makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:317/815)

Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej 209

moim stole często gości ryż i makaron. Dziś zapraszam Was na szybką propozycję obiadową. Uwielbiam spaghetti. Wyśmienicie smakuje z wszelkimi maślanymi sosami, jak i z tradycyjnym bolognese. Ostatnio postanowiłam zrobić spaghetti w troszkę innej wersji. W lodówce znalazłam puszkę kukurydzy i... dalej wyobraźnia sama już zadziałała. W kilka chwil powstał pyszny sos kukurydziany, do którego dla wzbogacenia smaku dodałam remuladę(...)Nasz sos ma się jedynie podgrzać. Podczas podgrzewania próbujemy, jeśli uznamy, że sos jest mało doprawiony możemy dodać jeszcze odrobinę soli i pieprzu. Ugotowany makaron spaghetti nakładamy na talerze. Na wierzch nakładamy odpowiednią ilość kukurydzianego sosu. Posypujemy całość posiekanym porem i opcjonalnie kilkoma całymi ziarnami kukurydzy. Od razu podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 98

pędy bambusa, drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga -  znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone

Cztery Fajery
Makaron z warzywami w kremowym sosie :) 185

potrawki podeszłam całkowicie spontanicznie. Połączyłam warzywa, które akurat miałam dostępne w domu z orkiszowym makaronem i gęstym, kremowym sosem kokosowym. Wyszło coś niebywale pysznego! Smak jest oryginalny, doprawiony różnymi przyprawami, w tym także pastą miso, o której pisałam TUTAJ . Jest to super opcja na wegański obiad.  Składniki (3 porcje): 100 g makaronu orkiszowego (Edena) 1 średnia cukinia 3 marchewki

Zdrowie na języku :P
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 176

pędy bambusa, drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placki makaronowe z sosem 226

Składniki: ugotowany makaron nitki z poprzedniego obiadu, około połowa paczki 1/2 cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka, curry 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki … Czytaj dalej Placki makaronowe z sosem

czarrna od kuchni
Makaron z serem w wersji fusion 138

Media Sp. z o.o. polegający na przygotowaniu autorskiego przepisu na danie z wykorzystaniem makaronu marki Omnomnom. Jest to doskonały makaron z mąki durum wyciskany i formowany w tradycyjnych matrycach z brązu, dzięki czemu ma chropowatą powierzchnię i doskonale chłonie sosy i przyprawy. Dostępny jest(...)sześciu rodzajach: penne, farfalle, fusilli, spaghetti, conchiglioni, pappardelle. Każdy rodzaj posiada inny kolor opakowania co znacznie ułatwi kupującym znalezienie go na sklepowej półce. Do swojej potrawy wykorzystałam makaron spaghetti. Połączyłam go z sosem orzechowym, wiejskim twarogiem, pieczonymi burakami i natką pietruszki. Wyszło z tego bardzo smaczne i sycące danie. Doskonałe na obiad lub kolację. Czy wpisuje się ono w pojęcie

Wiem co jem
Makaron z marchewką i grzybami shitake 117

makaronu azjatyckiego (wybrałam noodle) 3 garście makaronu z marchewki Fit&Easy 5 grzybów shitake (mogą być z zalewy) 2-3 łyżki sosu sojowego 1 szczypta ostrej papryki w proszku 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron przekładamy do miski. Zagotowujemy wodę, zalewamy makaron wrzątkiem. Odstawiamy, aby napęczniał na 5 minut. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, dodajemy makaron z marchewki(...)oraz odsączone z zalewy i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby shitake. Smażymy chwilę, dodajemy sos sojowy i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Makaron odcedzamy. Dodajemy do grzybów z marchewką, mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z serduszek drobiowych (z makaronem orkiszowym) 136

laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz olej Zasmażka: 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła lub oleju Dodatkowo: u mnie makaron orkiszowy   Serduszka opłukać i przełożyć do garnka. Zagotować, zlać wodę i ponownie umyć. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i pokroić w plasterki. Nalać świeżej wody, dodać listki(...)grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem i papryką. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu z opakowania. Niektórzy robią sos z wody, w której gotowały się serduszka. Ja jednak wolę świeżą. A tu propozycja z kaszą gryczaną

Di gotuje
Sałatka indyjska 891

się na stole u mojej teściowej i znika momentalnie. Sałatka jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Przepis warty wypróbowania i zapamiętania! Sałatka indyjska Składniki: opakowanie makaronu, podwójna pierś z kurczaka, puszka ananasa, 4 łyżki majonezu, łyżka sosu sojowego, łyżeczka curry, sól, pieprz. Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Filet kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem(...)curry i smażymy. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Makaron odcedzamy i hartujemy (przelewamy zimną wodą). Do ostudzonego makaronu dodajemy pierś z kurczaka, pokrojonego w kostkę ananasa. Dodajemy majonez, sos sojowy i 4 łyżki soku z ananasa. Całość dokładnie mieszamy. Mała porada: Jeżeli użyjecie kolorowy makaron wówczas sałatka będzie wyglądała jeszcze bardziej apetycznie! Smacznego

paapilotkaa
Cannelloni z mięsem mielonym, szpinakiem i sosem pomidorowym 215

mięsa 450g mrożonego szpinaku 1/2 kostki sera feta 100ml mleka 3,2%  3-4 ząbki czosnku sól, pieprz Sos pomidorowy: 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie 250g makaronu cannelloni 1/2 kostki sera feta do posypania  olej 1. Nadzienie: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy(...)wyłączamy gaz. 3. Za pomocą małej łyżeczki nadziewamy makaron przygotowanym farszem tak by wypełniał całe rurki. Układamy je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Podgrzewamy sos do momentu wrzenia i bardzo gorącym zalewamy makaron. Posypujemy pokrojonym w drobną kostkę serem. 4. Zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Makaron razowy z tuńczykiem 321

Zdrowy, pełnowartościowy posiłek dla każdego amatora makaronu :)Składniki:makaron razowypuszka tuńczyka w oleju lub sosie własnympuszka pomidorówcebulapieprz, sól, oreganoew. kilka pomidorów suszonych, kaparów, oliwek (najlepiej czarnych), małych marynowanych cebulekWykonanie:Cebulę przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju.Dodajemy pomidory i dusimy je z cebula na wolnym ogniu.Gdy pomidory się rozpadną, możemy dodać kilka dodatkowych składników jak oliwki, kapary, mini cebulki oraz oregano(...)sobie słoik z pomidorami suszonymi :). Gotujemy całość jeszcze chwilę, do zredukowania ilości wody, a następnie dodajemy tuńczyka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i makaron. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie, tak by sos obkleił kluseczki. Smacznego

Taste Of My Day
Pad Thai czyli makaron smażony po Tajsku 241

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pad Thai to słynne danie kuchni tajskiej. Jest to nic innego jak smażony makaron z woka z jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung oraz pysznym sosem słodko – kwśnym. Ja przedstawiam Wam moją wersję Pad Thai, którą przygotowałam ostatnio dla swojej połówki na kolację Pad Thai przygotowałam

Marta Gotuje
Wołowina po Tajsku 175

bulionu lub jeśli nie mamy zastąpmy go zagotowaną wodą 4 łyżki sosu sojowego ciemnego  1 łyżka papryki słodkiej w proszku 2 łyżki sosu ostrygowego 1/3 łyżeczki pieprzu białego kilka małych marynowanych kukurydz 150 g makaronu chow mein 3 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Wołowinę kroimy jak na cienkie sznycle, a następnie na drobne paseczki (pamiętajmy by kroić ją zawsze wzdłuż(...)paprykę ,kukurydzę oraz białą cześć dymki. Wlewamy bulion i dusimy wszystko, aż nadmiar wody odparuje a sos się zredukuje.  Dodajemy resztę sosu sojowego i ostrygowego , paprykę słodką i biały pieprz oraz sól do smaku. Odcedzony makaron mieszamy z łyżką oleju sezamowego i dodajemy na patelnię . Wszystko mieszamy i posypujemy zieloną częścią dymki. Smażymy jeszcze 5 min i gotowe. Możemy

Niezły Młynek
Noodle curry z kurczakiem i warzywami 385

szczęścia. Bzdura! Składniki na 3 porcje: 250 – 300g makaronu chińskiego typu noodle 40-45 dag piersi z kurczaka Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex (saszetki z ziołami nie używamy) + kilka różyczek mrożonego kalafiora i brokuła Ok. 1,5-2 łyżki curry  (u mnie Kamis) Ok. 4 łyżki sosu sojowego Ok. 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Ewentualnie pieprz Olej(...)warzywa. Smażyć do miękkości kilka minut. W między czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Makaron dodać do warzyw i wymieszać. Doprawić resztą sosu sojowego i curry. Dodać kilka łyżek wody, aby makaron się nie przypalił. Podsmażyć chwilę. Smacznego

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania