mak z beza - 500 przepisów (strona:25/34)

Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką 492

szkl. 1 maly cukier wanilinowy [16g] 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie MOKRE: 3 jajka 1 szkl. maślanki 1/2 szkl. oleju  KRUSZONKA: 1 szkl. maki pszennej 1/2 kostki masła - wyjęte wcześniej z lodówki, ma być w temperaturze pokojowej 1/2 szkl cukru 1 mały cukier wanilinowy [16g] Kruszonka Najpierw zagnieść w misce składniki na kruszonkę - robimy to palcami(...)nadmiar wilgoci. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut w 180C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka . Odstawi ć do ostudzenia w blaszce. Po lekkim przestudzeniu - bo dłużej moje łakomstwo nie da się powstrzymać - zajadać ze smakiem :) OWOCOWO SZALAŁAM WSPÓLNIE Z: c.d.n

Grunt to przepis!
Gotowanie kukurydzy.Jakie wartości skrywa kukurydza? 176

nalezy dodawac do gotowania,bo kukurydza nie zmieknie nalezycie.Albo dodatek cukru,tylko po co? Wszystkie odmiany jadalne to kukurydza cukrowa juz ani tak bardzo slodka ,gdy gotujesz ja bez cukru.Uwazam dodatek cukru za naprawde zbedny.Kukurydze obrac z wierzchnich lisci i bialych wlosow pod spodem,umyc i wlozyc do plaskiego szerokiego rondla,zalac woda .Gotowac okolo 12-15 minut.Wody nie solic.Musisz(...)witamin i enzymow niz suszone ziarnoWarto zatem wykorzystac ogromny potencjal jaki niesie ze soba kukurydza w celu zwiekszenia roznorodnosci naszej diety.Jada sie ja w postaci platkow sniadaniowych,kasz i maki kukurydzianej.Nasiona moga byc spozywane po ugotowniu lub uprazeniu - wszyscy znaja popcorn.Wykorzystywana jest do produkcji mrozonek i konserw.Z kukurydzy pozyskuje sie takze olej kukurydziany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 224

ZACZYN: To mieszanina mąki, wody i odrobiny drożdży. Poddawany jest fermentacji, która trwa przewaznie kilkanaście godzin ( 8-16) i dodany do ciasta nadaje mu aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej niż(...)szczypta CIASTO: * woda – 1 i 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 i 1/4 szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BIGA: W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką i odstawiamy na 12 godzin ( temp. pokojowa ). CIASTO: Do bigi dodajemy przesianą mąkę

Ostra na Słodko
Kurczak balti z chlebem pita 411

radosnym pomrukiem ;)  I tak oto dzisiaj obudziłam się z ogromną ochotą na kurczaka. Po śniadaniu byłam już pewna, że zrobię go na obiad. Miał być w sosie, ale bez śmietany. Koniecznie mocno pikantny. Nie miałam jednak konkretnego pomysłu jak go przyrządzić. I wtedy przypomniało mi się, że na regale mam książkę z przepisami kuchni indyjskiej, z której od pół(...)czas mieszając. Na końcu dodać sok z cytryny. Udekorować kolendrą.Smacznego!Chlebki pitaSkładniki:1 i 1/4 szklanki letniej wody 3 łyżki oliwy1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki maki 2 łyżeczki suchych drożdżySposób przygotowania:Drożdże wsypać do letniej wody i odstawić na 5 minut. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić

Obiad za dychę
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 340

który sprawia, że po upieczeniu ciasto jest miękkie, delikatne i nie kruszy się. Jajka Jedni mówią, że dodatek jajek jest tylko "kosmetyczny", gdyż zapewnia ciastu ładny kolor. Inni, że bez jajek ciasto drożdżowe nie istnieje. Na pewno dodatek jajek podniesie wartość odżywczą ciasta. Z moich własnych obserwacji wynika, że są ciasta drożdżowe, które ich nie potrzebują. Są też jednak takie(...)się po nacięciu, ciemniejsze. Posmarowanie roztrzepanym jajkiem, jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego koloru i połysku. Obsypywać chleby lub bułki można także sezamem, czarnuszką, grubą solą, makiem etc. Przedtem należy jednak posmarować ciasto mlekiem lub jajkiem, aby posypka przykleiła się lekko. Posmarowanie ciasta masłem nada mu delikatniej chrupkości, pięknego koloru i maślanego smaku. Wydaje się trudne? Jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Współpraca z Targroch :) 183

