Makaron z krewetkami po włosku Przepis na makaron z krewetkami po włosku jest świetnym pomysłem na smaczny obiad lub kolację dla smakoszy śródziemnomorskich potraw. Można czasami ugotować sobie takie pyszne włoskie danie bez wychodzenia z domu i powspominać wakacje spędzone nad lazurowym wybrzeżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 400g makaronu spaghetti 200g obranych krewetek 200 g pomidorów koktajlowych 4 łyżki(...)patelni na oleju z oliwek, podrumienić delikatnie czosnek, papryczkę chili, dodać krewetki, po 10 sekundach białe wino a następnie pomidory koktajlowe przekrojone na pół. Doprawić do smaku solą. Ugotować makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu Sos z krewetkami gotować około 5 minut, połowę pomidorków rozgnieść widelcem aby puściły sok. Odcedzić makaron, połączyć z sosem a nastepnie dodać drobno
zielonacukinkazabrania ze sobą do pracy, gdyż smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, co jest ważną informację dla niektórych z Was. Swój zachęcający kolor zawdzięcza makaronowi kukurydzianemu, możesz jednak użyć każdy dowolny, który lubisz. Smak szparagów podkręciłam tutaj dodatkiem boczku i czosnku, całość zaś posypałam dodatkowo grana padano. Składniki na 4 porcji: 500g dowolnego makaronu(...)mnie kukurydziany) 150g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku Pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Szparagi umyć, odłamać lub obciąć twarde końcówki (ok. 2 cm). Pokroić na mniejsze kawałki, od razu będą gotowe wtedy do makaronu. Do gotującej osolonej wody z odrobiną cukru
Fabryka pomysłówbywa tak, że w standardowej wersji często przejada się i szuka się nowych form... Tak właśnie powstała zapiekanka makaronowa bolognese. Smak podobny, ale inna forma podania, a zamiast makaronu spaghetti makaron penne i to w wersji bezglutenowej od Incola . Każdy z nas dobrze zna smak spaghetti bolognese, więc nie muszę pisać jak dobra była ta zapiekanka 😉 Z takimi składnikami zapiekanka(...)mogła się nie udać! Składniki: 250 g makaronu penne Incola 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 500 ml soku pomidorowego 125 g sera mozzarella (1 kula) 2 jajka sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie
Kuchnia MagdaLenySpaghetti primavera – pyszna wiosenna pasta! Jedno z najbardziej zielonych dań, pełne warzyw i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron jaki można sobie wyobrazić. Czas: 20 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 duże Tak jak w przyrodzie bocian zwiastuje nadejście wiosny, tak w dobrych restauracjach pojawienie się spaghetti primavera w menu oznacza powrót nowalijek na stół. Niedawno zrobiliśmy własną(...)wersję dania w formie pęczotto , które okazało się jednym z hitów na Niedzielnym kucharzu. Nie było więc wyjścia, trzeba było zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem Naprawdę trudno znaleźć tak napakowane zieleniną i witaminami danie! Jest tu cukinia, brokuł, groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. To nasze małe odstępstwo
Niedzielny kucharzwartości odżywcze, a jeżeli nadal nie wiesz, co z nich zrobić spróbuj mojego dania, które może być też sytą sałatką (np. na wiosennej imprezie). Podałam je w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu orzo (do kupienia np. w Auchan), ale bez problemu możesz go zamienić na każdy inny, który lubisz, zaś jako dodatki dobrałam szpinak, suszone pomidory i ser feta. Smak podkreśliłam lekkim(...)dressingiem na bazie oliwy z oliwek. Ta propozycja będzie także świetnym lunchboxem na zimno. W wersji wegańskiej fetę możesz zamienić na cieciorkę. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka nieugotowanego makaronu (u mnie pełnoziarnisty orzo) 1 pęczek zielonych szparagów 2 garście świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów (użyłam bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 100g dobrej jakości sera
