Zdrowy, pełnowartościowy posiłek dla każdego amatora makaronu :)Składniki:makaron razowypuszka tuńczyka w oleju lub sosie własnympuszka pomidorówcebulapieprz, sól, oreganoew. kilka pomidorów suszonych, kaparów, oliwek (najlepiej czarnych), małych marynowanych cebulekWykonanie:Cebulę przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju.Dodajemy pomidory i dusimy je z cebula na wolnym ogniu.Gdy pomidory się rozpadną, możemy dodać kilka dodatkowych składników jak oliwki, kapary, mini cebulki oraz oregano(...)sobie słoik z pomidorami suszonymi :). Gotujemy całość jeszcze chwilę, do zredukowania ilości wody, a następnie dodajemy tuńczyka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i makaron. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie, tak by sos obkleił kluseczki. Smacznego
Taste Of My DayWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pad Thai to słynne danie kuchni tajskiej. Jest to nic innego jak smażony makaron z woka z jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung oraz pysznym sosem słodko – kwśnym. Ja przedstawiam Wam moją wersję Pad Thai, którą przygotowałam ostatnio dla swojej połówki na kolację Pad Thai przygotowałam
Marta Gotujebulionu lub jeśli nie mamy zastąpmy go zagotowaną wodą 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 2 łyżki sosu ostrygowego 1/3 łyżeczki pieprzu białego kilka małych marynowanych kukurydz 150 g makaronu chow mein 3 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Wołowinę kroimy jak na cienkie sznycle, a następnie na drobne paseczki (pamiętajmy by kroić ją zawsze wzdłuż(...)paprykę ,kukurydzę oraz białą cześć dymki. Wlewamy bulion i dusimy wszystko, aż nadmiar wody odparuje a sos się zredukuje. Dodajemy resztę sosu sojowego i ostrygowego , paprykę słodką i biały pieprz oraz sól do smaku. Odcedzony makaron mieszamy z łyżką oleju sezamowego i dodajemy na patelnię . Wszystko mieszamy i posypujemy zieloną częścią dymki. Smażymy jeszcze 5 min i gotowe. Możemy
Niezły Młynekszczęścia. Bzdura! Składniki na 3 porcje: 250 – 300g makaronu chińskiego typu noodle 40-45 dag piersi z kurczaka Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex (saszetki z ziołami nie używamy) + kilka różyczek mrożonego kalafiora i brokuła Ok. 1,5-2 łyżki curry (u mnie Kamis) Ok. 4 łyżki sosu sojowego Ok. 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Ewentualnie pieprz Olej(...)warzywa. Smażyć do miękkości kilka minut. W między czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Makaron dodać do warzyw i wymieszać. Doprawić resztą sosu sojowego i curry. Dodać kilka łyżek wody, aby makaron się nie przypalił. Podsmażyć chwilę. Smacznego
Fabryka pomysłówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lubicie szybkie obiady? Jeśli tak to spodoba się wam ten przepis Kurczak z mieszanką meksykańskich warzyw w sosie pomidorowym podany na razowym makaronie. To moja propozycja na bardzo smaczny i zdrowy obiad Post Makaron z kurczakiem po meksykańsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeMakaron zawsze można przygotować na różne sposoby. Sos z wykorzystaniem tuńczyka wyszedł bardzo smacznie. Warto spróbować. Składniki 400 g makaronu 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 fileciki anchois pół szklanki białego wina półsłodkiego 3 dojrzałe malinowe pomidory 150 g tuńczyka w oleju 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 łyżeczka świeżego oregano sól pieprz Przygotowanie W rondelku podsmażyłem(...)sól do smaku. Dusiłem pod przykryciem 15 minut. Pod koniec gotowania dodałem rozdrobnionego tuńczyka, zioła i doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotowałem szerokim garnku. Wrzuciłem do wrzącej wody i gotowałem ok. 9 minut, odcedziłem, przełożyłem do ogrzanej miski, polałem sosem, wymieszałem. Podałem w głębokich talerzach
