Sajgonki - spring rolls 245papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało azjatyckie, ale farsz wyszedł smakowity. Najwięcej czasu zajmuje zawijanie sajgonek
Kuchcik gotuje
zupa tajska 230minut, na koniec wlewając mleczko kokosowe. Zupę przyprawiamy solą i dodajemy krewetki. Gotujemy jeszcze przez dwie minuty, a następnie nakładamy na talerze, dodając (ewentualnie) oddzielnie ugotowany ryżowy makaron. Zupę posypujemy ostrą papryką (zachowując oczywiście umiar) i podajemy
Miód i pieprz
Pomidorowe risotto z cukinią 216Blueberry Corner by "jagodzianka" Wspaniałe, pełne smaku risotto. Wpadłam na ten pomysł z nadmiaru działkowych warzyw – pomidorów i cukinii. Najczęściej robię makarony po … Przeczytaj cały artykuł Post Pomidorowe risotto z cukinią pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
piersi w rodzynkowym sosie... 224cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte i lekkie piersi w sosie na obiad.......................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Zupa pomidorowa - ze świerzych pomidorów 187ucieramy śmietanę z mąką i zalewamy 2 łyżkami wazowymi gorącej zupy. Mieszamy, tak aby otrzymać jednolity płyn. Przelewamy do zupy i całość gotujemy do momentu zagotowania. Zupę podajemy z makaronem lub ryżem
Qchnia po prostu
zupa pomidorowa 231kilka minut, na koniec dodając do garnka posiekaną natkę pietruszki i doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz domowym maggi.Nakładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem i posypując posiekaną świeżą bazylią
Miód i pieprz
Bogracz wieprzowy- zupa węgierska 221Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej. Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego 4 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 kg ziemniaków 10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę) 1 papryczka chili 1 szklanka bulionu warzywny (może być z kostki) sól do smaku pieprz do smaku kminek mielony do smaku Wykonanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę
Tradycyjna Kuchnia
Tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek 177prostu "smakuje". Przedstawiać jej nie muszę, ponieważ wywodzi się z dalekiej Prowansji, ale zadomowiła się na pysznych grzankach, bruschettach, czy łososiu. Co ciekawe może służyć jako sos do makaronu ( o tym w innym przepisie ;) ). Spróbujcie, a przepadniecie ;) Składniki : 200g czarnych oliwek bez pestek i zalewy 4 łyżki oliwy duży ząbek czosnku świeżo zmielony pieprz 2 filety anchois ( można pominąć
ChilliJemy
Malinowo-porzeczkowy chłodnik 188niż, przez dwie, trzy minuty), a następnie zdejmujemy z palnika i studzimy. Przestudzoną zupę dekorujemy owocami i podajemy. D o zupy możemy dodać również oddzielnie ugotowany makaron lub kluski, potrawa będzie wtedy bardziej treściwa
Miód i pieprz
rosół 207odcedzonym wywarem, dodajemy drugą obraną i pokrojoną w plastry marchew , posiekana natkę pietruszki, szczypior oraz koper, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Podajemy z makaronem
Miód i pieprz
letnia zupa minestrone 166ugotowaną ciecierzycą, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, razem z pokrojonymi w plastry papryką i cukinią. Gotujemy jeszcze przez trzy minuty, a następnie nakładamy na talerze, dodając (ewentualnie ) oddzielnie ugotowany makaron. Zupę posypujemy posiekaną bazylią oraz szczypiorem i podajemy
Miód i pieprz
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem 234lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Składniki: (2 porcje) 250-300 gram łososia łyżka masła łyżka oliwy rozmaryn suszony, świeży (opcjonalnie) sól, pieprz torebka ryżu (opcjonalnie makaron, ziemniaki) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Wykonanie: Nastawiamy ryż na gotowanie. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem i tartym rozmarynem (możemy położyć
Pyza i Surówka
sok i przecier ze sliwek-mirabelek 208gotujemy około póltorej do dwoch godzin,na wolnym ogniu. Ja to robie w garnku w sitem ,na sito wrzucam śliwki i so splywa do garnka.to taki garnek do gotowania makaronu .Można zrobić bez cukru ale sok jest bardzo kwaśny. Gorący sok zlewamy,przez sito . Gorący przelewamy do wyparzonych butelek,słoików.Zakręcamy i odwracam do góry dnem. .Jeśli ktoś chce
w mojej kuchni
Sos truskawkowy 177ogniu i dodajemy cukru. Proporcje cukru do owoców wedle uznania. Po kwadransie sos miksujemy. Podajemy na ciepło lub na zimno, z makaronem lub ryżem. Sos możemy też długo przechowywać dzięki temu, że był podgotowany. Wystarczy prze
prawdziwe jedzenie
Przecier z mieszanych pomidorów 234jako sos do pizzy (po uprzednim doprawieniu), sok z dołu można wypić, pić można zawartość całego słoika, przecier można oczywiście użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów, np. do makaronu, gołąbków lub pulpetów, przecier może być bazą do zupy pomidorowej. -------- Podobne: Sos pomidorowy Konfitura z czerwonej cebuli Ketchup z cukinii
Weekendy w domu i ogrodzie