próbowałam i nawet o których nigdy wcześniej nie słyszałam. Kilka z nich opiszę Wam poniżej :)  "Obecnie głównymi produktami jakie oferujemy do sprzedaży są: bakalie, fasole, groch, kasze, mak, orzechy, rośliny strączkowe oraz produkty zdrowej żywności. Wyżej wymienione produkty oferujemy w różnych klasach jakości, w opakowaniach zbiorczych jak również konfekcjonowane w opakowaniach detalicznych." Warto zaznaczyć, że zamawiane produkty przychodzą bardzo(...)wyniki zmielenia ziaren zbóż, odpowiednio prosa i gryki.  ksylitol Danisco , sól himalajska  W ofercie sklepu możemy zauważyć, iż dostępny jest zarówno ksylitol Danisco jak i ksylitol bez konkretnej nazwy, po prostu - ksylitol. Zobaczywszy, iż jeden z ksylitolu ma inną, dodatkową nazwę ponad to odznacza się nieco większą ceną uznałam, że jest to produkt godny uwagi. Ponad

Zdrowie na języku :P
Chleb z cukinią i porem 225

pora - smętny leżakował mi w lodówce i stwierdziłam: czemu nie? Efekt wyszedł rewelacyjny! Smak jest intensywniejszy, a miąższ bardziej miękki. Eksperyment wart powtórzenia! :)Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)  180 ml ciepłej wody  3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa(...)oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka. Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min. Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć na metalowa kratkę do ostudzenia

Grunt to przepis!
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 169

Kiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie

W kuchni wieczorem
Ciasto jak marzenie, czyli biała czekolada, galaretka i truskawki 563

mniejszą blaszkę (ok. 24 cm) spód należy przygotować z porcji składników zmniejszonych o 1/3, a masę serową i galaretkę z 1/2 porcji. Składniki na kruche ciasto: 375 g maki pszennej  3 łyżki ciemnego kakao  90 g cukru pudru  225 g zimnego masła  2 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 36% Do miski wsypać mąkę, kakao i cukier(...)wylać na ser i wstawić do lodówki do stężenia. Truskawki ułożyć na warstwie galaretki. Przylać resztą tężejącej galaretki. Wstawić do lodówki, aby całość stężała.  Ciasto podawać z małymi bezami. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pączki ziemniaczane 347

prawda były to pączki ziemniaczano dyniowe, ale jednak ziemniak był tu istotnym składnikiem. Podczas wyprawy „Zejdź na ziemię” zorganizowanej przez Monika Kucia Culinary Trips to Poland ,   Siała baba mak ,  Europlant  i   Chopin Vodka Distillery uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez  Joannę Jakubiuk „królową pierogów” i specjalistkę od kuchni podlaskiej. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka dań z ziemniakami(...)wydawać się dziwne.. co degustować? Przecież wódka to wódka. A więc... wódki różnią się między sobą smakiem. I nie mówię o wódkach smakowych, ale o wódkach czystych. Znawca bez problemu rozróżni wódkę z ziemniaków, od tej z żyta, pszenicy czy kukurydzy. Różnią się smakiem wódki z młodych ziemniaków, w zależności od rocznika. Mieliśmy możliwość obejrzeć ziemniaki in vitro

królestwo garów
ZaKwas na ChleB 229

Cloney)Potrzebujesz:Dziś zrobimy go razem.Aby dojrzał potrzebujemy 5 dni.A potem...no właśnie, tu jest największy problem, i dlatego ja przeprowadzę Cię przez ten proces krok po kroku, bez udziwnień i tajemniczych haseł.Potrzebujesz:Dobrą, grubo zmieloną mąkę żytnią razową czy orkiszową typu 2000 lub 1850. BARDZO WAŻNE.Im mniej przemielona, tym lepiej.SŁOIK. Koniecznie wyparzony i wystudzony.Słoik powinien(...)odwrotnie, czyli popołudniu tylko zamieszaj a rano dodaj mąkę i wodę.Tak wygląda mój zakwas przed 3 nakarmieniem, miął dosyć ciepło.Dodałam pół szklanki przegotowanej wody i pół szklanki maki, tej samej co na początku.Dobrze wymieszałam drewnianą łyżką.Jutro rano tylko zamieszam i przykryję.Zrób to samo.Dziś jest dzień piąty i dziś pieczemy chlebek z zakwasem.Zaopatrz się również

