makarony - 24536 przepisów (strona:43/1636)

Makaron noodle z kurczakiem i warzywami 423

Makaron noodle z kurczakiem i warzywami w sosie orzechowym jest idealny na szybki, ale niebanalny obiad. Danie typu stir fry jest bardzo, bardzo pyszne, a jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Pamiętajcie, aby czytać skład makaronu noodle przez zakupieniem, gdyż nie powinien mieć innych składników niż mąka, woda, sól, ewentualnie jajka i kurkuma. Nie używajcie makaronu z zupek chińskich, gdzie(...)można znaleźć zabójczy dla naszego organizmu tłuszcze palmowy i inne „ulepszacze”. [embed]https://youtu.be/vIFMun7ukYw[/embed] Składniki na makaron noodle z kurczakiem i warzywami: pierś z kurczaka spora marchew cebula dwie różnokolorowe papryki (u mnie czerwona i zielona) 100 g makaronu noodle pieprz, sól, imbir, czosnek granulowany Sos: łyżka sosu sojowego ciemnego pół szklanki wody łyżka masła orzechowego łyżka brązowego cukru

e-PrzepisyKulinarne
Spaghetti aglio e oglio e peperoncino 141

stołach całego świata. Spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką to potrawa magiczna – tak prosta, a tak aromatyczna i smaczna, o nieprawdopodobnie zrównoważonych smakach. Jak dobrze ugotować makaron Spaghetti aglio e oglio jest bardzo proste do zrobienia, aczkolwiek warto trzymać się kilku podstawowych zasad, przydatnych w ogóle przy gotowaniu makaronu. Robiąc to danie pamiętajcie: Do gotowania makaronu zawsze nalewajcie(...)zimnej wody z kranu . Ciepła nie jest tak dotleniona jak zimna i makaron ugotowany w niej będzie gumowaty. Nie przesadzajcie z solą . Niektórzy uważają, że woda, w której gotowany jest makaron powinna być słona jak woda morska. Naszym zdaniem, w którym utwierdzamy się od dłuższego czasu, łyżeczka na litr wody wystarczy. Nie dodawajcie oliwy do wody , bo makaron stanie się

Niedzielny kucharz
Strangozzi alla spoletina - makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki 147

Strangozzi alla spoletina to bardzo prosty, ale wspaniale smakujący makaron, którego miałam okazję spróbować w czasie mojego wyjazdu do Spoleto . Uznaje się go za umbryjską specjalność i jedną z najstarszych potraw regionu. Podobny do spaghetti miejscowy makaron serwuje się z domowym sosem pomidorowym doprawionym czosnkiem, chilli i natką pietruszki. Oczywiście musiałam przywieźć sobie kilka paczuszek strangozzi na pamiątkę i dziś(...)tarasu widokowego w pobliżu Ponte delle Torri. A wracając do lokalnej kuchni, strangozzi (czasem stringozzi ) jest jednym z najbardziej znanych skarbów kulinarnych tego regionu. Strangozzi to tradycyjny długi makaron, podobny do spaghetti, ale od niego szerszy. Ponoć jako pierwsi przygotowywali go mnisi z okolic Spoleto, a jego nazwa wywodzi się od słowa  stringa  czyli struna czy też sznurowadło

Chilli Czosnek i Oliwa
Prawdziwe spaghetti alla puttanesca – kurewsko dobre! 317

Niesamowicie szybki włoski sos. Okrutnie mocny, ożywczy, bardzo charakterny i tak smaczny, że można go używać nie tylko do makaronu – wypróbujcie go też do pieczonego lub duszonego kurczaka i do fasolki szparagowej. W tym wypadku brzydkie słowa cisnące się na usta, czyli klasyczne staropolskie „o kurwa” będą Wam całkowicie odpuszczone i wybaczone! Pierwsza z plotek głosi, że tak swój makaron(...)wygospodarować 10-15 minut między wizytami klientów, a jego zapach ściągał prosto z ulicy kolejnych amatorów kobiecego ciała dostępnego za pieniądze (przy okazji żądnych też gorącej, pełnej miski pysznego makaronu). Nazwa tak naprawdę może mieć w tym wypadku więcej wspólnego z aromatami tego sosu – mieszanka zapachu kaparów, czosnku i oliwek nasuwa dość mocne skojarzenie z ciałem rozpalonym seksem. Nazwa potrawy

Karo in the Kitchen
Burrata, bekon, bucatini – carbonara na szybko 243

gładki, napięty i kulisty – to sakiewka uformowana z cienkiej mozzarelli, która w środku, pod delikatną skórką, skrywa mięciutki, rozpływający się w ustach mleczny twaróg z dodatkiem świeżej, słodkiej śmietanki. Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie – ja zazwyczaj stosuję na to stary włoski patent – woda ma mieć taki stopień słoności jak woda z Adriatyku. Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie(...)szybsze gotowanie i pozwala nie używać do większości sosów dodatkowej soli. Makaron do tego dania powinien być odrobinę bardziej twardy niż al dente – spokojnie dojdzie przez kilka minut gotowania w sosie. Gdy makaron zaczyna się gotować, szykujemy resztę składników. Obieramy szalotki i czosnek, drobno siekamy. Podstawą tego dania jest boczek – naprawdę dobry, swojski, solony lub peklowany a później wędzony. Miękki

Karo in the Kitchen
Spaghetti pełnoziarniste z pesto pietruszkowym 115

października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Proponuję przepis na przepyszne spaghetti z pesto pietruszkowym. Kiedyś uważałam, że tylko pesto z bazylii jest smaczne i warte uwagi. Z czasem, gdy zaczęłam eksperymentować z różnymi składnikami pesto, polubiłam jego wersję pietruszkową, rukolową i bazyliowo-rukolową. Bardzo przyjemnie gotuje się takie ekspresowe dania. Pesto powstaje w kilka chwil, w czasie gdy gotuje się makaron(...)Składniki: makaron spaghetti pełnoziarnisty Pesto: pęczek natki pietruszki 5 łyżek pestek słonecznika  2 łyżki tartego parmezanu skórka otarta z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki soku z cytryny (jeśli lubicie kwaskowe pesto, dodajcie 2 łyżki) 5-6 łyżek oliwy  sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni. Wystudzone pestki słonecznika

Codziennik Kuchenny
Makaron z krewetkami 179

razem potrawa z gatunku tych wykwintnych... makaron z krewetkami. Wbrew pozorom jest on niezwykle prosty do przygotowania i nie wymaga od nas zbyt wiele czasu. Użyjemy w tym przepisie mrożonych krewetek, więc nie będziemy musieli ich obierać z pancerzy ani czyścić. Swój niezwykły aromat zawdzięcza krewetkom smażonym na odrobinie masła :) Makaron z krewetkami - składniki: 250g krewetek (mogą być mrożone(...)200g makarony spaghetti 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 100 ml czerwonego wytrawnego wina sól pieprz natka pietruszki Makaron z krewetkami - przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał. Jeśli nabierzemy wprawę, możemy robić kilka rzeczy na raz i od razu z gotującej się wody przełożyć makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron bezglutenowy z bobem, groszkiem i pomidorkami 136

Piotrek poleca przygotować na obiad domowy Makaron bezglutenowy z bobem, groszkiem i pomidorkami. Makaron ten został przygotowany z mieszaniny mąki kukurydzianej z dodatkiem mąki ryżowej i kilku jeszcze dodatków. Makaron kukurydziany został podany z kurczakiem faszerowanym rukolą. Polecamy też przepis na tradycyjny makaron z mąki pszennej , który podajemy do rosołu. Jak zrobić domowy makaron bezglutenowy? składniki: 1 cebula dymka kilka(...)garść mrożonego groszku zielonego garść mrożonego bobu 50 ml białego wina oliwa z oliwek sól gruboziarnista pieprz młotkowany z kolendrą suszone oregano rukola do dekoracji opcjonalnie parmezan Ciasto na makaron: 1 szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki ryżowej 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Przygotowanie makaronu: Obie mąki wymieszać w misce, dodać jajka, olej i sól, wyrobić ciasto, rozwałkować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron domowy tradycyjny 124

Makaron domowy - najsmaczniejszy, najpyszniejszy, najlepszy na świecie! Smaku domowego makaronu nie da się zastąpić. Po prostu się nie da i już! Bez domowego makaronu nie ma też dobrego rosołu i w ogóle dobrej zupy.Makaron kupny, zamiast wzbogacać i dopełniać bukiet smakowy zupy, czy wywaru, tak naprawdę okrada ją z bogactwa aromatów i smaków. Kto raz zasmakuje(...)rosołu z przepysznym, świeżo zrobionym, domowym makaronem, zapamięta to doświadczenie na długo! Jeśli więc tylko masz chęci i nic Cię nie goni, zakasaj rękawy i do dzieła! Składniki (Porcji: 2) 100 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka wody parę szczypt soli do ciasta sól do wody, w której będzie gotować się makaron Przygotowanie wszystkie składniki połącz

Szybko Szybkowar
Przepis na Przygotowanie Makaronu Domowego 180

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i szybki w przygotowaniu makaron domowy . Na pewno jest smaczniejszy niż sklepowy a wcale nie jest trudny do przygotowania . Możemy go użyć do zup , przygotowania lasagne lub makaronu z sosem . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 3 jajka (około 170 g) 1/2 łyżki oleju lub oliwy ( 7 g) 1/3 łyżeczki soli Link(...)filmu z przygotowaniem : Makaron domowy  https://www.youtube.com/watch?v=sXJMnTPQVpw Przygotowanie : Ciasto możemy przygotować ręcznie lub za pomocą robota . Do miski wsypuję mąkę dodaję jajka , sól , olej i całość mieszam łyżką aby składniki wstępnie się połączyły . Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam ręką do momentu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące . Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam

Uwaga Babcia Gotuje
Makaronowy wtorek ! 130

Witajcie :) Dzisiejszy wtorek okrzyknęliśmy makaronowym :)  Uwielbiamy wszelkiego rodzaju makarony, od spaghetti przez świderki po cannelloni :)  Możecie się zatem często spodziewać ciekawych dań z makaronem. Makaronów jest tak wiele, ile jest na niego pomysłów. We Włoszech każdy region ma swoje indywidualne pomysły na makarony, wiec gdzie się nie ruszymy tam zawsze znajdziemy inny rodzaj makaronu :) U nas niestety mamy(...)nieco ograniczony dostęp do dużej ilości odmian makaronu, ale na szczęście to się zmienia i coraz częściej, nawet w małych miejscowościach, możemy znaleźć makarony, np. tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim.  Super !!!  Można z tego zrobić ciekawe danie :) Zobaczcie, jak pięknie można pokazywać makaron :) Spokojnie wieszamy taki obraz, np. w korytarzu do kuchni prowadzącym :) Teraz trochę o naszym dzisiejszym makaronie

vegetanie
Makaron kukurydziany z cukinią, suszonymi pomidorkami i fetą 175

udaną kompozycję, ale co najważniejsze jest to bardzo proste i szybkie danie, a do tego smaczne i zdrowe  :) Naprawdę warto wypróbować, jestem pewna, że też będzie Wam smakowało :) *makaron kukurydziany fusilli- 150g *cukinia- 1 duża *suszone pomidory- 50g *cebula- 1 duża *feta z mleka koziego- 150g *kapary *oliwa *szczypiorek do posypania *skórka z cytryny *pieprz i sól Na oliwie(...)podsmażyć cebulę, jak się zeszkli to dodać, pokrojony w małe talarki, czosnek (uważać, żeby nie przypalić). Dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię* i suszone pomidory. W międzyczasie ugotować makaron. Warzywa poddusić aż cukinia zmięknie, dodać ugotowany makaron, doprawić pierzem i solą i wszystko razem wymieszać. Dodać fetę pokrojoną w kosteczkę, kapary i p osypać szczypiorkiem oraz skórką z cytryny. Smacznego! :) *cukinię

Kraina Miodem Płynąca
Makaron z kurczakiem i pieczarkami 123

podwójny filet z piersi kurczaka 150 g tartego żółtego sera 400 g makaronu świderki przyprawa Kucharek 300 g pieczarek 250 ml śmietany 12% 1 cebula olej do smażenia Makaron ugotować. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać około 2 łyżek oleju i zeszklić(...)cebulę. Następnie dodać mięso i pieczarki. Całość dokładnie podsmażyć i doprawić przyprawą Kucharek do smaku. Zalać wszystko śmietaną i połączyć z makaronem. Wymieszać. Po nałożeniu na talerz potrawę posypać tartym żółtym serem. Smacznego. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Makaron razowy z tuńczykiem 305

Zdrowy, pełnowartościowy posiłek dla każdego amatora makaronu :) Składniki: makaron razowy puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym puszka pomidorów cebula pieprz, sól, oregano ew. kilka pomidorów suszonych, kaparów, oliwek (najlepiej czarnych), małych marynowanych cebulek Wykonanie: Cebulę przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju. Dodajemy pomidory i dusimy je z cebula na wolnym ogniu. Gdy pomidory się rozpadną, możemy dodać kilka dodatkowych(...)wykorzystuję dodatki jakie skrywa w sobie słoik z pomidorami suszonymi :).  Gotujemy całość jeszcze chwilę, do zredukowania ilości wody, a następnie dodajemy tuńczyka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i makaron. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie, tak by sos obkleił kluseczki.  Smacznego

Taste Of My Day
Makaron penne z sosem pomidorowym w wersji wege. 402

Makaronu jeszcze nie zdarzyło mi się robić według konkretnego przepisu. Zawsze jest to totalny spontan, przez co nigdy nie wychodzi dwa razy taki sam. Tym razem oczyma wyobraźni widziałam podduszonego na masełku pora... i od tego się zaczęło. Skutki wyszły bardzo smaczne :) - ok. 10 cm białej części pora posiekane w cienkie talarki - 1/2 dużej cebuli posiekanej w kosteczkę(...)śmietany (opcjonalnie) Pora i cebulkę podsmażyłam na maśle, następnie zalałam małą ilością wody i poddusiłam. Dodałam pozostałe składniki, sól, pieprz, oregano, bazylię, łyżeczkę cukru i wszystko pogotowałam kilka minut. Makaron - (w sumie może być dowolny) ugotowałam al dente. Wymieszałam makaron z sosem, posypałam parmezanem. Podałam. Całość zabrała ok. 20 minut ze zmywaniem

Z butelką mleczka w tle