zwykle wracam z pomysłem na szybki i smaczny obiad. Kto z nas nie lubi makaronów? U mnie w domu nie uświadczy się takiego człowieka. Więc makaron w każdym wydaniu jest idealnym pomysłem na obiad. Ostatnio przygotowałam szybką wersję tagiatelle z boczkiem i szpinakiem w sosie serowo szałwiowym. Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujemy: 500 g dobrej jakości makaronu Tagiatelle(...)słone. Kiedy serki się roztopią i całość się połączy w gładki sos możemy patelnię zestawić z ognia. Do podania naszego tagliatelle z boczkiem i szpinakiem potrzebujemy już tylko ugotować makaron i gotowe. Tagliatelle z boczkiem i szpinakiem Obiad jest naprawdę szybki i smaczny. Jeżeli szukacie więcej pomysłów na makarony zapraszam TUTAJ . Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany
Cookery.plpatelni żeby zachowały swoją cudowną jędrność i chrupkość. Dzięki temu też są produktem, który pozwala na przygotowanie szybkich, ale oryginalnych i pysznych potraw. Szparagi nie potrzebują też wielu dodatków. Makaron, oliwa, trochę szpinaku wystarczą i będą świetnym tłem dla głównego bohatera - szparagów. A Wy w jakiej formie lubicie wykorzystywać szparagi? MAKARON ZE SZPINAKIEM, SZPARAGAMI I TOFU Czas przygotowania(...)minut Makaron pełnoziarnisty 60g 4-5 szparagów 2 garści szpinaku 3 plastry tofu Ząbek czosnku Oliwa Oregano, pieprz, sól Makaron ugotować al dente Szparagi umyć, odłamać twarde końce i pokroić na mniejsze kawałki Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić rozgnieciony ząbek czosnku, po chwili dorzucić szparagi i szpinak Podsmażać około 5 minut mieszając często Patelnię zdjąć z ognia, dodać
HealthyCreationsjeden z naszych ulubionych obiadów :) S zybki rewelacyjny i pyszny makaron który przygotujecie w jakieś pół godzinki czyli szybko, smacznie, syto... Na 2 porcje 100 gram makaronu do dań chińskich 250 gram mieszanki warzyw chińskiej 1 duży filet z kurczaka ok 300 gram Na sos teriyaki 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego ,ale zwykły też może być) 5 łyżek(...)łyżka imbiru świeżego( starty na tarce o małych oczkach) 1 łyżeczka czosnku (przeciśnięty przez praskę) Można też kupić w marketach już gotowy sos ,lecz ja zdecydowanie polecam zrobić samemu) Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu ,polecam dodać do wody pół łyżeczki kurkumy,makaron będzie miał ładny kolor i dodatkowy aromat. Na dużą patelnię lub do woka dajemy odrobinę wody ,miód
Andzia PichciPrzygotowanie tego makaronu jest dziecinnie proste, sos będzie gotowy zanim makaron się ugotuje. Zaledwie kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu a smak rewelacyjny :) Bardzo szybki do zrobienia i smaczny obiad. Na 2 porcje 200 gram makaronu 1 mała szalotka 1 łyżeczka bazylii 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 puszka pomidorów krojonych w puszce 30 ml. śmietanki(...)słodkiej szczypta soli i cukru. pieprz Makaron ugotować. Na dużej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w drobną w kostkę cebulę,zeszklić. Do podsmażonej cebuli dodajemy pomidory z puszki ,przyprawiamy i dusimy do momentu aż pomidory się nieco rozgotują od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec wlewamy śmietankę i dalej gotujemy aż sos zgęstnieje. Do tak przygotowanego
Andzia PichciMakaron, kalafior, pomidory i kremowy sos. Pyszny obiad murowany. Zazwyczaj proste składniki dobrej jakości dają zaskakujący efekt. Tak jest i w tym wypadku. Ilość świeżej chilli dopasujcie do swoich kubków smakowych. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: pomidory krojone w puszce – 250ml kalafior – 500g makaron – 150g cukier – ½ łyżeczki chilli świeże(...)mąka – 30g masło – 30g musztarda dijon – 1 łyżeczka ser cheddar – 50g gałka muszkatołowa – ⅓ łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 190°C bez termoobiegu. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Kalafiora podziel na mniejsze części i ugotuj na półtwardo. Pomidory wymieszaj z cukrem i dodaj do nich pokrojone chilli. Do małego garnuszka wlej mleko
wiecejwarzyw.plDzisiaj pomysł na szybki, aromatyczny i bardzo smaczny obiad. Makaron można w razie potrzeby posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Jednak bez tego dodatku również smakuje rewelacyjnie. Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki: 300 g makaronu świderki 1 duży brokuł 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 pojedyncza pierś(...)kurczaka ugotowana (może być z rosołu) 5 łyżek oliwy Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowaną pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie, ale nie rozgotować. Fasolę odsączyć na sicie. W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć chwilę czosnek przeciśnięty przez sito. Dodać pierś z kurczaka. Wymieszać, a następnie dodać makaron, fasolę
O kuchni z uczuciemodżywczych zachowałam. Sezon na szparagi teraz mamy więc często je zjadamy. Na różne sposoby je przygotowuję, co raz nowe dania z ich udziałem przygotowuję. To danie jest z makaronem bezglutenowym, w fajnym kolorze, bo buraczkowym. Całość bardzo szybko się przygotowuje i naprawdę dobrze smakuje . Składniki: pesto: pęczek mięty, pęczek zielonej pietruszki, 1 duża łyżka pestek z dyni, 1 ząbek(...)startego sera np. grana padano, parmezan, sól do smaku, 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: garść dużych zielonych szparagów ok. 6 szt., pieprz młotkowany z kolendrą, sól do smaku, makaron spaghetti bezglutenowy z burakiem, pęczek szczypiorku, 1 łyżka oleju, płatki sera. Przygotowanie: pesto: W moździerzu rozcieramy czosnek, dodajemy pestki dyni, listki mięty, pietruszki całość dokładnie rozcieramy. Dolewamy olej, dodajemy
Moniki Smakołykipyszne, a najbardziej smakują mi ten z cienkimi łodyżkami. Najlepsze według mnie są lekko podsmażone, tak, aby pozostały chrupiące. Na bazie zielonych szparagów przygotowałam dzisiejszą ekspresową kolację z makaronem soba i cukinią. Wszystko posypane czarnym sezamem, z sosem teriyaki i dymką. Makaron soba ze smażoną cukinią i zielonymi szparagami / 1 porcja Składniki: 70-100 g makaronu soba 1 gruby plaster(...)ukośne plasterki, główki pozostawiamy w całości. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cukinię, szparagi oraz po chwili czosnek. Podsmażamy wszystko, warzywa mają pozostać chrupiące. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron soba odcedzamy, przelewamy zimną wodą, ponownie odcedzamy. Przekładamy na patelnię z warzywami, dodajemy sos teriyaki, doprawiamy do smaku, mieszamy. Podajemy posypane sezamem
Moja smaczna kuchniaTaka o zapiekanka z makaronu, kurzej piersi, brokułów i szpinaku zapieczona pod sosem serowym. Łatwa w wykonaniu, smaczna, kolorowa i podzielna, nic dodać nic ująć ;) Składniki na 4-5 porcji: ok. 300 g makaronu penne pełnoziarnistego ok. 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 brokuł(...)mleka 200 g serka naturalnego (typu "Twój smak") ok. 20-30 g sera żołtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Makaron ugotować mocno al dente. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż wyparuje nadmiar płynu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa, przesmażyć
Simply FoodSezon szparagowy otwieram Carbonarą we wiosennej odsłonie z zielonymi szparagami i koperkiem. Klasyczna włoska carbonara to makaron z rumianym boczkiem, kremowym sosem na bazie jajek (bez śmietany!) z dodatkiem sera, parmezanu lub grana padano. Oczywiście przepisów na tę potrawę jest wiele i każdy ją robi na swój sposób. Jeśli lubicie i robicie ze śmietaną, zróbcie według własnych upodobań. Dodajcie jednak(...)pęczek zielonych szparagów i koperku, a gwarantuję że odkryjecie nowe oblicze carbonary. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 500 g zielonych szparagów 4 ząbki czosnku 150 g wędzonego boczku 4 jajka posiekany koperek 60 g sera grana padano sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, tak aby się przyrumienił
Smakowity Blog Kulinarnybardzo szybko zniknęła z talerzy to przygotowałam ją jeszcze raz, by podzielić się tym przepisem z Wami. Smacznego! Zapiekanka makaronowa z łososiem i jarmużem – Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne (może być również pełnoziarnisty) 160 ml śmietanki 30% 2 garście jarmużu 10 pomidorków koktajlowych 100 g gorgonzoli 1 kulka białej mozzarelli 150 g wędzonego łososia sól, pieprz szczypta papryki chili(...)łyżka masła Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić i ponownie przełożyć od garnka razem z łyżką masła i jarmużem. Podgrzać razem, aż jarmuż lekko zwiędnie. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą papryki chili. Następnie makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie do garnka wlać śmietankę, połowę startej na tarce mozzarelli i gorgonzolę. Pogrzać na małym ogniu
Pasja SmakuDzisiaj przygotowałam makaron z sosem truskawkowym . Pomimo, że do sezonu truskawkowego w Polsce pozostało sporo czasu, kupuję importowane truskawki i muszę przyznać, że trafiam na słodkie i smaczne. Robię koktajle, ale też zamrażam w malutkich porcjach na zapas. Przygotowanie sosu truskawkowego na ciepło jest banalnie proste. Smak niepowtarzalny, nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem i latem pełnym truskawek(...)truskawek pasują np. borówki amerykańskie :) Makaron z sosem truskawkowym / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu spaghetti 1/4 szklanki wody lub mniej 1 szklanka mrożonych truskawek 1 garść borówek amerykańskich (mogą być mrożone) cukier do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do garnka wkładamy truskawki. Wlewamy wodę. Dusimy na małym ogniu, aż truskawki będą miękkie. Dodajemy cukier
Moja smaczna kuchniaScroll down for recipe in English. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Wystarczy sięgnąć po makaron oraz mrożone warzywa Hortex. W arzywa są już oczyszczone, obrane i pokrojone, co znacznie skraca czas obróbki a poddane procesowi zamrażania zachowują swoje witaminy i składniki mineralne. Składniki: (4 porcje) 1 opakowanie mieszanki chińskiej Hortex 200 g. makaronu(...)posypania pieprz i sól do smaku Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek pokrojony w plasterki. Smaż pół minuty, dodaj mieszankę chińską i podsmażaj na średnim ogniu 8 minut. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do warzyw dodaj miód, sos sojowy, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez minutę a następnie włóż na patelnię przygotowany makaron i dokładnie połącz
Delicious PlaceMakaron zapiekany z zielonymi szparagami, suszonymi i świeżymi pomidorkami oraz sosem śmietanowym z gorgonzolą. Pyszne i szybkie danie w sam raz na obiad po pracy (makaron i szparagi można ugotować z wyprzedzeniem). SKŁADNIKI / 3-4 PORCJE 150 g makaronu rigatoni lub penne 150 g pomidorków cherry 150 - 250 g zielonych szparagów 6 kawałków suszonych pomidorków ze słoiczka 150 ml śmietany(...)Łodyżki kroimy na 1 cm kawałki, główki pozostawiamy w całości. Pomidorki cherry kroimy na połówki, suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek ścieramy na tarce. Makaron gotujemy al dente, w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dorzucamy łodyżki szparagów, a na 1 minutę przed końcem, także główki. Odcedzamy, mieszamy
cool and minty