przygotowuję dania mięsne, warzywne, z makaronem, owocami... kombinuję, zmieniam, doprawiam po swojemu. Natomiast gdy piekę ciasta i znam dobry sprawdzony przepis to się jego trzymam gdyż uważam, ze nie ma co wyważać otwartych drzwi. Tak jest z przepisem na ptysie. 1/2 l wody, 160 g masła, sól, 360 g mąki pszennej, 9 – 10 jajek 1 l śmietany kremówki
królestwo garówpachnie wiśniami i truskawkami. Ma przyjemną kwasowość. Jest dobrze zrównoważone i eleganckie Można pić samo ( schłodzone do 7-8 ° C) ale również z owocami morza, potrawami z ryżem i makaronem, sałatkami, Na koniec wino czerwone. Marques de Castilla Tempranillo-Syrah-Merlot (70% Tempranillo, 15% Syrah i 15% Merlot ). Wino aromatyczne , wyczuwalne aromaty czerwonych owoców oraz wanilii
królestwo garówczuje się ogromu sali. Całość utrzymana w tonacji beżowo brązowej, wystrój stonowany. Ogólnie przyjemne wrażenie. Navona to restauracja włoska a więc w menu oczywiście jest pizza, risotto, makarony... oraz przystawki w stylu włoskim: vitello tonatto (plastry cielęciny w sosie z tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście win w cenie
królestwo garówprodukty pochodzące z hodowli, rybołówstwa oraz produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środki spożywcze (m. in. piwo, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, inne wyroby piekarnicze, makarony, korek i bawełna). Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów. bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek
królestwo garówpomidorów skórkę. Pomidory razem z sosem, który się wytworzył przetrzeć przez sito. Włożyć do garnka, wlać bulion i zagotować, doprawić szczyptą cukru i ewentualnie solą. Podawać z ryżem, makaronem... ja preferuję z ryżem. Można dodać śmietanę... tylko po co? zastawa
królestwo garówrobić ozdobne sushi – kazari zushi. Uczyliśmy się robić sushi z „różą” w środku. Mieliśmy również możliwość spróbowania kilku charakterystycznych dla prefektury Nagano potraw, miso shiru, makaronu gryczanego soba, herbaty, Choya oraz znanej na całym świecie wołowiny wagyu . Było to bardzo udane spotkanie. I czekamy na więcej
królestwo garówcassoulet lub tagine. Pad Thai z krewetką (24 zł) z Tuk Tuk. Niestety to było najsłabsze danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam
królestwo garówsuszone w specjalnych komorach przez okres 2 – 4 miesięcy. Produkcja odbywa się wyłącznie we włoskiej prowincji Sondrio. Można ją jeść jako przekąskę lub dodawać do prostych dań z makaronem. Eclats de Bulles Muscat-Sauvignon Pays d’Oc (16,99 zł) półsłodkie ale świeże i dzięki sporej kwasowości bardzo przyjemne. Dominują aromaty owocowe, moreli, owoców południowych. Lekkie. Polecane do foie
królestwo garówwrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3 łyżki. Gotować 5-6 minut. *Mąka włoska „00″ – mąka nie określana zawartością białka, ciężka, stosowana do wypieku chleba i makaronu zastawa
królestwo garówposiekać. Mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i gotować do napęcznienia. Dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać miód do smaku. Wymieszać kluski z makiem. *Lub!!! kupić 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) ** goździki, kardamon, kolendra, ziele angielskie, imbir suszony zastawa
królestwo garówlśniącym rubinowo-czerwonym kolorem, zdecydowanym owocowym aromatem, z nutami dzikiej jagody, porzeczki i wiśni oraz przyjemnym i długim posmakiem. Idealnie komponowałoby się z pieczonym lub gotowanym mięsem czy też makaronami np. autorstwa Joanny. Najciekawsze wino oczywiście było na koniec, czyli Barolo Tradizione 2008. Głęboki czerwony kolor, dobrze zharmonizowane taniny wraz z owocowymi aromatami to świetna propozycja na teraz dla niecierpliwych
królestwo garówSpory 14,5% alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica
królestwo garówbyć również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Muscat / Moscato Wspaniałe do owoców i serów. Pinot Blanc Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza. Pinot Gris / Pinot Grigio Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym
królestwo garówustach ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni. Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny. Wieczór zakończył się dość późno na nocnych rozmowach i pewnie jeszcze
królestwo garówwkładamy do gotującego się sosu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W między czasie dokładnie myjemy cukinię. Odkrawamy dystalne części warzywa. Przy pomocy obieraczki siekamy na kształt makaronu. Jeśli ktoś nie przepada za surową cukinią można ją lekko podgotować, lecz dosłownie 1-2 minuty. Na talerz wykładamy cukinię. Na niej układamy nasze klopsy polewamy sosem pomidorowym. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!