Pasje Jolki
"Chleba naszego poprzedniego..." 189

nazywa się Gienek, pszenny to Zdzisiek, a orkiszowy  Julek, nazwane tak przez moich Synów :). Wypiekam go z mąki jasnej lub mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez dodatków lub może być wzbogacony ziarnami, śliwką czy co tam do głowy i ręki przyjdzie. Przepis kameleon.  Kiedy moja Siostrzenica była małą dziewczynką, modląc się robiła urocze błędy(...)drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu.  Obsypuję stolnicę mąką i delikatnie przekładam ciasto, najlepiej użyć silikonowej szpatułki, aby lekko zsunąć ciasto z miski.     Kiedy obrabiam cały kilogram maki, dzielę teraz ciasto na połowę.  Każdą część zawijając jak kopertę składam, potem delikatnie odwracam złożeniem w dół i przy użyciu szerszej łopatki formuję owalny bochenek.  W tym czasie

I tu będę miała takie te
Tort mimoza 257

Woda/cukier v  ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v  2  jajka v  120  cukru v  30 g maki pszennej v  500 ml mleka v  250 ml słodkiej śmietanki 36 %   v  1 czubata łyżka cukru pudru Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną(...)uprzednio nasączonym krążkiem. Tort pokrywamy pozostałym kremem i równomiernie obsypujemy okruchami ciasta biszkoptowego. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Wersji tortu mimosa jest kilka. Ta klasyczna jest bez owoców, krem budyniowy wymieszany z bitą śmietaną, jest na bazie samych żółtek ( crema pasticera), a poncz jest alkoholowy. W klasyczniej wersji dolny krążek wydrąża się, a okruszki używa do posypania

Mia Cucina Sofieta
Ciastka Łabędzie – Amoniaczki 270

łabędzi. Jedynym warunkiem zrobienia ciastek na kształt łabędzi jest to aby ciasto dało się łatwo rozwałkować. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 3 blach ciastek łabędzi 500 g maki pszennej 120 g cukru pudru 100 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 1 jajko całe 2 żółtka 1/2 szklanki mleka ( 125ml) 2 łyżeczki amoniaku (14 g) 2 łyżeczki cukru(...)rozmąconym białkiem i posypuję cukrem. Pieczenie ciastek łabędzi – amoniaczków: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Ciastka łabędzie - amoniaczki piekę na złoty kolor około 15 minut. Ciastka łabędzie - amoniaczki są gotowe, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA, SCHABOWY Z KOŚCIĄ I MŁODE ZIEMNIAKI 217

Swojski, tradycyjny obiad, bez którego nie wyobrażam sobie wiosenno-letniego sezonu. Młoda zasmażana kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem w towarzystwie pysznego, soczystego schabowego, koniecznie z kością, i młode ziemniaczki.  Taki obiad mogłabym jeść codziennie, a kapustę (jeśli zostanie) za każdym razem wyjadam łyżką z garnka tak długo, aż zobaczę dno :D Schabowego robię zawsze z kością, dla mnie(...)całość jeszcze chwilę na lekko złoty kolor.  Gdy kapusta będzie miękka odlej z niej cześć wody (około połowę).  Do podsmażonego boczku dodaj 1 łyżkę masła, 2 łyżki maki i 2 łyżki wody z gotowania kapusty i przesmaż całość przez chwilę. Następnie przerzuć zawartość patelni do kapusty, zamieszaj dokładnie i zagotuj. Na koniec dorzuć posiekany koperek, wymieszaj.  Kapustę

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania