Wczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również
kuchnia doskidzień i zjeść pyszne, a zarazem proste danie z moją ukochaną gruszką. Dobry, delikatny makaron, ulubiony owoc, kilka dodatków i już uśmiech wrócił na moją twarz. Zapraszam Was na tą pyszną, nietradycyjną propozycję. Ryżowa wstążka z gruszką w aromatycznym kokosowym sosie idealnie sprawdzi się jako obiad, a nawet kolacja. Spróbujcie. Składniki: (dla 1-2 osób) 1 gruszka (twardsza
Słodkie okruszkilubiana szczególnie przez dzieci. Szybka kolacja lub obiad jak wolicie. U mnie była na obiad. Do zapiekanki można wykorzystać serek ricotta lub mascarpone. Ja zrobiłam z twarożkiem. Jeśli lubicie rodzynki można je dodać. Moje dzieciaki jednak za nimi nie przepadają więc pominęłam. Składniki: 400 g makaronu (dowolnego) 250 g twarogu 2 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 1 łyżka cukru
O kuchni z uczuciemDzisiaj zapraszam na lekki i aromatyczny makaron penne z tuńczykiem i pomidorami. W proponowanym przeze mnie sosie czujemy delikatny smak tuńczyka, pomidory i nutę papryki. Jest to propozycja na szybki obiad po pracy. Od wejścia do kuchni, do nałożenia dania na talerze, nie minie więcej, niż 25 minut. Składniki (2 porcje): 3 łyżki oliwy extra vergine 2 ząbki(...)łyżeczka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 2 - 3 listki bazylii pieprz + sól do smaku 1 puszka tuńczyka w oleju (masa po odsączeniu -około 130 g) 200 g makaronu penne Wykonanie: Sos najwygodniej jest zrobić w małym rondelku. W międzyczasie (gdy w przygotowywanym sosie pomidory zaczną mięknąć), w osolonej wodzie gotujemy makaron, dbając, aby był al dente. Czosnek przeciskamy
Smak mojego domusprawdzą się też pieczarki, jednak aromatu leśnych grzybów nie oddadzą :( Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa możecie dorzucić pierś z kurczaka (do podsmażonej cebuli i grzybów - przed dodaniem cukinii). Ja jednak lubię to danie w wersji bezmięsnej :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 350 g makaronu tagliatelle 1 cebula 200 g grzybów leśnych 1 średnia cukinia (ok. 300g
Moje Kuchenne Rewelacjezrobić z włoszczyzną z rosołu? Sałatkę jarzynową? My wolimy wyczarować z nich pożywny, zdrowy pełnowartościowy obiad. Oto zapiekanka pasterska. Przez cały tydzień pokazywaliśmy Wam nasze ulubione przepisy na wykorzystanie resztek z kurczaka. M.in. makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim – patent na to, żeby udko z rosołu zamienić w coś pysznego. Teraz pora na warzywa z rosołu. Jednym z naszych(...)bardziej ekonomiczna. Zapiekanka pasterska to samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z ugotowanych już warzyw i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior (to nasz hit podpatrzony u sióstr Hemsley), pasternak, (jeśli macie), lub batat. Nie są to kanoniczne wersje
Niedzielny kucharzmakaronem penne i startym parmezanem. 4. Zabieganym rodzicom polecam fantastyczny pomysł z wykorzystaniem silikonowych pojemników od Jana Niezbędnego . Makaron układamy na dnie, zalewamy go sosem, zamykamy pokrywkę i wstawiamy do lodówki. W razie potrzeby umieszczamy pojemnik w mikrofalówce i mamy gotowy obiad. 5. To doskonały sposób aby nasze pociechy miały codziennie ciepły posiłek. Wystarczy użyć mniejszych pojemników . Do każdego domownika(...)dodatkowo wyposażona w otwór z silikonowym koreczkiem. To bardzo pomysłowe rozwiązanie, idealne do odgrzewania posiłków w mikrofalówce. Smacznego życzy Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: Bonduelle , fasola , frankfurterki , Jan Niezbędny , makaron , na szybko , pomidory , przecier , szczypior
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyktóre zasmakuje każdemu - i dzieciom i dorosłym. Idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad lub ciepła kolacja. Pieczenie wydobywa z kalafiora głębię smaku, nadaje mu intensywności i ciekawej tekstury. Jeśli jednak nie chcecie rozgrzewać piekarnika możecie kalafiora ugotować na parze lub w osolonym wrzątku. Możecie zrezygnować z dodatku makaronu i zastąpić go większą ilością różyczek kalafiora. Do zapiekanki świetnym dodatkiem będzie
