Bardzo lubię bakłażany za ich delikatny, kremowy smak. Wczoraj nafaszerowałam je ryżem jaśminowym z pieczarkami, porem, cukinią i marchewką i zapiekłam z dodatkiem mozzarelli. Składniki: 3 niewielkie bakłażany 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 średnia marchew 1 młoda cukinia 250 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masłaposiekana
Czerwień i błękitblogu Kasi. Oczywiście musiałam troszkę zmienić proporcje, pokombinować z zalewą i powiem Wam, że sałatka wyszła mi idealna! Idealna na zimę! Składniki :* 4 średnie cukinie* 4 średnie marchewki* 2 czerwone papryki * 2 cebule* 2 liście laurowe* 2 ziela angielskie* kilka ziarenek pieprzu czarnego* sólZalewa :* 4 szklanki wody* szklanka cukru* pół szklanki octu jabłkowego Przygotowanie :Cukinie pokroić albo
Magiczne Życie Martydyni są rewelacyjne w smaku. Dynia to bardzo modny składnik wielu jesiennych dań. Doskonale nadaje się do pieczenia z ziołami, można z niej robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcennym źródłem witamin. Sezonowymi owocami, zimą mogą to być jabłka, banany, pomarańcze, czy też mandarynki, latem arbuzy, truskawki, czereśnie, brzoskwinie. Warzywami, świeże pokrojone w słupki, ćwiartki np. ogórki, marchewki, rzodkiewka Chipsami z jabłek lub gruszek, najlepiej przygotowane w domu w suszarce do warzyw, czy w piekarniku, Wystarczy je pokroić na plasterki i wysuszyć aż będą chrupiące. Mieszankami owoców z nabiałem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPotrzebujemy (na porcję dla 4-5 osób):Sos boloński:- oliwa z oliwek- 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej)- 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę)- 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego- sól- pieprzPłaty makaronu do lasage- około 12 płatów makaronumożecie kupić gotowe lub przygotować wg mojego przepisu na makaron (patrz: tutaj
W mojej holenderskiej kuchniŚwieże składniki, trochę cierpliwości i powstało pyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą, ogóreczkiem konserwowym i szczypiorkiem :) Składniki: 1 kg udek z kurczaka ziele angielskie, liście laurowe 2 marchewki 2 pietruszki ćwierć selera mały por 2 cebule 200 g pieczarek 1 czerstwa grahamka 3 ząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki 2 jajka garść orzeszków ziemnych (niesolonych) garść rodzynek sól
Kulinarny PamiętnikDzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku. Składniki: 3 marchewki starte na grubych oczkach 2 pietruszki starte na grubych oczkach mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
Kulinarny PamiętnikSkładniki: pół główki małej białej kapusty, drobno poszatkowanej średniej wielkości marchewka, starta na tarce o grubych oczkach mały por (biała część), pokrojony na półplasterki łyżka koperku sól pieprz sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem(...)mięsa, aby zrobiła się miękka. Pora przelałam wrzącą wodą, aby zmiękł. Składniki na sos wymieszałam. Kapustę, marchewkę, pora i koperek przełożyłam do miski, zalałam sosem i wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku
Kulinarny Pamiętnikkostkę średni por (biała część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki puszka pomidorów krojonych łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól, pieprz, szczypta oregano, świeży koperek (łyżka) ewentualnie: 3 łyżki mąki owsianej
Kulinarny PamiętnikSkładniki - 40 dag pieczarek - 10 dag wędzonego boczku - 4 ziemniaki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - vegeta - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - mała śmietana 18% - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warzywa i pieczarki umyć, obrać, i drobno pokroić ( kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości
Świat SmakuZupa z żółtą fasolką szparagowąSkładniki: 4 skrzydełka z kurczaka 350 g żółtej fasolki szparagowej 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 białej kapusty 4 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego cząbru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Obraną marchew, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę. Skrzydełka przekładamy razem z warzywami do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans
Moja smaczna kuchniapowiedziałby, że pogwałciłam wszystkie główne zasady tej kuchni. Ale ciekawość była silniejsza ode mnie, więc proszę o wybaczenie... :) Tagin Tagin po Polsku... Składniki: - 5 plastrów schabu - 3 marchewki - 1 por - 1 cebula - 6 ząbków czosnku - 3 łyżki oleju Przyprawy: - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka kolendry w ziarnach - 1 łyżeczka rozmarynu, estragonu, tymianku - 5 ziarenek pieprzu
Zainspiruj się kuchniąjest ona może w pepitkę, ale na pewno równie dobra. Nic dodać, nic ująć, pozostaje tylko życzyć smacznego! golonka (ja miałam taką ok. 1,5kg lekko podwędzoną) 2-3 marchewki 4-5 ząbków czosnku oregano, majeranek, pieprz, chili, ziele angielskie, liść laurowy oliwa Golonkę opłukałam w zimnej wodzie i ponacinałam. W nacięcia powtykałam plasterki czosnku, oraz całą także nim dobrze
bastalenaprzesadzała. Obalam bowiem mit "dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś dychwi ;) Na pewno mam się wstrzymać z kiszonkami i wzdymającym zielskiem. Jednak marchewki i buraka mam sobie nie żałować.Z piekła rodem to już nie jest jedzenie... jakieś takie wyjałowione, co najwyżej osolone. A fuj, pluj i żuj!Dobrze, że kefiry i jogurty mogę pić
bastalenaZapraszam na pyszny bigos...ale z cukinii , a nie z kapusty...u mnie tym roku obrodziła cukinia, ale tylko żółta.. 1 cebula 3-4 marchewki 1 spora cukinia 3 pomidory 30 dkg kiełbasy sól, pieprz, wegeta listek, ziele koperek Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą. Następnie odcisnąć sok.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić , dodać(...)marchewkę startą a tarce o dużych oczkach. Chwilę razem poddusić, dodać cukinię , przyprawy i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę i obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku , dodać koperek i chwilę razem gotować
Moje domowe kucharzenie