Dzień w którym pierwszy raz zrobiłam ten sos był dniem szczęśliwym sos jest ideałem - tani, dobry i szybki. Szczerze polecam. Pasuje zarówno do makaronu, jak i
sierotka maRysia w kuchniTegoroczna majówka była jedną z najpiękniejszych od lat (jedyną równie piękną była ta spędzoną na Ukrainie). Majówkę a raczej jeszcze koniec kwietnia spędziłam w Beskidzie Śląskim
sierotka maRysia w kuchniOstatnio bardzo mi posmakował kurczak z rożna - kupujemy go sobie z Ryśkiem wieczorem i zajadamy się do upadłego. Czasami jak nie dajemy rady zjeść całego na
sierotka maRysia w kuchniJuż wiem... wiem jaki jest mój ulubiony rodzaj makaronu i chyba wkrótce sama zacznę jego produkcję - TAGLIATELLE - bo o tym cudzie tu mowa jest przepyszny w
sierotka maRysia w kuchniSezon szparagowy ma się ku końcowi ale można jeszcze na targach znaleźć młode, cieniutkie pęczki. Prezentują się pięknie Pęczek na który się skusiłam po prostu podbił
sierotka maRysia w kuchniPomysł na taki sos powstał w trakcie poszukiwań przepisów z wykorzystaniem bakłażana. Miałam go najpierw upiec ale wtedy powstał by mi gładki sos na kształt ajwaru
sierotka maRysia w kuchniPrzyrządzenie tego makaronu zajmuje dosłownie 20 minut a jest to jedno z najpyszniejszych dań jakie jadłam. Nowością w tym przepisie jest dodatek ormiańskiego sudżuk - jest to
sierotka maRysia w kuchniMakaron ten jest po prostu idealny... prosty, smaczny i ładnie wygląda Wydaje mi się, że jest to też taki typowo włoski makaron - kilka podstawowych składników i
sierotka maRysia w kuchniSpaghetti sycylijskie urzekło mnie swoim genialnym wyglądem i pysznymi składnikami. Niby nic nowego a jednak smakuje inaczej i pysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów
sierotka maRysia w kuchniSos do tego dania najpierw mnie zaintrygował, następnie rozczarował po czym zachwycił. Zatrzymałam się na zachwytach, i tak już zostanie bo już dawno nie czułam tak
sierotka maRysia w kuchniW ostatnią sobotę pojechaliśmy z dziećmi na podwarszawską Farmę Dyń. Wróciliśmy obłowieni w dynie i trzeba było coś z nimi zrobić. Oczywiście, Karolina miała pomysł
Kulinarne InspiracjeDzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu, dlatego z tej okazji przygotowałam dla was bardzo szybkie wręcz ekspresowe spaghetti akurat z tego co było w lodówce, czyli kaparów
Bernika - moj kulinarny pamietnikŻyjemy w takich czasach, że co niektórzy nie mają czasu na nic, prócz pracy. A w związku z tym i na przygotowanie posiłku jest go za
Kuchnia w czekoladzieW tym roku po raz pierwszy kupiłam i zastosowałam w kuchni dynię. Wcześniej nie wiedziałam jak się do niej zabrać i co z niej przyrządzić.Pierwsze
Pyza i SurówkaAby zrobić podstawowe ciasto makaronowe należy zapamiętać tylko jedno - na każde 100 gramów mąki (najlepiej włoskiej "00", która jest wyjątkowo delikatna) używamy jednego jajka (najlepiej dużego
Przepisy Aleksandry