miseczki:- 7 b.dużych pietruszek( korzeni)- ok.1kg marchwi- 1 litrowy słoik ogórków kiszonych- kawałek białej części pora- 3 ziemniaki- 10 jajek- maleńki kawałek korzenia selera ( widoczny przy marchewce)- sól i pieprz do smaku- ok.3/4 słoika musztardy sarepskiej( małej)- 1-2 łyżeczki musztardy dijon- ok.1/2 małego słoika majonezuMożna również dodać jabłko, ja nie dodaję bowiem nie każdemu u nas smakuje
Smaczne Zdrowesedna sprawy, czyli gotowania żurku. Do tego potrzebować będziemy: - 1,5 l wody - 0,5 l domowego zakwasu - pęczek włoszczyzny (pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz, sól- łyżeczka suszonego cząbru - chrzan- 2 łyżki gęstej 18% śmietany Warzywa myjemy
Sajkofanka smakuZapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click), można też kupić w puszkach. 2 łyżki
Mia Cucina Sofietadzisiaj zapraszamy Was na trójkolorową zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci smaki jesieni. Składniki: Ok. 2,5l wywaru warzywnego lub mięsnego 4-5 średnich marchewek Ok.1kg dyni 2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól
Symfonia Smakówdość, że cieszą oko to są bardzo syte i bogate w witaminy.Też lubicie? Jeśli tak to spróbujcie koniecznie! Składniki: 1,5l bulionu warzywnego 7 sporych marchewek 1 średnia czerwona cebula (może być zwykła) 6 średniej wielkości ziemniaków 10-15 ząbków czosnku (w zależności od Waszych upodobań) 3 łyżeczki rozdrobnionego koperku 1/4 szklanki śmietanki 36% 2-3 łyżki
Symfonia Smakówpowstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki:1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,1/2 kg polędwicy wołowej,600g kurek,duża cebula,2 duże marchewki,puszka czerwonej fasoli,łyżeczka ostrej papryki,łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii,1/2 łyżeczki oregano,2 ząbki czosnku,sól, pieprz,czubata łyżka mąki pszennej. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić
Z miłości do słodkościsię w powietrzu, kolor i konsystencja wydawały się idealne. A smak? No cóż... Mąż prosił o dokładkę :-) Zupa grzybowa z kaszą perłową Składniki: 120 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 łyżki kaszy perłowej 1 łyżka masła Grzyby namoczyć
Przysmaki Karolkipomidorami i jeszcze z pieczoną papryką i soczewicą. Gęsta, sycąca i pyszna. Zupa pomidorowo-paprykowa z soczewicą składniki: 1 puszka pomidorów bez skóry 3 czerwone papryki 1 duża marchewka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 750 ml bulionu 100 g czerwonej soczewicy sól, pieprz 1 łyżka oliwy 0,5 łyżeczki wędzonej papryki wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazda
Przysmaki Karolkicóż chcieć więcej. Ta zupa to połączenie kremu z cukinii i kremu z pomidorów, a wszystko na gęstym wywarze z warzyw, którego podstawowy smak daje zmiksowana włoszczyzna, słodycz z marchewki. Zupa to połączenie słodyczy cukinii, kwaskowatości pomidorów i słonej fety. Po prostu bajka. Zmodyfikowany przeze mnie przepis z książeczki "101 przepisów" tom 35. W oryginale zupa była miksowana
Bernika - moj kulinarny pamietnikGulasz na winie z fasolka to kolejny przykład ze dobry gulasz można zrobić z wszystkiego co się nam nawinie. Tym razem użyłam resztki fasolki, która zalegała w lodowce, marchewki, świeżych ziół i wytrawnego, czerwonego wina. Pewnie gdybym miała wołowinę zamiast wieprzowej łopatki byłby to istny cymes, ale i tak wyszło pysznie. Wierzcie na słowo. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzymże byłoby odchudzanie, gdyby nie można było czegoś przekąsić, co nie będzie surową marchewką albo selerem naciowym. W diecie Montignaca przekąski są w większości niedozwolone chyba że są to suszone owoce czy orzeszki z ciecierzycy, które nie dość ze są zdrowe to jeszcze pyszne, które łatwo zrobić w odpowiednim dla siebie smaku. Dodam ze do orzeszków trzeba mieć zdrowe zęby
Bernika - moj kulinarny pamietnikmaki ziemniaczanej6 lyzek sosu sojowego2 luzki octu vinegarok 500 ml wodyok 4 lyzki orzechowego oleju ( peanut oil)2-3 por2 papryki (kolorowe)- pokrojone w paski2 cukinie -pokrojone w paski2 marchewki -pokrojone w paskisolMarynata2 lyzki sosu sojowegopaprika chilliWykonanie1. Zrobic marynate - dodac wolowine- wymieszac- przykryc I odstawic na pol godziny.2. Do miski wsypac make ziemniaczana, sos sojowy, vinegar, dolac wode I wymieszac
Smaki Edytystaropolski obiad. Zapraszam na schabowego Na poczatek przygotowalam surowke z kapusty pekinskiej, ogorka I marchewki. Przygotowalam schabowe- potluklam kotlety, rozbilam jajko- doprawilam przyprawami, kotlety zamoczylam w jajku I opanierowalam w bulce tartej. Usmazylam. Podalam z ziemniakami I koperkiem Smacznego
Smaki EdytyStarłam małą główkę kapusty białej na tarce- na dużych oczkach Dodałam marchewkę, szczypiorek.Doprawiłam solą, pieprzem, cukrem- plus łyżka majonezu Smacznego
Smaki Edytylyzke oleju sezamowego. Smazymy na wysokim ogniu wolowine ok 2-3 min lub gdy bedzie srednio wypieczona Odstawiamy na bok. Do woka nalewamy 2 lyzki oleju sezamowego- smazymy 3 marchewki pokrojone w paski, brokuly I fasolke- 2 min. Dodajemy 150 ml rosolu wolowego - gotujemy 1 min. Wrzucamy wolowine, szpinak 200 gr, I miksture z 1 lyzki maki ziemniaczanej
Smaki Edyty