sosie pomidorowym Podrzucam dziś inspiracje na przepyszny a zarazem w miarę szybki obiad. Aromatyczne i soczyste klopsiki z mięsa mielonego i warzyw utopione w pomidorowym sosie. Danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniaczkami. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 1/2 pęczka szczypiorku(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Przed podaniem możemy danie posypać posiekaną zieloną pietruszką *** *** Potrawę podajemy z ryżem, makaronem, kaszą lub z ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SEROWY GARNEK Z KLOPSIKAMI PRZEPIS TUTAJ MIĘSNO-RYŻOWE KLOPSIKI W SOSIE WARZYWNYM PRZEPIS TUTAJ PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-POROWYM PRZEPIS TUTAJ Artykuł Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym pochodzi
Blog z Apetytemfilet z kurczaka wędzony, od siebie dodaliśmy oliwki zielone, trochę kukurydzy, paprykę czerwoną, prażony słonecznik i prażone płatki migdałów. Do tego sos: miód, musztarda i majonez. Super wyszła :-) Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu (u nas świderki biało-czerwone od Lubelli ) 1 wędzony filet z kurczaka(...)opakowanie sera feta oliwki zielone 1 średnia czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy szczypiorek słonecznik (3 garście) płatki migdałów (2 garście) sól pieprz Sos: 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżka miodu 1,5 łyżki majonezu Makaron gotujemy al'dente. Składniki, które musimy pokroić, kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik i płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Do miski wrzucamy
kruche babeczkizdecydowanie uzależnia! To bardzo proste danie, idealne na szybki obiad lub kolację. 2-3 porcje - pierś z kurczaka - pół paczki makaronu soba - 1 duża marchewka - kilka dymek razem ze szczypiorkiem - 3-4 łyżki sosu teriyaki - pół papryczki chilli (opcjonalnie) - sos sojowy do smaku - 1-2 łyżeczki oleju sezamowego - oleju ryżowy do smażenia - sezam do posypania(...)gorący olej ryżowy do woka i chwilę smażę cały czas mieszając. Dodaję marchewkę i chilli. Gdy kurczak jest usmażony a marchewka al dente dodaję sos sojowy, dymkę i olej sezamowy, a następnie ugotowany makaron. Mieszam wszystko razem i posypuje delikatnie podprażonym sezamem (uwaga! sezam robi się gorzki, gdy go za długo prażymy). I gotowe! Jeśli
Simple Dishcebulką, aromatycznym czosnkiem i wyrazistymi suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie. Składniki: Sos: 600g dyni 2 cebule 3 ząbki czosnku 80g suszonych pomidorów 3 łyżki masła 1,5 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz Dodatkowo: 200g makaronu spaghetti 450g fileta z kurczaka 3 łyżki klarowanego masła 3 łyżeczki curry sól pieprz Wykonanie: 1. Filet(...)dusić 15 minut. Następnie dodać drobno posiekane suszone pomidory oraz kurczaka. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. 3. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Spaghetti podawać z kurczakiem w sosie dyniowym
Szalona Kuchnia Ewelinyprzez 2-3 minuty w dużym garnku, uważając aby płaty się nie skleiły (można dodać do wody łyżkę oliwy). Moim zdaniem warto lekko pogotować makaron, gdyż nie ryzykujemy wtedy, że będzie chrupiący. Na końcu przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego mąkę i smażymy przez około 2 minuty na małym ogniu. Kiedy powstanie gładka zasmażka dolewamy partiami(...)sera i przykrywamy kolejnym płatem. Moja lasagne ma zazwyczaj dwie lub trzy warstwy mięsa. Wierzch zapiekanki smaruje pozostałym sosem beszamelowym oraz posypuje obficie serem. Pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach do uzyskania chrupiącej skórki. Uwaga!! Przed przystąpieniem do gotowania makaronu policzcie dokładnie ile płatów makaronu będzie wam potrzebnych. Ilość płatów makaronu będzie zależała od naczynia w jakim będziecie piekli
Mania GotowaniaSmaczna sałatka z makaronem i tuńczykiem, to idealna propozycja na posiłek lekki, ale pożywny. składniki dla czterech osób puszka tuńczyka w sosie własnym 1 szklanka dowolnego makaronu 120 g kukurydzy konserwowej 120 g groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1/3 pęczka szczypiorku 1/3 pęczka natki pietruszki sól, pieprz sposób
Miód i pieprzSos pieczarkowy można podawać z makaronem, kluskami śląskimi, kopytkami, plackami ziemniaczanymi, ... Smakuje zawsze i pasuje do wielu dań. Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sos pieczarkowy, który podałam z kopytkami :) Do sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów. Składniki: 500 g małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 2 cebule 4 łyżki oliwy pół szklanki bulionu
Smak mojego domuzdejmujemy pokrywę i rozkruszamy tofu do powstałego sosu. Mieszamy i trzymamy na patelni 5 minut. Upieczoną dynię "szarpiemy" widelcem (jej miąższ) tak, by powstał dyniowy makaron. Taki makaron nakładamy na talerz, przykrywamy sosem i posypujemy np. wegańskim parmezanem. Smacznego
Be Fit Be Strongmój). Szybka i smaczna propozycja na delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim, pomidorowym sosem. Gulasz podałam z makaronem ryżowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego. Pycha! (3 porcje) 500g mięsa z indyka 200g pieczarek 2 pomidory (użyłam malinowych) 1 czerwona cebula (może być zwykła(...)laurowym i zielem angielskim. Całość zalać bulionem i dusić (pod przykryciem) do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.) Pod koniec gotowania wsypać pozostałe przyprawy i ewentualnie sos zagęścić skrobią/mąką. W razie potrzeby doprawić do smaku
Di gotujewolnego czasu w łóżku, oczekując na ulotnienie się przesilenia wiosennego, lub też zajadać ponurego nastroju kilogramami czekolady. Polecam więc sposób zdrowy i smaczny - świeże warzywa i makaron penne z pysznym jogurtowo-majonezowym sosem. Potrzebne nam: - 2 małe lub 1 duży brokuł - czerwona papryka - mała puszka kukurydzy konserwowej' - pęczek koperku - 1,5 szklanki makaronu penne - mały kubeczek jogurtu naturalnego(...)wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego lub sokiem cytrynowym (nie straci koloru). Paprykę kroimy w sporą kostkę, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, makaron i brokuł. Jogurt łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, doprawiamy i dodajemy poszatkowany koperek. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy dokładnie, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe
W poszukiwaniu inspiracjiricotta opakowanie ulubionego makaronu sól pieprz Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w grubą kostkę, delikatnie posoliłem, skropiłem oliwą. Zapiekałem 20 minut w piekarniku, aż zrobił się miękki i rumiany. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłem cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po 3 minutach dodałem pomidory oraz passatę. Do sosu dodajemy(...)pieczony bakłażan, dusiłem 10 minut. Na koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, cynamon, połowę ricotty, dusiłem 5 minut. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu dodałem do sosu, wymieszałem. Wyłożyłem do głębokiego naczynia, dodałem pozostałą część ricotty, skropiłem oliwą. Podałem od razu
R'n'G Kitchenwlewamy pastę pomidorową. Wrzucamy pomidory suszone pokrojone w paseczki i doprawiamy. Mięso mielone z cukinią, duszone w winie. Danie zalane pastą pomidorową. W czasie gdy sos nabiera gęstości i łączy wszystkie smaki, gotujemy makaron. Najlepiej wybierajmy ten, który wykonany jest z pszenicy 100% durum i gotujmy go al dente. Po ugotowaniu makaronu, wrzućmy go na patelnię i wymieszajmy
Mój Smak na ŻycieKuchnia włoska. Lombardczycy znają setki sposobów przyrządzania szparagów. Składniki 250 g makaronu pappardelle 4 plastry wędzonego łososia 5 ugotowanych zielonych szparagów 1 cebula 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku 1 mała ostra papryczka 2 szklanki śmietany 36 % 2 łyżki masła 2 łyżki koperku 5 listków bazylii sól 20 g parmezanu Przygotowanie Łososia pokroiłem w paski. Pomidora sparzyłem, obrałem, usunąłem pestki(...)łososia i pomidora. Wlałem śmietanę, mieszając, gotowałem 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Dodałem papryczkę, koperek, porwane na kawałki listki bazylii i sól. Ugotowałem makaron al dente, osączyłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym parmezanem
R'n'G Kitchensłodką papryką, obsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju w patelni wok. Warzywa gotujemy ok 10 minut w posolonewodzie,odcedzamy, dodajemy na patelnię, wlewamy też bulion. Dorzucamy pokruszony makaron.Dodajemy sos ajvar, często mieszamy, aż makaron wsiaknie cały płyn. Opinia :Kolejny raz przygotowałam potrawę z tą mieszanką Iglotexu. Kolejny raz jestem bardzo zadowolona z efektu. Tym razem warzywa ciekawie wtopiły się
Z Majeczką w kuchni