Pomysły na szparagi 214Szparagi w szynce Mus szparagowy z krewetkami Frittata ze szparagami Szparagi z jajkiem na miękko Jajecznica ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Tarta ze szparagami Sałatka ze szparagów i truskawek Sałatka szparagowa z buraczkami i feta Ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkiem Krem z zielonych szparagów Roladki drobiowe ze szparagami Wiosenne farffale ze szparagami Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem
Codzienne Gotowanie
Szybka sałatka 217osolonej wody wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą pod kranem. Jajka ugotować na twardo, oskrobać i pokroić drono. Papryki umyć, wyciąć nasionka i błonki, pokroić na małe kawałki. Kukurydzę odcedzić, chwilkę poczekać żeby się wysuszyła. Do miski wrzucić paprykę, kukurydzę, jajka, porwać plasterki szynki parmeńskiej. Majonez pomieszać
Kuchnia Pokoleń
40 pomysłów na letnie obiady 215serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami
Moja smaczna kuchnia
Proste i zdrowe przystawki na Sylwestra / karnawał 7410sobą ugotowany makaron i pokrojone w cienkie plasterki czarne oliwki. Polewamy dressingiem i mieszamy. Dodajemy rukolę i bardzo delikatnie mieszamy. Pestki prażymy na suchej patelni, aż do zezłocenia. Posypujemy na wierzchu sałatki. Fritata z papryką i fetą: 8-10 jajek, 2 czerwone papryki, oliwa z oliwek w sprayu, ok. 50 g fety, opcjonalnie: 100 g chudej szynki. Omlet na śniadanie
Poezja smaku
Omlet z szynką, serem i pomidorami 242Omlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lasagne z rukolą i serem blue 220Składniki:mięso mielone z szynki 1 kg3 ząbki czosnku1 mała cebulapół łyżeczki majeranku1,5 łyżeczki oreganopół łyżeczki ziół prowansalskichpół łyżeczki suszonej bazyliisól, pieprzsos pomidorowy 200 mldodatkowo:ser pleśniowy typu blue 100 grukola 300 gser edamski 350 gsos beszamelowy : 3 łyżki masła, 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąkimakaron do lasagne (z tego przepisu)Sposób przygotowania:Makaron do lasagne przygotowujemy z tego
Słodkie Przyjemności
Spaghetti dla dzieci z łagodnym sosem pomidorowym /mięso 260szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt. jabłko 1 szt. olej do smażenia (użyłam rzepakowy) około 5 łyżek koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki) 1 słoik 200 g brązowy cukier 2 łyżki woda 2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano wg uznania mąka do zagęszczenia sosu (użyłam skrobii ryżowej) 2 łyżki makaron spaghetti (użyłam kukurydzianego
głodny alergik
Jesienny makaron z dynią 186dyni ą Składniki na 4 osoby: 340 g makaronu (u mnie Cellentani) ½ dyni, około 700 g (przed obraniem) 1/2 czerwonej cebuli( u mnie cebula Tropea) garść grzybków, u mnie 30 g suszonych prawdziwków 5 listków szałwii, 1 gałązka rozmarynu, z balkonowego ogródka 50 g tyrolskiego szpeku lub szwarcwaldzkiej szynki 2 garści rukoli sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Oczyszczone(...)grudki, farfocle i zioła. Do aksamitnego pure dodajemy grzybki, solimy do smaku i gotujemy parę minut, aż smaki się połączą. Na osobnej patelni smażymy pokrojony w paseczki szpek. Gotujemy makaron al dente( u mnie 10 min). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiła się dynia, dodajemy pokrojoną rukolę i delikatnie mieszamy, aż dyniowy sosik całkowicie otuli makaronik
Mia Cucina Sofieta
Papryka faszerowana 140Można to danie przygotować na specjalne życzenie domowników, ale może być, tak jak w moim przypadku daniem czyszczącym lodówkę :) Składniki : - 2 papryki czerwone, - 50 g ugotowanego
Przepisy Mikołaja
Gulasz wieprzowy 266Gulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z awokado i pomidorkami 273Praktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 242się tradycyjnie - od przystawek. Na stole pojawiły się talerze z bruschette miste , czyli chrupiące kromeczki z pomidorami, pastą z oliwek i grzybów oraz zapiekana cykoria z sałatą rzymską i szynką parmeńską pod beszamelem. Chrupiące kromeczki były naprawdę chrupiące ! Pasty smacznie, aromatyczne, a pomidory wyśmienicie doprawione. Cykoria również skradła moje podniebienie, choć nie wszystkim to danie smakowało. Czemu ? Nie wiem(...)Kelner obsługujący nasz stolik, w sposób wyczerpujący opowiadał o każdym przynoszonym daniu i dbał, by talerze pozostały puste. Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony. Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej: * TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. * PENNE
kolorowotorcikowo
Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem 2245pracy. Poza tym dzięki obecności jajek w jej składzie sprawdzi się także jako prosta sałatka na Wielkanoc. Poniższy przepis jest przepisem podstawowym, który wedle uznania można wzbogacić np. o szynkę, szczypiorek itd. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem – Składniki: 80 g makaronu w kształcie ryżu 70 g ziaren słonecznika 1 puszka kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu 285 g) 3 duże jajka 3 łyżki majonezu 3 średnie ogórki konserwowe (ok. 150g) 1 łyżeczka
Kulinarne Przeboje
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 546druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej. Przy okazji szykowania tego wpisu wypróbowałam 3 bardzo fajne nowe przepisy. Mój ulubiony to jednogarnkowy makaron , w którym kluski gotujemy do razu w sosie i nie, na szczęście, nie jest na końcu rozgotowany, a pyszny i aromatyczny. Przepis bazowy zawiera szpinak i ser, choć spokojnie możecie(...)Przepis na zupę harira Wtorek - Saltimbocca z kurczaka Jest to wariacja na temat tradycyjnej włoskiej potrawy, saltimbocca alla romana . Zamiast sznycli cielęcych wykorzystujemy piersi z kurczaka, które owijamy plasterkami szynki parmeńskiej z dodatkiem listków szałwii. Na koniec wyciskamy sok z cytryny, który razem z sokami z patelni tworzy apetyczny sos. Saltimboccę z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką
Chilli Czosnek i Oliwa
Kąski mięsne z galaretką w słoiku wg Aleex 226mięsne z galaretką w słoikach. To rodzaj konserwy, którą można wykorzystać na kilka sposobów. Można pokroić mięso w plasterki i położyć na kanapce. Można je dodać do zupy lub makaronu czy sosu. Możne je podgrzać i zjeść z ziemniakami jako pyszny obiad. Kąski mięsne śmiało możecie zabrać ze sobą na urlop nawet wtedy, gdy nie macie dostępu do lodówki(...)się z nimi nie stanie. My już je wypróbowaliśmy i jesteśmy jednomyślni w ocenie – są pyszne! Polecam. Składniki (na 1 kg mięsa): • 1 kg mięsa surowego (np. karkówka, szynka, łopatka) • 150 g boczku surowego lub parzonego wędzonego (koniecznie ze skórą!) • 3 duże ząbki czosnku • 1 łyżka soli • 1 łyżeczka przyprawy Delikat Knorr’a do mięs • pieprz (opcjonalnie) Ilość można zwiększać
W mojej kuchni
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 234bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza
Chilli Czosnek i Oliwa