makaron robiłam oczywiście dużo wcześniej, po drodze jednak były konkursy, pomidorowe i jeszcze parę innych spraw, więc zamieszczam dopiero teraz i mam nadzieję, że amatorom kurek przypomni miłe chwile. ;) Przepis powstał spontanicznie, zainspirowany zdjęciami podobnych makaronów, które pojawiały się na "Durszlaku" i nieco później zrobiłam swoją wersję makaronu spaghetti z dodatkiem kurczaka, kurek i cukinii. Bardzo smaczną wersję. ;) Składniki(...)makaronu spaghetti 1 nieduża pierś kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 100 - 150 g kurek 2 łyżki masła 2 szalotki 1/2 średniej cukinii 150 g śmietanki 30% 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 5-6 gałązek zielonej pietruszki sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 . Makaron ugotować al dente, odcedzić, trzymać w cieple. 2. Mięso
Kuchnia Prezydentowejponieważ moje szczęście dziś łączy się z tematem pracy, a jak wiadomo najwięcej i najwydajniej pracują w Japonii to wrzucam Wam miso ramen, pyszną wielką zupę japońską z makaronem i dodatkami. Moim zdaniem, to prawdziwa królowa wszystkich zup! Muszę koniecznie dodać, że miso ramen była pierwszą z azjatyckich zup, którą zrobiłam samodzielnie, czyli porwałam się nieco z motyką na słońce(...)łyżki wywaru i kostkę rosołową (1/3). Dodać pozbawione pestek i pokrojone w paseczki papryczki chili, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. 3. MAKARON 2 porcje japońskiego makaronu ramen (najlepiej nieco grubszych, żółtawych nitek) 2 łyżki curry, 1 łyżka soli, 1 łyżka oleju rzepakowego lub kukurydzianego Makaron - gotować 2 minuty
Kuchnia PrezydentowejZapraszamy na kolejną dawkę makaronu na naszym blogu. Bardzo lubimy makarony więc staramy się sami coś wymyśleć i tak powstał makaron z pieczarkami i porem Składniki: - 150 g makaronu fusilli - 200 g pieczarek - 40 g masła - 150 g śmietanki 18% - 1 por - 1 cebula - 50 g parmezanu - kilka gałązek zielonej pietruszki - pieprz, sól Składniki na 2 porcje. Najpierw rozpuszczamy masło(...)pieczarki. Całość razem mieszamy, doprawiamy, dodajemy zieloną pietruszkę i podsmażamy kilka minut. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka się zredukowała do konsystencji sosu. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i dodajemy go do sosu i dokładnie mieszamy. Smacznego
Kuchenne Wariacjechoćby się waliło i paliło, to coś przyrządzę. I udało się. Danie było gotowe z 20 minut, ale naprawdę rewelacyjne - doskonałe na taki gorący dzień jak dzisiaj. Zapraszam na makaron mafalde z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, podanym ze świeżymi pomidorami. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu mafalde, 250 gram świeżych liści szpinaku, 150 gram sera gorgonzola(...)oliwę dodawać już po soleniu, gdyż sól nie rozpuszcza się w oliwie, rozpuszcza się natomiast w wodzie zawartej w soku z pomidorów, dzięki czemu uzyskują one lepszy smak. Makaron mafalde ugotowałem według przepisu na opakowaniu, aby był lekko twardawy w środku - jak ładnie mówią to Włosi "al' dente". Oczywiście nie ma żadnych przeciwwskazań, aby użyć innego rodzaju makaronu - istotnym jest
Wyprawy kulinarneszczęście i dzięki współpracy ze sklepem Centrum Sylwetki dostałam możliwość przetestowania jednego z produktów linii *SKINNY NOODLES* jakim jest najmniej kaloryczny makaron 6.4 kcal w 100 g! Jest cieńszy od tradycyjnego makaronu, nie pęka tak łatwo i ma żelową konsystencję. Makaron Skinny Noodles nie posiada smaku dlatego doskonale absorbuje smaki potraw takich jak sosy oraz zupy. Dlatego(...)też zdecydowałam się go połączyć z intensywnym smakowo sosem pomidorowy. Jak moje wrażenia? Faktycznie makaron nie ma żadnego konkretnego smaku, nie przypomina tradycyjnego makaronu, o jego smaku decyduje to z czym go podamy, syci i urozmaica zwykłe dania, a jedząc go ze świadomością, że ma jedyne 6.4 kalorii jeszcze bardziej przemawia na korzyść danej potrawy. To czy będzie komuś smakować
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWitajcie :) Ostatnio dostałam paczuszkę od Makaronów Polskich - http://www.makarony.pl/ Jednym z makaronów był Makaron orkiszowy . Pyszny i zdrowy , postanowiłam go przygotować z warzywami . Smakował wyśmienicie i szybko znikał z talerzy(...)Zapraszam :) Składniki ; 400 g Makaronu orkiszowego świderki - http://www.makarony.pl/ 2 małe cukinie 1 papryka czerwona kawałek pora 3 marchewki 1 cebula około 7 dużych pieczarek pieprz, vegeta lub sól do smaku 4 łyżki dobrej oliwy 1 łyżka suszonej bazylii Wykonanie : Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie. Marchewkę obrać , umyć i pokroić w grubą kostkę . Paprykę oczyścić
Sama słodycz i szczypta chiliKiedy padła propozycja wspólnego gotowania, którego kluczowymi składnikami będą szpinak i makaron, w pierwszej chwili odpadłam. Bo przecież nic słodkiego się z tego zrobić nie da ( a może...? ). Jednocześnie miałam ogromną ochotę na zupę z makaronem, najlepiej pomidorówkę; taką, jaką robiła Mama - tylko, że do niej trzeba by ugotować rosół, a tego jeszcze nigdy nie próbowałam (wiem, wiem, wstyd ). Myślałam(...)myślałam, niemal że myśliwym zostając (jak mawia Tatuś), aż w końcu wpadłam na genialny, w moim odczuciu, pomysł - zupę szpinakową z makaronem. Teraz już wszystko poszło gładko (poza tym, że pod koniec maja nigdzie nie mogłam znaleźć świeżego szpinaku, i musiałam posiłkować się mrożonym; byłam jednak mocno zdeterminowana, i ten drobny szczegół na przeszkodzie mi nie stanął). Zupa to szpinak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakarony z warzywami to moje ulubione dania. Każde warzywo doskonale pasuje do makaronu i przy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy. W kuchni włoskiej można znaleźć doskonałe propozycje na makarony z różnymi warzywami. Choćby słynny makaron ze szpinakiem czy bietolą . U mnie tym razem mniej(...)wszystkie zielone liście /ugotowane , skropione oliwą i octem/. Moja propozycja to pyszne spaghetti razowe ze świeżą botwinką. Składniki: /2 porcje/ 200 g makaronu spaghetti /razowy 1 mały pęczek botwinki ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny zielony koperek 2-3 łyżki octu balsamicznego sól
Zakamarki mojej kuchnigarnek, 1 nóż, 1 deska, 5 minut krojenia, 10 minut gotowania i gotowe! Szybko, prosto, mało sprzątania a do tego super pysznie (; Dana ilość wody zostanie wsiąknięta przez makaron a reszta wyparuje więc nie trzeba odsączać. Czyli przepis na makaron razowy z cukinią, brokułem i pieczarkami w sosie śmietanowym z mozzarellą(...)Składniki (2-3 porcje): 150 g makaronu 1 cukinia 150 g pieczarek 150 g brokuła 2 1/2 szklanki wody niecałą 1/2 szklanki śmietanki 1 mozzarella 2 ząbki czosnku 1 bulion warzywny 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka chilli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru Przygotowanie (15 minut): - czosnek rozgniatamy, cukinię kroimy w kosteczkę, brokuła w kawałki a pieczarki
Pora na pora i pomidorainnymi blogerami kulinarnymi z całej Polski, uczestniczyć w studyjnym wyjeździe do fabryki Lubelli w Lublinie. Poniżej krótka relacja z tego bardzo ciekawego wydarzenia. Marka Lubella to lider na rynku makaronów w Polsce. Jest także producentem płatków śniadaniowych, paluszków, kasz i mąk. Historia firmy sięga XVI wieku i jest bardzo bogata. Na przestrzeni ostatnich lat fabryka została zmodernizowana i stała się(...)największą i najnowocześniejszą Polsce linią do produkcji makaronów najwyższej jakości. Dodatkowo w 2007 nastąpiła modernizacja lubelskiego młyna, dzięki temu można w nim wytwarzać semolinę, czyli najlepszy surowiec do produkcji makaronu. Po dotarciu do Lublina zostaliśmy poczęstowani ciepłymi napojami i słodkimi przekąskami oraz owocami, a potem mogliśmy obejrzeć prezentację na temat historii fabryki, filozofii marki i oczywiście
