Smak kwaśny i słodki, to dwie przeciwności, które po połączeniu dają smakową przyjemność, czyli słodkie muffinki czekoladowe z kwaśnym musem malinowym i z soczystymi ziarnami granatu
Moniki SmakołykiPyszne, delikatne-bardzo puszyste, szybko znikające. Polecam podawać z konfiturą jagodową, malinową lub morelową lub tylko posypane ksylitolem. A w sezonie letnim wystarczy rozdrobnić
Smaczne Zdrowemojprzepisna.pl | Deser ptasie mleczko z niespodzianką Na przyjazd siostrzyczki postanowiłam zrobić coś pysznego i lekkiego. Deser w smaku podobny do wedlowskiego ptasiego mleczka, jest jednak z niespodzianką. W środku jest galaretka z borówkami i żurawiną. Przepis na piankę pochodzi z blogu Moje Wypieki . Przepis bardzo podobny do tego, który jest już na blogu – Ptasie mleczko . Składniki na tortownicę(...)białek (z dużych jajek) 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 galaretki malinowe lub inne czerwone 400 g kwaśnych owoców, mogą być mrożone, u mnie borówka amerykańska i świeża zamrożona żurawina 3 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić we wrzątku, odstawić na blat do ostudzenia
moj przepis naskładniki na ciasto czekoladowe: 200 g mąki 300 g cukru 4 jajka 80 g kakao 200 ml mleka 160 ml oleju 1/2 łyżeczki sody 1 i
Domowy Smak JedzeniaWśród sosów owocowych zajmuje u mnie miejsce w czołówce, po malinowym i truskawkowym. Ze względu na swój „urok” uznałam, ze zasługuje na osobny wpis. Morele zachwycają swoim smakiem i barwą, oprócz tego posiadają bardzo wiele walorów zdrowotnych . Możemy je wykorzystać do ciast, deserów, knedli… i nie tylko. Sos morelowy będzie świetnym uzupełnieniem do… – może zajmijmy się najpierw jednak sosem
mojewypiekiinietylkokakao mokre: 1 jajko 100g margaryny- rozpuszczonej 1 mały jogurt naturalny alkoholowy syrop malinowy Maliny do dekoracji :D Kiedyś będąc w Lidlu, kupiliśmy kompot wiśniowy:), w domku zalaliśmy wiśnie wódeczką, i pozwoliliśmy jej dojść... Już kilka razy korzystaliśmy z tej cudownej mikstury, dodając smaku naszym deserom... Wszystkie składniki należny podzielić na suche i mokre. W osobnych naczyniach pomieszać składniki pomieszać
MarciochaKucharzyPo raz pierwszy zrobiłem to śniadanie mojej przyszłej jeszcze wówczas żonie. Jutro minie siedemnaście miesięcy od naszego ślubu, co po części zawdzięczam, również jemu – jajku
Ania i Marcin gotująW moim domu zawsze nazywaliśmy je kluskami na parze. Puszyste, drożdżowe i delikatne. Bez nadzienia w środku lub z dżemem malinowym, polane masełkiem i cynamonem. Dziś
Kuchnia Pani Wiosnyzastanawiać, jak by je tu wykorzystać... Kilka malinek nie nadawało się już do spożycia, więc zostało mi niecałe sto gram. Za mało na ciasto, w sam raz na jakiś deser, ale słodkiego w domu pod dostatkiem... A czekać maleństwa już zdecydowanie nie mogły. Wyjęłam więc z zamrażarki lody, waniliowo-brzoskwiniowe, bo akurat takie ostatnio nabyłam, z lodówki - mleko, i zmiksowałam(...)zdjęciu, czyli jedna spora porcja. Nie miałam najmniejszych problemów z jej pochłonięciem, ale jeśli chcecie podzielić się tym smakiem lata, wystarczy rozlać koktajl do dwóch mniejszych szklanek. Koktajl malinowo-brzoskwiniowy Składniki: (na 1 dużą porcję) 95 g malin 90 g lodów waniliowo-brzoskwiniowych 200 ml zimnego mleka Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki, gęsty płyn. Podawać schłodzone zaraz po przygotowaniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeO jego właściwościach można by się rozpisywać długo, ale tak naprawdę każdy z Was wie, że nie ma zimy (i przeziębienia) bez soku malinowego :) Sięgamy po
Kuchnia w czekoladziemiłości? A TY? Przez długi, długi czas prym wiódł lemon curd , czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie do tart i tartaletek, na deser, do naleśników czy przekładania tortów. Skoro cytrynowy smak był udany, trzeba włączyć swoją kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych, zachęcających propozycji. Nawet(...)zatrzęsienia. Poza tym bardzo lubię te różowe, pachnące sierpniowym słońcem i letnimi powiewami wiatru, owoce. W jednym z kolejnych postów pokażę, jak spożytkowałam słoiczek z tą piękną, różową masą. MALINOWY CURD. /przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours ;/ 500 g malin 80 g cukru sok z 2 cytryn 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko 50 g masła
W kuchni Karmel-itkisame ogonki ;) Krótko mówiąc, takie to pyszne, a jakie proste! Proporcje na deser po obiedzie dla rodziny lub dla dwóch jabłkożernych Malwinek ;) Składniki: 4 średnie, twarde jabłka 4 łyżki rodzynek (może być pół na pół z żurawiną) kilka posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki miodu (u mnie malinowy) Przygotowanie: Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć w środku zostawiając około 1 cm od spodu
Cakes By KejtRogaliki z gotowego ciasta francuskiego to bardzo prosty deser. Robi się go szybko, a liczba kombinacji nadzienia jest nieograniczona. Od marmolady, przez kremy czekoladowe po świeże owoce. Najsmaczniejsze są jedzone jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem. Składniki: gotowe ciasto francuskie słoiczek marmolady malinowej 3 nektarynki łyżka mąki tortowej cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Nektarynki kroimy na ósemki. Ciasto francuskie
W kuchni wieczoremEkspresowe mocno jagodowe ciasto Składniki • 1 l jagód • 2 budynie • 5 łyżek cukru • 1 opakowanie 330 ml śmietany 30 % • 2 galaretki malinowe • 2 łyżki żelatyny • 16
W królestwie smaków Beaty