Kiedy padła propozycja wspólnego gotowania, którego kluczowymi składnikami będą szpinak i makaron, w pierwszej chwili odpadłam. Bo przecież nic słodkiego się z tego zrobić nie da ( a może...? ). Jednocześnie miałam ogromną ochotę na zupę z makaronem, najlepiej pomidorówkę; taką, jaką robiła Mama - tylko, że do niej trzeba by ugotować rosół, a tego jeszcze nigdy nie próbowałam (wiem, wiem, wstyd ). Myślałam(...)myślałam, niemal że myśliwym zostając (jak mawia Tatuś), aż w końcu wpadłam na genialny, w moim odczuciu, pomysł - zupę szpinakową z makaronem. Teraz już wszystko poszło gładko (poza tym, że pod koniec maja nigdzie nie mogłam znaleźć świeżego szpinaku, i musiałam posiłkować się mrożonym; byłam jednak mocno zdeterminowana, i ten drobny szczegół na przeszkodzie mi nie stanął). Zupa to szpinak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakarony z warzywami to moje ulubione dania. Każde warzywo doskonale pasuje do makaronu i przy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy. W kuchni włoskiej można znaleźć doskonałe propozycje na makarony z różnymi warzywami. Choćby słynny makaron ze szpinakiem czy bietolą . U mnie tym razem mniej(...)wszystkie zielone liście /ugotowane , skropione oliwą i octem/. Moja propozycja to pyszne spaghetti razowe ze świeżą botwinką. Składniki: /2 porcje/ 200 g makaronu spaghetti /razowy 1 mały pęczek botwinki ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny zielony koperek 2-3 łyżki octu balsamicznego sól
Zakamarki mojej kuchnigarnek, 1 nóż, 1 deska, 5 minut krojenia, 10 minut gotowania i gotowe! Szybko, prosto, mało sprzątania a do tego super pysznie (; Dana ilość wody zostanie wsiąknięta przez makaron a reszta wyparuje więc nie trzeba odsączać. Czyli przepis na makaron razowy z cukinią, brokułem i pieczarkami w sosie śmietanowym z mozzarellą(...)Składniki (2-3 porcje): 150 g makaronu 1 cukinia 150 g pieczarek 150 g brokuła 2 1/2 szklanki wody niecałą 1/2 szklanki śmietanki 1 mozzarella 2 ząbki czosnku 1 bulion warzywny 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka chilli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru Przygotowanie (15 minut): - czosnek rozgniatamy, cukinię kroimy w kosteczkę, brokuła w kawałki a pieczarki
Pora na pora i pomidorainnymi blogerami kulinarnymi z całej Polski, uczestniczyć w studyjnym wyjeździe do fabryki Lubelli w Lublinie. Poniżej krótka relacja z tego bardzo ciekawego wydarzenia. Marka Lubella to lider na rynku makaronów w Polsce. Jest także producentem płatków śniadaniowych, paluszków, kasz i mąk. Historia firmy sięga XVI wieku i jest bardzo bogata. Na przestrzeni ostatnich lat fabryka została zmodernizowana i stała się(...)największą i najnowocześniejszą Polsce linią do produkcji makaronów najwyższej jakości. Dodatkowo w 2007 nastąpiła modernizacja lubelskiego młyna, dzięki temu można w nim wytwarzać semolinę, czyli najlepszy surowiec do produkcji makaronu. Po dotarciu do Lublina zostaliśmy poczęstowani ciepłymi napojami i słodkimi przekąskami oraz owocami, a potem mogliśmy obejrzeć prezentację na temat historii fabryki, filozofii marki i oczywiście
Kulinarne przygody GatitySkładniki: (4 porcje): 240 gram makaronu- u mnie kukurydziany 1/2 pęczka szparagów zielonych 1/2 kubeczka ricotty garść świeżej natki pietruszki i świeżego oregano 6-7 plasterków szynki parmeńskiej 50 gram parmezanu 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu sól, pieprz dwa ząbki czosnku oliwa z oliwek gałka muszkatołowa Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, szparagi gotujemy(...)dekoracji). Szparagi odcedzamy i kroimy w ukośne plastry, pozostawiając główki osobno do dekoracji. Pokrojone szparagi wrzucamy na patelnię do czosnku i szynki parmeńskiej, chwilę smażymy. Wlewamy wodę z gotowania makaronu (1/2 szklanki), dodajemy ricottę i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie w garnku w którym gotował się makaron mieszamy: makaron, sos z ricotty oraz drobno posiekane świeże zioła
Mango Papajakiedy sięgam pamięcią, moja babcia, a potem mama, zawsze robiły makaron w domu. Nigdy nie kupowały gotowego. Ja zaś, po urodzeniu dzieci, przerzuciłam się na gotowe produkty i bardzo długo przygotowywałam obiady z półproduktów. Aż pewnego dnia zatęskniłam za domowym makaronem i od tamtej pory nie kupuję gotowego. Moja rodzina tak zasmakowała w tym, że nie dają mi spokoju(...)chcą słyszeć o sklepowym produkcie :) I bardzo dobrze, gdyż przygotowanie makaronu nie jest takie straszne i polecam wszystkim, którzy mają wolne 30 minut :D Własnoręcznie przygotowany makaron jest niezastąpiony do rosołu i nie tylko. Smakuje wybornie i jeśli ktoś raz spróbuje nigdy więcej nie spojrzy na produkt sklepowy. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oliwy
Bea(u)ty kitchenMakaron penne z wędzoną makrelą... Trochę bawi mnie fakt, że mieszkając w nadmorskim mieście, w którym jest wiele sklepów rybnych... Ba! Nawet hala rybna! Najlepszą pod słońcem wędzoną makrelę kupuję w warzywniaku :) Tak było i tym razem. I chociaż miałam co do makreli inne plany wylądowała z makaronem w bardzo aromatycznym towarzystwie. Polecam na ekspresowy obiad lub kolację. Dodatkowo danie(...)można wzbogacić o kapary, ale wtedy dodajemy je na końcu, żeby nie straciły aromatu. Składniki na 2 porcje: 1 nieduża wędzona makrela (ok. 200-250 g) 200 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 8 kawałków suszonych pomidorów 2 łyżki oleju lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów ½ łyżeczki oregano 3 łyżki
Pełny talerzdania będzie prawdopodobnie dopiero w maju ;) Póki co kolejna propozycja na obiad w pół godziny. Bo przecież każdemu może czasami brakować czasu, siły lub ochoty na stanie przy garach ;) Makaron z tuńczykiem, świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami porcja dla 4 osób Należy przygotować: 250 g grubego makaronu (u mnie razowe penne) 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym(...)oliwy ok. 50 g ciemnych oliwek 1 łyżkę oliwy z oliwek 100 ml płynnej śmietanki (ja użyłam 12%) dużą garść świeżej bazylii przyprawy: sól morską, świeżo mielony, czarny pieprz Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie ok. 2 min. krócej, niż podają w instrukcji na opakowaniu. Ma pozostać mocno al dente. Czosnek siekamy drobniutko, pomidory odcedzamy i kroimy w paski
Ratunku obiadWielokrotnie już mówiłam, że uwielbiam makaron. Można do niego dodać w zasadzie wszystko o każdej porze roku. Jak tylko pojawiły się szparagi - pobiegłam na pobliski bazarek i zaopatrzyłam się w nie. Przyznam, że szparagi to jedna z rzeczy, które zimą leżakują na dnie mojej zamrażarki - a nuż widelec mi się ich zachce w środku zimy? ;) Makaron wyszedł przepyszny. Zrobiłam(...)myślę "będzie na dwa dni", ale plany zostały pokrzyżowane, bo wchłonęłam wszystko jednego dnia! :) A do tego - do zrobienia w jakieś 15-20 minut! Składniki: makaron spaghetti na 2 osoby - ja użyłam makaronu z mąki durum, ale każdy inny też będzie pasował 2-3 łyżki oliwy z oliwek 100 - 200 g prosciutto 100 - 200 g szparagów 2 duże ząbki czosnku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jeść Carbonarę codziennie! Dlaczego u mnie są dwa żółtka i jajko? Robiłam bezy i dwa żółtka mi zostały, po prostu chciałam je wykorzystać i nie żałuję tej decyzji, bo makaron wyszedł aksamitny! Koniec gadania, czas na gotowanie! Składniki: makaron tagiatelle około 10 - 15 dag wędzonego boczku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 żółtka 1 jajko sól pieprz około 3 łyżki(...)startego parmezanu 3 ząbki czosnku Wykonanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. W czasie, kiedy makaron się gotuje ja kroję boczek na plastry, a potem w drobną kostkę i wrzucam do woka i smażę. Potem wrzucam posiekany czosnek, lekko rumienię. W głębokim talerzu widelcem roztrzepuję jajko z żółtkami, doprawiam pieprzem i odrobiną soli, gdyż boczek wędzony jest słodki i nie chcę
Blondynka Gotujebardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja dla 6-ciu osób) : 500 g makaronu, 6 małych cukinii, 1 ząbek czosnku, 5 suszonych pomidorów, 25 cl śmietany, 1 jajko, szczypta gałki muszkatułowej, kilka świeżych listków bazyli, sól i pieprz. Przygotowanie 20 minut, Gotowanie 50 minut(...)Przepis : Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu). Makaron powinien być al dente (czyli nie rozgotowany). Następnie odcedzić go i odstawić na bok. Umyć cukinie, pokroić na plasterki, nie obierając ze skórki. Podsmażać delikatnie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Posolić, doprawić do smaku pieprzem. Jeszcze gotować na małym ogniu przez
MODA NA BIODziś coś na szybko, gdyż wróciłam do domu baaardzo głodna.Nie mam czasu stać przy kuchni, moje danie jest więc kilkuminutowe i pyszne! Składniki: 2 garście makaronu świderki pełne ziarno Makarony Polskie opakowanie mieszanki bukiet 9 warzyw mrożonej Iglotex 1/2 szklanki bulionu 1,5 szklanki śmietany 30 % 2 serki topione naturalne trójkąciki sól,pieprz Wykonanie(...)Makaron gotujemy al dente, osączamy. Na patelnię wrzucamy warzywa, przesmażamy, dolewamy bulion, dusimy ok 10 minut. Dodajemy makaron, doprawiamy sola i pieprzm do smaku. Dolewamy smietankę i wrzucamy serki. Mieszamy żeby nie przywarło do patelni. Śmietana zgęstnieje tworząc fajny sosik. Do wykonanie dania użyłam mrożonych warzyw IGLOTEX. Zapraszam na stronę firmy gdzie znajdziecie cały asortyment , wszystkie produkty
Z Majeczką w kuchnirobią to ze śmietaną. Danie nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, co jest szczególnie przydatne, jeśli mamy na dworze 35 C. Czas przygotowania to zaledwie czas potrzebny do ugotowania makaronu. Spaghetti z ziołami i pomidorami w jogurcie. (4 osoby) Składniki : 1/2 paczki spaghetti 3 duże pomidory 1/2 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku roszponka Gotujemy(...)makaron al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i odrobinę soli, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Makaron al dente przelewamy wodą, aby powstrzymać proces gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy trzy łyżki
vegetaniezrobienia w max. 20 min. Troszeczkę ją zmodyfikowaliśmy, aby wzbogacić doznania smakowe :) Zobaczcie sami : Chow mein z warzywami, jajkiem i sojowym sosem grzybowym. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu Chow mein 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 jajka kukurydza konserwowa sos sojowy grzybowy sos sojowy pieprz, tymianek oliwa z oliwek Połowę(...)zagotowaniu wody gotujemy ok. 8 min. nie będą super twarde a lekko miękkie w środku. Chyba, że lubicie mocno twarde, wtedy gotujemy ok. 10 min. Teraz wstawiamy wodę na makaron i gotujemy, solimy bardzo delikatnie. Duszące się warzywa doprawiamy pieprzem, tymiankiem i skrapiamy całość sosem sojowym, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić, bo będziemy mieć super słone danie
vegetanieWbrew pozorom, zrobienie domowej lazanii nie jest wcale trudne. Zwłaszcza, że dziś makaron potrzebny do tego dania nie wymaga wcześniejszego gotowania. W żaroodpornym naczyniu układa się suche płaty makaronu, które przekłada się warstwami nadzienia. Na wierzchu obowiązkowo musi znaleźć się beszamel. Nie liczcie kalorii ;) Składniki (na 6 porcji): 12 płatów makaronu ok. 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego(...)straci smak surowizny. Porcjami wlewać mleko i trzepaczką rozprowadzać tak, żeby nie było grudek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Żaroodporne, prostokątne naczynie wysmarować masłem. Na dno wyłożyć płaty makaronu w taki sposób, żeby zostało ono przykryte. Na nie wyłożyć porcję szpinaku, przykryć go kolejnymi płatami makaronu, a na wierzchu rozprowadzić beszamel. Wyłożyć kolejną warstwę makaronu, szpinaku, ponownie makaron
W SMAK