Spaghetti bolognese... Długie nitki sprężystego makaronu. Intensywnie pomidorowy sos. Z dodatkiem mięsa mielonego. Wzbogacony o paprykę, pieczarki i suszone grzyby. O delikatnym aromacie czosnku, bazylii i oregano. Oprószone drobno startym parmezanem. Pyszna, włoska uczta. Polecam! Składniki: 300 g makaronu spaghetti; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka(...)przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka bazylii; 3 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę do zup lub 1/2 kostki rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić
Gospodyni MiejskaZapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią... Warstwa sprężystego makaronu. Kawałeczki cebuli, papryki i cukini, oblane przecierem pomidorowym. Złociste kawałki podsmażonego kurczaka. I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu. A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki. Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja. Smacznego! Składniki: 400 g filetów z piersi kurczaka; 500 g makaronu penne; 700 g cukinii(...)płaska łyżeczka słodkiej papryki; 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 150 g startego, żółtego sera; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Olej; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i solą. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około
Gospodyni Miejskasztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania(...)minut Składniki: • 150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), • 250 g świeżych grzybów, • 200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą), • 150 g serka Almette śmietankowy, • 2 łyżki masła, • 1 szalotka lub ½ cebuli, • 1 ząbek
SzczyptaSmaQkombinowanie nie miałam weny, czas nieubłaganie uciekał. Otworzyłam szafkę i sięgnęłam po puszki Graal , znalazłam tylko łososia z oleju i łososia w sosie pomidorowym, wyciągnęłam. Położyłam na stół paczkę makaronu, z zamrażarki wyciągnęłam brokuły Iglotex , z lodówki kremówkę. Moje plany troszkę zaburzały dwie różne puszki łososia. Cóż, raz kozie śmierć, coś z tego wyjdzie. Wyszło! Naprawdę smaczne danie obiadowe. Dziecko(...)rozmawiamy, żartujemy. Na przykład już dziś możecie zobaczyć jak powstaje Żubrówka made home ;) Zapraszam. A tu link: Blondynka Gotuje . Składniki na 3 porcje: 3/4 opakowania Fettucionne (Czanieckie Makarony) 1 puszka łososia w oleju Graal 1 puszka łososia w sosie pomidorowym Graal 1 opakowanie (450 g) brokuła mrożonego Iglotex ok.100-150 ml śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku odrobina oliwy
Blondynka GotujeCzarny makaron (barwiony sepią, czyli barwnikiem z mątwy) doskonale smakuje w połączeniu z rybami i owocami morza. Dzisiaj przygotowałam go z sosem śmietanowym i filetem z łososia, który idealnie pasuje do tego makaronu. Danie charakteryzuje niepowtarzalny smak… Polecam Składniki na 4 porcje: 4 kawałki łososia bez ości (po 150 g) 250 g czarnego makaronu (barwionego sepią) 100 g śmietany(...)kremówki 100 g słodkiej śmietany 18 % 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wytrawnego wina biały pieprz sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić bardzo drobno posiekany czosnek. Delikatnie zrumienić. Dolać wino, następnie położyć łososia. Dusić pod przykryciem na małym
Oryginalny smaksłodkimi pomidorkami koktajlowymi był tak dobry, że mój Mąż miał ochotę spałaszować go w tej formie. Ale ja poszłam o krok dalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią Sycylii. Może zastanawiacie się, co ma kalafior do Sycylii. Ja sama byłam zaskoczona, gdy dowiedziałam się, że to warzywo jest tam popularne. No może trochę mniej, gdy okazało(...)zielone) lub zielone ( Romanesco broccoli ). Takie kalafiory na pewno znajdą miejsce w moim wymarzonym ogrodzie :) Tak więc Sycylijczycy przygotowują wiele potraw z wykorzystaniem kalafiora, a najpopularniejszą z nich jest makaron przyprawiony szafranem, z rodzynkami i orzeszkami piniowymi, pasta cui vroccoli arriminati . Kuchnia sycylijska znacznie różni się od kuchni pozostałych regionów Włoch, ponieważ podlegała wpływom swojego śródziemnomorskiego sąsiedztwa
