majonez - 14247 przepisów (strona:724/950)

ZIELONE NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ 176

trójkąt lub zwijamy w rulon. Przed podaniem podgrzewamy. Do naleśników idealnie będzie pasował sos czosnkowo-jogurtowy (tj. 1 ząbek czosnku, jogurt naturalny - ewentualnie pół na pół ze śmietaną lub majonezem, sól, pieprz, szczypta cukru).  Smacznego

bistro mama
Sałatka Mamusi z dodatkiem liści rzodkiewki 290

dobrego zródła -pomidor obrany ze skórki-mama zawsze parzy pomidora i skórkę ściąga -ogórek -brokuł gotowany na..parze! -papryka -ser koryciński ze szczypiorkiem i suszonym pomidorem -sos- majonez+ketchup+oliwa z oliwek+pieprz i sól himalajska różowa Mama umyła i pokroiła na drobno wszystkie składniki. Polała sosem i podała mi pod sam nos. Nie mieszała, bo jak mawia, wszystko

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka z czerwonej kapusty - klasyka. 175

Kapustę szatkujemy, posypujemy solą i przygniatamy dłonią. Odstawiamy na 15 minut. Następnie na kapuście najzwyczajniej w świecie trzeba się wyżyć. Można w nią uderzać pięścią, tłuc pałką do robienia majonezu, forma dowolna. Musimy doprowadzić do tego, aby kapusta zaczęła puszczać sok, im więcej ją zmaltretujemy tym będzie bardziej miękka.  Odlewamy wodę. Marchewkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach, cebulę

MamaOskarka
Pasta jajeczno-chrzanowa 215

pieprz czarny, sól, szczypiorek i pieprz czerwony.   Przygotowanie:      Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy jogurt naturalny (można dodać majonez, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna), chrzan (jego ilość zależy od tego jaki mocny jest chrzan, więc trzeba próbować:)),posiekany szczypiorek, sól i pieprz czarny mielony. Na wierzchu posypujemy ziarenkami

Aga w kuchni
jajka faszerowane ogórkiem, koperkiem i czosnkiem 146

Produkty: 3 jajka 2 łyżeczki majonezu kawałek ogórka 1 cm 1 łyżeczka koperku 1 ząbek czosnku sól

Ugotujmy Coś
jajka faszerowane chrzanem i cebulą 127

Produkty: 3 Jajka 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka chrzanu łyżeczka drobno pokrojonej cebuli sól

Ugotujmy Coś
jajka faszerowane serem wędzonym 141

Produkty: 3 jajka pół plasterka sera żółtego wędzonego 2 łyżeczki majonezu sól

Ugotujmy Coś
dorsz faszerowany, na słodko 144

pokroić w plastry grubości około 1- 1,5 cm.  Na zastygniętej galarecie ułożyć kawałki ryby i zalewać je stopniowo galaretką, dekorując figami pokrojonymi  w plasterki. Podawać z majonezem i chrzanem.   zastawa

królestwo garów
Szparagi z sosem holenderskim 176

pęczki szparagów, sól, cukier,   1 żółtko, 1,5 łyżki wina białego półwytrawnego, 125 masła, sok z cytryny, sól, pieprz Sos holenderski jest ciepłym sosem o konsystencji majonezu. Przyrządza się go z żółtek, wody/wina i masła. Sos holenderski jest sosem podstawowym. Przez dodanie do niego poszczególnych składników otrzymujemy  sos Choron - koncentrat pomidorowy,  sos bearneński (berneński) – wino i estragon

królestwo garów
Móżdżek cielęcy, panko, szafranowe aioli 194

kawałki. Szafranowe Aioli: Zaparzyć szafran, przecedzić. Żółtko ubić ze szczyptą cukru i soli, dalej ubijając powoli wlewać olej. Następnie dodać musztardę,czosnek i sok z cytryny do smaku. Połączyć majonez z z naparem z szafranu Móżdżek panierować w mące, jajku i panko. Smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Wyjmować na ręcznik papierowy. Podać z szafranowym Aioli. Takie oto wspaniałe danie

królestwo garów
sałatka z selera, kukurydzy, szynki… 192

słoik selera krojonego 1 puszka kukurydzy 4 krążki ananasa 10 jajek 30 dag szynki 20 dag sera żółtego -tartego lub startego 1/2 pory 2 ząbki czosnku 5 łyżek majonezu sól

Ugotujmy Coś
Sałatka z selera naciowego w wersji light 217

zyskała sobie zwolenników, nawet w mojej rodzinie. Dzisiaj przepis odtłuszczony ( chociaż sałatka tak naprawdę sama w sobie jest dietetyczna), ale można jeszcze bardziej. Nie ma na pewno kukurydzy i majonezu. SKŁADNIKI:  4 łodygi selera naciowego 1 filet z kurczaka 1 łyżka miodu przyprawa do kurczaka mała paczka suszonej żurawiny 3 łyżki słonecznika uprażonego 1 łyżka oleju

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka z porem z powrotem w akcji, czyli nieśmiertelny kurak powraca 373

lektury wpisu z dnia 23 maja w poszukiwaniu szczegółów. W naczyniu żaroodpornym układam pora... .... a na nim rozkładam pokrojonego w kostkę kurczaka.... ...każdą warstwę mięsa delikatnie przyprawiam... ...smaruję majonezem... ...posypuję tartym serem... ...dekoruję jeśli mam chęć ;) ... ...chwilę  zachwycam się powstałą strukturą... ...zapiekam 40-50 minut... I po prostu pożeram ze swoimi ulubionymi dodatkami... a mój Mąż ze swoimi

Kuchnia po mojemu
Pieczony pieróg pełnoziarnisty II z mięsnym nadzieniem, czyli ciepła kolacja dla spracowanego Męża 230

plastry boczku zawijanego z przyprawami 1 plaster szynki wiejskiej 1/2 niewielkiej cebuli Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, zamarynowałam na kilka godzin w soli, pieprzu, curry i odrobinie majonezu. Następnie usmażyłam wraz z posiekaną wędliną. Brokuła obgotowałam przez ok. 5 minut, rozdzieliłam na drobne różyczki i zasypałam chili. Cebulę drobno posiekałam. Resztę składników starłam na grubej tarce. Podzieliłam wyrośnięte

Kuchnia po mojemu
Dressing musztardowo - cytrynowy do surówki z kapusty pekińskiej 184

oraz natkę pietruszki. Tymianek i rozmaryn należałoby rozdrobnić w moździerzu, ale ja nie miałam na to czasu. Dodałam do surówki na kilka minut przed podaniem. Pyszności. Doskonała alternatywa dla majonezu czy gotowych mieszanek do sałatek dostępnych w sklepach. Sałatka jest lekka, a jednocześnie wyrazista. Polecam

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania