listków świeżej bazylii. Całość przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podsmażałem jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Zagotowałem w garnku osoloną wodę i do wrzątku wrzuciłem makaron cannelloni na około 1,5 minuty. Po tym czasie wyłowiłem go z wody. Rurki makaronu nadziewałem farszem mięsnym i szpinakiem z mozzarellą (po 5 sztuk każdego rodzaju), a następnie ułożyłem
Wyprawy kulinarne300g makaronu penne 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 5 ząbków czosnku 3 pomidory 1 op. tartej mozzarelli (150g) sól, pieprz 1 łyżeczka cukru szczypta chili majeranek olej lub oliwa PRZYGOTOWANIE Kurczaka kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię (bez obierania) kroimy w półplasterki. Dodajemy do kurczaka razem(...)pokrojonymi pomidorami (bez skórki). Dodajemy cukier,chili i doprawiamy majerankiem lub ulubionymi ziołami. Dusimy razem około 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzony przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy kurczaka z warzywami i mozzarellę. Mieszamy i wstawiamy (bez przykrycia) na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjenaszej kuchni unosi się piękny zapach czosnku i pomidorów. Uwielbiamy jadać makarony z różnymi sosami. Dziś taki wariant z pulpecikami z mielonego mięsa. Prosty i szybki w przygotowaniu, lubiany przez dzieci i nie tylko. Składniki: 250 g mięsa mielonego ( wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów, oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Przygotowanie(...)pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodajemy do nich pomidory, przyprawiamy do smaku. Do przygotowanego sosu dorzucamy pulpeciki i podgrzewamy jeszcze parę minut. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem
cookplinstrukcją na opakowaniu) 5 paluszków krabowych 1 duża dymka garść listków świeżej kolendry 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina soku z limonki 10g (dosłownie odrobina) makaronu sojowego (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 1 białko jajka, do smarowania mała butelka oleju 1. Paluszki, dymkę, liście kolendry drobno siekamy (można użyć blendera). Dodajemy musztardę, majonez, sól(...)pieprz i makaron. Wlewamy sok z limonki dla smaku i całość mieszamy 2. Papier ryżowy rozkładamy na desce, jednym z rogów do siebie. Wykładamy na papier łyżkę nadzienia, rogi smarujemy białkiem i składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy
Tajskie smakimorza 100g mąki tempura (do kupienia w dziale "kuchnie świata") 100ml lodowatej wody 1 jajko mąka do obtaczania sok z cytryny lub limonki sos sojowy olej do głębokiego smażenia + makaron sojowy do podania (opcjonalnie) 1. Owoce morza rozmrażamy (jeśli zalejecie je letnią wodą, trwa to ok. 20 minut). Odsączamy je dokładnie na ręczniku papierowym i polewamy sokiem z cytryny(...)cieście tempura i wrzucamy na gorący olej. Smażymy po 3-4 minuty niewielkimi partiami, żeby olej zbytnio nie stracił temperatury. Odsączamy na ręczniku papierowym i od razu podajemy z makaronem sojowym i kawałkiem cytryny lub limonki. Smacznego :) P.S. W taki sam sposób przygotowujemy krewetki królewskie do sushi
Tajskie smakioliwek Sól, pieprz Marchewkę i cebule obieramy. Następnie ścieramy na tarce na średnich oczkach. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek. W między czasie możemy nastawić wodę na makaron. Do rondelka wrzucamy wcześniej przyszykowane warzywa. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażamy kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy oregano. Wszystkie składniki(...)dostać więc omijamy ten składnik. Podsmażamy chwile i wyłączamy płytę. Zostawiamy na jakieś 5 minut by składniki przegryzły się. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy z makaronem spaghetti, z wierzchu posypujemy parmezanem. Smacznego
Kolizje Smakówmięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub drobiowego puszka pomidorów krojonych olej rzepakowy do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek granulowany 200 g makaronu Przygotowanie: Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, podsmażyć i dodać mięso mielone z czosnkiem. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodać pomidory i doprawić(...)przyprawami. Dusić 5 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez przykrycia. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Podając można posypać porcje tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią
Kulinarny Pamiętniksposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino. Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój makaron domowy - opakowanie sera ricotta (250 g) - 2 czubate łyżki startego parmezanu, plus odrobina do posypania ravioli - 2 czubate łyżki startego sera pecorino, plus odrobina do posypania ravioli - 2 łyżeczki majeranku(...)cytryny - sól, pieprz - oliwa z oliwek do smażenia - kilka listków świeżej szałwi Zaczynamy od zagniecenia ciasta na ravioli (po sposób przygotowania zajrzyj: tutaj ) Źródło: internet W czasie gdy makaron "odpoczywa" w lodówce, zabieramy się za nadzienie do naszego ravioli. W misce mieszamy ricottę, parmezan, pecorino, majeranek, oliwę z oliwek oraz otartą skórkę z cytryny na jednolitą masę. Doprawiamy solą
W mojej holenderskiej kuchnipotrzebne na 4 porcje: - mięso mielone 250g ( ja używam wołowiny) - 2 puszki całych pomidorów - 6 ząbków czosnku - 1 cebula - szklanka piwa - bazylia - oregano - oliwa z oliwek - makaron - ser 250g (używam goudy ale może być taki jak lubisz) - papryczka piri piri Krok 1: Na oliwie smażymy mięso, dodajemy posiekany czosnek (wyciśnięty), dodajemy pokrojoną w krostę cebulę (obsmażamy(...)woda z pomidorów i piwo wyparowało, a żeby powstała konsystencja sosu. Po ok 1h doprawiamy solą i pieprzem. Krok 2: Gotujemy makaron i łączymy z sosem i z serem. Smacznego
Niezły Młynekbrokułów ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska w młynku pieprz czarny w młynku 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, na której obsmażamy plasterki czosnku i różyczki brokuła. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię z czosnkiem
Moja smaczna kuchniaPełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki, cebulą i czosnkiem Składniki: 200 g pełnoziarnistego makaronu rigatoni podwójny filet z kurczaka opakowanie zielonych warzyw mrożonych FRoSTA 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 szczypty cayenne sól morska i pieprz kolorowy w młynku do smaku Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę(...)dusimy najlepiej pod przykryciem razem z posiekanym czosnkiem i mrożonymi warzywami na rozgrzanym oleju przez 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron pełnoziarnisty, odcedzamy i dodajemy do warzyw z kurczakiem razem z cayenne i doprawiamy do smaku, mieszamy delikatnie i po 2 minutach gasimy płomień. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniamiała być z dodatkiem majonezu,ale okazało się ,że majonezu w domu brak..więc był sos z torebki -sałatkowy winaigrette.. kawałek sałaty lodowej kawałek polędwicy drobiowej pomidor ogórek makaron wietnamski szczypiorek kubeti o smaku kurczaka sos sałatkowy francuski vinaigrette Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem
Moje domowe kucharzenierozdałam resztę staram się w jakiś sposób wykorzystać. Zrobiłam spaghetti z cukinią ala carbonara. Dodatek lekko chrupiącej cukinii nadał bardzo oryginalnego i aromatycznego smaku. Było pysznie. Składniki: 50 g makaronu spaghetti 100 ml kremówki 30% 1 żółtko 80 g cukinii pokrojonej w spaghetti 50 g boczku wędzonego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz Przygotowanie(...)rozgotowała a była lekko chrupiąca. Do śmietany dodać żółtko doprawić solą, pieprzem i dokładnie rozmieszać, wlać na patelnię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujewszelkie nowości w tym zakresie zawsze przykłuwają moją uwagę. Już od jakiegoś czasu zabierałam się za zrobienie zapiekanki w formie nadziewanych muszli. W końcu udało mi się zakupić makaron (o dziwo nawet w hipermarketach nie zawsze jest dostępny) , więc zostało mi jedynie wymyślenie co dalej z nimi zrobić ... Zwykle nadziewam Cannelonni, więc muszle wydały mi się miłą(...)podsmażyć pozostałą cebulę. Dodać pomidory z puszki i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy , czosnek, cukier, ocet i przyprawy. Dusić do momentu aż powstanie gładki sos. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu (aldente). Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić po całym dnie. Sos pomidorowy wylać na dno naczynia. Muszle faszerujemy najpierw mięsem, potem nakładamy trochę
Mania Gotowaniawszystkie u mnie! :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej/żółtej 1/2 młodej cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 pomidor 1 garść groszku cukrowego 2-3 gniazda makaronu pełnoziarnistego wstążki sól pieprz Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki i cebulkę. Po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko smażymy kilka minut mieszając. Pomidora, paprykę(...)groszek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Ja dodałam odrobinę cukru. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z kurczakiem i warzywami. Proste prawda
Olikowa kuchnia