Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to pyszna, domowa potrawa, którą chętnie zjedzą wszyscy domownicy. W zależności od tego jak zostanie doprawiona może nadawać się dla dzieci lub osób z delikatnym podniebieniem, ale można z tego też zrobić potrawę dla prawdziwych facetów, która będzie wypalała podniebienie. Zapiekanka makaronowa to prosta, tania i bardzo sycąca potrawa. Zapiekankę makaronową z mięsem mielonym(...)zdążyłam z sesją zdjęciową zanim została pochłonięta (dobrze że K. akurat uciął sobie drzemkę:)). Gorąco polecam tę zapiekankę - jest przepyszna! Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Składniki: 250g ulubionego makaronu (najlepiej sprawdzi się penne lub świderki) 500g mięsa mielonego (najlepiej mieszanego, jeżeli chcecie aby zapiekanka była bardziej fit użyjcie mięsa drobiowego) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 większa marchewka
Codzienne GotowanieWykonanie: Do pojemnika blendera przesypujemy orzeszki ziemne, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Doprawiamy szczyptą soli. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Przepis na domową mąkę owsianą : Składniki: płatki owsiane górskie (ilość zależy od tego ile chcemy uzyskać mąki. 500 g płatków owsianych = 500 g mąki owsianej) Wykonanie: Do misy blendera przesypujemy płatki owsiane(...)coś co przed chwilą było w formie stałej w mgnieniu oka robi się płynne bądź sypkie :-). Jeśli lubicie pasty na kanapki, pesto do makaronu, koktajle, musy itp własnej roboty to blender spełnia wasze oczekiwania w 100%. Produkt został nagrodzony Laurem Konsumenta „Odkrycie 2017” Kilka słów podsumowania na koniec, jak pewnie
Marta Gotujepomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się na patelni(...)gotujemy i pieczemy, żeby zjeść je same, bez dodatków. Uwielbiamy ich smak! A w tym buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie te smaki - buraczki, cebulka, starte jabłko, sok i skórka z pomarańczy, mielona kolendra, mielony cynamon, mielony imbir, mielony anyż, cukier i ocet z czerwonego wina! Niebo
Plate of Joybrokułowa z jajkami i warzywamiSałatka brokułowa z kurczakiem i papryką Sałatka brokułowa najlepsza Sałatka brokułowa z pomidorami siostry AnastazjiSałatka brokułowa z surimi Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą Sałatka grecka Sałatka gyrosSałatka gyros z sosem czosnkowymSałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka jarzynowa z pieczarkami Sałatka makaronowa z warzywami i wędlinąSałatka pieczarkowa Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka ryżowa(...)warstwowa z kalafiorem Sałatka warstwowa z tuńczykiemSałatka wielowarzywna z kapustą pekińską Sałatka z arbuza i fetySałatka z brokułem, fetą i pomidoramiSałatka z brokułem, fetą i szynkąSałatka z brokułem i makaronem Sałatka z buraczków z czerwoną fasolą Sałatka z czerwoną fasolą Sałatka z kalafiora i rzodkiewkiSałatka z kalafioremSałatka z kalafiorem i orzechami Sałatka z kalafiorem i paprykąSałatka z kalafiorem i pomidoramiSałatka
Kuchnia domowa Anilodówki. Piekarnik rozgrzałam do 180st. Frytki piekłam na papierze do pieczenia przez 20-30min. Natomiast dzień wcześniej pesto mnie się zachciało. Zrobiłam. I rozkminka, zbrukać nim makaron czy mielone? Bo wyszło przepieprznie pysznie! Już dawno nic tak nie zniszczyło moich kubełków smakowych. Jak już doszłam do siebie po wstępnej konsumpcji i samouwielbieniu, stwierdziłam, że pierwsza wersja będzie zbyt(...)risotto. Jak zwykle działałam pod wpływem bliżej nieokreślonych emocji, totalnie nieokiełznana i nieprzygotowana, więc risotto powstało z tego, co akurat pod rękę wpadło. Nieprofesjonalny ryż i suszone pomidory. Tylko. Domowe pesto bazyliowe bazylia suszona (niestety) starty parmezan pieprz w ziarnkach duża garść słonecznika 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek Nie podaję ilości składników, pozostawiam je do indywidualnego dobrania.Słonecznik podpiekłam
bastalenaSzybki sposób na pyszną rybę, smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: 1 duży filet ryby (u mnie zazwyczaj miruna lub dorsz) 1 opakowanie mrożonego
Kuchnia domowa AniSkładniki: woda 4 litry, kalafior 1 sztuka duża, marchew młoda 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziemniaki 6 sztuk, kucharek 2 łyżki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: masło 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 60 dag, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 200 ml
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: serca drobiowe 70 dag, woda 2 litry, liść laurowy 1 sztuka,ziele angielskie 4 sztuki, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra
W Mojej Kuchni LubięBulion warzywny jest wykorzystywany w wielu potraw. Warto zatem wiedzieć jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny. Jak poznacie ten przepis, nigdy więcej nie skorzystacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gęstego soku pomidorowego lub własnej roboty przecieru np. domowy przecier ewentualnie pomidory z puszki waz z sokiem zmiksowane blenderem -1 łyżka łagodnego keczupu np. domowy keczup lub łyżeczka cukru -1 cebula -1 marchewka -1 pietruszka -5 dag masła -liść laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz do smaku -mieszanka ziół, np. bazylia, oregano, majeranek, szałwia Cebulę kroimy(...)ziele i liść, miksujemy blenderem, dodajemy przecier lub sok, albo zmiksowane pomidory. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zioła, keczup lub cukier, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy do mięs, makaronu lub pizzy
Kulinarne przemysleniaprzypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu — ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej mieć go więcej niż potem dorabiać. Wlewamy tłustą śmietankę, wsypujemy starty ser i posiekaną pietruszkę, mieszamy(...)ryżu Arborio, Vialone Nano, Carnaroli lub Originario 250g świeżych kurek 50g wędzonego surowego boczku 4 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 2-3 małe szalotki 6 szklanek bulionu jarzynowego domowego lub z 2 kostek (1,5l) ½ szklanki śmietanki 30% ½ szklanki startego sera Pecorino Romano lub Parmezanu ½ pęczka pietruszki sól pieprz
Karo in the KitchenSkładniki: polędwiczki z kurczaka 1/2 kg, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, masło do smażenia 1/4 kostki, prawdziwki 30
W Mojej Kuchni LubięNo i kolejny miesiąc minął..a ja trochę zaniedbałam swojego bloga...ale to z powodu awarii sprzętu..braku wolnego czasu i innych powodów...nawet nie mam
Moje domowe kucharzenieBarszcz? Grzybowa? Inna (jaka)? Odwieczne pytanie. Odwieczny spór gustów. Ja tym razem wybieram grzybową. A gdybym miał wybrać jakąś inną, to taką z owocowego suszu z domowymi kluskami. Ktoś zna? Lubi? Grzybową zna i lubi na pewno większe grono, a jeśli ma to być wersja wigilijna tej pysznej zupy, to oczywiście grzybami muszą być prawdziwki! Borowiki szlachetne. Ich aromat jest(...)selera 2 litry lekkiego bulionu warzywnego 8 ziarenek pieprzu 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 100 ml śmietanki lub kwaśnej śmietany. garść orzechów włoskich masło oliwa sól makaron łazanki natka pietruszki Wykonanie: Grzyby przepłukać i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 1/2 godziny. Cebulę posiekać, oprószyć solą i zeszklić w garnku na maśle z oliwą. Dodać ziemniaka i selera pokrojone
zadanie-gotowanie