cool and mintypozostałe dni). Jak to zrobić w 2 godziny? Wygląda na dużo pracy, ale tak naprawdę jest jej niewiele więcej niż przy gotowaniu jednej potrawy. A więc jak przygotować obiady na tydzień w jeden dzień? 1. Przygotuj się Przygotowania są bardzo proste, ale bez nich się nie obejdzie. W przypadku prostego menu, np. takiego jak nasze ze zdjęcia, sprowadzają się(...)już kwestia Twojego wyboru – czy masz czas i czy lubisz np. wyłącznie świeży makaron (wiadomo, że zawsze smakuje najlepiej), czy mrożony, niewiele gorszy, też będzie dla Ciebie ok. Zobacz też jak planować posiłki na cały tydzień – nasze sprawdzone sposoby. Artykuł Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzjuż zielona fasolka, cukinia, bób i zielony groszek. Być może dziwi Was dodatek ziemniaków w zupie z makaronem, jednak uważam, że te małe, młode ziemniaczki są lekkimi warzywami. Zresztą Włosi nie traktują ziemniaków jak my, nie podają ich jako dodatek do obiadu, więc myślę, że zgodziliby się z moja wersją ;) Dowolność dotyczy także wyboru pesto. Moje zresztą nie zostało zrobione(...)ciachnęłam wszystkie rośliny jak leci :P Przepis na zielone minestrone dodają do akcji Błyskawiczne piątki . Zielona zupa minestrone Składniki / na 4-5 porcji: 1 litr bulionu warzywnego 200 g makaronu nitki (lub innego makaronu do zupy, drobnego makaronu czy połamanego spaghetti) 10-12 małych młodych ziemniaków ok. 500 g ulubionych zielonych warzyw, np. szparagów, zielonej fasolki, groszku, bobu, cukinii, kalarepki
Chilli Czosnek i Oliwakolei makaron ryżowy to pewnie z czasów studenckich , gdy jadłam chińskie zupki , co prawda to nie ten sam makaron, ale ten sam czas gotowania- 2 minuty. Jakoś tam u mnie w domu jest, że zawsze mi zostanie mała porcja obiadu, a że ja lubię wszystko to co gotuję nawet na zimno to zabieram na drugi dzień do pracy na drugie(...)swoim ciut zapomniałam i zaczął kwitnąć w lodówce, więc z 2 zrobił się 1) 2 kostki naturalnego tofu ( 1 kostka ma średnio 180-200 g) 200 g makaronu ryżowego 1- marchewki (w trakcie gotowania doszłam do wniosku, że brak mi koloru w tym daniu, dlatego nie ma go na zdjęciu wszystkich składników) 1-2 łyżki ziaren sezamu marynata do tofu
greenscarfparku i wieżę Tokio Tower wzorowaną paryską wieżą Eiffla. Dania z mięsem Prefektura Shizuoka – Gyudon: miska ryżu, smażona wołowina z cebulą w słodkawym sosie. Domowe jedzenie z kuchni japońskiej. Obiad w zajeździe na 5. stacji szlaku Subashiri na górę Fuji. Kioto – Shoyu ramen: rosół z dodatkiem sosu sojowego, z jajkiem na miękko i dużą porcją boczku. Idealny posiłek(...)Restauracja w dzielnicy Shinjuku. Gotemba – Yakiniku: grillowane kawałki mięsa (żeberka i wątróbka). Obiad po wspinaczce na górę Fuji. Kioto – grillowana przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka. Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska. Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie kiełbaski
Kuchcik gotujeSzybki, smaczny i lekki obiad-znacie taki przepis? Jeżeli nie-to zapraszam na ekspresowego dorsza w pomidorach, z oliwkami . SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 filety z dorsza, bez skóry (ważne: filet ma być wysoki a nie szeroki) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passty pomidorowej 4-5 suszonych pomidorów w zalewie sól pieprz oregano (najlepiej świeży) cukier(...)kładziemy nasze filety, na wierzch wykładamy resztę sosu, posypujemy oregano, oliwkami i kaparami.Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 12-15 minut. PODANIE: u mnie z niewielką ilością makaronu ryżowego oraz z sałatą z sosem winegret
Kopystką po garachSzparagi owinięte nitkami makaronu i lekko zrumienione, położone na pesto z zielonego groszku i rukoli. Całość posypana uprażonymi ziarnami słonecznika i startym parmezanem. Pyszna potrawa, która może być podana jako przystawka lub lekki obiad. Zielone szparagi uwielbiam i w sezonie przygotowuję je bardzo często. Są zdrowe, przepyszne i chrupiące. Nigdy nie gotujcie ich zbyt długo, wystarczą 3 minuty (grubsze
Oryginalny smakpromocji się udało kupić, wię nadziałąm ją i upiekłam. Jak kaczucha to i buchty....tak dość pracowity obiad. Ale o kaczce później. Co do sobotniego menu... W sobotę znowu jedliśmy dynię :) ale w nowej wersji, więc na razie się nie nudzi. Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym 200 g makaronu ryżowego nitki 500 g miąższu dyni 1 kwaśne jabłko
Gotuj Sam!