Kulinarne przygody GatitySkładniki: (4 porcje): 240 gram makaronu- u mnie kukurydziany 1/2 pęczka szparagów zielonych 1/2 kubeczka ricotty garść świeżej natki pietruszki i świeżego oregano 6-7 plasterków szynki parmeńskiej 50 gram parmezanu 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu sól, pieprz dwa ząbki czosnku oliwa z oliwek gałka muszkatołowa Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, szparagi gotujemy(...)dekoracji). Szparagi odcedzamy i kroimy w ukośne plastry, pozostawiając główki osobno do dekoracji. Pokrojone szparagi wrzucamy na patelnię do czosnku i szynki parmeńskiej, chwilę smażymy. Wlewamy wodę z gotowania makaronu (1/2 szklanki), dodajemy ricottę i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie w garnku w którym gotował się makaron mieszamy: makaron, sos z ricotty oraz drobno posiekane świeże zioła
Mango Papajakiedy sięgam pamięcią, moja babcia, a potem mama, zawsze robiły makaron w domu. Nigdy nie kupowały gotowego. Ja zaś, po urodzeniu dzieci, przerzuciłam się na gotowe produkty i bardzo długo przygotowywałam obiady z półproduktów. Aż pewnego dnia zatęskniłam za domowym makaronem i od tamtej pory nie kupuję gotowego. Moja rodzina tak zasmakowała w tym, że nie dają mi spokoju(...)chcą słyszeć o sklepowym produkcie :) I bardzo dobrze, gdyż przygotowanie makaronu nie jest takie straszne i polecam wszystkim, którzy mają wolne 30 minut :D Własnoręcznie przygotowany makaron jest niezastąpiony do rosołu i nie tylko. Smakuje wybornie i jeśli ktoś raz spróbuje nigdy więcej nie spojrzy na produkt sklepowy. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oliwy
Bea(u)ty kitchenMakaron penne z wędzoną makrelą... Trochę bawi mnie fakt, że mieszkając w nadmorskim mieście, w którym jest wiele sklepów rybnych... Ba! Nawet hala rybna! Najlepszą pod słońcem wędzoną makrelę kupuję w warzywniaku :) Tak było i tym razem. I chociaż miałam co do makreli inne plany wylądowała z makaronem w bardzo aromatycznym towarzystwie. Polecam na ekspresowy obiad lub kolację. Dodatkowo danie(...)można wzbogacić o kapary, ale wtedy dodajemy je na końcu, żeby nie straciły aromatu. Składniki na 2 porcje: 1 nieduża wędzona makrela (ok. 200-250 g) 200 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 8 kawałków suszonych pomidorów 2 łyżki oleju lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów ½ łyżeczki oregano 3 łyżki
Pełny talerzdania będzie prawdopodobnie dopiero w maju ;) Póki co kolejna propozycja na obiad w pół godziny. Bo przecież każdemu może czasami brakować czasu, siły lub ochoty na stanie przy garach ;) Makaron z tuńczykiem, świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami porcja dla 4 osób Należy przygotować: 250 g grubego makaronu (u mnie razowe penne) 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym(...)oliwy ok. 50 g ciemnych oliwek 1 łyżkę oliwy z oliwek 100 ml płynnej śmietanki (ja użyłam 12%) dużą garść świeżej bazylii przyprawy: sól morską, świeżo mielony, czarny pieprz Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie ok. 2 min. krócej, niż podają w instrukcji na opakowaniu. Ma pozostać mocno al dente. Czosnek siekamy drobniutko, pomidory odcedzamy i kroimy w paski
Ratunku obiadWielokrotnie już mówiłam, że uwielbiam makaron. Można do niego dodać w zasadzie wszystko o każdej porze roku. Jak tylko pojawiły się szparagi - pobiegłam na pobliski bazarek i zaopatrzyłam się w nie. Przyznam, że szparagi to jedna z rzeczy, które zimą leżakują na dnie mojej zamrażarki - a nuż widelec mi się ich zachce w środku zimy? ;) Makaron wyszedł przepyszny. Zrobiłam(...)myślę "będzie na dwa dni", ale plany zostały pokrzyżowane, bo wchłonęłam wszystko jednego dnia! :) A do tego - do zrobienia w jakieś 15-20 minut! Składniki: makaron spaghetti na 2 osoby - ja użyłam makaronu z mąki durum, ale każdy inny też będzie pasował 2-3 łyżki oliwy z oliwek 100 - 200 g prosciutto 100 - 200 g szparagów 2 duże ząbki czosnku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!