majonez - 14247 przepisów (strona:739/950)

5 łatwych i szybkich domowych sosów barbecue 238

odstać około 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem. Domowy sos barbecue – przepis nr 5 Ten pikantny biały sos jest używany praktycznie wyłącznie do grillowanego kurczaka składniki: 1 ½ szklanki majonezu ¼ szklanki wody ¼ szklanki białego octu winnego 1 łyżka czarnego pieprzu 1 łyżka musztardy kreolskiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soli 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki chrzanu tartego przygotowanie

naRuszcie
Sałatka z makreli z kaszą kuskus 237

łyżki kaszy kuskus 4 ogórki korniszony 1 biała część pora małą paprykę kolor według uznania 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) 1 łodyga selera naciowego Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru  szczypta tymianku  sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Makrelę oczyścić z ości pokroić w grubą kostkę kaszę przygotować według

kgwjanczewo
Moje domowe burgery czyli wolna amerykanka :) 243

dobrej jakości mięsa mielonego 1 mała cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego żółtko 1 ząbek czosnku - drobno posiekany sól, pieprz Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1  łyżka keczupu       sok z cytryny  chili w proszku (  lub gotowy sos do burgerów ) Dodatki: sałata lodowa 1-2  pomidory

Moje Kuchenne Rewelacje
Jak wydobyć smak pieczywa, czyli pieczywo po włosku podane. 237

uwielbiałem świeże bułki, kupione rano w pobliskiej piekarni. Pachnące i chrupiące. Najbardziej smakowały bez niczego. Masła do pieczywa nigdy nie używałem; nie lubię po prostu. Zamiennikiem był dla mnie majonez, który łączyłem z wędliną, serem, czy różnymi warzywami. Odkryłem jednak coś, dzięki czemu, czuję się jakbym jadł śniadanie w słoneczny dzień, na tarasie, na wybrzeżu w jednej z włoskich tawern

BaRepas
Śniadaniowe wariacje z selera naciowego z włoską nutą. 394

papryka konserwowa, czerwona, obrana i pokrojona w paski -łyżka groszku zielonego z puszki -łyżka kukurydzy z puszki -jogurt naturalny, lub niestety smaczniej, ale dla tych niezwracających uwagi na kalorie, majonez -sól, pieprz -orzechy włoskie posiekane Wszystkie składniki łączymy ze sobą, solimy i pieprzymy do smaku. Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, lub tosterze, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami (starte suszone pomidory, oregano

BaRepas
Sałatka z krewetkami w awokado 334

Sałatka z krewetkami w awokado Sałatka z krewetkami w awokado dla 4 os: 4 awokado 40 dkg krewetek koktajlowych 2 łodygi selera naciowego 6 obranych orzechów włoskich 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu sól, pieprz Wykonanie: Awokado obrać ze skórki i przekroić na pół wzdłuż. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku solą

Anielskie Smaki
Sushi maki i nigiri 193

Kroimy sushi kawałki (najpierw na pół, później każdą połówkę na trzy). Przygotowujemy sushi nigiri. Z pozostałego ryżu formułujemy ręką lub łyżką lekko podłużne kulki. Każdą smarujemy z wierzchu lekko majonezem i przykrywamy plasterkiem łososia. Sushi podajemy z sosem sojowym, pastą wasali i marynowanym imbirem

Na słodko lub wytrawnie
KEBABKOWE SZASZŁYKI Z PLACUSZKAMI Z CUKINII I SOSEM CZOSNKOWYM 163

walce" z przygotowanego mięsa należy obtoczyć w bułce tartej i nadziać na patyczki do szaszłyków przekładając ulubionymi warzywami w moim przypadku była to tylko papryką. SOS CZOSNKOWY: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego  2 ząbki czosnku startego Wszystkie składniki połączyć ze sobą i gotowe

Kuchnia w opałach
PASTA KANAPKOWA Z KUKURYDZĄ 159

Bonduelle) 3 cieniutkie drobiowe kabanosy 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku kiełki rzodkiewki sól morska ziołowa pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy. A jak to zrobić: Pokroić: jajko w drobną kostkę, kabanosy w drobne talarki. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać. Tak przygotowana pasta

Kuchnia w opałach
TUŃCZYKOWA SAŁATKA Z FASOLĄ 182

puszka fasoli czerwonej (gotowanej na parze) mała puszka kukurydzy 1 jajko ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka majonezu sól  pieprz A jak to zrobić: Jajko pokroić w kostkę, a ogórka w pół talarki - przełożyć do miski. Dodać wszystkie pozostałe składniki (fasolki przepłukać pod bieżącą wodą), doprawić solą

Kuchnia w opałach
NUGGETSY Z SOSEM TYSIĄCA WYSP 383

kurczaka 1 jajko 1 łyżka mleka ok 1/2 szkl bułki tartej ok 1/2 szkl rozgniecionych płatków kukurydzianych 1/2 łyżeczki mielonej papryki sól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta pieprzu A jak to zrobić: Mięso myjemy i kroimy w dość grubą kostkę. Jajko roztrzepujemy

Kuchnia w opałach
Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną 281

makrelą wędzoną. Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 200g wędzonej makreli 1 kwaśne jabłko 4 ogórki korniszony szczypiorek mix dowolnych sałat -opcjonalnie Dressing: 5 czubatych łyżek majonezu 1 łyżka musztardy ziarnistej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Jabłko umyć, osuszyć i przekroić na pół a następnie kroić cienkie plasterki. Makrelę

UgotujmyTo.pl
Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą . 245

pasowała surówka z sałaty lodowej. Posiekaną sałatę lodową łączymy z posiekanym porem, pokrojoną w paski papryką konserwową, kukurydzą, posiekanym w paski plastrem żółtego sera. Dodajemy jogurtu naturalnego i łyżeczkę majonezu. Solimy i pieprzymy do smaku

BaRepas
Brokuł w roli głównej 247

podziel na drobne kawałki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie upraż migdały* na suchej patelni.   Przygotuj fetę pokrojoną w kostkę, odsącz kukurydze (1 puszka) i sos (majonez: jogurt 1:1, łyżeczka chrzanu, ząbek czosnku) Wymieszaj brokuły z sosem i kukurydza, następnie dodaj fetę i delikatne połącz z resztą, tak by zachowała pierwotny kształt. Na koniec posyp prażonymi

Gotuj z Natką
PIERWSZORZĘDNE FASZEROWANE ZIEMNIACZKI - IMPREZOWY HIT!!! 4511

masła kalrowanego pietruszka w sezonie świeża, zimą mrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki) 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku po szczypcie czosnku granulowanego, zioła prowansalskie i opcjonalnie: tymianek, oregano, bazylia, majeranek, suszony koperek i pietruszka (ja zawsze dodaje wszystko i nie żałuję;-) 1. Ziemniaki obieramy, przekrawamy

Restauracyjka Literacka

Proponowane wyszukiwania