majonez - 14247 przepisów (strona:564/950)

Sałatka z gyrosem - warstwowa 389

kiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :) Składniki: 3 piersi pojedyncze kurczaka, 1 czerwona papryka, 1/2 białej części pora, 1 puszka kukurydzy, 1/2 małej kapusty pekińskiej, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Przygotowanie:   Piersi kurczaka dokładnie myjemy po zimną wodą i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym(...)kosteczkę czerwoną paprykę i robimy z niej kolejną warstwę. Kolejno wyciskamy ketchup i rozsmarowujemy nożem. Na to wysypujemy odcedzoną kukurydzę i układamy posiekaną kapustę pekińską. Na samej górze rozsmarowujemy majonez i dekorujemy

Aga w kuchni
Grzybki- muchomory i prawdziwki 196

lesie same muchomory, ale za to na talerzu mam dwa piękne prawdziwki :) Składniki: 2 wafle ryżowe, 4 jajka, 1 pomidorek cherry z gałązki, 1 łyżka majonezu, 100 ml mocnego naparu z herbaty Earl Grey, 3 liście sałaty strzępiastej. Przygotowanie:   Jajka gotujemy na twardo. Następie studzimy i obieramy ze skorupek. Na waflach układamy liście sałaty strzępiastej. Odcinamy górę i dół(...)minut. Układamy jajka na waflach i nakładamy zabarwione kapelusze. Pomidorka przecinamy na pół, wydrążamy miąższ. Nakładamy na dwa pozostałe jajka kapelusze i robimy kropki przy pomocy szprycy napełnionej majonezem

Aga w kuchni
Rolada z grzybami i kurczakiem 199

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 300 g sera żółtego, 1/2 kg pieczarek, 1 garść grzybów leśnych, 2 jajka, 3 łyżki majonezu, przyprawa do drobiu, szczypta soli morskiej  i pieprzu czarnego. Przygotowanie:      Jajka ubijamy, dodajemy starty na tarce żółty ser, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Takie ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Aga w kuchni
Sałatka z makaronem ryżowym 559

Składniki: 200 g makaronu ryżowego, 1 ogórek zielony, 150 g szynki konserwowej, 1 puszka kukurydzy, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie:       Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu hartujemy go zimną wodą. Szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i suszoną natkę pietruszki. Mieszamy składniki. Dodajemy majonez

Aga w kuchni
Sałatka z makaronem ryżowym w szklankach 175

Składniki: 1/3 opakowania makaronu ryżowego, 3 łyżki ketchupu, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki szczypiorku, 3 łyżki majonezu, 4 łyżki startego żółtego sera. Przygotowanie:      Makron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą i odcedzamy. Na dnie szklanek układamy po 2-3 łyżki makaronu ryżowego. Następnie dodajemy majonez i posiekany szczypiorek. Kolejną warstwę

Aga w kuchni
Sałatka z tuńczykiem i brokułem 482

Składniki: 200 g makaronu gwiazdki Czaniecki, 1 brokuł, 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie Graal , 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie:    Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy makaron al dente. Po odcedzeniu makaronu, hartujemy go zimną wodą. Dzięki temu makaron nie będzie nam się sklejał. Z różyczek brokuła odcinamy łodygi i kroimy różyczki(...)mniejsze kawałki. Dodajemy tuńczyka, odcedzonego z nadmiaru wody. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy

Aga w kuchni
Pasta śledziowa na waflach 213

Składniki: kilka mini wafelków ryżowych, 20 g żółtego sera, wędzone filety śledziowe w oleju, 1 płaska łyżka majonezu, natka pietruszki, sól, pieprz.  Przygotowanie:           Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Filet śledziowy odsączamy z oleju. Drobno kroimy na mieszamy z żółtym serem. Dodajemy majonez, posiekaną natkę pietruszki oraz sól

Aga w kuchni
Sałatka z selerem konserwowym 288

Składniki: 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy, 200 g żółtego sera- u mnie gouda, 4 plasterki szynki konserwowej, 4 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy Dijon Develey, sól, pieprz. Przygotowanie:     Żółty ser i plasterki szynki konserwowej kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz odcedzony seler konserwowy. Następnie przygotowujemy sos- mieszamy 4 łyżki majonezu z 2 łyżeczkami musztardy

