Dzień makaronu zbliża się wielkimi krokami. Ja dziś też nie miałam czasu na przygotowanie mięsa.Zrobiłam więc makaron, który sprawdzi się w każdej sytuacji. Do przygotowania dania użyłam typowo jesienną dynię, Dynia ma małą ilość kalorii a także jest bogata w witaminy i mikroelementy. 300 g makaronu spaghetti Lubella 300 g dyni 100 g szynki parmeńskiej 1 ząbek czosnku(...)Dynie kroimy w kostkę i dusimy ok 4 minut. Czosnek kroimy, chilli siekamy, szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do dyni oraz przyprawiamy szałwią. Do dyni dodajemy ugotowany makaron Pomidory faszerujemy makaronem. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Posypujemy startym serem. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Kuchnia w oparachMoją kolejną propozycją na podanie łososia to połączenie go ze szpinakiem w sosie śmietanowy podany z makaronem, który uwielbiam w każdej postaci. Łosoś i szpinak wydawał mi się dziwnym połączeniem dopóki nie spróbowałam tego dania. A jeśli chcielibyście spróbować tej ryby w nieco innym wydaniu polecam też łososia z sosem tajskim ( kilk ). Polecam obydwa dania. MAKARON z ŁOSOSIEM i SZPINAKIEM(...)Składniki: (2 porcje) makaron spaghetti lub inny dowolny 150 g łososia sól, pieprz, oliwa sos: 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1,5 szkl śmietany 18% 50 g sera Lazur lub 1 jajko Przygotowanie: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Łososia posypujemy solą i pieprzem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym polanym
Bon appetit mon amieremont i wyjazdy do rodziny związane z weselem. Dlatego własnie na naszym stole goszczą dania, które przygotowuje się szybko, bez zbędnego tracenia czasu i takie, które są pożywne. Ten makaron jest wręcz ekspresowy w przygotowaniu a dzięki dodatkowi pesto, pomidorków koktajlowych oraz fety stanowi niesamowicie smaczny i pożywny obiad. Składniki: 300g makaronu penne, ugotowanego na miękko pęczek świeżej bazylii(...)ząbki czosnku kilka pomidorków koktajlowych kawałek sera feta pieprz, sól Przygotowanie: Do misy blendera wrzucamy liście bazylii, wlewamy olej, dodajemy czosnek i przyprawy. Miksujemy tak by powstał sos. Ugotowany makaron polewamy sosem tak by dobrze go pokrył. Tak przygotowany makaron posypujemy pokruszoną fetą oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Życie ze smakiemSmaczna i szybka propozycja obiadowa dla zabieganych. Makaron w sosie serowo-brokułowym z prażonymi migdałami. Makaron jest syty i niewiele kosztuje, świetnie łączy się z zielonymi brokułami, można więc z niego wyczarować wiele pysznych dań. Doskonale zaspokaja głód i zajmuje niewiele czasu do przygotowania. Polecam na wiosenny obiad. Składniki: Na 3-4 porcje: 30 dag dowolnego grubego makaronu (ja miałam(...)biały pieprz do smaku Sól himalajska do smaku Sposób przygotowania: Brokuł ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku z odrobiną cukru, odcedzić na sicie, pokroić na małe kawałki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać klarowane masło , zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pokrojony lub pokruszony na kawałki ser pleśniowy, wlać śmietankę, całość
Wanilia i KardamonPodam Wam przepis na prosty sos do makaronu. Wystarczy szpinak, ser, udka, śmietanka i kilka innych składników, aby powstało przepyszne danie. Makarony chyba lubi każdy z nas, zwykle są szybkie w przygotowaniu, najlepiej smakują od razu po podaniu, sycą na długo. Potrzebujemy: 2 kacze udka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30% 1 szklanka utartego(...)oscypka Wyroby Naturalne sól, pieprz 400 g makaronu linguine Udka dusimy na patelni do miękkości, co jakiś czas podlewając je wodą, aby się nie przypaliły. Kiedy mięso zaczyna odchodzić od kości, wyjmujemy je i odstawiamy, żeby nieco ostygły. Na tę samą patelnię dodajemy szpinak i rozgniecione ząbki czosnku. Całość podgrzewamy do momentu, aż cała woda nam odparuje
MamaOskarkaJedne warzywa smażymy, inne na nich dusimy. Makaron na al dente ugotowany, do warzyw dokładamy. Całość ziołami i przyprawami doprawiamy i w max. 30 min obiad mamy. Składniki: · 1 duża cebula różowa, · 1 papryka czerwona, · 3 łyżki oleju rzepakowego(...)mrożonego groszku zielonego – Hortex, · garść świeżych, zielonych szparagów, · ok. 250 g makaronu maccheroni, · garść świeżej mięty, · świeży tymianek, · 1 płaska łyżeczka suszonych pomidorów z chili (mieszanka przypraw
