makaronu spaghetti 250 ml passaty pomidorowej Sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru Przepis na spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu Natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do mięsa mielonego, dopraw solą i pieprzem, nafaszeruj serem mozzarella pokrojoną w kostkę Przygotowane mięso(...)rozgrzanej patelni W garnku zeszklij czosnek przeciśnięty przez praskę, dodaj passatę, sól, pieprz i cukier. Zredukuj sos i dodaj pulpety. Tak przygotowany sos podawaj z wcześniej podanym makaronem. Artykuł Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski makaron jest podawany z samym sosem pomidorowym . Spróbujcie tego przepisu, a przekonacie się dlaczego to danie jest tak bardzo popularne we Włoszech i tak często przez nich jedzone. Samo przygotowanie dania zajmie(...)minut, praktycznie tyle ile potrzeba na ugotowanie makaronu . Makaron z sosem pomidorowym – składniki szklanka makaronu 2 ząbki czosnku odrobina suszonej bazylii i oregano 400 ml passaty pomidorowej bazylia do dekoracji oliwa Makaron z sosem pomidorowym – przepis Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na odrobinie oliwy szklimy czosnek, a następnie dodajemy passatę pomidorową. Całość zagotowujemy, doprawiając w międzyczasie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron(...)roztrzepujemy, aby go zahartować. Do bardzo gorącego makaronu wlewamy oliwę z oliwek i potrząsamy aż się nią oblepi. Szybko wlewamy sos. Potrząsamy garnkiem i mieszamy, aż gorący makaron ugotuje sos i cały się nim oblepi. Mieszamy ok. 2 minuty, sos powinien pięknie zgęstnieć. Wykładamy na talerze, posypujemy obficie świeżą miętą (lub pietruszką), parmezanem i mielonym pieprzem. Post Makaron z sosem
Poezja smakukulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów na takie zjawiska można znaleźć tysiące. Włosi zaadaptowali po prostu ratatouille do swoich tradycji, przemieniając tę słynną warzywną zapiekanką w prosty sos do makaronu. To danie zachwyciło mnie swoją prostotą. Mamy tu tylko warzywa duszone na oliwie, przyprawione solą i pieprzem, ale makaron jest pyszny i ma mnóstwo smaku. Kluczem do sukcesu(...)równą kostkę dla lepszego efektu wizualnego. Ponadto, jak tłumaczył nam szef kuchni Andrea, wszystkie kawałki warzyw uduszą się dzięki temu w jednym czasie. Na kursie zrobiliśmy do tego sosu świeży makaron. Niestety nie miałam dotąd chwili, aby przygotować go w domu, dlatego posiłkowałam się świeżym makaronem ze sklepu. Wy możecie oczywiście użyć dowolnego makaronu, bo królem tego dania jest przecież
Chilli Czosnek i OliwaBoloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą ilością mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie.Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese - Składniki:ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle)parmezan ok. 50 gSos:500 g mięsa mielonegoduża cebula2 ząbki czosnkuok. 100 g natki seleramarchewkapomidory w puszce krojone
Słodka Stronałyżeczka koncentratu pomidorowego* 150 ml bulionu* 100 ml śmietanki 30%* cebula* sól, pieprz* natka pietruszki lub kolendra* 200 g świeżego pstrąga łososiowego* 1 łyżka soku z cytryny* oliwaWykonanie:Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu.Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni.Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio(...)cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Sos gotować kilka minut. Doprawić do smaku.Ugotowany makaron wymieszać z sosem.Porcję makaronu w sosie dyniowym posypać kawałkami pstrąga lub wmieszać rybę do sosu. Smacznego
kolorowotorcikowoKolejna propozycja z cyklu dań kuchni włoskiej. Tym razem pokażę Wam jak przygotować makaron z sosem pomidorowym i pesto. Jeśli wcześniej przygotowaliście sobie pesto, to obiad przygotujecie w kilka chwil. Przepis na pesto z bazylii znajdziecie TUTAJ . Makaron z sosem pomidorowym i pesto – składniki makaron spaghetti puszka pomidorów pelati 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia oliwa z oliwek(...)Makaron z sosem pomidorowym i pesto – przepis W międzyczasie kiedy będzie się nam gotował makaron (powinien być al dente), przygotujemy sos pomidorowy. Na patelni, na odrobinie oliwy szklimy posiekany czosnek. UWAGA: wrzucajcie czosnek na zimną oliwę, inaczej bardzo szybko się Wam przypadli i oliwa stanie się gorzka. Do zeszklonego czosnku dodajemy pomidory, szczyptę oregano, bazylii, odrobinę soli i pieprzu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!części, wrzucić do sosu.Ugotować makaron, natkę pietruszki posiekać.Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu , wymieszać , wyłożyć na talerze, posypać natką i podawać . Można też makaron polać sosem na talerzu. Wolę wersję nr 1.Smacznego
Stare Garyczasem takie dni ,kiedy nie ma ochoty na stanie przy garach..i wtedy można sięgnąć po prawie gotowe danie..wystarczy ugotować makaron, podgrzać sos i gotowe.. Prawdę mówiąc nie jestem zwolenniczką takich kupnych gotowych sosów itd..ale czasem warto coś wypróbować...w tym przypadku użyłam gotowego sosu pieczarkowego Orzech, dodałam dodatkowo cebulkę i kiełbaskę i było szybkie i smaczne(...)kostkę, lekko zeszklić na oliwie.Dodać pokrojoną kiełbasę i razem smażyć kilka minut.Dodać również sos ze słoika oraz trochę wody.Wymieszać i chwilkę jeszcze poddusić.Makaron ugotować i odcedzić .Podawać z sosem
Moje domowe kucharzeniepoleca. Jeśli dopiero zaczynacie z kuchnią azjatycką jest to dobre rozwiązanie, zanim zaopatrzycie się w cały zestaw różnych składników potrzebnych do wykonania sosu samodzielnie. Kurczak z chińskim makaronem i sosem Hoisin Składniki: 200 g makaronu Chow Main 1,5 piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia(...)drobniejsze kawałki. Dodajemy do woka wszystkie warzywa, dalej smażymy około 4 minut, warzywa mają być chrupiące. Dymkę siekamy na około 0,5 centymetrowe kawałki. Do woka wlewamy sos oraz przekładamy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy.Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki. Uwaga Jeśli lubicie danie z większą ilością sosu możecie użyć 2 opakowań. Jak dla mnie jedno nie jest wystarczające
Mania GotowaniaMakaron z sosem słodko-kwaśnym (sweet & sour sauce) to pożywne danie o charakterystycznym, niezwykłym smaku. Kompozycja owoców z ostrzejszymi składnikami nadaje mu wyjątkowości i dzięki temu potrawa ta zyskała popularność na całym świecie.W wersji "na szybko" możemy użyć gotowego sosu. Jednak gdy mamy ochotę na dłuższe spędzenie czasu w kuchni zachęcam do zrobienia go samemu, bo naprawdę warto(...)Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym - Składniki:ok. 2 piersi z kurczakaok. 400 g makaronu czosnek w proszku, papryka słodka,przyprawa do kurczakapieprz pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki100 g krojonych ananasów z puszki2 małe marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g marchewki typu "baby")połowa dużego jabłka2 ząbki
Słodka StronaDziś postanowiłem zrobić obiad w jesiennych barwach. Jak wam się podoba? Składniki Cukinia, Papryka, Cebula, Puszka pomidorów, 200g mięsa mielonego (wołowego), Oregano, Ząbek czosnku, Sól
cookplSzybki przepis na fantastyczny, ostry sos do makaronu przygotowany z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów, fasolki szparagowej i czerwonej fasoli. Polecamy wszystkim fanom ognistych, wyrazistych smaków! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w całości 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej) 50g żółtego sera 3 czerwone cebule 2 ząbki czosnku(...)smakować sos. Każdy musi wyczuć jaka ilość przyprawy mu odpowiada. Po około 10 minutach dorzucamy fasolę czerwoną z puszki i ugotowaną fasolkę szparagową. Wszystkie składniki mieszamy. Na ciepły makaron wykładamy przygotowany sos i posypujemy startym żółtym serem. Zajadamy od razu po przygotowaniu
Kolizje SmakówKupiłam więc fetę. Nie mogłam się jednak zebrać do zrobienia kieszonek. Jednak na Światowy Dzień Makaronu (25.10) przygotowałam obiad, który był połączeniem tych smaków. Makaron w sosie cukiniowym z fetą. Składniki: 200-300 g makaronu ok. 500 g cukinii 100-150 g fety 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku tymianek oliwki (opcjonalnie(...)Przekładamy ponownie na patelnię i dodajemy pokruszoną fetę. Chwilę razem podsmażamy tak, aby feta dokładnie połączyła się z cukinią. Doprawiamy tymiankiem i ewentualnie dodajemy oliwki. Sos mieszamy z makaronem i podajemy natychmiast
Sto kolorów kuchniDzisiejszy pomysł, to danie, które przygotowuje się bardzo szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach. Makaron z sosem szparagowym Składniki: 300 g zielonych szparagów 100 ml bulionu 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól pieprz świeżo straty parmezan 250 g makaronu rurki Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy(...)chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy 10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy. Makaron gotujemy al dente, według przepisu producenta.Odcedzonym makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem
Kulinarne przygody Gatity