Cześć! Bardzo szybki w przygotowaniu obiad dla lubiących wszelkiego rodzaju ryby czy ich inne wydania. Składniki: * 1 puszka tuńczyka * 30 dkg makaronu * 150 ml śmietany 30% * 1 mała cebula * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz- najlepiej świeżo zmielony * odrobina oliwy z oliwek * natka z pietruszki, bazylia Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odsączyłam na patelnię zalewę z puszki z tuńczykiem(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy wszystko chwilkę się podgrzało dodałam śmietanę i wymieszałam z tuńczykiem. Na koniec przyprawiłam suszoną bazylią, solą i pieprzem. Do tak właśnie przygotowanego tuńczyka dodałam ugotowany makaron i przemieszałam. Przed podaniem danie posypałam natką z pietruszki. Notatki: * miałam puszkę tuńczyka 185 g z zalewą. * najsmaczniejszy będzie tuńczyk w oleju bądź sosie własnym Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąBardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki: 250g makaronu spirali tricolore, puszka tuńczyka(...)ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, ziołowy pieprz, 2 pomidory. Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem
Z miłości do słodkościSkładniki: 150 g makaronu penne puszka tuńczyka w oleju cebula kilka suszonych pomidorów natka pietruszki łyżeczka octu jabłkowego szczypta tymianku sól himalajska, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Z tuńczyka odlać nadmiar oleju. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć chwilkę na łyżce oleju spod pomidorów. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory i tuńczyka. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i octem
Gaździnka warzykamiennych żarnach) oraz wodę. A ilość błonnika już po ugotowaniu wynosi 9,5 g/100 g, pamiętajmy, że dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi od 27g do 40g. Makaron razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny(...)lekko wszystko smażę. Zawsze robię tak, aby cebula była wyczuwalna, a nie całkowicie miękka. Następnie dodaję pomidorowe paseczki, tuńczyka, sok z cytryny (do smaku) i wszystkie przyprawy. Dosłownie jeszcze 5 minut podgrzewam i wrzucam na patelnię odcedzony makaron ( obowiązkowo al dente). Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu"... i to wszystko. Można nakładać na talerze. Dla mnie najlepiej smakuje
Życie na widelcuSkładniki: makaron nitki 15 dag, tuńczyk w sosie własnym 2 puszki, ogórek zielony 1 mały, pomidory 2 sztuki(...)pieprz czarny mielony - do smaku, koperek - ile potrzeba makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, na durszlaku przelać zimną wodą ogórki i pomidory pokroićw plasterki i kawałki na makaronie położyć tuńczyka wymieszanego z pomidorem i ogórkiem do smaku doprawić pieprzem i koperkiem - smaczna i lekka kolacja..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięProsto, smacznie i błyskawicznie......... Składniki : /2 porcje/ 200 g makaronu spaghetti 1 puszka tuńczyka w oliwie /ok.120 g/ 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sok z ½ cytryny skórka starta z cytryny zielona pietruszka sól i pieprz do smaku czerwona, ostra papryczka do dekoracji Wykonanie : -Tuńczyka odsączyć z nadmiaru tłuszczu, rozdrobnić(...)odać , posiekaną pietruszkę ,sok i skórkę z cytryny. -Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. -Ząbek czosnku podsmażyć na oliwie. -Tuńczyka przełożyć na rozgrzaną patelnię. -Wsypać odcedzony makaron i starannie wymieszać. -Doprawić do smaku i przełożyć na talerze
Zakamarki mojej kuchniMakaron z tuńczykiem zaplanowałam sobie na sobotni obiad, ale muszę przyznać, że bardzo bałam się końcowego rezultatu. Największe moje obawy dotyczyły tego, że smak tuńczyka zdominuje całą potrawę. Jak się okazało, tuńczyk owszem jest wyczuwalny, ale w zestawieniu z pozostałymi składnikami dania tworzy pyszną potrawę. Wydaje mi się, że w tej potrawie nie może zabraknąć żadnego z wymienionych przeze mnie(...)tuńczyka, bo mój mąż nie był zachwycony ;-) SKŁADNIKI 1 średnia cebula oliwa 1 puszka pomidorów krojonych 200 g śmietany 30% 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mały słoik czarnych oliwek 1 pęczek natki pietruszki 300 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie orkiszowy) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, zioła prowansalskie WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni
Passions hobbies lifeDolać wino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem. DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej) Składniki: puszka tuńczyka w zalewie wlasnej 1 papryka czerwona 3 szalotki lub 1 średnia cebula 5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego 200g(...)cebulę. Odsączyć tuńczyka z zalewy. Podsmażyć na oliwie cebulę z papryką aż cebula się zeszkli. Dodać tuńczyka i passatę (koncentrat pomidorowy). Przesmażyć razem ok. 2 minuty. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. TRE. Sos pomidorowy z salami Składniki: 500g passaty lub puszka pokrojonych pomidorów (400g) 2 średnie cebule 4 ząbki
W kuchni wieczoremjajkami,groszkiem....zrobiłam ją z makaronem kolorowym w kształcie dyni,nietoperzy i pająków,bo będę ją podawać na Halloween,ale oczywiście może być to jakikolwiek inny makaron Składniki: makaron(np.kokardki) tuńczyk w oleju 4-5 jajek zielony groszek(lub z puszki) kukurydza, czerwona cebula zielony ogórek 2 łyżki majonezu sól,pieprz Przygotowanie: makaron gotujemy,,przelewamy zimną wodą,żeby się(...)również kroimy w grubszą kostkę,cebulkę w cieniutkie półplasterki,wrzucamy wszystko do miski,dodajemy odsączoną kukurydzę,i tuńczyka razem z olejem(dlatego wtedy damy mniej majonezu),i odsączony groszek,dodajemy majonez doprawiamy do smaku i gotowe!!!! taki makaron kupiłam w lidlu-na Halloween
Swojskie jedzonkowłosku Składniki: na 4 porcje 2 cebule 1 czosnek solo 6 filetów anchois 250 ml śmietanki 200 g pomidorków koktajlowych 200 g tuńczyka sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 300 g makaronu, waga sucha 100 g rukoli Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, zachowaj szklankę wody od gotowania. Obierz i pokrój cebulę w piórka(...)smaż cebulę z czosnkiem i anchois przez 5 minut. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Odciśnij tuńczyka z zalewy. Pokrój połowę rukoli. Pomidory przekrój na pół. Wymieszaj makaron z sosem tuńczykiem, pomidorami i rukolą. Na wierzchu ułóż resztę rukoli. Podaj sałatkę letnią lub na ciepło. The post Tuńczyk po włosku- sałatka makaronowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniagroszek. Swoją drogą jadłam takową pierwszy raz i bardzo mi smakowała. Do tego pomidorki koktajlowe. Jeżeli interesuje Was jaka to była konkretnie pasta zapraszam TUTAJ . OBIAD ⇨ Makaron z tuńczykiem w warzywnym sosie Pomysł na te danie zaczerpnęłam z jadłospisu od Green Box'a. Szczerze, na początku byłam do niego nastawiona sceptycznie, bo jakoś tuńczyk nie pasował(...)banan (100 g) II śniadanie → 1 kromka chleba żytniego (75 g) + 35 g pasty warzywnej (1/4 słoiczka) Obiad → słoik sosu wegańskiego (250 g) + puszka tuńczyka (112 g) + 50 g makaronu Podwieczorek → woda kokosowa (330 ml) + batonik (30 g) Kolacja → opakowanie zupy warzywnej (400 g) + 50 g kaszy jęczmiennej pęczak Według tych gramatur cały jadłospis
Zdrowie na języku :Pnią, byłam nią lekko zawiedziona (sam efekt wizualny nie jest powalający). Na szczęście w smaku bardzo nam odpowiadała:) Szczególnie przypadła do gustu mojemu M:) 350 g makaronu kokardki słoiczek (300g) tuńczyka w oleju (ewentualnie 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym) 200 g pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek, pokrojonych w krążki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny(...)sól, pieprz szczypta oregano Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy i przekładamy do miski (możemy skropić makaron niewielką ilością oliwy z oliwek i lekko zamieszać). Osączonego tuńczyka dzielimy na kawałki (jeśli wybierzecie tuńczyka w puszce należy go lekko rozdrobnić widelcem). Dodajemy do makaronu. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny. Doprawiamy szczyptą
Smaki Na Talerzunajszybszy obiad jaki robię, bo w domu zawsze mam paczkę makaronu sojowego i puszkę tuńczyka i na takie(...)czyli gdy wiatr hula po lodówce albo brak czasu na coś bardziej wyrafinowanego jest idealny. I przy okazji wychodzi bardzo dobry obiad, a dodatkowo dietetyczny, bo makaron sojowy z tuńczykiem w oleju to połączenie nieskutkujące łączeniem węglowodanów i tłuszczy. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzapomnijcie o pozostawieniu w garnku nieco wody z gotowania (dosłownie 3-4 łyżki), która go podgrzeje, nieco rozrzedzi i nada jedwabistej konsystencji ( podobnie robimy, gdy łączymy makaron z pesto ). Sos z tuńczyka i anchois nie jest daniem narodowym, ale ze względu na wykorzystanie w nim tuńczyka, anchois, czarnych oliwek i natki pietruszki, danie to kojarzy mi się z kuchnią(...)prowansalską, więc dodaję przepis do działu Francja . Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois ze spaghetti i czarnymi oliwkami inspirowany przepisem z książki Potrawy z makaronu Tom Bridge na 4 porcje Składniki: na sos z tuńczyka i anchois: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 185 g) 1 puszka anchois (ok. 100 g) 3 łyżki oliwy 2 pęczki natki pietruszki
Chilli Czosnek i OliwaChyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!