Aga w kuchni
Sałatka z selera i szynki konserwowej 337

Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego, 100 g szynki konserwowej, 1/2 puszki groszku konserwowego, 3 jajka, 1 łyżka majonezu Develey, sól, pieprz, Przygotowanie:     Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich szynkę konserwową, pokrojoną także w kostkę. Odcedzony seler konserwowy i groszek. Mieszamy. Na końcu dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem i solą

Aga w kuchni
Surówka Coleslaw. 393

kapustą i marchwią może być taka smaczna. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tej superowej przekąski. Składniki: 500 g białej kapusty duża marchew 2 łyżki octu 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie:  Kapustę i marchewkę szatkujemy na cienkie plasterki. Dodajemy ocet i wyrabiamy wszystko, aż warzywa puszczą sok. Po tym kapustę i marchew myjemy w zimnej wodzie i odsączamy(...)Surówkę solimy , pieprzymy i dodajemy majonez. Wszystko mieszamy i serwujemy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sałatka ziemniaczana. 385

dużą ilością ziemniaków, a w dodatku cebulka i niesamowicie smaczny sos majonezowo-śmietankowy. Bardzo polecam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 5 jajek 0,5 cebuli 50 g dymki 6 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki gotujemy w łupinach przez ok. 20 min, aby były idealnie miękkie, oczyszczamy.   Jajka gotujemy przez ok. 14 min, potem zanurzamy(...)lodowej wodzie i oczyszczamy.  Ziemniaki, jaja, cebulę kroimy w kostkę, a dymkę siekamy. W dużej misie łączymy majonez, śmietanę, sól, pieprz, dodajemy pokrojone produkty i dokładnie mieszamy. Serwujemy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pikantne pałki z kurczaka. 257

codzienny obiad lub kolację. My z rodziną takie pałeczki uwielbiamy podane z domowym makaronem i surówką ,,Coleslaw" . Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 12 pałek z kurczaka 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżka domowej przyprawy do grilla 1 łyżeczka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu(...)łyżki soli 75 g masła Przygotowanie:  Do majonezu i śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 6 godzin.  Kurczaka wykładamy na blachę i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Po tym na każdą pałkę układamy po kawałeczku masła i pieczemy pod grillem przez

Kuchnia Łukasza
Sałatka z pieczarek. 510

prosta i szybka w przygotowaniu, a takie sałatki są najlepsze. Zapraszam! Składniki: 500 g pieczarek 0,5 puszki kukurydzy 3 ugotowane jajka Jabłko Puszka czerwonej fasoli  4 łyżki majonezu. Sól, pieprz Przygotowanie:   Pieczarki kroimy w pół talarki i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 7 min.       Kukurydzę i fasolę odsączamy i przemywamy(...)zimną wodą. Jabłka i jaja kroimy w kostkę.  W dużej misie łączymy wszystkie składniki, dodajemy majonez i solimy oraz pieprzymy według uznania. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sałatka z tuńczykiem. 379

papryki, fasoli i pysznego sosu. Pycha! Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, no zresztą jak i wszystkie sałatki.  W przepisie proponuję dwa rodzaje sosu, pierwszy łagodny na bazie majonezu, a drugi pikantny, ja bardziej lubię pikantny. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Puszka tuńczyka w oleju 0,5 główki sałaty lodowej 2 pomidory 100 g zamoczonej i ugotowanej białej fasoli(...)ugotowanych jaj 1 czerwona lub biała papryka Sos łagodny: 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 4 łyżki oliwy pozostałej od tuńczyka sól, pieprz Sos pikantny: 3 łyżki oliwy 2 łyżki oleju pozostałego od tuńczyka 1/3 drobno posiekanej papryczki chilli sól, pieprz Przygotowanie:  Tuńczyka odsączamy z oleju (olej zachowujemy do sosu). Jaja kroimy w pół talarki, a paprykę

Kuchnia Łukasza
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. 910

obiad. Z całą rodziną bardzo polubiliśmy to danie, bo jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gorąco polecam i zapraszam! Składniki: podwójna pierś z kurczaka płat ciasta francuskiego łyżka majonezu 50 g sera jajko sól, pieprz Przygotowanie:  Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na dużym ogniu przez ok. 2 min z każdej strony do złotego koloru(...)Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie równe części, każdą część smarujemy cienką warstwą majonezu, na połowę układamy filet, kawałeczek sera i dokładnie zwijamy, aby nie było dziurek. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min w zależności od rozmiaru piersi.  Serwujemy z makaronem (przepis tutaj ) i salsą pomidorową. Smacznego

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania