makarony - 24536 przepisów (strona:1184/1636)

ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI 169

plasterek sera. Zawijałam i spinałam wykałaczkami. Smażyłam roladki z obu stron na złoty kolor. Smaczne i zdrowe!   dla lubiących   j a r m u ż  polecam MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU 154

bardzo łatwo przyrządzić. Bułkę pokroiłam na małe kawałeczki. Podpiekłam na suchej patelni. Posypałam ziołami prowansalskimi,granulowanym czosnkiem z odrobiną soli. Polałam niewielką ilością oliwy z oliwek. Smacznego! Zapraszam na MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM

potrawyregionalne
KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 142

Danie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam

potrawyregionalne
PIZZA Z ANCHOIS 134

europejskiej.  Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw. Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona. W Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce

potrawyregionalne
ŁOSOŚ SMAŻONY W SEZAMIE 174

wyjęłam z marynaty i obtoczyłam w ziarnach. Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około  5-10 minut w zależności od grubości ryby. Łososia można podawać z dowolnym makaronem i surówką. Smacznego

potrawyregionalne
SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA 147

chrupiąca i soczysta. Niedoceniany przez nas koper włoski zwany fenkułem,  dostarcza  wielu  składników mineralnych i witamin. Z koprem włoskim przyrządzałam już: KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI MAKARON Z FENKUŁEM Składniki: bulwa kopru włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej papryki Ja nie dodałam

potrawyregionalne
ZUPA Z CIECIERZYCY 179

Całość zmiksowałam.   Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy.   Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem. Smacznego! Polecam również zupę z   soczewicy z wędzonymi żeberkami

potrawyregionalne
KRÓLIK W ŚMIETANIE 181

pokrojoną w kostkę cebulę.     Przełożyłam do cebuli królika.   Wlałam wodę,przykryłam i dusiłam około godziny. Pod koniec wlałam śmietanę.    Królika można podawać z makaronem, ziemniakami lub kaszą. Smacznego

potrawyregionalne
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 156

zupę aż warzywa były miękkie. Jeśli uznacie,że jest zbyt gęsta  wlejcie jeszcze trochę bulionu albo  wywaru z gotowania fasoli ( jeśli ją używaliście). Minestrone idealnie smakuje z makaronem. Ja go nie użyłam, ale bez niego jest równie pyszna. Można go dodać bezpośrednio do zupy. Poczekajcie aż się w niej ugotuje. Albo, jeśli chcecie ugotujcie go oddzielnie

potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 131

osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej.   Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki,  niektórzy prażą ją dodając do muesli lub sałatek. Za każdym razem jednak należy ją dokładnie opłukać pod bieżącą wodą,  ze względu na saponiny znajdujące się

potrawyregionalne
DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY 222

przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.     Po tym czasie wyjęłam warzywa i kurę. Można jeszcze dodać soli i pieprzu do smaku. Podawałam z ugotowanym makaronem ( lub ziemniakami wedle gustu).     Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę  i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego!    A z ugotowanych warzyw

potrawyregionalne
ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM 165

piekłam przez około 10-15 minut w temp.220 stopni. Chrupiącym i pasującym dodatkiem będą grzanki z bagietki czosnkowej, posypane ziołami i skropione oliwą z oliwek. Smacznego!   Polecam również: MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI OMLET ZE SZPARAGAMI

potrawyregionalne
OMLET ZE SZPARAGAMI 181

masa się ścięła.    Pozostało już tylko posypać go świeżym tymiankiem i życzyć smacznego! Jeśli lubicie szparagi to polecam: Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej z cheddarem  makaron ze szparagami parmezanem i świeżymi ziołami

potrawyregionalne
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 192

pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się na patelni

Plate of Joy
Akademia CookUp - Wieprzowina 208

pracy. Łukasz informuje nas co będziemy robili - oj będzie pysznie - będzie pieczona szynka z puree z topinamburu i sosem miodowo-winnym, stir-fry z bekonem, tofu, warzywami sezonowymi i makaronem sojowym, amerykańskie żeberka BBQ oraz coś co z pewnością zabierzemy ze sobą do domu - suszona wędlina ze schabu! Zabieramy się do pracy - topinambur trafia do garnka i gotuje się

Plate of Joy