Moniki Smakołykiprawdę frajda gdy wchodzę do kuchni, a tam szykuje się niespodzianka, czyli coś nowego, czego jeszcze nie jadłem... 😁 Słyszałem, widziałem, wiedziałem o takich wynalazkach... Makaronie nadziewanym... Zaraz❗ Nie❗ Nawet raz taki jadłem❗ Trzy sztuki w jakiejś restauracji w Mariotcie...😀 Nie powaliły mnie na kolana, smaku nie pamiętam, a tym bardziej co to było...😉 Powaliła mnie(...)przystawkę 10 lat temu zapłaciłem ponad 200 zł❗ W tym przypadku było na odwrót, cena nie wielka, za to smak nieziemski💫 i oczywiście praca Agnieszki...😍 Bezcenna❗ Składniki: makaron muszle conchiglioni pesto brokułowe sos beszamelowy Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu najlepiej rozłożyć na talerze (wtedy nam się nie poskleja). Do muszli - makaronu nakładamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezwykle makarony sprawdzają się tam, gdzie szybko musimy przygotować obiad. Troszkę nam późno wstało się, a taki makaron to maksymalnie 25 min i danie gotowe. Kurczak idealnie komponuje się z ricottą i brokułem. Składniki 400 g makaronu penne 400 g fileta z kurczaka 2 łyżki oleju 200 g sera ricotta 200 ml śmietany 36% 1/2 brokułu 1 l bulionu warzywnego(...)garść orzechów sojowych sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie w gorącym bulionie gotujemy (kilka minut) różyczki brokułu. Wyławiamy i przekładamy na talerz. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy ser, mieszamy ze śmietaną…dusimy na małym ogniu przez kilka chwil. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchenmuffinki. Dzięki temu możemy z łatwością zapakować je do lunchboxa i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przygotowując tę potrawę zaczęłam się zastanawiać nad jej genezą. W sumie makaron w tej wersji gości na moim stole bardzo często, a tak naprawdę nic o nim nie wiem. Zasiadłam do komputera. Szukam. Okazuje się, że historii na temat powstania carbonary jest(...)Obecnie Carbonara to danie popularne na całym świecie. Zawdzięcza to przede wszystkim prostocie i szybkości wykonania. Jednak wersja, którą znamy troszkę różni się od tradycyjnej, włoskiej receptury. Carbonara to makaron spaghetti, pancetta, jajka i owczy ser pecorino. Jak widzicie, nie ma tutaj śmietany. Ja jednak jestem przyzwyczajona do wersji śmietanowej, na której bazuje carbonara cake . Carbonara cake 300 g makaronu
365 dni dookoła kuchniczarnuszkę i kiełki brokuła. Nie jest to sałatka fit, ale na imprezy i inne wyjątkowe okazje jest wprost idealna. Sałatka makaronowa z brokułami i kukurydzą Składniki: 400 g makaronu "kolanka" 400 g kukurydzy z puszki 1 brokuł 2 małe cebule 4 ogórki konserwowe majonez (ilość wedle uznania) Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy(...)ostygnie. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie. Warzywo ugotowane ma być al dente, czyli "półtwarde". Ugotowane brokuły odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Makaron przekładamy do dużej miski. Różyczki brokuła rozdzielamy na mniejsze części dodajemy do makaronu. Cebule obieramy i siekamy, dodajemy do miski z makaronem i brokułami. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami
Moja smaczna kuchniaMakaron ze szparagami czemu nie. Składniki 250 g makaronu penne 2 łyżki masła 10 szt zielonych szparagów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 100 g sera koziego twarogowego 4 łyżki oliwy extra vergine świeżo mielony czarny pieprz sól starty parmezan Przygotowanie Do gotującej wody wrzuciłem makaron, ugotowałem al dente. Odłamałem twarde końce szparagów, obrałem do 2/3 wysokości, pokroiłem na 4 cm kawałki(...)Ugotowałem na parze ( ok. 4 min. ), lekko posoliłem. Kozi serek podzieliłem na kawałki. Ugotowany makaron odcedziłem, przełożyłem z powrotem do garnka, dodałem masło, wymieszałem. Dodałem szparagi i szczypiorek, ser, wymieszałem. Makaron podałem na talerzach, polałem oliwą z oliwek, posypałem parmezanem. Doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpojęcia dlaczego tak wiele osób ma wstręt do szpinaku, może przez tą breję którą nas karmiono w przedszkolu? W każdym bądź razie ja szpinak uwielbiam, a poza standardowym makaronem ze szpinakiem postanowiłam wyczarować z niego zupę. Wyszła tak dobra, że postanowiłam jej nie blendować. Miśka zachwycona, a jak wiecie ona jest moją najsurowszą jurorką, dostałam 15/10 Czas przygotowania: 30 minut(...)maksymalnie. Składniki na 4 porcje: opakowanie 200-300 g szpinaku 1 duży por 2-3 ziemniaki puszka 400 ml mleka kokosowego 800 ml wody 100 g makaronu ryżowego pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka suszonego czosnku płaska łyżeczka kuminu Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a pory z półplasterki. W dużym 5 litrowym garnku rozgrzej
greenscarfSałatka z makaronem i dodatkami Jest to na pewno jedna z moich ulubionych sałatek, a prostota w wykonaniu sprawia, że można ją robić często. Wszystkie składniki w połączeniu tworzą bardzo dobrą kompozycję smakową. Sałatka ta nadaje się na różne świąteczne okazje, kolacje, śniadanie. Porcja sałatki jest duża, ale oczywiście można zmniejszyć proporcje składników. Na prawdę(...)polecam! Przepis: Składniki: 350 g makaronu mini muszelek, lub innego drobnego makaronu 2 czerwone papryki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka (340g) bonduelle mieszanki meksykańskiej (skład taki: kukurydza 55%, groszek 32%, czerwona papryka 13%) 6 - 8 ogórków kiszonych (w zależności od kwasowości ogórków.) sól pieprz około 7 łyżek majonezu Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu
Mój pomysł na