Chilli Czosnek i OliwaDania z makaronem często kojarzą nam się z odległymi krajami i nietypowymi, a nawet dziwnymi składnikami. Ja jednak nie wybrałam się w odległą podróż kulinarną, tylko naszą kuchnię polską, prostą, ale niebanalną. Bryndza, która w moim rejonie jest produkowana do makaronu została dodana. Do tego wiejskie jajko w koszulce ugotowałam i szczypiorkiem z własnego ogródka posypałam. Żółtko delikatnie(...)się rozlało i z makaronem zmieszało, a bryndza nadała smaku słonawego bardzo, ale to bardzo wyjątkowego. Proste danie, ale smakiem rodzinę moją zaskoczyło i do ulubionych dań dołączyło. Składniki na 2 porcje: 6 gniazdek makaronu, 50 g bryndzy, ½ pęczka szczypiorku, 2 świeże jajka, 2 łyżki octu, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 1 łyżka masła klarowanego
Moniki Smakołykitaki nijaki, a o warstwach w ogóle nie wspomnę. Zrobiłam kilkanaście (jeśli nie kilkadziesiąt) lazani i w końcu znalazłam przepis na najlepszą domową lazanie. Kluczem do rozwiązania okazał się makaron. Już wiem, że suchy nie jest dobrym rozwiązaniem. Użyć trzeba świeżego makaronu, który można kupić w każdym markecie (znajdziecie go w lodówkach). Wówczas lazania jest znacznie smaczniejsza, makaron miękki(...)Wegetarianom proponujemy przepis na sos warzywny . Możecie również wykorzystać swój ulubiony sos boloński. Sos beszamelowy 30g masła 50g mąki pszennej 250 ml mleka Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Paczka świeżego makaronu w plastrach Ok. 150-200gr żółtego sera Przygotowujemy sos boloński. Przygotowujemy sos beszamelowy: W garnuszku podgrzewamy masło. Do stopionego masła dorzucamy mąkę. Całość mieszamy i podgrzewamy przez
Kolizje SmakówSkładniki: na 4 porcje 250 g makaronu krajanka Czaniecki, 50 g grzybów mun, 1 mała cukinia, 1 cebula, 10 plasterków pora, 50 g sera żółtego, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 100 g bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, świeża bazylia. Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy i kroimy(...)oliwy i podsmażamy na niej cebulę, pora i cukinię. Dodajemy grzyby, całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 15 pod przykryciem często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Makaron gotujemy na al dente, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do przestudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i 2 łyżki oliwy, mieszamy. Makaron dzielimy na mniejsze porcje i każdą oddzielnie
Moniki SmakołykiŁazanki do danie dla wszystkich miłośników kapusty kiszonej oraz jej połączenia z makaronem. Nie wszyscy wiedzą, ale nazwa dania pochodzi od... nazwy makaronu, z którego jest przyrządzane. To nic innego jak pocięcie przeschniętych płatów makaronu na paski, a docelowo na kwadraciki. Ci, którzy śledzą mojego bloga wiedzą, że uwielbiam dania, które można do woli modyfikować. Tak samo jest(...)razem jednak pozostanę wierna recepturze mamy i podam je tak, jak jadałam w domu, a więc z kiełbasą i cebulą podsmażoną na smalcu oraz kapustą kiszoną. Składniki: 1/2 opakowania makaronu ("łazankowego ;)) 2 kiełbasy 1 duża cebula 2 łyżki smalcu (ja użyłam tego ze skwarkami cebuli oraz boczkiem, mniam!) 250g kapusty kiszonej szczypta pieprzu *pamiętajcie: wszystkie składniki, w zależności od waszego
Kitchens AlphabetŻeby nie było, że proponujemy same słodkości na Halloweenową imprezę to wrzucamy coś obiadowego. Papryki imitujące dynie, do tego makaron spaghetti i ulubiony (koniecznie w czerwonej tonacji) sos. Pychota sama w sobie, a i wygląd niczego sobie :) Ilość porcji:3 Składniki: 3 papryki Odpowiednia ilość makaronu Sos do makaronu np. Spaghetti Bolonese wg Gordona Ramsay’a lub Spaghetii z warzywnym(...)sosem (lub inny dowolny czerwony sos do makaronu jaki robicie:)) Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Wycinamy papryki: odcinamy wierzch oraz ścinamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe błonki ze środka. Następnie ostrym nożem wycinamy oczy i usta w imitację dyni. Przyrządzamy sos według upodobań. Papryki napełniamy makaronem i ustawiamy na talerzu z sosem. Podajemy na ciepło. Smacznego
Kolizje SmakówDziś będzie szybko i konkretnie - makaron z oliwą, czosnkiem i pietruszką to wszak najprostsze, co można ugotować, a jednocześnie jedna z moich ulubionych wariacji na temat makaronu :) Oryginalna, pełna nazwa tego klasycznego, włoskiego makaronu to aglio, olio e peperoncino, jednakże ja, z racji umiarkowanej sympatii do zbyt ostrego jedzenia ograniczyłam ostatni składnik do odrobiny pasty z ostrej papryki. Jeśli macie(...)ochotę, zastąpcie ją pokrojoną drobno papryczką chilli. Albo połową. Albo nie używajcie jej wcale :D Składniki: - 200 g makaronu spaghetti - ok. 50 ml oliwy / oleju z pierwszego tłoczenia - dwa duże ząbki czosnku - ok. 40 g startego twardego sera - pęczek posiekanej natki pietruszki - opcjonalnie - papryczka chilli Przygotowanie całości jest wręcz obrzydliwie proste - gotujemy makaron, a gdy będzie już prawie miękki
Kulinarne zapędy Kokosanaszym domu uwielbiamy makarony ! Młodsze dziecię jada go nawet bez niczego, tak na sucho, ale jednak jakiś sos się do niego czasami przyda :-). Dziś prosty i szybki dodatek z cukinii i suszonych pomidorów z odrobiną pokrojonego sera brie. Do tej pory makaron podawałam ze smażoną cukinię z dodatkiem czosnku i oliwy, ale tym razem z okazji premiery nowego makaronu Malmy(...)przepis trochę urozmaicić. Z efektu jestem bardzo zadowolona. Rodzinka też, więc wejdzie on na stałe do naszego domowego menu. Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Malma 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki bazyliowego pesto 6 -7 połówek suszonych pomidorów w oliwie z ziołami 100 g sera brie oliwa
Kulinarne przygody Gatitytradycyjny sposób, czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku, 200g mozarelli, sól, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)cebuli. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę, zaś cukinię umyć i również pokroić w kosteczkę. Dodać na patelnię. Dusić na małym ogniu ok.10min, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron na chwilę zanurzać we wrzątku, w razie potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek do zapiekania, nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak
Z miłości do słodkościOstatnio uświadomiłam sobie jak dawno już nie robiłam żadnej sałatki na bazie makaronu. A, że dostałam ostatnio do przetestowania pyszne makarony , postanowiłam przyrządzić jakąś pyszną sałatkę. Powstała w błyskawicznym tempie, na dodatek z tego co wynalazłam w szafce i lodówce;) Wszystkim bardzo smakowała. Świetnie sprawdzi się zarówno jako śniadanie i kolacja, a także jako przystawka, bo wbrew pozorom jest(...)bardzo sycąca... Składniki: 250g drobnego makaronu międzybrodzkiego kolanka, puszka groszku, puszka kukurydzy, 150 g żółtego sera w kostce, 100g szynki konserwowej, czerwona papryka, 2 ogórki, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka oleju rzepakowego, 2 łyżki octu winnego estragonowego. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić
Z miłości do słodkości