makaronu penne słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 20 dag żółtego sera w kostce 2 piersi z kurczaka (jeśli ktoś nie chce w farszu mięsa to rezygnujemy z kurczaka) majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa) zioła prowansalskie sól, pieprz przyprawa papryki w proszku ponadto: 1 cukinia 2 plasterki sera suszone zioła (dowolne wg uznania) Farsz: Makaron(...)kroimy kostkę. Kurczaka kroimy także w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu oraz papryki. Kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Później wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona tworząc łódeczkę. Blanszujemy ją we wrzątku
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: opakowanie tortellini - u mnie z serem mała papryka - u mnie żółta połowa puszki kukurydzy połowa zielonego ogórka 2 łyżki majonezu sól, pieprz natka pietruszki szczypiorek Tortellini gotujemy w wodzie, studzimy. Ogórek i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do tortellini, dodajemy także kukurydzę oraz majonez i szczypiorek z natką. Doprawiamy wg własnego uznania. Sałatka z tortellini
Bon Appetit Małgorzatymłodych ziemniaków 2 średnie ogórki kiszone 1 średnia cebula 5 ugotowanych na twardo jajek pęczek koperku 1 - 2 ząbki czosnku (można pominąć jeśli ktoś nie lubi) 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i koimy w kostkę. Tak samo kroimy ogórki i cebulę. Czosnek(...)przeciskamy przez praskę. koperek drobno kroimy. Wszystkie składniki razem mieszamy wraz z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka z młodych ziemniaków
Bon Appetit Małgorzatypierś z kurczaka oliwa do smażenia mielona papryka sól, pieprz pół małej papryki czerwonej 1 pomidor 4 liście sałaty 4 plasterki żółtego sera Sos: małe opakowanie jogurtu 2 łyżki majonezu 2 łyżki ostrego katchupu Kurczaka przyprawiamy sola, pieprzem i mieloną papryką i smażymy na patelni grillowej z odrobina oliwy z oliwek. Tortillę podsmażamy na suchej patelni(...)czasie mieszamy składniki na sos (jogurt z majonezem i ketchupem). Na Ciepłej tortilli smarujemy sos układamy sałatę, po 2 plasterki sera, 2 plasterki pomidora, paseczki papryki i po 2 sztuki grillowanego kurczaka. Zwijamy i podsmażamy na patelni. tortilla z grillowanym kurczakiem
Bon Appetit Małgorzatyskładników :) Składniki: opakowanie tortellini z grzybami opakowanie tortellini z serem 2 zielone ogórki słoiczek pieczarek marynowanych 1 czerwona papryka kostka żółtego sera 30 dag szynki puszka kukurydzy natka pietruszki majonez musztarda (około 2 łyżek) pieprz Tortellini gotujemy a następnie studzimy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki. Całość mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy wg uznania. I tyle
Bon Appetit Małgorzatyilość ziemniaków (u mnie 2) świeża szałwia (1 listek na 1 ziemniaka) łyżka masła sól, pieprz Składniki na surówkę: 2 marchewki 1 mały por 1 kwaśne jabłko 1 łyżka majonezu albo śmietany sól, pieprz Królik: Mięso królika najpierw przez godzinę maczamy w maślance. Następnie królika posypać solą oraz pieprzem i obsmażyć na gorącym oleju. Kiedy będzie rumiany, przełożyć(...)pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem. Surówka:Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, por drobno kroimy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce, wszystko mieszamy i doprawiamy łyżką śmietany albo majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. Rada: Królik jak jest świeży to najlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc, jak rozmrożony to można piec bez namaczania bo mięsko już skruszało Udko
Bon Appetit Małgorzatywięc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :) Składniki: pół kilograma matyjasów (śledzie solone) 400 ml jogurtu naturalnego najlepiej gęstego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy pęczek natki pietruszki 4 słodkie jabłka 1 duża cebula Sos: jogurt mieszamy z majonezem, musztardą oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Śledzie
Bon Appetit Małgorzatyniż te z tuńczykiem. robi się błyskawicznie i błyskawicznie znikają z talerzy :) Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 150 g wędzonego łososia łyżka majonezu sól, pieprz koperek, natka pietruszki Jajka ugotowane na twardo przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka rozdrabniamy widelcem z majonezem, koperkiem oraz solą i pieprzem. Połowę plastrów łososia drobno siekamy
