porcje makaronu (u mnie castellane, może być inny), 1 cebula, 50 g grzybów suszonych, 1 ząbek czosnku, 1 płaska łyżka świeżego tymianku, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól, cukier, sok z cytryny, świeżo starty parmezan, Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na oleju z masłem, dodając szczyptę soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby(...)tymianek. Wlać 100 ml wody. Dusić aż grzyby będą miękkie, w razie potrzeby dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym (kilka kropel) i cukrem (szczypta, dwie). Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć do grzybów. Wymieszać na patelni. Przed podanie posypać parmezanem. zastawa
królestwo garówtych co lubią treściwe posiłki.Smacznie,szybko,tanio czyli to co lubimy najbardziej :)! Przepis na 4-5 porcji. Składniki: kawałek wędzonego boczku puszka zielonego groszku konserwowego opakowanie dowolnego ulubionego makaronu, u mnie świderki (500 gram) pęczek natki pietruszki Kulka mozzarelli (opcjonalnie jeśli lubisz :)) 1 cebula 3 ząbki czosnku sól i pieprz 4 czubate łyżki śmietany 12% Przygotowanie: na patelni podsmaż(...)cebulę, dodaj posiekany czosnek oraz boczek gdy boczek się zarumieni dodaj odcedzony wcześniej groszek i smaż chwile na małym ogniu następnie dodaj śmietanę i mieszając doprowadź do wrzenia ugotuj makaron i wymieszaj w garnku z sosem. całość posyp posiekaną natką pietruszki i pokrojoną mozzarellą
Studencka Michapomidorów w puszcze krojonych 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii sól i pieprz do smaku natka pietruszki dowolny ugotowany makaron odrobina startego ulubionego sera Przygotowanie: pokrojone w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mięso gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory w puszcze
Studencka Michamakaron gwiazdeczki 3 grube plastry szynki pół puszki kukurydzy pół puszki ananasa 1 łyżka musztardy 3-4 łyżki majonezu sól pieprz kilka listków bazylii Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Ananas i szynkę kroimy w kosteczkę , dodajemy kukurydzę, majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy posiekaną bazylię. Mieszamy sałatkę
Gotowanie jest łatwesmakuje wybornie. Składniki: 35 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki cytryna 1 jajko 150 ml białego wina wytrawnego makaron spaghetti sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem, natką pietruszki, sokiem i miąższem z cytryny, dwoma łyżkami
Tradycyjna KuchniaWystarczą 3 składniki i sos czosnkowy aby w kilka chwil przygotować pyszną i pożywną sałatkę. Składniki 1/2 opakowania makaronu kokardki 1 brokuł 1 puszka kukurydzy Bonduelle 200 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie a różyczki brokuła na parze. 2. Kiedy oba składniki wystygną dodajemy do nich kukurydzę
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWarzywne spaghetti bolonese – to idealne połączenie chrupiącego, warzywnego makaronu z aksamitnym sosem i wyrazistymi mięsnymi pulpecikami. O wiele mniej kaloryczne niż glutenowy odpowiednik. Pokochacie to danie! Warzywne spaghetti bolonese Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti bolonese z cukinii. Danie niebywale proste i smaczne, doskonale imitujące glutenowy odpowiednik(...)wstążki zwykłą obieraczką do warzyw. Posól do smaku i wymieszaj. Krok 5 Wyjmij pulpeciki z pieca i przełóż do sosu pomidorowego. Chwilę podgrzewaj. Ułóż na talerzu zucchini, wyłóż na makaron sos z pulpetami, posyp siekaną pietruszką i parmezanem. Smacznego! Artykuł Zucchini – czyli warzywne spaghetti bolonese pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharztych co lubią treściwe posiłki.Smacznie,szybko,tanio czyli to co lubimy najbardziej :)! Przepis na 4-5 porcji. Składniki: kawałek wędzonego boczku puszka zielonego groszku konserwowego opakowanie dowolnego ulubionego makaronu, u mnie świderki (500 gram) pęczek natki pietruszki Kulka mozzarelli (opcjonalnie jeśli lubisz :)) 1 cebula 3 ząbki czosnku sól i pieprz 4 czubate łyżki śmietany 12% Przygotowanie: na patelni podsmaż(...)cebulę, dodaj posiekany czosnek oraz boczek gdy boczek się zarumieni dodaj odcedzony wcześniej groszek i smaż chwile na małym ogniu następnie dodaj śmietanę i mieszając doprowadź do wrzenia ugotuj makaron i wymieszaj w garnku z sosem. całość posyp posiekaną natką pietruszki i pokrojoną mozzarellą
Studencka Michapomidorów w puszcze krojonych 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii sól i pieprz do smaku natka pietruszki dowolny ugotowany makaron odrobina startego ulubionego sera Przygotowanie: pokrojone w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mięso gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory w puszcze
Studencka Michagdzie to było,bo nie zapisałam i nie pamiętam nawet dokładnie wszystkiego co i jak..ale wiem , że były tylko warzywka [u mnie włoszczyzna paski], sok z kapusty i makaron oraz śmietana .Prosto, szybko i smacznie. około 1-2 szkl. soku z kapusty kiszonej włoszczyzna paski sól ,pieprz ziele ,listek laurowy domowa wegeta śmietana koperek(...)Włoszczyznę w paskach włożyć do garnka , zalać wodą, dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości warzyw. Pod koniec dodać makaron ,a na koniec dolać sok z kapusty, chwilę razem gotować .Dodać śmietanę, koperek i ewentualnie doprawić
Moje domowe kucharzenieDzisiaj tak trochę z innej beczki, bo nie na słodko :) Makaron domowy- najlepszy, idealny, żaden sklepowy nie dorówna mu w smaku. 4 jajka 400 g mąki 1 łyżka oliwy Całość wyrabiamy, dzielimy na trzy części, wałkujemy na cienkie placki. Rozkładamy je na ściereczkach i nieco podsuszamy . Zwijamy w rulonik i kroimy ostrym nożem makaron Gotujemy w osolonej wodzie . Pycha
Z MarcepanemPozostałe 🍜350 ml soku pomidorowego 🍜4 łyżki koncentratu pomidorowego 🍜2 ziela angielskie 🍜2 liście laurowe 🍜1 kostka rosołowa 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜2 łyżki natki pietruszki 🍜150 g makaronu np penne PRZYGOTOWANIE: Na samym początku przygotowujemy pulpeciki. Mięso przekładam do miski, dodaję wszystkie składniki. Dokładnie wyrabiam. Formuję małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam w mące ziemniaczanej(...)szklanki wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, 1 kostkę rosołową. Zagotowuję. Dodaję klopsiki. Zmniejszam ogień. Mieszam co jakiś czas po upływie ok 15 min dodaję makaron i wlewam sok pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze ok 5 min. Na koniec doprawiam według gustu solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki. Podaję na ciepło
Gotowanie PatkiUdon to taki chiński makaron idealny na ciepło, zimno i jak tam chcecie. Ja kupiłam makaron świeży, który tylko wrzuciłam na patelnię i podgrzałam. Do niego warzywa i pyszne danie na talerzu, polecam. Udon po chińsku z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePłaskurka czyli pszenica płaskurka to jedno z najstarszych zbóż w dziejach ludzkości, zdrowe i nie uczula. Makaron z tej mąki jest jędrny i smakuje obłędnie. Dziś użyłam go do zrobienia sałatki, szybkiej i pysznej, polecam. Na śniadanie czy kolację będzie znakomitym posiłkiem. Sałatka z makaronu z płaskurki z groszkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis z książki Paolo Petroni Składniki 350 dag makaronu spaghetti 85 g tunczyka w oleju po odcedzeniu 55 g czarnych oliwek bez pestek kilka solonycj jabłuszek kaparowych 1 żąbek czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek sól pieprz Przygotowanie Na patelni rozgrzałem 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Dodałem posiekany czosnek, natkę pietruszki, oliwki i kaparowe jabłuszka, smażyłem kilka minut. Tuńczyka(...)sączeni pokruszyłem. Wrzuciłem na patelnię, dodałem kilka łyżek wody i zmielony pieprz. Gotowałem na wolnym ogniu ok. 5 minut. Ugotowałem makaron al dente, w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodałem do sosu
R'n'G Kitchen