Fabryka pomysłówMakaron z klopsikami w sosie śmietanowo serowym z klopsikami w sosie śmietanowo serowym to przepis na pyszny i bardzo szybki obiad . Do przepisu wykorzystałam makaron orechiette ale równie dobrze mogą to być świderki czy wstążki. SKŁADNIKI 300g mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 jajko pół łyżeczki ulubionych przypraw (np.papryki ) pół średniej cebuli lub ząbek czosnku sól,pieprz 3 łyżki(...)łyżki śmietany (30 % ) 3 łyżki startego żółtego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawy i dokładnie wymieszać Uformować małe klopsiki z całego mięsa Ugotować makaron w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W garnku delikatnie podsmażyć na oleju klopsiki i poszatkowaną na drobno cebulę Dodać pół nalewki wrzącej wody od gotowania makaronu
zielonacukinkasmaku solą, pieprzem i słodką papryką. A na koniec oprószyłam ziołami prowansalskimi, obsypałam posiekanymi listkami bazylii i mięty. Ale to pysznie smakuje i pięknie pachnie. W międzyczasie ugotowałam makaron (czas, wg zaleceń producenta) w dużej ilości posolonego wrzątku, odcedziłam, ale szklankę wody z makaronu zachowałam. Po odcedzeniu makaron przełożyłam na patelnię do warzyw. Wymieszałam. Dolałam jeszcze około pół szklanki wody(...)gotowania makaronu. Dokładnie wymieszałam. Można jeszcze przyprawić do smaku wg uznania i już można podawać na stół Jeśli lubicie makarony i warzywa podsmażane, które razem potrafią stworzyć pyszne danie, to ten przepis jest właśnie dla Was. Dlatego polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiMakaron z klopsikami w sosie śmietanowo serowym z klopsikami w sosie śmietanowo serowym to przepis na pyszny i bardzo szybki obiad . Do przepisu wykorzystałam makaron orechiette ale równie dobrze mogą to być świderki czy wstążki. SKŁADNIKI 300g mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 jajko pół łyżeczki ulubionych przypraw (np.papryki ) pół średniej cebuli lub ząbek czosnku sól,pieprz 3 łyżki(...)łyżki śmietany (30 % ) 3 łyżki startego żółtego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawy i dokładnie wymieszać Uformować małe klopsiki z całego mięsa Ugotować makaron w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W garnku delikatnie podsmażyć na oleju klopsiki i poszatkowaną na drobno cebulę Dodać pół nalewki wrzącej wody od gotowania makaronu
zielonacukinkaSKŁADNIKI 400 g makaronu typu farfalle 200 g tuńczyka w sosie własnym 100 g pomidorków 3 dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 400 g di farfalle 200 g di tonno al naturale in scatola 100 g di pomodorini 3 cipollotti 2 spicchi d'aglio(...)cucchiai di capperi olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie dania rozpoczynamy od zagotowania wody na makaron. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron, gotujemy al dente. W międzyczasie dymkę kroimy na plasterki, pomidorki na połówki a tuńczyka na kawałki. N a patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek; p odsmażamy dymkę oraz drobno pokrojone
La grande e la piccola cuocaSkładniki : • 250g makaronu tagliatelle lub pappardelle • 150 ml śmietany kremówki 30-36% • 100g wędzonego łososia • skórka otarta z 1/2 cytryny (tylko żółta cześć) • sól, pieprz • spora garść roszponki • garść pistacji posiekanych Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al dente. Odcedzić zostawiając minimalną ilość wody (ok.1/3) szklanki. Makaron z powrotem wrzucić do garnka. Dodać kremówkę, skórkę z cytryny(...)oraz kilka łyżek wody w której gotował się makaron. Chwilę podgrzewać do momentu, aż śmietana ładnie oblepi cały makaron. Dodać pokrojonego w kawałeczki łososia i roszponkę. Wymieszać raz jeszcze i delikatnie doprawić pieprzem i solą. Podawać posypane siekanymi pistacjami i udekorowane listkiem roszponki
KUCHNIA POLSKASpaghetti lubią prawie wszyscy, typowy włoski smak i aromat. Te najbardziej znane to spaghetti aglio olio - na które przepis znajdziesz TUTAJ , lub spaghetti bolognese - TUTAJ . Dzisiaj mam dla Was makaron ze szparagami, idealne danie na wiosnę. Przepis jest bardzo prosty i przede wszystkim danie jest pyszne. To co musisz mieć to dobrej jakości makaron, najlepiej z mąki durum i szparagi(...)obędzie się bez dobrej oliwy z oliwek i masła! Polecam ten pomysł na obiad w kwadrans. PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI na 4 porcje: - paczka spaghetti - duży pęczek zielonych szparagów polskich - 5 ząbków czosnku - 2 szalotki małe - chlust wina wytrawnego, białego - parmezan starty wedle uznania - oliwa z oliwek około 6 łyżek - masło 1 duża łyżka - sól morska - świeży tymianek Makaron
SMYKWKUCHNIUwielbiam wszelkiego rodzaje pesta - są szybkie w przygotowaniu i bogate w witaminy i cenne składniki mineralne . Wystarczy zmieszać zielone liście z pestkami/orzechami, oliwą i parmezanem, ugotować makaron i obiad gotowy :) Dzisiaj mam dla Was pyszny pomysł na pesto z liści rzodkiewki i rukoli. Wiecie, że liście rzodkiewki, które zazwyczaj trafiają do kosza - mają więcej witamin i minerałów niż(...)fosfor, żelazo i wapń. Mają dużo związków antyrakowych. Pamiętajcie zatem - nie wyrzucajcie liści rzodkiewki, wrzućcie je do sałatki lub zróbcie pesto! SKŁADNIKI (dla 4 osób) 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti pęczek liści rzodkiewki garść rukoli 10 szt. rzodkiewek 5 łyżek nasion słonecznika kilka łyżek oliwy (ok. 4) 1 łyżka soku z cytryny 50 g startego parmezanu bazylia do dekoracji
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki mąki 500 ml mleka sól pieprz gałka muszkatołowa SOS BOLOŃSKI 500 g mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skóry sól pieprz bazylia makaron typu lasagne ser olej Sos boloński: Cebule kroimy w drobną kostkę. Na oleju zeszklić cebulę. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Dodajemy pomidory w puszce(...)łyżki masła. Dodać mąkę i smażyć 2 minuty. Dolewamy po trochu mleka i mieszamy tak aby nie było grudek. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron chwile podgotowujemy. Foremki na muffinki wykładamy papierem do pieczenia. Następnie podgotowanym makaronem wykładamy foremki z papierem do pieczenia. Dodajemy łyżkę sosu beszamelowego a na niego dodajemy sos boloński. Wycinamy koła
Kuchnia w oparachLubicie makarony? Zapraszam więc Was na typowo letnie danie z makaronem i owocami 180 g makaronu spaghetti 120 g sera białego 350 g owoców sezonowych (czereśnie, truskawki, maliny, morele) 6 łyżek miodu 150 ml octu balsamicznego płatki kwiatów jadanych wiórki kokosowe Makaron gotujemy al dente w wodzie. Owoce myjemy. Czereśnie kroimy na pół. Truskawki i morele kroimy na mniejsze części(...)Owoce podsmażamy na rozgrzanym miodzie, podlewamy octem balsamicznym i podgrzewamy aż stracą swoją surowość. Ugotowany makaron mieszamy z owocami, Dodajemy pokrojony ser biały oraz płatki kwiatów jadalnych. Posypujemy wiórkami kokosowymi
Kuchnia w oparachzapiekanki są pyszne i zdrowe płatki migdałowe. Zapiekanka dzięki obecności jajek jest miękka i delikatna. Dzięki jabłkom i cynamonowi nasze mini zapiekanki smakują jak masa szarlotkowa. Do zapiekanek użyłam makaronu spaghetti LUBELLA. Składniki: 200 g makaronu spaghetti LUBELLA 2 zielone jabłka 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka kakao 75 g cukru waniliowego szczypta soli waniliowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)wysmarowania foremek Obrane jabłka zetrzeć. Dodać sok. wymieszać. Ze startymi jabłkami wymieszać żurawinę, kakao, cukier i sól waniliową oraz miód. Dodać pokruszony biały ser i wymieszać dokładnie. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzony makaron zalewamy roztopionym masłem. Dodajemy masę jabłkową i mieszamy. Na sam koniec dodać rozbełtane jajka i wymieszać. Formę to tartaletek smarujemy masłem i bułką tartą
Kuchnia w oparach