Bon Appetit Małgorzatyostatki :) Składniki: 4 duże ziemniaki 0,5 kg Matyjasów 2 duże marchwie 4 jajka na twardo 1 cebula 250 ml naturalnego jogurtu 250 ml majonezu sól, pieprz natka pietruszki Matyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw(...)obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką
Bon Appetit Małgorzatyprzeróżnych dodatków. Składniki: kilka dużych pieczarek (u mnie 5) pół pora (obojętnie która część) 3 jajka na twardo 100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano 1 łyżka majonezu szczypiorek sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia bułka tarta do panierki 2 jajka do panierki Pieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy do farszu) blanszujemy(...)podsmażamy na oleju. 3 jajka gotujemy na twardo, następnie ścieramy je na tarce. Do jajek dodajemy podsmażone pieczarki, szynkę i por, wszystko mieszamy z dodatkiem majonezu oraz szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim farszem nadziewamy upieczone w panierce pieczarki. Dekorujemy szczypiorkiem. faszerowane pieczarki
Bon Appetit Małgorzatysię należy nie tylko od święta :) Składniki: 4 - 6 jajek ugotowanych na twardo 150 g wędzonego łososia 50 g sera Gruyère (opcjonalnie poczciwa gouda) 2 łyżki majonezu puszka czarnego kawioru (cena około 10 zł) rzeżucha (opcjonalnie szczypiorek) koperek pół łyżeczki kurkumy świeżo mielony pieprz plasterki cytryny do dekoracji Jajka ugotowane na twardo przekrawamy na dwie połówki. Wydrążamy(...)żółtka. Do żółtek dajemy majonez i miksujemy przy pomocy blendera na aksamitną masę. Później 100 g łososia siekamy jak na tatara (resztę łososia pozostawiamy do dekoracji). Posiekanego łososia dodajemy do żółtek. Dodajemy także rzeżuchę albo szczypiorek oraz koperek. Doprawiamy kurkumą (głównie dla uzyskania ładniejszej barwy) oraz pieprzem. Na koniec dodajemy tarty ser. Wszystko mieszamy łyżką. Wypełniamy białka tym farszem
Bon Appetit Małgorzatykostka żółtego sera -1 puszka czerwonej fasoli -1 duży słoik mieszanki meksykańskiej (marchewka, kukurydza i groszek) -2 ogórki konserwowe -2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -2 łyżki majonezu -sól, pieprz Mięso obieramy z kości i kroimy w kostkę. W kostkę także kroimy żółty ser oraz konserwowe ogórki. Wszystko wrzucamy do michy. Dodajemy odcedzoną fasolkę oraz mieszankę meksykańską. Następnie dodajemy majonez oraz
Bon Appetit Małgorzatymagazynu COOLmag :) A w nim wiele ciekawych, wiosennych i świątecznych przepisów, interesujący wywiad i piękne ilustracje. Oraz moje propozycje na niebanalnie faszerowane jajka oraz domowy majonez od strony 60. Zapraszam do przeglądania i inspiracji :) z anchois z awokado i wasabi faszerowane suszonymi pomidorami domowy majonez WSZYSTKIE PRZEPISY ZNAJDZIECIE W MAGAZYNIE COOLMAG OD STRONY
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka mały słoik selera 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 2-3 ogórki kiszon e 3 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 3-4 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy sól, pieprz przyprawa do drobiu olej do smażenia mięsa Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Obsypujemy przyprawą do drobiu, odstawiamy(...)ręczniku. 2. Paprykę, ogórki kiszone i u gotowane jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i selera odsączamy z zal ewy. 3. Wszystkie skł a dniki mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt, majonez, sól, pieprz, musztardę . W razie potrzeby doprawiamy. Smacznego
Kuchnia domowa AniPauliny . Pyszna jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 jabłko 2 ogórki kiszone 1 mała cebula sól, pieprz sok z cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy Sp o sób przygotowani a: 1. Kapust szatkujemy,obraną marchew i jabłko ścier amy na tarce jarzynowej. 2. Ogórka kiszonego ścieramy(...)również na tarce. 3. Obraną cebulę drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem. 4. W małej miseczce mieszamy jogurt, majonez, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny i musztardę, dodajemy do s urówki i mieszamy. Odstawiamy, by smaki się przegryzły. Smacznego
Kuchnia domowa Ani