dodać rozdrobnioną gorgonzolę, koncentrat pomidorowy i pieprz ziołowy. Wymieszać. Dorzucić liście toy choy. Odcedzić makaron i wrzucić go na patelnię. Dodać na patelnię połowę natki pietruszki oraz czosnek. Całość wymieszać. Podawać gorące. Ewentualnie posypać startym parmezanem lub grana padano. ----------- Podobne: Zapiekanka z dynią i kurczakiem Świderki z cukinią Kokardki z dynią i warzywami
Weekendy w domu i ogrodzieblogu pokazywałam Wam już kilka/kilkanaście różnych propozycji, od wersji z ziemniakami, po makarony, czy kaszę. Pora na wersję ryżową :) Poza tym na zapiekanki mam jeszcze kilka pomysłów/inspiracji, które kiedyś pewnie Wam jeszcze pokażę :) Składniki na 4 porcje: 40 dag piersi z kurczaka 0,5 kg ryżu 450g mrożonych warzyw (marchew, fasolka, brokuł, papryka, kukurydza) Mały pojemnik śmietany
Fabryka pomysłówMalutkie mielone z piersi kurczaka robię w wielu wersjach. Dodaję do masy mięsnej różne przyprawy by nadać im smaki rodem z innych kuchni. Z reguły podaję je potem w jakimś sosem i ryżem lub makaronem. Dziś na szybko usmażone , uduszone w śmietanie, a potem dodany groszek. Do tego makaron- pół godziny i obiad gotowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZupa faktycznie przepyszna! Tajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry gałązki świeżej kolendry szczypior sos sojowy curry mielony imbir pieprz sól 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g brązowego makaronu Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół. Mięso pokroić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMakaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem(...)bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle
Moja smaczna kuchniaJedna duża porcja rosołowa z indyka lub z kurczaka 2 udka z kurczaka włoszczyzna ( por, cebula, ok 5 marchewek, 3 pietruszki, pół selera) 4-5 puszek pokrojonych pomidorów 1 duży koncentrat pomidorowy sól pieprz sos sojowy natka pietruszki bazylia prażone ziarna słonecznika ( lub makaron gotowany ) 1/2 małej papryczki chilli lub 2 łyżki słodkiego sosu chilli
Jemy Pijemyczosnek drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek i papryczki. Wrzucamy makaron i zieloną pietruszkę drobno posiekaną i chwilkę podsmażamy. Całość można posypać parmezanem- my wybrałyśmy wersję mniej kaloryczną. Danie gotowe:) Ponadto do dania możemy dodać oliwki, tuńczyka, kapary, anchois podsmażoną pierś kurczaka i wspomniany wcześniej parmezan. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: podudzia z kurczaka 8 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, owoc jałowca 3 sztuki, pieprz 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, woda 5 litrów, makaron nitki - ile potrzeba, przyprawa w płynie - do smaku kupiłam szybkowar 9-cio litrowy, wybrałam większą pojemność bo i tak szybkowar maksymalnie napełnia się wodą
W Mojej Kuchni Lubięwiele, wiele razy) łosoś wędzony- tym razem w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu, rukoli i pomidorów- dla mnie połączenie idealne! Na wstępie powiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią(...)stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety. Porcja ze zdjęcia to 330kcal w tym 25g białka, 9g tłuszczu, 38g węglowodanów i 5,5g błonnika. SKŁADNIKI: 40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti- przed ugotowaniem 70g łososia wędzonego 145g pomidorów
peanutbuttermonstergotowania. Osuszoną część mięsa rozkładamy na nieprzywierającej blaszce do pieczenia i przez sitko posypujemy mięso mlekiem w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak(...)jest to potrzebne). Ja uwielbiam podany bardzo gorący, na granicy wrzenia, z cieniutkim makaronem jajecznym, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki lub lubczyku. Nic tak nie poprawia samopoczucia w szary, deszczowy dzień jak miska pełna aromatycznego, esencjonalnego domowego rosołu. SKŁADNIKI 1,2 kg podudzi lub udek z kurczaka 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki ½ bulwy dużego selera korzeniowego 4-5 łodyg
Karo in the Kitchenbiorę udział w akcji: Co można powiedzieć o mnie i moich preferencjach kulinarnych zaglądając do mojej spiżarni (czytaj kuchennej szafki)? v Na pierwszym miejscu znajdują się różniste makarony: od tych najbardziej popularnych jak spaghetti, penne czy fusilli, po te fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna(...)jaja, mleko, sezonowe owoce i warzywa. v W zamrażarce: porcje kurczaka, krwiste wołowe steki, pare żeberek i kiełbasek na grilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia na pewno różni się od kuchni mojej Mamy czy Babci. Świat się zmienia, a z nim nasze nawyki i preferencje. Uwielbiam makaron i kuchnię śródziemnomorską, chyba w poprzednim życiu byłam Włoszką albo
Mia Cucina Sofietabrokułach to kolejna rzecz, która zawsze znajduje się w mojej kuchni. Kocham zielone warzywa (no, może oprócz zielonej papryki ;)). Szpinak często kojarzy się z daniami jednogarnkowymi i makaronem, który jest przez niego oplatany. Ja uwielbiam go jeść ot tak i sama decydować, czy chcę go skosztować z mięsem, czy bez ;) Niesamowity jest fakt, jak nasze smaki potrafią się(...)Zapraszam Was na pyszny obiad, który jest doskonałym daniem zarówno po treningu, jak i ciekawą i ładnie prezentującą się potrawą na kolacje. Składniki na 2 osoby: 2x pierś z kurczaka opakowanie szpinaku jogurt naturalny* 1 x mozarella saszetka (?) ryżu sól/pieprz/ ząbek czosnku/papryka/imbir 2 łyżki masła łyżka oliwy z oliwek 6 x szparagi ze słoika *można zastąpić śmietaną
Kitchens Alphabetkwaśnością wiśni bywa różnie). Wyłączyć gaz, wsypać opakowanie galaretki. Wystudzić. Podawać z ugotowanym makaronem i dodatkiem śmietanki. Przechowywać w lodówce! Podobne przepisy Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Krem z pieczonej marchewki Zupa limonkowa z kurczakiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb
Pociąg Do Kuchnibrokułem)200 g śmietany 18 %Przyprawa włoska (u mnie Kamis)SólPieprzOlej do smażeniaPrzygotowanie:Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać do niego mrożone warzywa na patelnię i smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku przyprawą włoską. Podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem.Smacznego,Anulla
Fabryka pomysłówpaski paprykę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do warzyw dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać. Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smakuróżnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu
Brzuszki ŁakomczuszkiObiad to kurczak w sosie marchewkowo-brokulowym:Z podudzi- poobieralam mieso, pokroilam. Podsmazylam - do miekkosci. Dodalam marchewke i brokuly, podgotowalam ok 5 min. Zrobilam sos, dodalam przyprawy- sol, pieprz, papryke, koperek. Podalam z makaronem Smacznego
Smaki Edyty