serem pleśniowym i ricottą. Tak przygotowana masa nie potrzebuje już wielu dodatków. Jeżeli chcecie przygotować obiad, który nie tylko będzie smaczny i zdrowy ale również będzie cieszył oko przygotujcie makaron muszle nadziewany pyszną masą szpinakowo-serową z dodatkiem pomidorowego sosu. Dodatkowym atutem tego dania jest możliwość przygotowania do wcześniej - przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika i chwilę zapiekać
Milion Smakówbywa z klasyką włoskie ragout wołowe naprawdę nigdy Wam się nie znudzi. Dodatek marchewki i pietruszki sprawia, że danie zyskuje lekko słodki posmak. Podajemy z makaronem tagliatelle
Milion SmakówSpaghetti alla carbonara to klasyka kuchni włoskiej. Mi osobiście smakuje lepiej z makaronem tagliatelle - jeśli nie jedliście spróbujcie tej wersji. Nie byłbym sobą gdyby do składu klasyki nie trafił jakiś dodatek - tym razem jest to czosnek, który świetnie podkreśla smak boczku, jajka i parmezanu
Milion SmakówKlopsiki smakują mi w każdej postaci - najbardziej podane w pysznym sosie pomidorowym. Tym razem spróbowałem dodać do nich kilka nietypowych przypraw i składników oraz podać je z makaronem
Milion SmakówSmaczna, pożywna, kolorowa sałatka dobra zarówno na śniadanie, kolację czy też jako odżywcza przekąska. Połączenie jajek, rzodkiewek i makaronu tortellini (u mnie gotowe Sacchettini czyli pierożki z nadzieniem z sera ricotta i kremem pieczarkowo-truflowym) oraz zieleniny (rzeżucha, bazylia) to znakomite zestawienie nie tylko na wielkanocny stół
Milion SmakówSzybki i prosty sposób na pyszny letni obiad lub przekąskę. Połączenie słodkich truskawek i jogurtu będzie wspaniałym dodatkiem do makaronu tworząc w ten sposób apetycznie wyglądające i smakujące danie (np. dla dzieci), któremu nawet niejadek się nie oprze
Milion Smakówdanie często gościło właśnie w tym okresie na moim stole kiedy byłem dzieckiem. Nie jadłem go od lat a teraz postanowiłem je przypomnieć w ramach akcji Milion Smaków Truskawek. Makaron i twaróg dają poczucie sytości a truskawki dają daniu wyjątkowy smak
Milion Smakówkoperku fantastycznie dopełnia smaku całości sprawiając, że sos smakuje bardziej wiosennie. A do czego pasuje? Właściwie do wszystkiego :) Dodawajcie go jako dodatek do mięs, ale również do ryżu czy makaronu. Ja zdecydowanie zapisuję go na liście swoich ulubionych sosów
Milion SmakówMakaron rurki z farszem ze świeżych pomidorów, szpinakiem i parmezanem to coś dla miłośników włoskich smaków. Całość polana lekkim sosem jogurtowym tworzy wspaniałą kompozycję na rodzinny obiad
Milion Smakówsezonie letnim jest to zupa, która często gości na moim stole. W tym czasie połączenie świeżych kompotów z owoców z dodatkiem kisielu i makaronu smakuje najlepiej
Milion SmakówUwielbiam omlety - są bardzo częstym wyborem na moje śniadania. Ciągle staram się tworzyć nowe kompozycje i szukać innych smaków. Tym razem coś nietypowego w mojej kuchni - połączenie omletu z makaronem podawane z duszoną cukinią
Milion Smakówkuchnią włoską od podstaw. Zaopatrzona jestem w cztery książki kucharskie o tej tematyce więc inspiracji nie brakuje. Tym razem padło na tortelli czyli włoskie pierożki przygotowywane z ciasta na makaron jajeczny. Farsz miał być ciekawy więc padło na dynię w połączeniu z pysznie migdałowymi włoskimi ciasteczkami amaretti. Wyszło tak jak lubię czyli niby słodko, niby słono. Samo lepienie tortelli
Milion Smakówtęsknić za tym smakiem zwłaszcza jeżeli tak jak ja, unikacie kupowania ich zimą z poza Polski. Ten sos może i nie ma w sobie wiele finezji ale jest przepyszny. Makaron z jego dodatkiem okraszony startym parmezanem to obiad w iście włoskim stylu, który na pewno umili Wam jesienne, szaro-bure
Milion Smakówkońcu wróciłam z zakupów ze świeżymi dorszami więc decyzja zapadła. Postanowiłam przygotować wariant z mieszanką smaków raczej niż dominującym smakiem ryby. Zneutralizowałam go dodając paprykę, dymkę i makaron jajeczny. Zupa jest smaczna i pożywna - z powodzeniem może samodzielnie stanowić lekki obiad czy kolację. Miłośnikom ostrej kuchni polecam doprawienie ulubionym ostrym, azjatyckim sosem
Milion Smakówgości coraz częściej na moim stole. Szukając do czego jeszcze może pasować soczewica poza daniami kuchni azjatyckiej trafiłem na cannelloni. Danie wyszło lepiej niż się spodziewałem - połączenie warzyw i makaronu, oraz sosu beszamelowego daje naprawdę ciekawy efekt
Milion Smaków