marynata do mięs - 884 przepisów (strona:49/59)

Gęsie udka w sosie z warzywami 178

Jeśli nie przepadasz za orientalnym i przyprawami możesz spokojnie opuścić ich dodatek, a same warzywa tylko posolić i oprószyć pieprzem. Będzie równie smacznie! Polecam! Składniki: 2 gęsie uda sucha marynata: 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka soli, 1 ząbek czosnku, pieprz 1 pietruszka 2- 3 marchewki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula kromka razowego, czerstwego chleba - opcjonalnie szczypta imbiru, gałki muszkatałowej(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Udka piekłam ponad 3 godziny i tu przydatna wskazówka. Gęsina w odróżnieniu od innych mięs w trakcie długiego pieczenia nie wysycha tylko staje się super miękka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żeberka miodowo-musztardowe 188

Żeberka miodowo-musztardowe Zima za pasem , więc i organizm domaga się tłuszczu , białka , wszystkiego co kaloryczne ..jak u misia – trzeba sadło związać , co by zimno

Ogrodnik w podróży
Jesienny karczek z jabłkami 202

Jesienny karczek z jabłkami No i mamy jesień , całą gębą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pyszne jabłka w sadzie lub w sklepie

Ogrodnik w podróży
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 144

ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany(...)smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza Śródziemnego. Importowany jest głównie z Hiszpanii. Za najlepszy

Ciastka - domowe słodkości
Chińskie naleśniki ze szczypiorem i słodko-pikantne tofu z kalarepą 219

Lekko, ale do syta. Wegańsko – bo ostatnio mięso jemy średnio dwa razy w tygodniu. Sezonowo – bo ze świeżym szczypiorem i chrupiącą kalarepą. Po chińsku – bo z chińskimi naleśnikami i dodatkami. Smacznie i w miarę szybko – bo mimo tylu składników, wszystko robi się łatwo, prosto i przyjemnie. CHIŃSKIE NALEŚNIKI To szybsza i zdecydowanie prostsza wersja tradycyjnych chińskich naleśników pełnych szczypiorku(...)Hoisin mieszamy z sosem sojowym, łyżką oleju, łyżeczką cukru, płatkami chili, posiekanym szczypiorem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wkładamy pokrojone tofu i dokładnie mieszamy, żeby całe pokryło się marynatą. Odstawiamy. Kalarepę obieramy ze skóry i kroimy w słupki, jak na średniej grubości frytki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, na gorący wrzucamy kalarepę i smażymy aż zmięknie i się zeszkli

Karo in the Kitchen
Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym 324

Curry to jedno z moich ulubionych dań. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Jednak zawsze jest pełne niezwykłych aromatów, które wzajemnie się przenikają w czasie

Food Square
Sałatka z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej 205

Sałatka jest słodko-kwaśno-pikantna i bardzo smaczna. Dodałam do niej dużo czosnku i chili, dzieki temu efekt dosłownie zapiera dech;) Może być dodatkiem do dań obiadowych, grillowanych mięs i kanapek.  Poniżej podałam również przepis na łagodną wersję sałatki, bez chili i z mniejszą ilością czosnku. Składniki sałatki w wersji pikantnej: 3 kg cukinii 1,5 kg papryki(...)przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika  ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty. Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić

Codziennik Kuchenny
Chutney z czerwonych porzeczek 218

Chutney, czatnej-  to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany w kuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą  gąszcze, zapiski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS 213

parze – ubija – emulguje – gotuje – rozdrabnia – sieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy o wyjątkowej trwałości, porządnych materiałach. Jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny wyświetlacz, który(...)TABBOULEH: * kuskus – 0,5 szkl * czerwona papryka – 0,5 szt * zielona papryka – 0,5 szt * żółta papryka – 0,5 szt * posiekane orzechowy laskowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MARYNATA: Do pojemnika do miksowania wkładamy przekrojoną na pół cebulę, czosnek oraz chili, naciskamy TURBO, siekamy. Dodajemy plastry pomarańczy oraz sok pomarańczowy, posiekany imbir, cukier oraz sos sojowy, podgrzewamy 6 minut/100C/pr

Ostra na Słodko
Kurczak pieczony na butelce piwa 152

Lubimy drób i często robimy. Drób jest wdzięcznym produktem. Robi się stosunkowo prosto i stosunkowo szybko. Słyszałem różne teorie, że niektórzy ludzie nie lubią drobiu, bo

Marder&Marder Manufacture
Królik pieczony w winie 406

aromatyczną nutą rozmarynu i szalotek. Doskonały na elegancki obiad. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika bardzo łatwo się oporządza – kilka ruchów nożem i po sprawie. Wolno pieczony w niskiej temperaturze królik ma delikatne mięso, które bez problemów odchodzi od kości – wręcz(...)słoiczka wlewamy oliwę, ocet, miód, dodajemy ziarnistą musztardę, wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy posiekane listki rozmarynu oraz szczyptę soli i pieprzu. Zakręcamy i potrząsamy słoiczkiem, aż składniki się połączą. Polewamy marynatą mięso i dokładnie obtaczamy. Rękaw umieszczamy w dużej blaszce lub naczyniu. Zamykamy rękaw za pomocą opaski dołączonej do rękawa z jednej strony. Do środka rękawa wkładamy podpieczone szalotki oraz kawałki

Poezja smaku
Kuźnia - opinia 244

Zdecydowaliśmy się dość szybko, chociaż wybór burgera nie był łatwy. Do wyboru jest sześć burgerów: klasyczny, chickenburger, cheeseburger, BBQ Burger, Green Chili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także jest spory wybór, m.in.: szaszłyki, karkówka czy żeberka. Na uwagę zasługuje przede wszystkim stek Angus, z prawdziwej wołowiny argentyńskiej.  Ja oczywiście postawiłam na burgera, a ostateczna(...)ogórek konserwowy, sos czosnkowy, sos BBQ stek Angus z frytkami Żeby jeszcze lepiej zapoznać się z kulinarnym talentem kucharza postanowiliśmy zamówić jeszcze jedno danie: kark ze starej Polski w marynacie z trójniaka, czyli karkówkę w marynacie staropolskiej (16,90 zł). Mięsko jeszcze przyjemnie skwierczało, a drugim talerzu znalazły się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka

Pasja Smaku
Grillowane Filety z Kurczaka z Sosem Balsamicznym z Truskawkami i Rozmarynem 208

Kiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę to danie zrobić w swojej kuchni. Intuicja i tym razem mnie nie zawiodła. To był pyszny obiad! Bardzo lubię połączenia mięs i owoców. Wykonać ten obiad nie było trudno. po raz kolejny pomogła mi dobra patelnia grillowa, w moim przypadku była to patelnia linii Granitium firmy Ballarini. Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku(...)wstawiamy do lekko ciepłego piekarnika (100 stopni) na 15- 20 minut lub zawijamy w koc i również odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy filety razem z marynatą i grillujemy jedną stronę przez 4 minuty, drugą stronę 3,5 minuty. Po tym czasie zmniejszamy płomień i filety przykrywamy folią aluminiową i trzymamy je pod nią jeszcze około

Blondynka Gotuje
Chicken Ramen 183

Ramen pochodzi z Chin. Jednakże to w Japonii znalazł swoich miłośników i kultywatorów. Ramen jest zupą- posiłkiem jedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken Ramen), warzyw , owoców morza, czy nori, jajek i wszelakich dodatków. Wydawać(...)nori opcjonalnie: kiełki fasoli mung Przygotowanie: Kurczak: 1. Kurczaka natrzeć solą, owinąć w folię spożywczą i zostawić na 2-3 godziny w lodówce, najlepiej jednak by leżał w solnej marynacie przez całą noc. Baza zupy: 1. Do garnuszka wlać wodę i gotować ją na dużym ogniu 2. dodać imbir, czosnek, szczypiorek oraz kurczaka- zmniejszamy tym samym ogień na mały

KreatywnePiny
Sałatka Londyn-Tokio 168

Dzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy

Food Square