Surówka z selera naciowego i jabłka 275słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka. 5 - 6 łodyg selera naciowego 1 jabłko 1 łyżka uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu sól pieprz Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni
Kuchcik gotuje
Bardzo zdrowa sałatka na niedzielne śniadanie 371dzienne potrzeby organizmu w NNKT. Znakomity jest do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera , ryb-śledzi, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek a szczególnie cebuli i czosnku, do sosu Winegret, majonezów, dresingów itp. Śniadanie gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Kurkuma - Naturalny żółty barwnik do ciast,tortów,makaronów oraz sosów ! 178delikatny, korzenny smak.Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego
Przepisy i porady kulinarne
Domowa szynka bez wędzenia. 185najlepiej nie chlorowanej ) 1/4 szklanki soli 1 łyżka przyprawy np.Vegeta 4 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 3-4 listki laurowe 2 łyżki majeranku 2 łyżki majonezu ( rozpuścić w szklance gorącej wody ) Przygotuj także : siatka do wędzenia szynek około 25 cm mocny sznurek lub nici Sposób wykonania : Mięso natrzeć peklosolą i włożyć do lodówki na dobę
Przepisy i porady kulinarne
SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I GRUSZKĄ 275Łyżka tego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu, majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy i ich oferty. Do doprawienia sałatki użyłam mieszanki Zielono Mi od ZIARENKOWO . Bazę tej mieszanki
Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka wszystko co mam 185minut , w zależności od piekarnika . Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny . Taką zapiekankę podaję z sosem zrobionym z kilku łyżem majonezu i kilku łyżek ketchupu , mieszamy i gotowe, wy swoją możecie podać z czym lubicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki meksykańskie 435gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym i polane keczupem. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego szczypta soli pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
Kto ugości moich gości?
Surówka z olejem lnianym 258celu należy zmiksować olej lniany z 12,5 dkg chudego białego sera z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu. Olej z serem należy miksować do momentu otrzymania pasty o konsystencji majonezu. Pastę można podawać na słodko lub słono z dodatkiem warzyw, ziół lub płatków zbożowych. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane
Moje domowe kucharzenie
Surówka z selera z rodzynkami 318Lekka surówka z selera, jabłek i rodzynek to zdrowy dodatek do dań mięsa lub rybki. Składniki: seler korzeniowy 2 jabłka garść rodzynek 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu cukier, sól, pieprz sok z cytryny Seler i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z rodzynkami i jogurtem, przyprawić do smaku i schłodzić
wyzwania kuchenne
Riso al forno 198piekarnika na 180 stopni, około godziny. Wychładzamy troszkę ,jak lasagne. Kroimy na kwadraty. Na Sycylii ryż ten zabiera sie do pracy, je na zimno z całą masa majonezu po wierzchu. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Schab w placku ziemniaczanym w sosie śmietanowym 428daje jaśniejszy kolor i są pulchniejsze, ale nie trzeba) sól szczypta pieprz szczypta jajko 2Sztuki cebula 1/2 sztuki olej 1Łyżka czosnek ząbek Sos Śmietanowy; śmietana 18% 3Łyżki majonez 3Łyżki czosnek 3Ząbki (pokrojone jak najdrobniej lub utarte) szczypiorek 1/4 z pęczka(posiekany) sól 1Szczypta Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od Sosu Śmietanowego. Wszystko razem ze sobą dodając soli mieszamy
pichciszto
Domowe nachosy z mięsem mielonym w pomidorach, dipem czosnkowym i serem. 271momentu, aż płyny odparują i powstanie gęsty sos. DIP: -jogurt naturalny -dwa ząbki czosnku starte -sól, pieprz -posiekana natka pietruszki Wszystkie składniki mieszamy razem, możemy dodać, dla miłośników, łyżeczkę majonezu. Na głęboki talerz wykładamy mięso, posypujemy startym serem, na środku robimy kleks z dipu i dookoła układamy nachosy. Smacznego
BaRepas
Zapiekanka kebab - gyros 774Jedna z moich ulubionych zapiekanek, bardzo popularna w sieci. :-) Ryż, mięsko z przyprawą kebab-gyros, pieczarki, warzywa i ser to połączenie, któremu ciężko się oprzeć. W mojej wersji majonez zastąpiłam sosem jogurtowo-pomidorowo-czosnkowym. Pysznie i zdrowo! 2 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 2 duże cebule 250g pieczarek 1/2 papryki 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych garść kukurydzy przyprawa
Szefowa kuchni
Pomysł na śniadanie lub kolację - kanapki z wędliną + jajka 226rodzaje wędlin: polędwice z indyka i kurczaka oraz pieczony kurczak. Jako akcent warzywny pokroiłam paprykę i szczypiorek - doprawiłam solą i pieprzem. Jajka ugotowałam na twardo i udekorowałam majonezem. Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga - klik
Kolejny blog o gotowaniu
Surówka z czerwonej kapusty 147Składniki: 3/4 główki czerwonej kapusty 1 duża cebula czerwona ( ucieramy na tarce) 1 kwaśne jabłko ( ucieramy na tarce) Sos: 3 łyżki octu winnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ( przecisnąć) sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę kroimy bardzo na drobne paseczki, dodajemy utarte jabłko i cebulę. Całość zalewamy sosem
ClauditteMissCooking