500 g żołądków z kurczaka1 czerwona papryka1 marchewka1 cebula1/2 pora ( zielona część )250 g pieczarek4 łyżki olejusól do smakupieprz kolorowy do smaku1 łyżka suszonego niedźwiedziego czosnkuchili
Ewa w kuchnikroję cebulę na pół wraz z łupinką, kładę na palniku, włączam mały płomień i opalam ją około 5 minut pilnując, żeby się nie spaliła Po godzinie moczenia kurczaka, wylewamy wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny. Po usunięciu szumowin wkładamy: marchewki, seler, opaloną cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki wraz(...)użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi kluskami lub z makaronem-nitki i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdelikatna i odrobinę chrupiąca z zewnątrz. Ogólnie dla mnie roszponka nie ma żadnego smaku - zamieniłbym na coś bardziej kontrastującego do słodkiej cebuli. Druga pozycja skonsumowana to Koko Dżambo - kurczak, suszone pomidory i rukola w bagietce własnej produkcji. Smaczna, skromna wielkością kanapka, w której rukola zrobiła swoje i ożywiła trochę smak potrawy. Podczas drugiej wizyty w Spinaczu zjadłem Drugiego Głodołamacza(...)cena, mając na uwadze smak. Nie jadłem wszystkiego z oferty gastronomicznej Spinacza, to fakt. Ale patrząc na menu to chyba na naleśniki pójdę raczej do Zadory, zupę zjem gdziekolwiek, makaron zjadłbym w Czarciej Łapie, Aventino lub Atrium. Ale po przyzwoitą kanapkę, lokalne piwko i fajny klimat z przyjemnością przyjdę ponownie do Spinacza
Right Behind The Kitchenkilka godzin swojego czasu, żeby wyszedł idealny. Dziś przygotowałam pyszny, długo gotowany rosół na bazie kurczaka i kości wołowych. Potrzebne nam:- 40 dag kości wołowych- 2 duże uda z kurczaka- 2 marchewki- ćwierć selera korzeniowego- pietruszka- cebula (w łupinie)- pora (białą część)- łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach- 3 ziarna ziela angielskiego- liść laurowy- 2 kostki rosołowe- przyprawa uniwersalna- pieprz-sól(...)plasterki, resztę wyrzucamy. Dodajemy przyprawę uniwersalną, pieprz, kostki rosołowe i zostawiamy na kolejną godzinę. Wyjmujemy kości wołowe i doprawiamy do smaku. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Gotowy przekładamy na talerz, dodajemy kilka plastrów marchewki i nalewamy rosół
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: filet z piersi indyka (lub kurczaka) 500 g ananas (świeży lub z puszki) 1 szt mango lub brzoskwinie (świeże lub z puszki) 1 szt jabłko 1 szt rodzynki 1/2 szklanki sos sojowy bezglutenowy 1 łyżka mąka ziemniaczana 2 łyżki sok jabłkowy 1 szklanka sól, pieprz, papryka olej do smażeniaPrzygotowanie: do smaku Mięso pokroić w kostkę(...)dodając imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia.Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung lub tapioki
głodny alergikpapryka w proszku olej sól, pieprz, pieprz cayenne majeranek mąka pszenna 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Przygotowanie :Na potrawkę najlepsze jest mięso z udek i przynajmniej połówki piersi kurczaka. Ugotowane mięso z udek obieram i kroję w ok 2 cm kawałki, z piersi kroję w 1 cm talarki a następnie kruszę na takie nie za małe kawałki. W garnku(...)mieszając potrawkę.Doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku, odaję szczypiorek i zdejmuję z pieca.Gotową potrawkę możemy od razu podać bo ciepła jest najsmaczniejsza. Warto dodać odrobinę makaronu
Mechanik w kuchniPiccata z dorsza z kaparami to szybki pomysł na inną wersję smażonej ryby. Ja użyłam dorsza, ale nada się także halibut, sola, okoń morski lub nilowy
Poezja smakuwykonaniu , trwała w przechowywaniu i doskonała jeśli chodzi o sporządzanie marynat do mięs lub warzyw . Roztarta z oliwą , tworzy świetne pesto , które w zupełności zastąpi sos na świeżym makaronie . Polecam , naprawdę warto poświęcić odrobinę czasu na własne produkty . Kierując się hasłem wiesz , co jesz Składniki : 4 duże papryki grubościenne – najlepiej dwie czerwone , dwie zielona 1 marchewka 2 papryczki chilli(...)raczej na coś w rodzaju grysu . Zioła ocieramy rękami , odrzucając twarde , zdrewniałe łodygi . Wszystko łączymy razem i dodajemy sól , mieszamy , przekładamy do suchych , szczelnych słoików . Gotowe , teraz filecik z kurczaka , kilka kropli oliwy , nasza przyprawa i na grilla lub na patelnię ..mniam Post Włoska przyprawa do mięs – własnego wyrobu pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik
Ogrodnik w podróżyCoś ostatnio za mięsem nie przepadam. Jak już gotuję to mielone albo coś z kurczaka. Chyba się przejedliśmy. Także dzisiaj zamiast mięsa mamy w kotletach ugotowaną soczewicę. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Przyprawiamy tak jak mielone. Kotlety wyszły smaczne i na pewno nie raz będą u mnie na obiad. Polecam spróbować(...)starty ser i otręby. Dokładnie wyrobić na zwartą masę. Przyprawić. Uformować kotlety. Z tych składników wyszło 7 kotletów. Panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, makaronem bądź ryżem i surówką. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie Martyskładniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (ok 50 szt) ok 200 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie był to kurczak i indyk) 2 średnie cebule 250 g pieczarek łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego sól pieprz ostra papryka do smaku oliwa i masło do smażenia przygotowanie ciasto przesianą(...)posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać sos sojowy. Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i ostrej papryki (do smaku) Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po odpowiedniej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać
Stare Garymętny. Lekko przerośnięty tłuszczem szponder wołowy, mostek, łata, przednia goleń lub drób to najlepsza podstawa dla rosołu. Mięsa musi być dużo, aby wywar miał intensywny smak. Rosół przygotowany na kurczaku będzie delikatniejszy i mniej wyrazisty niż rosół wołowy. Warzywa do rosołu to przede wszystkim: marchewka, por, seler, pietruszka, cebula i lubczyk. Warzywa kroimy w dość duże kawałki, tak aby łatwo(...)starej zasady co za dużo to nie zdrowo:) Jeśli rosół wydaje nam się zbyt tłusty, to po wystudzeniu możemy zebrać zastygnięte oczka. Bardzo ważnym elementem rosołu jest makaron. Najlepiej przygotować go samemu. Przepis znajdziecie na naszym blogu:) Mięso z rosołu możemy wykorzystać do przygotowania pysznych krokietów wg przepisu Ani. Nic nie powinno się zmarnować. Przy stworzeniu wpisu pomogła mi książka
CoolinarniePLposiadanie kończy się dla obcokrajowaca deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata Składniki 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości 1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach(...)żeby się nie przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmakiem! Polecamy je na wystawny obiad, na pewno oczaruje gości, jest proste, aczkolwiek imponująco wygląda i dlatego niech zachęci do przyrządzenia takich zachwycających klopsików! Składniki: 4 udka z kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 cebule po szczypcie kurkumy, papryki ostrej, tymianku sól, pieprz ziołowy 5 dag sera żółtego 1 duży por 100 g pieczarek(...)układamy na patelni na której smażyły się klopsiki, dodajemy podsmażone pieczarki, przykrywamy pokrywką, dusimy wszystko razem na wolnym ogniu około 15 minut. Podajemy na gorąco z dowolną kaszą lub makaronem. Smacznego
kgwjanczewooczami. A im ładniej danie się prezentuje, tym bardziej zachęca do zjedzenia. Przyszła pora na risotto. Od czasu, kiedy to ja odpowiadam za kuchnię, znacznie wzrosła ilość spożywanego ryżu, makaronów, czy wszelkiego rodzaju kasz. Risotto, jest jedną z tradycyjnych włoskich potraw. Zwykle przyrządza się je z ryżu podsmażonego na tłuszczu, z dodatkiem wina i odpowiednich dodatków nadających mu smak. Dzisiaj(...)przygotowując w ten sposób marynatę. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z indyka, dokładnie obtaczamy je w zalewie i chowamy do lodówki. Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię dodając szczyptę
Jacob Tastespoczątku wiosny. Zapraszam do testowania, mam nadzieję, że i Wam posmakuje ;) A kolejnym razem kto wie? Może rosół na modłę orientalną? Potrzebne nam: - 2 tylne ćwiartki z kurczaka - skrzydło indycze - szyja indycza - włoszczyzna - szklanka mrożonego lub świeżego groszku - 2 małe cebule - liść laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - łyżeczka ziaren pieprzu - pół pęczka pietruszki - pół łyżeczki kurkumy - sól i pieprz(...)pietruszki i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy ponownie. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Gotowy nakładamy na talerze i zalewamy zupą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracji