papryki czerwonej, żółtej i zielonej • pęczek szparagów zielonych • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka oregano • szczypta rozmarynu • 150 g sera żółtego • 1 duża śmietana 18% – 400 g Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. • Polędwiczkę pokroić w kostkę, posypać solą(...)pieprzem, przesmażyć na kilku łyżkach oliwy, pod koniec dodać sos sojowy. • Paprykę pokroić w paski. • Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. • Paprykę przesmażyć na oleju, posolić, dodać cukinię i zioła. • Szparagi wrzucić na wrzącą wodę z solą i odrobiną cukru i gotować 5 minut
To co kochammnie trwa 😍 Mimo, że nie jest to u nas produkt tani, pozwalam sobie od czasu do czasu na takie grzybowe szaleństwo 😎 Uwielbiam zupę grzybową, sos grzybowy, grzyby ze śmietaną, a dziś ... serwowałam makaron z grzybami. Mieszanymi. Były mrożone podgrzybki i borowiki oraz świeże grzyby shiitake i brązowe pieczarki. Całość podkręcona natką i świeżym tymiankiem. O matkoooo, jakie to było
Walijskie Pichcenieposiekany czosnek i smażyć około 1 minuty. Dodać liście szpinaku, chwilę smażyć i wlać śmietanę. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą płatków chilli. Smażyć aż sos będzie gęsty, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. makaron ze szpinakiem
O kuchni z uczuciemprzepisem na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju z zalewy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Wlewamy jogurt i redukujemy sos na małym ogniu. Dodajemy posiekane pomidory i odcedzony makaron. Mieszamy całość z rukolą i od razu podajemy. Smacznego! 1 porcja makaronu - 550 kcal - białko - 40 g - tłuszcze - 7,5 g - węglowodany - 80 g - błonnik
Moje Kuchenne RewelacjeJeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić mąką. Łyżkę mąki wymieszać w minimalnej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Zagotować i wlać sos do mięsa. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam bardzo, smacznego Jeżeli macie garnek do wolnego gotowania to też można go użyć. Nastawić wtedy na wolne gotowanie i gotować 3 godziny
Kuchnia PokoleńSos tymiankowo-maślakowy W końcu wysypało grzybami i w naszych lasach . Póki co najobficiej wylazły moje ulubione maślaki . Zebraliśmy trzy wiaderka , więc przerób ruszył pełna para
Ogrodnik w podróżyżeby szybciej się rozpuścił). Zagotowujemy nasz sos i ciągle mieszając zaciągamy go roztrzepaną mąką z bulionem.Solimy, pieprzymy do smaku. Na malutkim ogniu gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy do niego wcześniej ugotowany makaron oraz szparagi i groszek. Całość posypujemy świeżo posiekanym estragonem
Walijskie Pichcenieszkl. mleka lub słodkiej śmietanki (ja wlewałam „na oko” do uzyskania sosu o odpowiedniej dla mnie konsystencji) 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Rumienimy na mocno rozgrzanej patelni. Odkładamy na bok. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente wg czasu podanego na opakowaniu(...)Odcedzamy. Na patelni na niedużym ogniu podgrzewamy gorgonzolę oraz serek śmietankowy. Dolewamy mleko/śmietankę i mieszamy aż do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy boczek, natkę pietruszki oraz odcedzony makaron, mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Do makaronu można dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe lub listki rukoli. Źródło
Smaki Na Talerzushitake 1 duża marchewka pokrojona w słupki 1/2 papryczki chilli drobno posiekana 1 mały posiekany pęczek szczypiorku olej do woka ząbek czosnku drobno posiekany sos sojowy szczypta brązowego cukru Grzyby moczyć kilka minut we wrzątku. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Najczęściej jego również należy zalać wrzątkiem. Do woka wlać kilka 2-3 łyżki oleju i dobrze go rozgrzać
Jemy PijemyTort w wersji wytrawnej, czemu nie? :) Myślę, że niejednego zachęci do spróbowania. Makaron zapiekany z boczkiem i mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym. Zapieczone pod serową pierzynką. Osoby dbające o linię, proszę przymknąć oczy :) Inspiracja zaczerpnięta z jednej z kobiecych gazet. Składniki na 4 porcje (tortownica o średnicy 21 cm) : 100 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku
Moja Galeria Smakuzalewą dodać do sosu, smażyć, na niewielkim ogniu stale mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Doprawić do smaku - sos powinien być pikantny. Gotowy sos wymieszać ze śmietaną i posiekaną zieleniną. Wrzucić makaron i dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej pozostałym tłuszczem formy dozapiekania i posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 -200°C) na 30 minut
Moje domowe kucharzeniezrobić. Ale do rzeczy...Składniki; makaron chiński pszeniczny /nie ryżowy/, mieszanka chińska mrożona, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka sambal olek, 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, Wykonanie;Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Rozgrzewamy wok z olejem, wrzucamy warzywa i podsmażamy.Doprawiamy wymienionymi składnikami. Dorzucamy odcedzony makaron i energicznie mieszamy. dodajemy jajko
Anioły w kuchnimieszając aż sos zacznie gęstnieć . Mieszać cały czas aby nie powstały grudki! Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować w między czasie tak jak w przepisie na opakowaniu,wyłożyć na talerze polać sosem i posypać startym parmezanem
Wanilia i Kardamondodatkiem ryżu, smażone w głębokim tłuszczu.Kibbeh po polsku to mięso mielone wieprzowo-wołowe, makaron 5 jajeczny w kształcie ryżu, aromatyczne przyprawy, świeża mięta i natka pietruszki oraz orzeszki piniowe lub słonecznik do pikantnego farszu. Zamiast smażenia krótkie pieczenie w piekarniku. Świetnie smakuje z sosami na bazie gęstego jogurtu. Prosta i aromatyczna potrawa, która z powodzeniem zastąpi mielonego. Czas(...)łyżeczka mielonego kuminu,Sok cytryny, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie:Przygotować sos: jogurt wymieszać z miętą i kuminem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki.Posiekać natkę pietruszki, cebulę, czosnek i papryczkę.3/4 mięsa wymieszać z makaronem, zmiksować blenderem.Dodać połową cebuli, natką pietruszki, kumin, cynamon, 1/2 gałki muszkatołowej startej na tarce
SzczyptaSmaQwinnym Ole! 2 łyżki sosu sojowego sól himalajska Stovit , pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka olej do smażenia 100 g makaronu ryżowego Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski ,dodajemy sos sojowy i przyprawę do kurczak. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy piersi z kurczaka i obsmażamy do miękkości mięsa, zdejmujemy z patelni i odkładamy(...)wrzucamy mieszanką warzyw i smażymy do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, słodką i ostrą papryką, dodajemy kurczaka kolby kukurydzy i jeszcze smażymy przez chwilę. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do miseczek wykładamy porcję makaronu i układamy na nim porcję kurczaka z warzywami. Smacznego! Twoim marzeniem jest wydanie uroczystego obiadu, a może poszukujesz naczyń
Podróż w kulinaria