R'n'G Kitchenzapraszam na danie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne. Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy(...)oliwek 150 g mielonej karkówki 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - przepis na blogu TUTAJ Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na nitki o długości 5 cm. Grzyby
Smak mojego domuDziś znów zabieram Was na wycieczkę do Włoch! Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą. Ja jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie
Ostra na Słodkowłoska kuchnia opiera się na prostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony
Wiem co jemDługo polowałam na ten rodzaj makaronu! A jak tylko znalazłam go w sklepie, wzięłam 3 opakowania :) Dzisiaj pokazuję przykładowy obiad z jego wykorzystaniem - wegański :) Tofu zamarynowałam w sosie sojowym (którego chyba dałam nieco za dużo i tofu było piekielnie słone, więc nie przesadzajcie z sosem) dzięki czemu nabrało charakteru i smaku. Kolejnym nowym produktem który wykorzystałam w tym daniu była(...)fajnie chrupały :) CHOW MEIN Z TOFU W SOSIE SOJOWYM, FASOLKĄ MAMUT, PIECZARKAMI I ORZECHAMI ZIEMNYMI (VEGAN) przepis autorski // 1-2 porcje ~70g makaronu chow mein ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego Polsoja ~do zamarynowania tofu: sos sojowy, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, łyżka oliwy ~2-3 pieczarki ~100g fasolki mamut (można użyć zwykłej zielonej szparagowej) ~2-3 łyżki orzechów ziemnych Tofu owinąć
chili & sugarsoli i pieprzu.2. Sos bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i jego połową zalewamy mięso. Dodajemy zielony groszek.3. Nie ugotowany makaron cannelloni napełniamy przestudzonym farszem i układamy w wysmarowanym odrobiną śmietany naczyniu żaroodpornym.4. Całość polewamy pozostałością sosu i posypujemy tartym żółtym serem.5. Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C.Musze przyznać, że wolę wersje
Pasja Smakugarść dowolnych kiełków garść pistacji lub orzeszków ziemnych pokrojone pędy bambusa (można kupić w zalewie) grzybki mun (wcześniej zalejcie je wodą) pół pęczka kolendry makaron ryżowy lub sojowy 2 łyżki oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) sok z jednej cytryny sól, pieprz łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ szklanki wody Pierś z kurczaka kroimy na dowolne kawałki(...)lekko solimy. Na opakowaniu makaronu producent pisze, żeby gotować, ale tak też się uda. Makaron ma być twardawy więc dwie, maksymalnie trzy minuty mu wystarczą. Makaron odcedzamy i dorzucamy do warzyw i kurczaka. Doprawiamy sosami sojowym i rybnym, solą (ostrożnie), pieprzem, dorzucamy pędy bambusa i trzymamy na ogniu jeszcze 4 min. Skrapiamy sokiem z cytryny. Zestawiamy z ognia dorzucamy kiełki
ladykitchenwarzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! SAŁATKA Z TORTELLINI I PYSZNYM SOSEM PRZEPIS TUTAJ Kolorowa i bardzo smaczna sałatka z makaronem tortellini, szynką, warzywami i pysznym sosem. Polecam! ROLLSY Z TORTILLI Z ŁOSOSIEM PRZEPIS TUTAJ Smacznie, zdrowo, kolorowo! Łatwe, szybkie i przepyszne przekąski, które w dodatku pięknie prezentują się na stole. ROLLSY Z SZYNKĄ
Blog z ApetytemSzybki makaron w lekkim jogurtowo-koperkowym sosie. Prosty, pyszny, bezmięsny obiad dla zabieganych i wielbicieli makaronu Bardzo często sięgam po makaron, gdy nie mam czasu na dłuższe stanie w kuchni. Kilka prostych składników, chwila czasu i już możemy cieszyć się pysznym, sycącym daniem. Spróbujcie. Składniki: porcja makaronu – u mnie makaron zwijka z kurkumą Makaron Babuni Eko-Mak 4 pieczarki
Słodkie okruszkioczywiście. Dzięki tym staraniom, które były ukierunkowane przypodobaniu się „koleżance” , mam dzisiaj dla Was wspaniały przepis, który podbije Wasze serca! Macie pewność jakości! Porady: Sos może być podawany z dowolnym makaronem, ale ja polecam klasyczne i tradycyjne penne. Do sosu warto wykorzystać dobrej jakości pomidory w puszce lub ewentualnie świeże – jeśli tylko jest sezon, a pomidory
Blendman