Dietetyczny makaron z sosem bolońskim to dużo zdrowsza wersja tradycyjnego spaghetti. Myślę, że tak przygotowany makaron będzie także pokusą dla wszystkich chcących zdrowo się odżywiać i będących na diecie. Przygotowanie jest bardzo proste, a jeśli zamiast tradycyjnego makaronu spaghetti użyjecie np. makaronu rurki, albo świderki to dużo łatwiej będzie Wam zabrać to danie do pracy :) Dietetyczny makaron z sosem bolońskim(...)składniki: marchew (2 sztuki) pietruszka (2 sztuki) passata pomidorowa (400ml) cebula (1 sztuka) mięso mielone (400g) seler (1/3 sztuki) olej sól pieprz bazylia oregano parmezan (20g) Dietetyczny makaron z sosem bolońskim - jak przygotować: Na odrobinie oleju (najlepiej na oleju kokosowym) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Jak już będzie szklista dodajemy pokrojoną w półplasterki marchew , pietruszkę i pokrojonego w kostkę selera . Dusimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na makaron z cukinią i kulkami mozzarelli, makaron jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Idealnie nadaje się do podania na obiad lub na wczesną kolację. Tak przygotowany makaron najlepiej podawać na ciepło od razu po przygotowaniu, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makaronu z cukinią będziemy potrzebować: 500 g makaronu rurki lub innego grubego(...)listków bazylii 250 g mini kulek mozzarelli 2 małe cukinie (około 500 g) 50 ml oliwy lub oleju sól do smaku olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Makaron z cukinią i mozzarellą Przygotowanie: Umytą i osuszoną cukinię kroję razem ze skórką w nie za cienkie plasterki o grubości około 3 - 4 milimetrów. Umyte pomidorki przekrawam na pół, wycinam
Uwaga Babcia GotujeZapiekany makaron z szynką i groszkiem to bardzo proste w przygotowaniu i pożywne danie. Przepis jak zwykle ostatnio, zaczerpnięty z książki Dieta Fit - Natalia Gacka, jednak z drobną modyfikacją. Do jego przygotowania zamiast makarony razowego użyliśmy zwykłego makaronu. Prawdę powiedziawszy, danie jest tak pyszne, że nawet nie trzeba go zapiekać, a możemy podać takie przygotowane prosto z patelni :) Zapiekany makaron(...)szynką i groszkiem - przepis: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente . Cebulę drobno kroimy w kostkę, a następnie szklimy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i całość razem przesmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek i całość smażymy dosłownie przez chwilę. Następnie dodajemy jogurt naturalny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!objaśnione prosto i dokładnie – poradzi sobie z nim zarówno zaawansowany kucharz jak i osoba, która dopiero nauczyła się rozróżniać łyżkę od widelca. Dzisiaj przepis na prawdziwie świeży makaron – pasta fresca. Prosto z włoskiej biblii smaków. Wydawnictwo Phaidon wydało również osobną książkę „The Silver Spoon- PASTA”, tylko i wyłącznie o przeróżnych typach makaronu, o jego doborze do poszczególnych sosów(...)przepisami na jego wariacje Odważcie potrzebną ilość mąki (pszennej lub pszennej pomieszanej z semoliną, ciasto z samej semoliny sprawi, że makaron będzie dużo twardszy i trochę bardziej chropowaty). Przesiejcie ją na blat/stolnicę, formując wysoki kopczyk. Szczyt kopca rozgarnijcie tworząc duże wgłębienie i wlejcie tam lekko roztrzepane całe jajka wraz z żółtkiem i solą. Stopniowo wgarniajcie dłonią mąkę do jajek
Karo in the KitchenMakarony często kupuję i dania z nich przygotowuję. Za każdym razem inaczej smakują, bo z różnymi składnikami się komponują. Makarony dzieci moje uwielbiają i swoje smaki mają. Ja staram się łączyć je z warzywami, z delikatnym mięsem i lekkimi sosami. Składniki: na 4 porcje 20 szt. makaronu Czaniecki Muszla z pomidorem, szpinakiem i kurkumą, 1/2 polędwiczki wieprzowej, 30 g serka(...)formułujemy malutkie kuleczki. Folię natłuszczamy olejem i układamy na niej kuleczki, które w nią zwijamy. Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 15-20 min. Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al dente i odcedzamy. Makaron układamy na pesto, do środka każdej muszli wkładamy kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Dodajemy pomidory suszone pokrojone
Moniki SmakołykiWspaniałą Pastę Fantastica przygotowałem z tuńczykiem i okrasą.Żona ,która płacze przy siekaniu cebuli podsunęła mi pomysł ze smalczykiem roślinnym. I tym pozytywnie zaskoczyła mnie Smakowita
Kulinarny karnet ChristopheraKlopsiki w sosie grzybowym Przepis: CZYTAJ DALEJj >>>
Sylwetka Od Kuchnikolagenu (ok. 12-15%) – im więcej jest ostatniego tym mniej prawdziwego mięsa. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. WODA NA MAKARON: wstawiamy na gaz wodę w dużym garnku, 1l na 100 g makaronu. Zanim się zagotuje, my będziemy już w połowie pracy nad sosem. UWAGA: W żadnym wypadku nie dodajemy oleju do wody(...)Skąd wziął się ten pomysł? Nie wiadomo, może z tytułu marnej jakości polskich makaronów, które strasznie się kleją. Natomiast prawdziwi kucharze włoscy nigdy tego nie praktykują! 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek
Nerds KitchenJedna z ulubionych naszych wersji na tuńczyka... to danie awaryjne, gdy nie ma nic innego w lodówce lub gdy nie mam czasu zrobić czegoś bardziej skomplikowanego
Bernika - moj kulinarny pamietnikNa pewno nie nazwę tego dania dietetycznym. Macaroni & Cheese syci, ogrzewa i poprawia nastrój. Raz na jakiś czas można sobie na taki obiad pozwolić. Amerykanie
Przepisy AleksandryCzyli makaron z bogatym wnętrzem :) Cannelloni zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też(...)głaszcze z zadowolenia, gdy na stole ta wersja cannelloni ląduje. Wiecznie suszy mi głowę aby rury jak najszybciej powtórzyć :) Składniki na 4 porcje (po 3-4 rury każda): MAKARON: 12-16 rurek makaronu cannelloni 2 łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie
Grunt to przepis!Obdarowano mnie ogromną dynią, więc ją chcąc nie chcąc przerabiam. A że mąż co rano przynosi z lasu kilka grzybów, więc postanowiłam połączyć obie te rzeczy
Bernika - moj kulinarny pamietnikNieczęsto natraficie u mnie na szpinak, szczególnie w daniach ciepłych. Trauma wyniesiona jeszcze z przedszkola nie bardzo chce mnie opuścić. Są jednak sytuacje kiedy przygotowuję coś
Smaczna Pyza