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również: Słodko ostra posypka na grilla Glazura z wina i cynamonu Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Artykuł Zaprawa na grilla z espresso i papryki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pałki kurze w jogurcie i curry 173

Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Do jogurtu włożyć mięso, dokładnie obtoczyć mięso. Wstawić do lodówki na dwie godziny. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Wyjąć mięso z marynaty i położyć na dno naczynia. Marynatę rozłożyć na kawałkach mięsa. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i rozrzucić naokoło mięsa.Wlać wodę. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut

Kuchnia Pokoleń
Pomysł na kurczaka w pomarańczach 214

Kurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!